Installera solceller - så här gör du 2020

Få upp till 4 offerter på solceller - helt kostnadsfritt

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Tillbaka
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 12. juni 2020

Installation av solceller - en lönsam investering

Solceller använder sig av solenergi för att producera el till ditt hushåll. Det har på senare år blivit mycket populärt med solceller i Sverige, och myten om att vi inte får tillräckligt med solljus för att det ska vara lönsamt håller på att försvinna likt en fjäder i vinden.

Statistik visar att användandet har ökat explosionsartat under de senaste 7-8 åren och tack vare forskningen har vi på senare år även sett stora prissänkningar. Därför kan det vara en mycket bra idé att överväga att installera solceller till just ditt hushåll.

Det bör dock nämnas att det, trots prissänkningen, fortfarande är en stor och långsiktig investering att installera solceller. Därför rekommenderas det att ta in offerter för att jämföra priser. På GreenMatch kan vi hjälpa dig med detta, och det finns flera fördelar med att använda vår tjänst:

 • Du får upp till 4 offerter från leverantörer i ditt närområde.
 • Det är helt kostnadsfritt och inga förpliktelser medföljer.
 • Du slipper leta upp alla leverantörer - vi gör det åt dig.
 • Genom att vi kontaktar upp till 4 leverantörer konkurrerar de om dig som kund, vilket gör att du kan få ett konkurrenskraftigt pris.

Vill du läsa mer om hur du kan installera solceller till ditt hushåll?

Hur fungerar solceller?
Viktigt att veta när du vill installera solceller
Vad kostar det att installera solceller?
Hur har svenskar installerat solceller genom åren?
Detta bör du tänka på om du ska installera solceller själv

Hur fungerar solceller?

Solcellerna fångar solens strålar och en laddning skapas mellan kiselskikten i solcellen. Denna laddning tas sedan upp av metallkontakter som finns på fram- och baksidan av solcellen, och omvandlar den till likström.

Viktiga komponenter i en solcellsanläggning

I bilden nedan visar vi hur det kan se ut och fungera med en solcellsanläggning. Går du vidare kan du trycka på knapparna under bilden för att läsa mer om de olika komponenterna en solcellsanläggnin kan ha. Det är speciellt viktigt att förstå detta om du tänker installera solceller själv.

Illustration som visar hur en solcellsanläggning fungerar

De vanligaste solcellsmodellerna är kiselbaserade. Dessa moduler kallas för antingen monokristallina eller polykristallina solceller. De fångar solljuset och omvandlar energin till likström.

De producerar likström även vid molnigt väder, det är en av anledningarna till varför Sverige är ett så pass bra land att installera solceller i. Delar av Sverige har samma solinstrålning som vissa länder i Centraleuropa.

I många fall seriekopplas solcellsmoduler, en sådan rad kallas för sträng. En sträng är alltså en rad med solcellsmoduler som har sammankopplats för att få högst möjliga toppeffekt.

En kopplingsbox behöver du om du är i behov av flera strängar. Kopplingsboxen kopplar alltså ihop dessa strängar och leder likströmmen vidare mot växelriktaren.

En DC-brytare är nödvändig att ha i din solcellsanläggning för att kunna stoppa likströmmen om du skulle få fel på din växelriktare, eller om du måste serva den. DC-brytaren bryter alltså den likström som går från strängen innan den når växelriktaren vid behov.

Denna riktare är en av de viktigaste delarna av en solcellsanläggning då den helt enkelt förvandlar likströmmen från solcellsmodulerna, till växelström. Verkningsgraden på en växelriktare ligger på cirka 93 till 95 %.

Den har även en annan viktig uppgift utöver att förvandla DC (likström) till AC (växelström); den optimerar solcellsmodulernas prestanda genom att hela tiden försöka utvinna största möjliga effekt.

AC-brytaren fungerar likadant som DC-brytaren - det är bara det att AC-brytaren kopplar bort växelriktaren om något skulle uppstå.

På växelriktaren kan du se solcellsanläggningens växelströmsproduktion. På elmätaren kan du istället mäta växelriktarens funktion. Det gör du genom att kolla upp hur produktionen av el ser ut - alltså hur mycket el som matas in och ut. En elmätare kan dessutom mäta den totala produktionen av din anläggning om du har flera växelriktare.

Du måste vara ansluten till ett elnät om du ska kunna sälja din överskottsel och sedan få skattereduktion som mikroproducent. 

Om du producerar mer el än vad du använder färdas den till elnätet och ut till ditt elhandelsbolag som du valt.

Typer av solceller

Som konstaterat finns det olika typer av solceller, dessa typer är uppbyggda på olika sätt, har olika verkningsgrad och ser olika ut. Följande solceller finns just nu på marknaden:

 • Polykristallina solceller
 • Monokristallina solceller
 • Tunnfilmssolceller

De kristallina solcellerna brukar benämnas som den första generationen av solceller - dessa är vanligast och används av de flesta privatpersoner som har en solcellsanläggning. Verkningsgraden på dessa är varierande men brukar ligga på cirka 20%. De omvandlar alltså 20% av den energi som träffar cellerna, till likström.

Tunnfilmssolceller är den andra generationen solceller och används främst i rymden. De är betydligt dyrare att införskaffa, dock har de en betydligt högre verkningsgrad som ligger på ungefär 30%.

Det finns även ett flertal solceller som inte utvecklats än, utan befinner sig i ett forskningsstadie. Exempel på dessa är perovskitsolceller, dye-sensitized solceller (DSSC) och nanotrådsbaserade solceller.

De tre nya teknologierna behöver finjusteras för att vara ett realistiskt alternativ till de solceller vi idag brukar.

Hur länge håller solceller?

Solcellsanläggningar är mycket tacksamma då de håller länge. Det brukar sägas att en anläggning håller i cirka 20-30 år, och då är det inte själva solpanelen som måste bytas ut. Istället är det växelriktaren som brukar ge med sig vid den tiden.

Det är dock svårt att ange den övre gränsen för hur länge en solcellsanläggning kan fungera då vi inte haft solceller under en speciellt lång tid. Men 20-30 år är betydligt längre än andra energianläggningar. Teoretiskt menar forskare att de kan hålla i upp till 50 år utan att tappa allt för mycket i effektivitet.

Återbetalningstiden ligger på omkring 13-19 år, vilket betyder att med den relativt långa levnadstiden kan solceller generera stora besparingar. Läs mer om återbetalningstiden nedan.

Tack vare deras långa hållbarhet används de i rymden för att försörja satelliter med ström. De främsta orsakerna till att de håller så pass länge är främst för att:

 • De inte innehåller något som kan rosta
 • De inte innehåller några rörliga delar

Underhåll av din solcellsanläggning

Det som gör solceller så praktiskt, förutom dess långa livstid, är att de i princip är helt underhållsfria. De kan stå emot regn, vind, hagel, snö och andra väderfenomen. Regnet hjälper till och med till att tvätta dem.

Om det faller ett skikt med snö över din solcellsanläggning kan dock effektiviteten minska med några få procent. Därför kan du ta bort den om du behärskar detta - men det är verkligen inget måste. Solceller är mycket glatta och om du tar bort snön är det viktigt att inte göra det på fel sätt, så att du förstör dem. Det översta skiktet är trots allt gjort av glas - även om det är härdat glas.

Det du kan behöva göra med jämna mellanrum är att kolla din växelriktare så att den fungerar som den ska. Kolla gärna även din elmätare så att energiproduktionen också ser korrekt ut.

installatör som monterar solpaneler på hustak

Viktigt att veta när du vill installera solceller

När du står i begrepp att installera solceller är det viktigt att du har en plan över vad det är som måste göras. Du får exempelvis inte själv jobba med installation av elen om du inte är en certifierad elektriker. Det är även elektrikern som håller kontakten med ditt elbolag så att du kan börja producera din egen el.

Du bör fundera över hur stor anläggning du behöver för att täcka dina elbehov. I tabellen nedan kan du se ungefär hur många kvadratmeter takyta du behöver för en anläggning på 5-15 kW.

Hur stor takyta behöver du?
Kilowatt Takyta
5 kw 30 - 35 m2
10 kw 65 - 70 m2
15 kw 100 - 105 m2


När du har allt på det klara med vad du behöver, hur stor anläggning du vill ha och vad du har för elbehov är det dags att sätta igång.

Det lättaste är att köpa en helhetslösning, där du får allt du behöver till din solcellsanläggning levererat. Köper du ett solcellspaket får du med det du behöver för att få ett fungerande system. Leverantörerna gör också installationen åt dig. Då får du i regel också en elektriker specialiserad på just solcellsinstallation.

Anslut din solcellsanläggning till ett elnät

För att kunna ansluta din solcellsanläggning till elnätet måste du göra en föranmälan till bolaget som äger elnätet i ditt område. Detta hjälper oftast leverantören dig med.

När du anlsutit din anläggning till elnätet är det viktigt att fundera på vilket elhandelsbolag du vill sälja din överskottsel till. Tänk på att du inte behöver sälja din el till samma bolag som äger nätet i ditt område. Kolla på vad som är mest fördelaktigt för just dig.

När du producerar förnybar el från solceller får du 60 öre i skattereduktion per kWh du matar in i elnätet - alltså din överskottsel. Du får skatteavdrag på upp till 30 000 kWh, eller 18 000 kronor per person och anläggning per år. Du måste också redovisa den inkomst du får av ditt elbolag för att du säljer elen, i din inkomstdeklaration.

Ditt administrativa ansvar

En solcellsanläggning kräver inte speciellt stort administrativt ansvar när den väl sitter uppe. Men det finns ett antal saker du bör göra innan du kan sätta upp dina efterlängtade solceller.

 • Ansök om eventuellt solcellsstöd eller rotavdrag (du kan inte få båda)illustration av det administrativa arbetet för en solcellsanläggning
 • Ansök om eventuellt bygglov
 • Anmäl din framtida anläggning till ägaren av ditt elnät
 • Välj vilket företag du vill kunna sälja din el till om så behövs
 • Ansök om ett s.k. Elcertifikat och ursprungsgarantier

Många av dessa steg är dock frivilliga, men underlättar en hel del för dig - speciellt ekonomiskt.

Behöver du bygglov?

Trots att bygglovet för solceller som installeras på lutande tak i takets riktning har slopats sedan augusti 2018, behöver du se till så att ditt hus inte tillhör någon av undantagen. Kolla även med din kommun om exakta regler. Det slopade kravet gäller inom detaljplanerade områden.

Undantag - i dessa fall behöver du bygglov

Har du ett platt tak och vill skaffa solceller som är vinklade måste du ansöka om bygglov. Du måste också ansöka om bygglov om du vill sätta upp solceller i områden, eller på byggnader klassade som viktiga;

 • Historiskt
 • Kulturhistoriskt
 • Miljömässigt
 • Konstnärligt

Det slopade kravet på bygglov för uppsättning av solceller i takets riktning är densamma för alla kommuner i hela landet. Däremot kan det finnas avvikande regler vad gäller andra aspekter av bygglov från kommun till kommun. Därför rekommenderar vi dig att kolla upp detta innan du sätter upp dina solpaneler.

Vad kostar det att installera solceller?

En solcellsanläggning på 5 kilowatt kostar cirka 100 000 kronor. Du bör räkna med cirka 15 000 till 20 000 kronor per kilowatt installerad.

Pris på solcellspaket varierar exempelvis beroende på återförsäljare, strukturen på taket, var du bor, vilken typ av solceller du vill ha samt vilken typ av bidrag eller skattereduktion du väljer.

Vad kostar det med en solcellsanläggning?
Var ska du installera? Hur hög effekt vill du ha? Vad kostar det?
Båt, husvagn eller husbil 0,2 kW 4 500 - 6 500 kronor
Sommarstuga 3 kW 60 000 - 90 000 kronor
Mindre hus 5 kW 100 000 - 120 000 kronor
Större hus 7 kW 120 000 - 150 000 kronor
Mindre gård 10 kW 170 000 - 200 000 kronor
Större gård 15 kW 200 000 - 240 000 kronor


Priserna i tabellen är estimerade kalkyleringar, och inkluderar inte eventuella avdrag eller bidrag.

För bästa pris bör du beställa offerter. Det gör du enkelt genom att fylla i vårt formulär överst på sidan. Du kommer dit genom att klicka på knappen nedan

Att beställa offerter från GreenMatch har flera fördelar:

 • Det är kostnadsfritt och helt utan förpliktelser
 • Du får upp till 4 offerter från lokala leverantörer
 • Det är snabbt och smidigt - du behöver inte leta runt efter leverantörer och jämföra priser själv.
 • Du får ett konkurrenskraftigt pris då leverantörerna konkurrerar om dig som kund och vill därmed ge dig ett så bra pris som möjligt.
Beställ offerter på solceller nu! Det tar mindre än 1 minut!

Vad är återbetalningstiden på solceller?

Det är svårt att beräkna en generell återbetalningstid då denna är olika beroende på hur just din anläggning ser ut, och var du bor. En generell återbetalningstid ligger på cirka 13-19 år, men ta inte dessa siffror för givet. Det du behöver ta i beaktande för att räkna ut din återbetalningstid är bland annat följande:

 • Solcellsanläggningens kostnad
 • Elpriset
 • Eventuella bidrag
 • Överskottsförsäljning
 • Nuvarande elförbrukning
 • Solcellernas produktion

I regel brukar större anläggningar återbetala sig snabbare, medan mindre anläggningar tar lite längre tid. Fundera på hur många kilowatt du vill att din anläggning ska ha, hur mycket dina solceller kan producera under ett år och hur mycket du kan spara på detta jämfört med dina elkostnader för tillfället.

Bidrag och stöd

För närvarande (årsskiftet 2020) ligger det så kallade solcellsstödet på 20 % av totalkostnaden - denna minskning gjordes i vårbudgeten som presenterades i april 2019. Tidigare låg stödet på 30 %.

Efter den ovissa tiden efter vinterbudgeten i december 2018, har vi nu fått ett definitivt besked på hur solcellsstödet blir framöver. Budgeten ökar med 300 miljoner kronor, till 736 miljoner kronor sammanlagt. 

Tanken är att köerna ska minska, och att allt fler ska kunna få solcellsstödet. Sänkningen till 20 % är också en del i ett långsiktigare tänk om att så småningom fasa ut stödet så att solcellssbranschen ska kunna stå på egna ben. 

Obs! Solcellsstödet utgår inom kort

Sista ansökningsdagen för solcellsstöd på 20 % den 7 juli 2020. Investeringsstödet planeras från 2021 bytas ut till en skattereduktion, som är något lägre än nuvarande stöd. Läs mer om förändringen här.

Rotavdrag är ett alternativ

Budgeten för solcellsstödet har dock sänkts från 915 miljoner till 435. Däremot kan rotavdraget även användas för solceller. Rotavdraget hamnar på cirka 9% av totalbeloppet då det räknas som 30% av installationskostnaden. Installationskostnaden räknas som ett schablonbelopp på 30% av den totala kostnaden.

Läs mer: Solceller - bidrag och stöd

Hur har svenskar installerat solceller genom åren?

Solceller har använts i Sverige sedan 1970-talet. På den tiden var det dock främst fristående system som syntes till. I tabellen nedan finner du den totala installerade solcellseffekten från 2012 - 2017. 2018 års siffror har inte kommit ut vad gäller totala installerade effekt - men allt tyder på att det ökat ytterligare.

Installerad solcellseffekt i Sverige
Årtal Installerad effekt
2012 23.8 mw
2013 43.1 mw
2014 79.4 mw
2015 126.3 mw
2016 204.7 mw
2017 322.4 mw


Energimyndigheten har gjort en sammanställning på hur ansökningar på solcellsstödet har sett ut under de senaste 10 åren. Du kan exempelvis se beviljade ansökningar, antal inkomna ansökningar, beviljade belopp för varje län.

År 2009 kom det in 421 ansökningar totalt i Sverige, 2018 kom det in 15 702 stycken. Det säger en hel del om hur mycket solceller har ökat i popularitet bara under dessa åren.
Det är också stora skillnader på installerade solceller och var i Sverige du bor - detta illustrerar vi nedan itabellen med hjälp av siffror på solcellsstödsansökningar.

Topp 5 län med flest solcellsansökningar från 2009 - 2018
Län Solcellsansökningar
1. Västra Götaland 6 293 ansökningar
2. Skåne 5 012 ansökningar
3. Stockholm 4 200 ansökningar
4. Östergötland 2 427 ansökningar
5. Halland 2 290 ansökningar

Detta bör du tänka på om du ska installera solceller själv

Viktigt att tänka på:

 • Du bör förstå precis hur solcellsanläggningen är uppbyggd, och hur det fungerar.
 • Tänk på att göra arbetet precis efter gällande regler - du vill inte riskera att installera en solcellsanläggning som sedan inte får användas.
 • Se till så att hela installationen görs på ett säkert sätt.
 • Sköt om din anläggning så att den håller så länge som möjligt
 • Anlita en elektriker som är specialiserad på solceller för bästa effekt på din anläggning.
 • Med tanke på de risker som finns, rekommenderar vi att du anlitar experter att göra hela installationen - på så vis kan du alltid ha kontakt med installatör om något mot förmodan skulle gå fel eller börja krångla.

OBS! En installation som inte följer branschstandard kan ge er problem i framtiden om ni ämnar sälja huset. Installationsfel kan räknas som dolda fel, som kan leda till tvister mellan köpare och säljare.

Tänk också på att ta in offerter för att kunna jämföra olika solcellsanläggningar samt kostnader för dessa. Du kan enkelt få offerter via GreenMatch - det är helt kostnadsfritt och utan förbindelser.

Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret och få upp till 4 offerter från lokala leverantörer.

Beställ offerter på solceller nu! Det tar mindre än 1 minut!
Skriven av Mattias Hallén Skribent Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.
Kontakta mig: