Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Installera solceller: Kan man installera solceller själv?

Installera solceller: Kan man installera solceller själv?

Svaret på frågan om du kan installera solceller helt själv är nej. Du måste ta hjälp av ett behörigt elföretag, eftersom solceller är kopplade till elnätet.

Vad kan du då göra själv? Det finns faktiskt några saker du kan göra själv och det är just vad denna text handlar om.

Är du intresserad av solceller? Beställ offerter redan idag. Du kan få upp till fyra gratis offerter utan bindning från lokala installatörer som vi samarbetar med. De vet att de konkurrerar om dig som kund så de gör allt för att ge dig sina bästa offerter. Dessutom slipper du ringa runt i timmar till upptagna installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att börja bli med solceller.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Kan jag köpa och installera solpaneler själv?

Du kan köpa solpaneler själv, men du får inte lov att installera dem.

Allt arbete med el måste en behörig elektriker utföra. Frågan är då vad du kan göra själv. Nedan reder vi ut vad du kan göra på egen hand. Ibland är även annat arbete än arbete med elen bra om det utförs av en fackman. Inte minst för att garantin ska gälla ifall något går sönder. 

Vad kan jag göra själv med solcellsinstallation

De här sakerna kan du göra själv med din solcellsinstallation:

 • Du kan projektleda arbetet.
 • Du kan ansöka om bygglov.
 • Du kan köpa solpaneler och växelriktare.
 • Du kan fästa bärskenor i taket.
 • Du kan lyfta upp solpanelerna på taket.

Om du planerar att installera solceller på marken så kan du läsa mer här: bygglov solceller på mark.

Vilka delar av en solcellsinstallation kräver en installatör?

I stort sett kräver alla viktiga delar en installatör. I alla fall alla delar där el är inblandade. Du kan utföra några förberedande moment själv men sedan är det installatörens jobb att koppla samman alla delar och ansluta systemet till elnätet.

Är det straffbart att installera solceller utan tillstånd?

Ja, det är straffbart att installera en solcellsanläggning helt på egen hand. Du kan bli åtalad om du ägnar dig åt olagligt elinstallationsarbete, eftersom det finns risk för brand och skador. Därför måste du anlita en certifierad installatör.

I de flesta fall är det smidigast att överlåta allt arbete till en och samma lokala installatör. Då finns allt samlat på ett ställe och du vet vad som gäller med garantierna.

Vem får installera solceller?

Installationen av solceller får bara göras av certifierade installatörer. De är elektriker med rätt sorts behörighet för att arbeta med solceller. Elektriker som utför installationer måste också ingå i ett egenkontrollprogram hos ett elinstallationsföretag.

Vad kostar det att installera solceller?

En 5 kW anläggning med solceller kostar ungefär 90 000 kronor efter det gröna avdraget på 20 %. En 10 kW solcellsanläggning har en prislapp på cirka 156 000 kronor efter grönt avdrag.

Priset beror givetvis på storleken på din planerade anläggning, men också på vilka solpaneler och vilken installatör du väljer.

Installera solceller
SolcellsanläggningUtan grönt avdragMed grönt avdrag
5 kW112 000 kr90 000 kr
10 kW195 000 kr156 000 kr

Finns det bidrag för att installera solceller?

Ja. Bidragen som finns att få är egentligen skattereduktioner, så därför är det viktigt att du betalat tillräckligt med skatt under året.

Frågan är då: Hur mycket kan jag få i grönt skatteavdrag?

För solceller kan du få 20 % förutsatt att du har betalat tillräckligt med skatt att kvitta reduktionen mot. För laddstationer till hemmet för elbil och för batteri till solceller får du 50 % i skattereduktion.

Här kan du få svar på frågan: vad kostar ett solcellsbatteri?

Är det värt att installera solceller med tanke på återbetalningstiden?

Det korta svaret är ja.

I de allra flesta fall är det en lönsam investering. Kostnaden för installationen är hög men den kommer du att tjäna in, eftersom du inte behöver köpa lika mycket el.

Hur lönsamt är solceller? Du kan räkna med att återbetalningstiden är cirka 10 år. Med de senaste årens allt högre elräkningar minskar även återbetalningstiden. Här kan du läsa mer om solceller med högst verkningsgrad.

Vad krävs för att installera solceller för olika sorters tak?

För att solcellers montering måste du anlita ett elinstallationsföretag enligt lagstiftningens krav. För att kunna kalla sig det ska bolaget ha en elinstallatör, vara registrerad i Elsäkerhetsverkets register, och ha ett egenkontrollprogram.

Du kan med andra ord inte utföra montering av solceller själv utan måste anlita en fackman.

Installera solceller på eternittak

Ja, det går att utföra montering av solceller på eternittak. Men det finns viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Eternittak, speciellt de av äldre asbestmaterial, är ofta sköra och osäkra att gå på. Därför vill vissa solcellsföretag inte installera solceller på eternittak. Om ditt eternittak innehåller asbest  så bör du tala om detta för installatören. Asbestmaterial är farliga om de störs och bör bara hanteras av utbildade och certifierade installatörer.

Om ditt eternittak är gjort av nyare, icke-asbestmaterial, bör det vara säkert för leverantören att installera solpaneler. Då måste taket vara i gott skick.

Solpaneler kräver en viss lutning för att vara som mest effektiva. Eternittak kan ha en ovanlig form eller lutning som gör installationen mer arbetsam för installatören.

Installera solceller på gammalt tak

Givetvis kan du installera solceller på ett gammalt tak, men tänk på att det ofta är i sämre skick än ett nytt tak. Om du har underhållit ditt tak väl så är det helt okej att installera solceller på det. Därför ska du inte fokusera så mycket på takets ålder, utan istället se till skicket på ditt tak.

När du ändå ser över ditt tak, så kanske det är en god idé med extra isolering av ditt hus och inte minst ditt tak. Du vet väl att värmen stiger som ångan i en kastrull? Därför är det bra med lock på ditt hus.

Hur lång tid tar det att installera solceller?

En solcellsinstallation på en villa tar i de allra flesta fall mellan 2 och 3 dagar. Ska du ha solcellerna installerade på en mindre byggnad, som ett fritidshus eller garage, så kan det räcka med 1 dag för att installera solceller.

Du behöver inte vara hemma under själva installationen. Installatörerna klarar sig finfint på egen hand. Men tänk på att installatörerna har tillgång till toalett och att du är hemma när elektrikerna kommer för att koppla samman alla moduler.

Här kan du läsa mer om hur solceller fungerar: Hur fungerar solpaneler?

7 steg för att uppnå den bästa solcellsinstallationen

Att köpa solceller är en långsiktig och stor investering. Samtidigt kan du spara mycket pengar på dyra elräkningar. Det är viktigt att du planerar installationen noga. För att du ska vara i trygga händer så har vi sammanställt en grundlig guide i 7 steg som tar dig igenom processen från början till slut.

1. Planering, behov och möjligheter för att installera solceller

Innan du bestämmer dig för att installera solceller är det viktigt att du har en plan. Själva installationen av solceller tar bara 2 till 3 dagar.

Innan du tar in offerter bör du se över dina behov och möjligheter för solceller. För optimal solinstrålning bör ditt tak ligga i sydlig riktning. Det går även bra om det vetter mot öst eller väst. Taket bör inte täckas av skuggor från byggnader eller träd. Skuggorna kan påverka din elproduktion avsevärt. 

Nästa steg är att utvärdera hur dina elbehov ser ut i dagsläget. Hur många kWh förbrukar ditt hus? Det är en viktig komponent för att kunna utvärdera hur lönsam en solcellsanläggning kan bli.

2. Kolla upp bygglov och tillstånd

I de allra flesta fall behöver du inte bygglov för solceller.

Det finns dock vissa undantag, varav några vanliga är:

 • Huset ligger i detaljplanerat område eller område med riksintresse för totalförsvaret
 • Huset har ett historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt, eller konstnärligt värde
 • Solcellerna följer ej fasaden (Till exempel du vinklar solceller på ett platt tak)

Läs mer om bygglov för solceller på Boverkets hemsida.

