Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 14 mars 2024

Solceller i Sverige 2024: Jämför pris och hitta installatörer

Solceller

Priset på ett solcellspaket till din villa brukar normalt ligga på runt 195 000 kr för ett system på 10 kW. Är det då lönsamt att investera i solceller? Ja, i de absolut flesta fall är det lönsamt. Det är något som fler och fler svenskar tar till vara på, speciellt nu när priserna på solceller sjunkit med över 90 % sedan 2008. Du kan alltså spara pengar med solceller. Samtidigt bidrar du till ett mer förnybart samhälle. 

Vill du vara en del av den gröna omställningen och spara pengar på dyra elräkningar med solceller? Tveka då inte att beställa offerter på solceller för att skapa dig en prisbild.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Solceller pris på moduler och installation

Vad kostar solceller? Ett genomsnittligt pris för ett solcellspaket på 10 kW är cirka 156 000 kronor med grönt avdrag. Det motsvarar ett pris på 15 600 kronor per installerad kW och runt 2 600 kronor per kvadratmeter. Detta solcellspris inkluderar även installation.

Vad kostar det att installera solceller?
AnläggningarEffektKostnad solcellerMed grönt avdrag
Mindre villa (~30 kvm)5 kW112 000 kronor89 600 kronor
Större villa (~60 kvm)10 kW195 000 kronor156 000 kronor
Gård (~90 kvm)15 kW250 000 kronor200 000 kronor

Kostnad för solpaneler

Priset per solpanel är cirka 1 800 – 2 500 kronor före det gröna avdraget. Priset per solpanel inklusive tillbehör och avdrag brukar landa på mellan 4000 och 5000 kronor.

Lättast är om du först ser hur mycket yta av ditt tak du har tillgängligt. Sedan kan du räkna på hur många solpaneler som får plats på den ytan. Vi på GreenMatch rekommenderar detta tillvägagångssätt, eftersom det kommer att underlätta för dig. Förutsättningen för att skaffa solpaneler är att du har lämplig plats för dem, det vill säga helst tak i söderläge, mellan 15 och 45 graders lutning och utan skuggning från träd eller byggnader.

Solceller pris per kwh

Priset per kilowatt (kW) för solceller ligger mellan 10 000 och 15 000 kr inklusive installation, moms och grönt avdrag. För större anläggningar brukar vanligtvis priset per kilowatt bli lägre. Då kostar det runt 6 000 – 10 000 kr per kW, utan moms och avdrag för solcellsanläggningar som överskrider 500 kW.

Prisexempel solceller 5 kW 112 000 kr.
Prisexempel solceller 10 kW 195 000 kronor.
Prisexempel solceller 15 kW 250 000 kronor.

Solceller pris m2

Priset för en m2 solceller brukar ligga på runt 2 750 kronor. Kostnaden är en beräkning tillsammans med installation och det gröna avdraget på 20 %. Du bör dock vara medveten om att priset kan variera på grund av exempelvis typ av tak och solcellsmodell. Vissa tak kräver mer arbete att installera solceller. Därför kan priset i vissa fall springa iväg uppåt 5000 kronor per m2.

Minska kostnaden för solceller med grönt avdrag på 20 %

Det gröna skatteavdraget är på 20 % för solceller och 50 % för solcellsbatterier och laddboxar till elbilar. Det dras direkt på fakturan och är endast tillgängligt för privatpersoner.

Detta skatteavdrag gäller bara för paketlösningar med installation och material, eller endast installation. Du kan inte få det gröna skatteavdraget när du köper solpaneler från en butik och installerar själv. Köper du materialet och installationen från olika företag kan du då endast få skatteavdraget på installationen. Därför är det bäst att ha material och installation hos samma aktör. Läs mer om bidrag solceller och skatteregler för mikroproducenter av solenergi.

Är det lönsamt med solpaneler?

Ja, att installera solpaneler är en mycket lönsam investering. Under bra förhållanden kan dina solceller generera en årlig avkastning på mellan 5 och 15 %.

Räkna på solcellers återbetalningstid med vår solcellskalkylator

Frågan om solpaneler är en lönsam investering kommer ofta upp i diskussioner kring solenergi. Svaret varierar eftersom att du kan räkna ut lönsamheten på olika sätt och det är många faktorer som påverkar.

Ser du till återbetalningstiden är det tydligt att solceller lönar sig i de allra flesta fall. Återbetalningstiden på runt 10-20 år och livslängden på 25-30 år, så du kan räkna med åtminstone 5-15 år av gratis elproduktion.

För att underlätta att visualisera återbetalningstiden för solceller har vi gjort en solcellskalkylator. Uträkningarna är inte exakta oh bör istället ses som riktlinjer.

