Jämför pris och offerter på luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 oktober 2022

Installera en luftvärmepump själv

Får jag installera luftvärmepump själv?

Luftvärmepump

Nej, är du inte certifierad kyltekniker får du enligt lag inte installera en luftvärmepump själv. Det beror på att värmepumpar innehåller F-gas, och de måste för säkerhetens (och miljöns) skull installeras på rätt sätt. Vanligtvis kan du få ett paketpris för luftvärmepump med installation.

Vad ska jag tänka på om jag köper en luftvärmepump?

När du köper en luftvärmepump måste installationen alltid ske utav en certifierad kyltekniker. Själva installationens komplexitet varierar stort på vilken sorts luftvärmepump det handlar om. En luft-luftvärmepumpsinstallation är betydligt simplare än den för en luft-vattenvärmepump. Det reflekteras i priset, men också i värmepumpens effektivitet.

Installationen av en luft-luftvärmepump

Att installera en luft-luftvärmepump är oftast snabbt och enkelt, och värmer huset via varmluft. De flesta installatörer har ett standardpris för att installera en luft-luftvärmepump på runt 5000 kr. Därtill kommer såklart kostnaden på själva värmepumpen, och du kan räkna på ett totalpris på runt 12 000 – 25 000 kronor.

Installationen av en luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump är en mer omfattande installation, och tar normalt 1 – 2 dagar. Den värmer upp huset via varmvatten genom antingen radiatorer eller golvvärme. Den sortens värmepump kräver alltså att bli kopplade till vattenburna radiatorer eller golvvärme. Totala priset för en luft-vattenvärmepump är normalt runt 80 000 kronor till 130 000.

Det är mycket dyrare än luft-luftvärmepump, men har också mycket högre besparingar, och kan bli mer lönsamt i slutändan.

Kan jag montera upp en luft-luftvärmepump själv?

Det finns nuförtiden lösningar som ska vara rätt simpla, och en händig person säkerligen skulle klara av. Men även om du skulle kunna göra det själv, så är det inte lagligt. Läs mer om det på naturvårdsverkets hemsida.

Det är helt enkelt risken att något skulle gå fel som sätter stopp för det. Och som lekman kanske du inte ens inser att något gått fel. Skulle något gå sönder, och du installerat själv gäller normalt inte heller garantin.

Hur ser installationen av en luft-luftvärmepump ut?

En luft-luftvärmepump består av två delar. En utedel, och en innedel. Det är i utedelen som värmen utvinns från uteluften. Den värmer sedan upp ett köldmedium, som förs in i innedelen och värmer upp luften i ditt hus.

Luft-luftvärmepump värme
1 2 3 4 5 6 7 8

Utedelen bör monteras en bit ovanför marken, och brukar därför vanligen monteras upp på vägen. Detta då utedelen under vintertid automatiskt avfrostas, det kan då samlas vatten och is under maskinen. Står den på marken skulle det då kunna leda till skador.

Innerdelen av luft-luftvärmepump bör monteras högt upp på väggen, där värmen kan spridas i så stor del av huset som möjligt. En luft-luftvärmepump passar bäst i ett mindre hus med öppen planlösning, där varmluften enkelt kan distribueras i huset. Det är vanligt att se luft-luftvärmepumpar i mindre enplanshus så som fritidshus och sommarstugor.

Jämför offerter på att installera luftvärmepump med GreenMatch

På GreenMatch jobbar vi hårt för att underlätta in investering i gröna energikällor. Det kan vara svårt att veta vad man får för pengarna, och det gäller därför att jämföra offerter på luftvärmepumpar från flera företag. Just det kan du göra med GreenMatch.

Vi har partners över hela landet, som kan hjälpa dig hitta en passande lösning. När du använder dig av vår tjänst matchar vi dig med upp till 4 olika företag, som ger offerter baserade på dina behov. Allt du behöver göra är fylla i formuläret längst upp på sidan.

Vi kan komma att kontakta dig per telefon för lite kompletterande information, för att vara säkra på att vi matchar dig med rätt installatörer och leverantörer. Det finns ingenting att vänta på, ansök om offerter nu!

Beställ offerter på luftvärmepumpar

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?