3. Minska kostnaderna med 20 % genom nya gröna avdraget

2023 uppdaterades det gröna avdraget, som är ett skatteavdrag på 20 % av totalkostnaderna för solpaneler, inklusive material och installationskostnader. Det gröna avdraget infördes redan 2021 men var då på 15 % och ersatte rotavdraget.

De flesta privatpersoner kan ta del av detta gröna avdraget utan ansökan. Läs mer om avdraget, och om du kan ta del av det, på vår sida för det gröna avdraget. 

Utöver solceller går det nya gröna avdraget att få till andra gröna investeringar som solcellsbatterier och laddstationer till hemmet för elbilar.

4. Jämför offerter och kostnad från flera olika solcellsinstallatörer

Vad kostar solcellsinstallation? kanske du undrar.

Priset på solceller varierar beroende på återförsäljare och installatör, strukturen på taket, var du bor och vilken typ av solceller du vill installera. Vi kan hjälpa dig beräkna solceller. Du kan även läsa mer om olika modeller på vår sida om solceller bäst i test. Det är viktigt att jämföra erbjudanden från flera olika installatörer. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 företag.

Vi på GreenMatch hjälper dig. Du kan få upp till fyra gratis offerter utan bindning. Du slipper lägga ner timmar på att själv kontakta installatörer. Installatörerna vi samarbetar med vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig sina bästa offerter. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att få gratis offerter helt utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

5. Solcellerna installeras av professionella installatörer

Själva installationen av solcellsanläggningen tar vanligtvis bara 2 till 3 dagar. Ofta tar det lite längre tid om solcellsanläggningen är större. Installationen består av följande steg :

 • Först installeras skenor/ställningar på ditt tak. Vilka anordningar som används beror på vilken typ av tak du har.
 • Solpanelerna med tillbehör monteras sedan upp på taket
 • Solcellerna kopplas till en växelriktare för att elen som produceras ska kunna användas i ditt hem.
 • Ett solcellsbatteri kan kopplas in om du har behov för det.
 • Sist kopplar elektrikern in panelerna i elnätet och testar om de fungerar.

6. Uppkoppling av anläggning till det allmänna elnätet

För att du ska kunna ansluta din solcellsanläggning till elnätet görs en färdiganmälan till bolaget som äger elnätet i ditt område. Detta hjälper oftast leverantören dig med.

Elnätsbolaget kommer efter anmälan och lägga igång din solcellsanläggning. Normalt behöver du vänta ett par veckor på detta, men enligt lag har nätägaren 3 månader på sig att utföra mätarbytet och lägga igång anläggningen.

Det är viktigt att fundera på vilket elhandelsbolag du vill sälja din överskottsel till. Tänk på att du inte behöver sälja din el till samma bolag som äger nätet i ditt område. Undersök vad som är mest fördelaktigt för just dig. Priset olika bolag betalar för din överskottsel skiljer sig åt.

7. Njut av egenproducerad grön energi med minimalt underhåll

Du kan räkna med att dina solceller håller i 30 år utan alltför stora förminskningar i produktionen. Solceller kan även hålla längre tid än så. Växelriktaren brukar behöva bytas efter cirka 15 år.

Underhållet för solceller är nästan obefintligt. Blir de smutsiga kan du rengöra dem. Faller det snö på dem så kan du försiktigt borsta av den. Kom ihåg att även om solceller är tåliga är de gjorda av glas och det gäller att hantera dem försiktigt.

Är du intresserad av att själv producera el och samtidigt vara ett miljömässigt föredöme?

Beställer du offerter via oss på GreenMatch så slipper du lägga ner timmar på att själv beställa offerter från installatörer. De konkurrerar om dig som kund så de kommer att ge dig finfina erbjudanden. Tveka inte och beställ offerter redan idag! Klicka bara på knappen och fyll i ett enkelt formulär för att börja med din beställning!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om installation av solceller

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?