Eftersom flera av dessa antaganden förändras med åren, kan kalkylen komma att skilja sig från verkligheten. Vill du veta mer om hur den fungerar och vad de olika begreppen innebär kan du läsa mer på vår sida för solcellskalkylatorn. 

Faktorerna som påverkar återbetalningstiden är bland annat:

  • Inköpspris
  • Installerad effekt
  • Årlig produktion av kWh (solinstrålning)
  • Andel egen använd el och såld el
  • Elpriser på marknaden (både köpt el och såld el)
  • Skattereduktion på såld el
Räkna på solceller
Räkna ut

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Hur fungerar solceller?

Solcellerna tar till vara på solenergi och omvandlar den till elektricitet. Elektriciteten går via växelriktaren och elmätaren direkt in i huset för att förbrukas. Solcellerna kan till exempel förse kylskåp, spis och annan elektronik med elektricitet.

Eftersom solcellerna endast genererar el används de vanligtvis endast för att täcka förbrukningsel. Vill du använda solenergi för att värma bruksvatten eller ett vattenburet värmesystem bör du istället använda solfångare.

Solcellspaket huse
5 kW 10 kW 15 kW

Är det svenska vädret optimalt för solceller?

Klimatet i Sverige passar perfekt för solceller. Det finns fortfarande lite solceller i förhållande till solinstrålning och lönsamhet fast solceller i Sverige är en utmärkt investering.

Till exempel så kan det bli bra solinstrålning när solen skiner och reflekterar solinstrålningen från snön. Soliga dagar är solceller ett bra komplement till vindkraft eftersom det oftast blåser mindre då. Solpaneler tenderar också att fungera mer effektivt vid lägre temperaturer.

Hur gör jag med snön?

På solceller som sitter nära takfoten kan större mängder snö och is fastna i rännor. Detsamma gäller om det till exempel finns ett uterumstak under där snön kan ligga. Det gör att de nedre solcellerna kan täckas av snö.

Därför spelar det ingen roll hur dina solpaneler är kopplade till varandra. Om solpanelen är uppdelad i flera serier, och den nedersta raden sitter i en egen serie, slipper du att den stänger av kraftproduktionen för de andra panelerna om den är täckt av snö.

Du kan borsta bort snön från solcellerna med en kvast. Solceller är tåliga, till och med mot hagel. Därför tål de också att du borstar dem med en vanlig borste. Var försiktig om du står på en stege och använder kvasten samtidigt. Använd helst en specialdesignad kvast eller skrapa med långt skaft.

Vad behövs för att installera solceller?

Här är en checklista för vad som krävs när du ska installera solceller:

  • Välj en elinstallatör som finns med i Elsäkerhetsverkets register. Glöm inte att ta referenser på installatören.
  • Kontrollera brandskyddet på ditt hus. Takfoten bör vara tätad för att förhindra snabb spridning vid brand. Dessutom bör det finnas brandavskiljande väggar på vinden för att elden inte ska kunna sprida sig snabbt. Detta saknas ibland, som i äldre radhus från 1960-talet. Extra brandvarnare är därför att rekommendera, eftersom det kan läcka in ganska mycket rök om en brand skulle starta hos grannen. Är du i andra sidan av ditt hus kanske du då inte känner brandröken.
  • Se över skicket på ditt tak och vilka garantier som gäller vid installationen.

Hur mycket solceller behöver man?

Storleken på solceller bör dimensioneras så att elproduktionen täcker fastighetens elförbrukning på årsbasis. För att din solcellsanläggning ska löna sig så måste den vara på minst 3 kW. Detta motsvarar cirka 8 solpaneler. 1 kW med solpaneler täcker cirka 5 till 8 kvm och producerar runt 100 kWh per år om panelerna vetter åt söder.

Hur lång tid tar det att installera en solcellsanläggning?

Det brukar ta 2-3 dagar att installera en anläggning med solpaneler. Installatörerna är självgående och när installationen är klar kopplar en elektriker in och testar solcellsanläggningen. Elektriker brukar också ge anvisningar till dig som kund hur anläggningen fungerar.

Bästa solcellsmoduler till ditt hem i Sverige

Enligt vårt solceller bäst i test så är solpanelen Project Solar UK Evolution Titan 445 den bästa du kan skaffa. Det är den kraftfulla verkningsgraden och effekt tillsammans med den generösa garantin som gör Project Solar UK Evolution Titan 445 till den bästa solpanelen överlag. De har bra prestanda även i svagt ljus, vilket gör dem lämpliga att placera i alla vädersträck. Olika modeller är bra till olika ändamål. Här är vår lista på topp 5:

Testvinnare överlag: Project Solar UK Evolution Titan 445

Effektivaste: SunPower Maxeon 6 AC

Pålitligaste: Jinko Tiger Neo 420W N-Type 54 Cell

Kraftfullaste: JA Solar JAM72S30 Mono PERC Half-Cell MBB

Mest prisvärda: Suntech Ultra V Mini 405Wp

Vilka olika typer av solceller finns det?

