Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 02 november 2021

Svenska Solcellsföretag: Installatörer och leverantörer

Hur du hittar det rätta solcellsföretaget för dig

SverigekartaNär du ska installera solceller måste du tänka på en hel del saker. Bland annat ska du fundera över dina förutsättningar, som vinkel och lutning ditt tak, din elförbrukning och budget. Du måste hitta även en solcellsinstallatör som passar dina behov. Det är med hjälp av solcellsföretaget som du kan känna dig säker på att installationen är utförd på ett korrekt sätt.

Men vilket företag ska du välja? Här nedan kan du läsa om några tips på hur du ska tänka när du väljer installationsfirma. Samt listar vi några av Sveriges större och mer välkända aktörer på solcellsmarknaden.

Är du redan nu redo att jämföra solcellsföretag? Genom att fylla i formuläret ovan kan du komma i kontakt med upp till fyra solcellsföretag. Vi kan komma att kontakta dig för lite kompletterande information - allt för att du ska hitta installatörer som passar just dina behov. Få flera skräddarsydda offerter - det kostar dig ingenting och medför inga förpliktelser.  

Lista över solcellsföretag på den svenska solcellsmarknaden

Nedan listar vi några av av de stora aktörerna på marknaden, men det är långt ifrån alla Sveriges installatörer. Det kan lika väl vara så att en lokal solcellsinstallatör passar minst lika bra, om inte bättre, än en av de större företagen.

Det här är inte en lista på företag vi är associerade med, när du använder dig av vår tjänst ska du inte förvänta dig att få offerter från någon av dem.

Svea Solar

Svea Solar är en solcellsinstallatör som arbetar rikstäckande. Hit kan du vända dig oavsett om du har ett villatak som du vill installera solceller på, ett lantbruk eller kanske en bostadsrättsförening. Företaget erbjuder totalentreprenad och tar hand om hela processen från början till slut. Du får bland annat hjälp med administration och projektering, men naturligtvis även val av material och hjälp att hitta ett bra elavtal som passar dig.

Vattenfall

Vattenfall är ett energibolag som de allra flesta i Sverige har hört talas om. Idag erbjuder de solcellspaket som är specifikt framtagna för ägare till bostadshus och fritidshus. Vattenfall ser till att ta hand om hela eller delar av processen och erbjuder också ett smidigt elavtal i samband med installation. Hos Vattenfall kan du delbetala din solcellsinstallation och både köpa och sälja din el hos samma företag.

Solkompaniet

Solkompaniet är ett företag som erbjudit installationer av solceller sedan år 2010. Fokus ligger här på fastighetsägare och företagare som vill använda sig av grön energi och vill vara med och bidra till en bättre värld och ett bättre samhälle. Företaget erbjuder helhetslösningar från början till slut, och ser till att finnas med dig under alla år som du väljer att ha solelsproduktion. Genom sin expertis kan de erbjuda montering på tak, på marken eller på fasader av ett hus eller byggnad.

Nibe

Nibe är ett företag som erbjuder en effektiv produktion av el med hjälp av solcellspaneler och värmepumpar. Här finner du praktiska och bra solcellspaket som du kan använda dig av och vill du maximera din årliga utdelning av solcellerna så rekommenderas det att kombinera med en av deras värmepumpar. Företaget har varit verksamma i över 70 år och deras mission är att jobba för en bättre och mer hållbar miljö.

E.ON

E.ON är ytterligare ett företag som många har hört talas om och som är starkt förknippat med el från förnybara källor. Med hjälp av solcellspaneler från E.ON kan du göra ditt hus och din vardag lite smartare och lite grönare. Företaget erbjuder färdiga solcellspaket som du kan använda dig av och ser också till att du får ett elavtal med på köpet. Med hjälp av en nedladdningsbar applikation låter E.ON dig ha full koll på energiförbrukningen så att du kan optimera ditt flöde så mycket som möjligt.

Midsummer

Midsummer är ett företag som i dag är världsledande när det kommer till att tillverka slitstarka CIGS-solceller. Företaget startade igång år 2004 har och sedan dess jobbat hårt med att förse kunder med optimala helhetslösningar för solkraft. Midsummer hjälper idag både företagare, bostadsrättsföreningar och privatpersoner med att hitta snygga och moderna lösningar för alla behov. Oftast genom solceller integrerade i taket. Det här passar dig som vill använda dig av solceller, men som har svårt för det visuella.

PPAM

PPAM Solkraft är ett företag som både bygger och säljer solkraftsanläggningar för alla typer av yrkesgrupper. Via PPAM kan du få hjälp med installationen av dina paneler på ditt lantbruk, företag eller på din villa. Här jobbar man med en egen produktutveckling, vilket bidrar till snabb leverans och ett högkvalitativt arbete. PPAM är idag en av landets mest eftertraktade och ledande leverantörer inom området och finns tillgängliga att anlita i hela Sverige.

Cell Solar

Cell Solar hjälper dig att installera och driva din solcellsproduktion till max. Här använder du dig av ett företag som tillverkar sina egna solpaneler och som ständigt håller sig uppdaterade för att kunna optimera kundernas produktion.

Solkraft

Med hjälp av Solkraft Sverige kan du som företagare, offentlig sektor eller privatperson få en effektiv väg till grön energi, samtidigt som du minskar dina driftkostnader. Solkraft arbetar med alla olika typer av yrkesgrupper och erbjuder bra garanti för alla sina solcellslösningar. Hit kan du vända dig om du vill ha hjälp med totalentreprenad och helhetslöningar för dina solceller.

