Solcellspaket 15 kW: Pris cirka 250 000 kronor
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Solcellspaket 15 kW: Pris cirka 250 000 kronor

Köp 15 kW solceller till jordbruk, garage eller stor villa

Har du en stor takyta som bara väntar på att få solceller installerade? Ta vara på utrymmet med 15 kW solceller! Med solceller på taket kan du bidra till ett fossilfritt samhälle samtidigt som du sparar pengar med minskade elkostnader.

Ett solcellspaket på 15 kW tar upp 75-100 kvadratmeter och kräver därför en större takyta än en genomsnittlig villa. Därav passar en så stor anläggning bättre till stora villor, större garagebyggnader och jordbruk.

Redo att investera i solceller? Använd vår offerttjänst för att jämföra priser. Så går det till:

    1. Du fyller i formuläret uppe på sidan
    2. Vi kontaktar dig för att säkerställa dina krav
    3. Våra leverantörer tar fram offerter tillsammans med dig
    4. Du får flera offerter att jämföra mellan - kostnadsfritt och utan förpliktelser!

På denna sida kan du läsa mer om: 

15 kW solceller: Vikt och solpanelsyta

Vikten för solpaneler som följer takets lutning ligger på cirka 12 kg/kvadratmeter. Totala vikten för en solcellsanläggning på 15 kW blir då mellan 900 och 1 224 kilogram. Om solpanelerna behöver placeras på ett ballastsystem för att vinklas ökar vikten med 2-25 kg/kvadratmeter.

OBS! Den totala vikten är nödvändig att ta i beaktande med tanke på takets bärighet. Om du är osäker på om taket kan bära vikten bör du säkerställa detta med installatören.

Solpanelsytan på 15 kW solceller varierar mellan 75 och 100 kvadratmeter. Kvadratmeterytan varierar beroende på solpanelernas effekt och modell. För att ger er en klarare bild över möjligheterna har vi samlat fyra exempel i tabellen nedan.

Effekt/solpanelKvadratmeter/solpanelTotal solpanelsyta
250 W1,5 kvm90 kvm
250 W1,7 kvm102 kvm
300 W1,5 kvm75 kvm
300 W1,7 kvm85 kvm

OBS! Solpaneler kan inte installeras kant i kant med takets kant utan bör ligga minst 30 centimeter innanför kanten.

Pris på 15 kW solceller inklusive installation

Det är svårt att ge ett fast pris på 15 kW solceller eftersom att det varierar beroende på val av leverantör, modell, och effekt på panelerna. Vanligtvis ligger priset för solceller runt 18 200 kronor per installerad kW. För större anläggningar sjunker vanligtvis kW priset en aning eftersom en del kostnader är fasta.

Du kan räkna med ett pris på 250 000 kronor för en anläggning på 15 kW, inklusive moms och installation. Använder du grönt avdrag kan du få ner priset till runt 200 000 kronor.

Stöd och bidrag för finansiering av solceller

När du investerar i solceller kan du från och med januari 2021 använda grönt avdrag för att minska investeringskostnaden. Det gröna avdraget är ett skatteavdrag som dras av direkt på fakturan från solcellsinstallatören.

Avdraget ligger på 20 procent av totalkostnaden.

OBS! För att få använda rotavdraget bör du stå som ägare till huset och vara obegränsat skattskyldig under beskattningsåret. 

Extra kostnad för uppgradering av huvudsäkring

En vanlig 16 A huvudsäkring har endast kapacitet att hantera en effekt på 11 kW. Detta innebär att du antingen behöver uppgradera din huvudsäkring till 25 A eller begränsa solcellsanläggningen via växelriktaren för att kunna ha 15 kW solceller på taket.

Väljer du att uppgradera din huvudsäkring kan ditt elnätsbolag byta ut din 16 A huvudsäkring till exempelvis en 25 A huvudsäkring. Detta kräver en extra elinstallation som leverantörerna vanligtvis tar ut en anslutningsavgift för. Inga månadskostnader borde dock tillkomma så länge huvudsäkringen är under 63 A.

Om ni inte vill uppgradera er huvudsäkring finns det även möjligheten att underdimensionera växelriktaren för 11 kW. Vid underdimensionering av växelriktaren uppstår dock en förlust av elproduktion.

Våra partners står redo att rådgöra dig för vad som passar din anläggning bäst!

Uppskattad elproduktion för 15 kW solcellsanläggning

Den uppskattade elproduktionen för solceller på 15 kW kommer att skilja beroende på var du bor i Sverige, lutningen på solpanelerna samt vilket väderstreck de vetter mot.

Generellt brukar man räkna med att solceller i Sverige årligen kan producera 800-1 100 kWh per installerad kW. Vilket innebär en uppskattad elproduktion på 12 000-16 500 kWh per år för 15 kW solceller.

För att ge en tydligare bild av uppskattad elproduktion har vi i tabellen lagt ihop månatlig uppskattad elproduktion för 15 kW solceller i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Månatlig uppskattad elproduktion för 15 kW solceller i Stockholm, Göteborg och Malmö.

*Uppskattningar för 15 kW kristallina solceller, lutning 40 grader, söderläge - gjorda med EU:s interaktiva verktyg med databas PVGIS-ERA5.

Vad är återbetalningstiden för ett 15 kW solcellspaket?

Återbetalningstiden för 15 kW solceller ligger på 11-15 år beroende på pris, effektivitet och andel egenanvänd/såld el.

Detta är dock en uppskattning som baserar sig på antaganden om framtida elpriser, soltimmar och fortsatta skattereduktioner. Därav kan den verkliga återbetalningstiden skilja.

För att räkna på återbetalningstiden på din egen solcellsanläggning är du välkommen att använda vår solcellskalkylator.

Beställ offerter på 15 kW solceller från leverantörer nära dig

Energimyndigheten rekommenderar att man tar in minst 3 offerter innan man väljer en solcellsinstallatör. Gör processen enkel genom att använda vår kostnadsfria offerttjänst. Du fyller i formuläret och vi kontaktar installatörer nära dig som kan ge en offert. Smidigt, enkelt och utan förpliktelser!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner