Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 19 500 kronor per år
Spara upp till 19 500 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 16 oktober 2024

Installera solceller: Så får du solceller monterade 2024

Installation av solceller
  • Läs hur du förbereder dig inför installationen av solceller.
  • Få reda på hur du ska kontrollera ditt tak innan installationen.
  • Här får du veta vilka du ska kontakta före installationen.

Här får du reda på allt du behöver veta om förberedelserna innan du installerar solpaneler. Eftersom solcellerna ska sitta på taket så är detta mycket viktigt att kontrollera så att det verkligen kommer att hålla för solpanelernas tyngd. Du kan även läsa om vilka parter du ska kontakta så att du inte blir lidande i efterhand. Läs vidare och du kommer att sitta säkert i båten. Vill du läsa mer om solcellers pris så kan du göra det här: solceller pris.

Nyhet september 2024: Regeringen föreslår sänkt skattereduktion för solceller
  • Det gröna avdraget på solceller planeras sänkas från 20% till 15% (från 1 juli 2025).
  • ”60-öringen” planeras tas bort helt (från 1 januari 2026).
  • Batteriavdraget på 50% förblir oförändrat.
  • Vi kommer att uppdatera informationen i december om förslaget går igenom eller inte.

 

Under tiden kan du läsa mer om de nuvarande villkoren för skattereduktion för solceller.

Vill du ha offerter på solceller? Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Leta inte installatörer i timmar. Vi gör jobbet åt dig. Du kan bara luta dig tillbaka, klicka bara på knappen nedan och fylla i vårt enkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 19 500 kr per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Saker en solcellsoffert ska innehålla

Hur monterar man solceller?

Förutom taktypen, det vill säga om ditt tak håller för tyngden av solpaneler, så bör du kontrollera tre saker innan du installerar solpaneler på ditt tak.

Det första är taklutningen, som är en betydande faktor till din solelsproduktion. Optimal taklutning är mellan 35 och 40 grader.

Oavsett hur perfekt din taklutning är så hjälper det inte om ditt tak vetter åt norr. Det bästa väderstrecket är ett tak som vetter åt syd. Det funkar också att få ut en resonabel elproduktion med solpaneler i öst- eller västläge. Vetter ditt tak åt norr är det sannolikt inte värt att investera i just solceller. Här nedan kan du se solpanelernas effektivitet i olika väderstreck och lutning.

Solpaneler effektivitet

Du behöver också checka om dina solceller ligger i skugga som kan försämra elproduktionen. En större skugga från ett träd är värt att åtgärda genom att eliminera roten till det onda, i det här fallet trädet.

Förutsättningar för montering av solceller

Det är viktigt att undersöka vilka förutsättningar som finns för att få en så optimal placering av dina solceller som möjligt. Undersök om det finns närliggande byggnader, träd eller liknande som kan skugga dina solceller. Det kan också vara bra att kolla om stadsbyggnadskontoret har några utvecklingsplaner nära ditt hus som i framtiden kan påverka solinstrålningen.

Tänk över om du kan välja att sätta dina solceller på olika ställen för att maxa solinstrålningen. Vill du ha solcellerna i söderläge och få maxeffekt mitt på dagen? Eller kan det vara bättre med öster- eller västerläge så du använder din el när du producerar den, det vill säga på morgonenen respektive eftermiddagen.

Ska du montera solceller på ditt tak är det alltid bäst att först kolla bärigheten för ditt tak och att taket uppfyller kraven för hur mycket snö som kan ligga på taket utan att det kollapsar. Vill du läsa mer om de bästa solcellerna på marknaden kan du göra det här: solceller bäst i test.

Eftersom solcellerna höjer taknivån så kan det befintliga snörasskyddet påverkas. Rådgör därför med installationsföretaget om detta. Det kan även vara bra att ta reda på vilka olika typer av solceller som finns på marknaden. Här kan kan du få svar på frågan vad är olika typer av solceller gjorda av?

Andra frågor du bör ställa dig och till installationsföretaget är:

  • Ska du skotta på taket?
  • Ska din skorsten sotas?
  • Kan räddningstjänst behöva använda ditt tak?
  • Hur sitter dina brandväggar?
  • Behöver du ta hänsyn till åskledare?

Vem får installera solceller?

Det är inte tillåtet att installera solceller själv. Men det räcker inte att vara certifierad solcellsinstallatör. Själva solcellsinstallationnen måste göras av ett elinstallationsföretag av en elinstallatör. Själva certifikatet är ett frivilligt certifikat och en kvalitetsstämpel, men det varken räcker eller krävs för att man ska få tillåtelse att montera solpaneler. Du kan läsa mer på Svensk solenergis hemsida om olika medlemföretag som installerar solceller. Det är även installatörerna som drar grönt avdrag direkt från fakturan. Du kan läsa mer om bidrag till solceller här: bidrag solceller.

Tänk även på att du innan installationen behöver du kontakta ditt elnätsbolag, stadsbyggnadskontoret i din kommun och ditt försäkringsbolag.

Elnätsbolaget

Gör en anmälan till ditt elnätsbolag i god tid innan installationen ska utföras. Ditt elnätsbolag behöver lite tid för att se om elnätet på något sätt kan påverkas av din solcellsanläggning.

Innan dina solceller sätts i drift behöver elinstallationsföretaget göra en färdiganmälan till ditt elnätsbolag. Företaget som installerat solcellerna ska också kontrollera anläggningen i god tid före användning.

Stadsbyggnadskontoret

Du kan behöva ansökan om byggnadslov för att koppla solceller. Det kan vara att du bor i ett kulturmärkt hus. Fråga alltid på ditt lokala stadsbyggnadskontor om reglerna där du bor.

Försäkringsbolaget

Solcellerna brukar ingå i villans hemförsäkring, men hör för säkerhets skull vad som gäller när du installerar solceller.

För jordbruksfastigheter kan du vara tvungen att uppfylla vissa villkor när installationen utförs. Hör med försäkringsbolaget vad som gäller för dig och stäm av med elinstallationsföretaget redan när du tar in offerter.

Regler för solcellsinstallation

Installation av solceller får bara utföras av certifierade installatörer. Du får alltså inte handskas med el själv, om du inte är just utbildad elinstallatör. Det är alltid bra att ha en dialog med sin solcellsinstallatör angående just dina förutsättningar. Det bästa sättet att starta en dialog är att ta in och jämför offerter. Vi på Greenmatch kan hjälpa dig med det.

Få upp till 4 gratis offerter utan bindning och slipp lägga ner timmar med att själv kontakta upptagna installatörer. Vi gör jobbet åt dig. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 19 500 kr per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Förberedelser innan du installerar solpaneler

Det är av yttersta vikt att själva installationsarbetet som innefattar elektricitet utförs av en installatör. Här nedan kan du se i vilken ordning de olika momenten av installatör utförs:

1 Koppla samman likströmskontakter i solpanelerna

För att koppla solpaneler parallellt så ska alla positiva terminaler på varje panel kopplas ihop. Samma sak gäller för de negativa terminalerna. Ska du parallellkoppla två solpaneler använder du parallellkontakt. Den totala strömmen kommer att vara summan av alla panelers ström.

2 Koppla växelströmskontakter i växelriktaren

De seriekopplade solcellspanelerna kopplas till en växelriktare. Detta arbete måste alltid utföras av certifierad elinstallatör.

3 Ansluta anläggningen till elnätet

Din växelriktare kopplas till ditt elbolags elmätare av en certifierad installatör. Tänk på att en växelriktare alltid ska installeras av en behörig elektriker. Då blir arbetet korrekt utfört och uppfyller kraven för elinstallationer.

4 Sätta solcellsanläggningen i drift

Nu sätts solcellsanläggningen i drift och du kan snart njuta av egenproducerad el och även sälja el du själv inte använder.

Nedan kan du se ett kopplingsschema hur solceller monteras:

Kopplingsschema solceller

När du har monterat solpaneler

När du har fått dina solpaneler installerade kan du luta dig tillbaka och njuta. För att få de största besparingarna rekommenderar vi att du kontrollerar att du gör några saker.

Börja med att kontakta ditt elnätsbolag och hör vad som gäller med din elmätare. Det är viktigt att du har rätt sorts elmätare och ditt elnätsbolag kan hjälpa dig med det.

Betala fakturan för solpanelerna och installationen.

Sätt på anläggningen och följ elproduktionen. När du bytt ut din elmätare kan du sätta på anläggningen. Du kan följa hur mycket el som produceras i en app i mobilen eller på din dator. Ofta kan man också mäta både försäljning och förbrukning.

Ditt elbolag har skyldighet att köpa din överskottsel. För att få bästa möjliga betalning så kan du själv jämföra och se vilket företag som betalar bäst och eventuellt byta till det.

Ansök om skattereduktion på 60 öre/kWh för såld solel. Du ansöker om reduktionen i din inkomstdeklaration. På Skatteverkets hemsida står det i detalj hur du ska gå tillväga. En god idé kan vara att skaffa ett solcellsbatteri för att lagra billig el och sedan sälja den när elpriset går upp. Läs mer om detta på vår sida om solcellsbatteri.

Solpaneler kräver för det mesta inte underhåll. Det är ändå rekommenderat att göra en årlig inspektion av både solpanelerna och komponenter för att se så allt funkar optimalt. Bästa tiden att göra detta är på våren efter att snön har smält.

Checklista för installation av solpaneler

Inför installation av solpaneler är det bra att vara väl förberedd. Här nedan följer en kort checklista:

1 Kontrollera att du är ansluten till elnätet och har rätt sorts elmätare ✅

2 Kontrollera skicket på ditt tak ✅

3 Kontrollera om du kan behöva ansöka om bygglov ✅

4 Kontrollera så att din försäkring täcker solcellerna ✅

5 Kontrollera dina möjligheter att få grönt avdrag på 20 %

Är solceller lönsamt? Svar ja! Få upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper själv kontakta upptagna installatörer. Vi gör jobbet åt dig. Klicka bara på knappen nedan och fyll i det enkla formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 19 500 kr per år

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om installation av solceller

Mer inom detta ämne