Kopernicus

Vill du vara säker på att du väljer ett företag som har lång erfarenhet av design, produkter, och innovativ teknik är det Kopernicus som du ska vända dig till. Det här är ett svenskt företaget som har specialiserat sig inom solceller och solenergi och som kan hjälpa dig med installation såväl som elavtal som passar just dina behov. Vid beställning av solceller kan du känna dig trygg med en garanti på 30 år, som skyddar bland annat för effekt och produktskador.

Otovo

Ett ursprungligen norskt företag som grundades 2016, och har varit aktiva i Sverige sedan 2018. De har även verksamheter i flera länder runt om i Europa, och siktar på att expandera ännu mer! Utöver kompletta solcellsinstallationer, likt de flesta andra installatörerna,  är de ett av få solcellsföretag som även erbjuder leasing av solceller. Det innebär att istället för att du köper hela systemet direkt, har du en fast månadskostnad. De står som ägare på panelerna, men du har när som helst under kontraktet möjlighet att köpa ut solcellerna. 

4 saker du bör tänka på när du väljer solcellsföretag

Att välja solcellsföretag kanske låter som en ganska så enkel uppgift. Det är väl bara att titta på priserna och jämföra vilken som är billigast? Nej, riktigt så simpelt är det faktiskt inte. Du behöver se till att du väljer ett företag som verkligen kommer att kunna erbjuda dig bra service och som uppfyller dina behov. Det måste bland annat finnas försäkringar och garantier och var försiktig med "enklare hantverkare" som inte betalar F-skatt. Anlita ett professionellt företag så att du kan nyttja rotavdrag eller det nya gröna avdraget.

Jämför priser - man får vad man betalar för

Innan du väljer vilket företag som du ska använda dig av är det rekommendera att jämföra offerter. Det kan du göra genom att använda dig av GreenMatch. Hos GreenMatch kan du efterfråga offerter från upp till fyra olika solcellsföretag och därefter gå igenom dessa i lugn och ro.

Även för solceller gäller ofta den välkända frasen "man får vad man betalar för". Väljer du den billigaste leverantören på marknaden är det inte säkert att du kan räkna med riktigt lika höga kvalitet som om du hade valt ett annat alternativ. Solcellerna ska användas länge, så låt inte priset vara det enda som står i fokus. Men för att underlätta lite finner du nedan några riktlinjer på prissättningen i Sverige

Pris 5 kW solceleler

Pris 10 kW solceller

Pris på 15 kW solceller cirka 200000 kronor

Var försiktig med att jämföra kostnaden för förväntad produktion

Var försiktig med vad du jämför mellan olika offerter. Att endast kolla på förväntad årlig produktion kan ge en väldigt missvisande bild. Först och främst skiljer sig solinstrålningen i Sverige år från år. Vilket kan leda till stora skillnader i produktionen beroende på vilket år uträkningen baseras på. 2018 till exempel hade ovanligt hög solinstrålning i stora delar av landet.

Utöver vilket år man baserar sina beräkningar på, så skiljer det sig även mellan vilken databas du använder. Endast på EUs verktyg för att estimera solelproduktion så har vi fyra olika databaser, där alla ger olika stor elproduktion.

En bättre bild än kostnaden för produktionen blir därför kostnaden per installerad effekt (pris per kWp). Den installerade effekten ger mer eller mindre identiskt produktion mellan anläggningar, och priset per installerad kW är därför ett utmärkt sätt att jämföra priset på anläggningar.

Garantier

Idag erbjuder majoriteten av alla professionella och seriösa solcellsföretag en garanti att luta dig emot. Hur lång garantin är varierar dock, vanligtvis med en effektgaranti på 20-30 år. För att du ska få en så bra garanti som möjligt är det rekommenderat att välja ett etablerat företag. Risken för konkurs och förlust av garantin är då mindre.

Certifierad elektriker

Som privatperson får du inte själv gå in och försöka dig på att installera solceller, utan här behöver du vända dig till ett seriöst företag med certifierade elektriker. Du kan montera fästen och paneler själv om du önskar, men det bästa är alltid att ta hjälp för att vara säkra på att resultatet blir bra.

Varför ska jag anställa ett solcellsföretag?

Du kanske tänker att du vill installera dina solpaneler själv. Men det finns då vissa saker du måste ha i åtanken. Först och främst, solceller förväntas att ha en livslängd på runt 30 år. Din solcellsanläggning bör därför vara av hög kvalitet nog att den håller lika länge.

För att försäkra dig om att allt sker på ett korrekt och kvalitativt sätt rekommenderar vi att du anställer ett professionellt företag som tar hand om installationen av din solcellsanläggning.

Jämför solcellsföretag via GreenMatch

Solceller är en stor investering, som ska bli en del av ditt hus för en lång tid framöver. Du bör därför alltid jämföra flera företag innan du köper solceller. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 företag.

Hos GreenMatch kan du göra just det! Genom vår tjänst sätter vi dig i kontakt med upp till 4 företag i ditt område, som ger dig offerter baserade på just dina behov. Fördelar med att använda GreenMatch för offerter från solcellsföretag:

  • Konkurrenskraftigt pris - låt företagen konkurrera om dig som kund.
  • Upp till 4 offerter.
  • Vi gör grovjobbet åt dig, du behöver inte själv hitta leverantörer.
  • GreenMatch är helt gratis och utan förpliktelser.
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.