Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 14 juni 2024

Hur beräknar du storlek på solpaneler för ditt energibehov?

Storlek på solceller

Skaffa solceller och beräkna måttet efter ditt energibehov. Ta därför först reda på ditt energibehov och dimensionera solpanelernas storlek på din yta med installerade solceller efter det. Du tjänar inte på att överdimensionera solceller.

Vill du ta reda på hur många solcellspaneler du behöver för ditt hus och verkningsgraden för solceller? Rådgör med en professionell lokal installatör.

Vi kan få dig att komma i kontakt med lokala installatörer. Du får upp till fyra gratis offerter utan bindning. Och du slipper lägga ner timmar på att själv försöka komma i kontakt med upptagna installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Hur mycket solceller behöver man?

Det beror givetvis på ditt energibehov och utrymme på taket du vill avsätta för dina solceller. Därför är det svårt att besvara denna fråga med ett enda svar. Det bästa är att ta in offerter och rådgöra med din lokala installatör utifrån dina energibehov.

Men en genomsnittlig solcellsanläggning i Sverige har en storlek på solceller på cirka 50 kvm. Denna yta motsvarar ungefär 28 solpaneler. Tänk på att du behöver cirka 6 kvm takyta per installerad kW.

Därför måste du som minst ha 18 kvm solceller på ditt tak för att din solcellsanläggning ska löna sig. Minsta installerade effekt är nämligen 3 kW för att anläggningen inte ska gå minus.

Hur många solceller får man ha?

Hur många som helst är det korta svaret.

Men om du ska räknas som mikroproducent av el så får din solcellsanläggning vara högst 43,5 kW. Om effekten på solcellsanläggningen är högre är du skyldig att betala avgifter när du säljer el till elnätet.

Om du vet med dig att du ska skaffa en stor solcellsanläggning så kan det vara bra att hålla reda på högsta installerade effekt.

Är du intresserad av estetiskt tilltalande solceller så kanske ett solcellstak är nåt för dig.

Storlek på solceller

Hur stor är en solpanel? En solpanel är mellan 1,57 och 2,58 kvadratmeter. Den vanligaste storleken på solpaneler är 1,82 kvadratmeter med måtten 1,75 x 1,03 meter. Den vanligaste effekten per kvadratmeter är mellan 170 och 210 watt.

Beräkning och dimensionering av solceller

För att veta hur många solceller du ska ha så är det bra att först ta reda på din energiförbrukning. Sedan är det bra att se hur mycket yta du har på ditt tak. I tabellen nedan kan du läsa om förväntad elproduktion vid en viss storlek på solceller. Du kan också se hur stor takyta du behöver avsätta.

Hur beräknar du mått på solceller efter ditt energibehov?
Effekt på anläggningFörväntad elproduktion och elförbrukningStorlek på huvudsäkring solcellerTakyta
5 kW5 000 kWh16 A21 - 25 kvm
10 kW10 000 kWh16 A34 - 39 kvm
15 kW15 000 kWh25 A64 - 73 kvm
20 kW20 000 kWh35 A85 - 98 kvm

Viktiga överväganden för solceller storlek

Hur bestämmer du rätt storlek på solceller? Det viktiga är att det uppfyller dina energibehov.

Två vanliga alternativ är ett solcellssystem med 5kW eller 10kW effekt. Vad bör du tänka på när du väljer mellan dessa två storlekar?

En bra idé är att rådgöra med din lokala installatör med vad du behöver. Du kommer långt med att veta din energiförbrukning och yta på taket för att få reda på hur många solpaneler som är optimalt för dig.

Vill du läsa mer om riktigt bra solceller så kan du läsa vår sida: vilka solceller är bäst?

1. Energiförbrukningen är den avgörande faktorn

Den avgörande faktorn för att bestämma storleken på solcellssystemet är din energiförbrukning. Jämför dina månatliga elräkningar så får du en bra uppfattning om ditt hushålls energiförbrukning.

Ett 5kW solsystem ger cirka 20-25 kWh per dag, medan ett 10kW solsystem genererar cirka 40-50 kWh per dag.

Om din energiförbrukning är åt det högre hållet kan ett 10kW-system vara mer lämpligt. Men tänk på att inte överdimensionera solceller.

Med vår solcellskalkylator kan du räkna på solceller. Du kanske också är intresserad av att köpa solceller med batteri för att kunna spara el från dagen och använda den vid tidpunkter på dygnet när elen är dyrare.

Här kan du få svar på frågan: Hur mycket el producerar solceller på vintern?

2. Tillgängligt takutrymme

En annan faktor är hur mycket takutrymme du vill avsätta. Ett 5kW solsystem kräver mellan 25 och 30 kvm. Ett 10kW-system behöver ungefär det dubbla.

Om du har liten takyta kan ett 5kW-system passa bättre än ett 10 kW-system. Har du gott om utrymme och vill maximera din energiproduktion kan ett 10kW-system passa perfekt.

3. Vad är du beredd att betala för ditt solcellssystem?

Priset spelar givetvis en avgörande roll när du ska bestämma storleken på ditt solsystem. Ett 10kW-system genererar mer el, men har också högre startkostnad jämfört med ett 5kW-system. 

Se över din ekonomi och bestäm hur mycket du är beredd att investera. Här kan du läsa mer om solcellsbidrag.

Här kan du läsa mer om du är intresserad av att köpa solceller själv.

Gör en analys och jämför kostnaden mot nyttan med mindre respektive större solcellssystem. Ställ dig frågan: Vilken storlek på solpaneler ger den bästa ekonomiska avkastningen på lång sikt?

4. Hur tror du ditt energibehov ser ut i framtiden?

Det är bra att försöka förutspå dina framtida energibehov när du väljer storlek på ett solcellssystem. Om du räknar med att bygga ut din fastighet eller förbruka mer el kan ett 10kW-system ge mer och kanske tillräckligt med energi för framtida behov. Om du planerar så kan du rädda dig från kostsamma överraskningar i framtiden.

5. Miljöpåverkan

Ett större solsystem kan ha en mer positiv inverkan på miljön. Ett 10kW-system kommer att generera mer energi och därmed också minska ditt koldioxidavtryck och beroende av fossila bränslen. Ett större system stämmer kanske därför bättre överens med dina värderingar och mål. Men vad kostar solcellspaket med batteri till villa?

Genom oss på GreenMatch kan du få reda på vad solceller till villa kostar. Vi kan erbjuda dig upp till fyra gratis offerter utan bindning från våra samarbetspartners.

Du får bra erbjudanden på offerterna eftersom de lokala installatörerna vet om att de konkurrerar om dig som kund. Och så slipper du tillbringa timmar med att försöka kontakta de upptagna installatörerna. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att sätta bollen i rullning.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om storlek och dimensionering av solceller

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?