De två vanligaste solcellerna på marknaden är monokristallina solceller och polykristallina solceller. En inte lika vanlig typ är tunnfilmssolceller.

Monokristallina solceller Polykristallina solceller Tunnfilmssolceller

Monokristallina solceller

Monokristallina solceller baseras på kisel. Solcellerna som används i dessa moduler är inte rektangulära utan har rundade kanter. Vanligtvis har solcellerna en svart färg. Verkningsgraden för modulerna ligger på runt 15–22 % och priset per modul är högre än för polykristallina solceller.

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller baseras på kisel och innehåller rektangulära solceller. Färgen är för det mesta blåskimrande. Dessa går att få i andra färger, men det kan påverka verkningsgraden negativt. Verkningsgraden för polykristallina solceller är cirka 15–17 %.

Tunnfilmssolceller

Tunnfilmssolceller är tunna med låg materialåtgång. Det finns olika sorters tunnfilmssolceller. Dessa brukar kallas efter vilka ämnen de innehåller. CdTe (kadmium, tellurid) eller CIGS (koppar, indium, gallium, selen). CdTe-solceller innehåller mer kadmium än CIGS-solceller. Verkningsgraden och priset är lite lägre för CdTe än för CIGS. Generellt sett blir det dyrare att installera tunnfilmssolceller om du vill ha lika mycket el.

Tunnfilmssolceller är inte lika vanliga som kristallina solceller. De har en jämn färg och de är flexibla. De kan därför placeras på ytor där kristallina solceller inte passar. Verkningsgraden för tunnfilmssolceller är cirka 10–16 %.

Undersök hur mycket det skulle kosta för dig att skaffa solceller till ditt hustak. Med vår offerttjänst får du upp till 4 offerter gratis och utan förpliktelser. Installatörerna konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Dessutom slipper du ringa runt i timmar för att försöka få offerter från upptagna installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Fördelar och nackdelar med solceller

Som med allt annat har även solceller sina för- och nackdelar med att installera solceller. Här nedan listar vi några av dem:

Fördelar med solceller

  • Miljövänligt. Ingen koldioxid eller andra farliga utsläpp bildas som kan påverka atmosfären.
  • Lite underhåll. Solpanelerna sköter sig i stort sett själva. Ofta är det även 25 års garanti på solceller.
  • Solenergin är förnybar. Fossila bränslen kommer att ta slut. Solenergin kommer inte ta slut, i alla fall inte de närmsta 4 miljarder åren.
  • Dina solceller kommer att ha betalat av sig efter 10 till 15 år. I bästa fall efter 7 till 8 år. Därefter får du el helt gratis från dina älskade solceller.

Nackdelar med solceller

  • En hög engångskostnad. Investeringen är liten i jämförelse med besparingen solsystemet kommer att göra under sin livslängd. Du kan söka grönt avdrag på 20 % av totalkostnaden med material och installation. Du kan också räkna på solceller med vår solcellskalkylator.
  • Solenenergi produceras bara dagtid. Du kan skaffa ett solcellsbatteri som gör att du kan lagra solenergi som du producerar på dagen.
  • Lägre elproduktion på vintern. Du kan behöva komplettera solenergin med andra värmekällor på vintern. Men solceller kan med lätthet producera energi även i mulet väder. Dessutom mår solcellerna prima i svalare klimat, eftersom mer solenergi kan utvinnas när solcellerna är kalla, i jämförelse med när de är riktigt varma.
  • Indirekt negativ miljöpåverkan. Givetvis påverkas miljön när solcellerna tillverkas och transporteras, men jämför man miljöpåverkan mellan solenergi och fossil energi så är skillnaden mycket stor. Solenergins miljöpåverkan är minimal i jämförelse.

Hitta och jämför solcellsinstallatörer nära dig

Vill du köpa solceller, kom ihåg att det är minst lika viktigt att ha en riktigt bra installatör som kvaliteten på solcellerna du köper. Du skulle till exempel inte köpa en resa utan att veta något om resebolaget. Många fokuserar helt på solcellernas prestanda, medan det faktiskt är lika viktigt vem som installerar dem.

Välj därför en erfaren och pålitlig installatör för bästa resultat. En lokal leverantör är i många fall att föredra ifall nåt skulle krångla.

Vi kan hjälpa dig med att få offerter från olika lokala installatörer. Du slipper lägga timmar på att själv ringa eller mejla till alla upptagna leverantörer.

Genom oss får du upp till 4 gratis offerter helt utan bindning. Du kan vara säker på att få ett bra pris eftersom installatörerna vet om att de konkurrerar om dig som kund. Support din lokala solcellsleverantör redan idag. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att få offerter.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om billiga solceller

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?