Solcellsinstallation - Jämför pris och offerter från installatörer nära dig
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
1/2
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 23 november 2021

Solcellsinstallation på taket

Installera solceller hemma – steg för steg

Att installera solceller är en långsiktig, stor investering där det finns mycket att tänka på och ha med i beaktning. Det blir därför viktigt att det du grundligt undersöker och planerar installationen. Vi har här sammanställt en guide som tar dig igenom processen från början till slut. 

Solceller
1 2 3 4 5 6 7 8

1. Planering, behov och möjligheter för att installera solceller

Innan du installerar solceller är det viktigt att du har en plan över vad det är som måste göras. Själva installationen av solceller tar endast några dagar när du väl valt installatör, och gjort köpet.

Innan du tar in offerter bör du se över dina behov och möjligheter för solceller. För optimal solinstrålning bör ditt tak ligga i sydlig riktning, men riktar det sig mot öst eller väst går det även bra. Taket bör inte täckas av skuggor från närliggande byggnader eller träd, då det kraftigt kan påverka din elproduktion. 

Nästa steg är att utvärdera hur dina elbehov ser ut i dagsläget. Hur många kWh förbrukar ditt hus? Det är en viktig komponent för att kunna utvärdera hur lönsam en solcellsanläggning kan bli.

2. Kolla upp bygglov och tillstånd

I normala fall behöver du inte längre bygglov för solceller.

Det finns dock vissa undantag, varav några vanliga är:

  • Huset ligger i detaljplanerat område eller område med riksintresse för totalförsvaret
  • Huset har ett historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt, eller konstnärligt värde
  • Solcellerna följer ej fasaden (Till exempel du vinklar solceller på ett platt tak)

Läs mer om bygglov för solceller på Boverkets hemsida.

3. Minska kostnaderna med 15 % genom nya gröna avdraget

Sedan 2021 har det kommit ett nytt avdrag like rotavdraget vilket innebär att du sparar 15 % på den totala kostnaden för ett solcellspaket – d.v.s. Material och installationskostnader. De flesta privatpersoner kan ta del av detta gröna avdraget utan ansökan. Läs mer om avdraget, och om du kan ta del av det, på vår sida för det gröna avdraget. 

Utöver solceller går det nya gröna avdraget att få till andra gröna investering som solcellsbatterier och laddstationer till hemmet för elbil.

4. Jämför offerter och kostnad från flera olika solcellsinstallatörer

Nedan kan du se några exempelpriser på vad en solcellsinstallation kostar, så du har ett hum om vad du kan förvänta dig:

Pris 5 kW solceleler
Pris 10 kW solceller
Pris på 15 kW solceller cirka 200000 kronor

Priset på solceller kan dock variera beroende på återförsäljare & installatör, strukturen på taket, var du bor och vilken typ av solceller du vill installera. Det är därför viktigt att jämföra erbjudanden från flera olika installatörer, Energimyndigheten rekommenderar att du jämför minst 3 företag.

Här kan vi på GreenMatch hjälpa dig! Genom att fylla i formuläret ovan kan hjälper vi dig komma i kontakt med upp till 4 leverantörer som erbjuder dig skräddarsydda offerter. Vår tjänst kostar ingenting för dig och är helt utan förpliktelser. Du sparar pengar genom att låta leverantörerna konkurrera om dig som kund, och du spar tid då vi letar upp installatörer åt dig!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

5. Solcellerna installeras av proffesionella

Själva installationen av solceller tar vanligtvis bara ett par dagar – men kan ta lite längre tid beroende på anläggningens storlek. Installationen i sig består i sin tur huvudsakligen av följande steg :

  • Först behöver skenor/ställningar installeras på ditt tak som solcellerna ska monteras upp på. Vad som används beror till stor del på förutsättningarna för ditt tak.
  • Solpanelerna med tillbehör monteras sedan upp på taket
  • Solcellerna ska kopplas  till en växelriktare för att elen som produceras ska kunna användas i ditt hem.
  • Eventuellt kan även ett solcellsbatteri kopplas in om du har behov för det.
  • Till sist kopplar elektrikern upp panelerna och testar om de fungerar

Våra partners ser till att följa de restriktioner som finns gällande Corona. Och då solcellsinstallationen sker utomhus är det ett säkert projekt. Läs mer om GreenMatch under corona.

Kan jag installera solceller själv?

Vi rekommenderar inte att kunder, utan erfarenhet och behörighet, gör installationer. Det finns vissa delar av installationen du får göra själv. Men själva installationen solcellerna måste göras av en behörig elektriker enligt lag.

Du kan inte heller få det gröna avdraget på 15 % om du installerar solcellerna själv. Det gröna avdraget gäller för ett komplett solcellspaket på solceller och installation – eller bara själva arbetskostnaden om du köper solceller och installation separat. 

6. Uppkoppling av anläggning allmänna elnätet

För att kunna ansluta din solcellsanläggning till elnätet görs en färdiganmälan till bolaget som äger elnätet i ditt område. Detta hjälper oftast leverantören dig med.

Jämför elavtal

Elnätsbolaget kommer efter anmälan ut och lägger igång din solcellsanläggning. Normalt behöver man endast vänta ett par veckor på detta, men enligt lag har nätägaren 3 månader på sig att utföra mätarbytet och lägga igång anläggningen. 

Det viktigt att fundera på vilket elhandelsbolag du vill sälja din överskottsel till, och ha ett avtal. Tänk på att du inte behöver sälja din el till samma bolag som äger nätet i ditt område, eller den du har nu för den delen. Kolla på vad som är mest fördelaktigt för just dig, då priset de köper din överskottsel för kan skilja sig mellan leverantörerna.

7. Njut av egenproducerad, grön energi med minimalt underhåll

Man brukar räkna med en livslängd på 30 år för solceller utan alltför stora förminskningar i produktion, även om de kan hålla längre än det. Växelriktaren brukar behöva bytas efter cirka 15 år dock.

Underhållet för solceller är nästan obefintlig. Blir det väldigt smutsigt kan du behöva rengöra dem, eller om det faller mycket snö kan du behöva försiktigt borsta av snöns. Kom ihåg att även om solceller är tåliga är de gjorda av glas och det gäller att ta det försiktigt med dem. 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Medförfattare:
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?