Installera solceller på taket

Få upp till 4 offerter på solceller inklusive installation

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 10. december 2020

Installera solceller: Enkelt och miljövänligt

Genom att installera solceller till din villa bidrar du till att skapa ett förnybart samhälle samtidigt som du har möjligheten att minska dina elkostnader. Visst vill du ta del av de fördelarna, men installationsprocessen känns kanske otydlig och svår. 

Att installera och köpa solceller är inte svårt som många tror, installationsprocessen följer vanligtvis stegen nedan.

Så går en solcellsinstallation till

 1. Kartläggning av placering och storlek på anläggning
 2. Ansökan om eventuellt bygglov
 3. Utvärdering av möjligheten till skattereduktion för installation
 4. Offertinsamling från flera leverantörer
 5. Installation av certifierad installatör
 6. Uppkoppling av anläggning av elnätbolaget
 7. Produktion av förnybar solenergi

GreenMatch kan dessutom vägleda er genom de flesta stegen! Nedan har vi samlat allt du behöver veta om processen att installera solceller, allt från hur du planlägger placeringen till du tar hand om din anläggning efter installation!

Kan du redan allt om processen och är redo att välja installatör? Du är välkommen att använda GreenMatch kostnadsfria offerttjänst för att enkelt ta in offerter från flera installatörer nära dig! Fyll i formuläret och ta del av följande fördelar: 

 • Du får upp till 4 offerter från installatörer nära dig
 • Det är helt kostnadsfritt och inga förpliktelser medföljer
 • Du slipper leta upp alla installatörer - vi gör det åt dig
 • Genom att vi kontaktar flera installatörer konkurrerar de om dig som kund, vilket gör att du kan få ett konkurrenskraftigt pris

Så förbereder du dig för en solcellsinstallation

När du står i begrepp att installera solceller är det viktigt att du har en plan över vad det är som måste göras. Själva installationen av solceller tar endast några dagar när du väl valt installatör och gjort köpet.

Innan du väljer installatör kan det dock vara bra att bland annat bestämma dig för storlek och placering på anläggningen, räkna på lönsamheten och ta in offerter. 

Kartlägg placering och storlek på solcellsanläggningen 

Börja med att se över var du kan installera dina solceller. Vanligtvis installeras de på villa eller garagetak, men de kan även monteras exempelvis på marken med fristående ställning. Om du planerar en takinstallation bör ni se över riktning och lutning på taket. 

Solceller fungerar optimalt när de installeras i sydlig riktning med en lutning på 25-45 grader och med så lite skuggning som möjligt. Små skillnader i riktning och lutning har dock ingen större betydelse på elproduktionen. 

Exempel på olika taklutning för solceller

Hur mycket solceller behöver jag installera? Det finns inget standardiserat sätt att dimensionera din solcellsanläggning rätt. Vanligtvis tas dock tillgänglig takyta, budget och elanvändning i beaktande för att bestämma storleken på solcellsanläggningen. 

Som privatperson bör du undvika att investera i en anläggning som producerar mer elektricitet än er elanvändning. Det är oftast inte lönsamt eftersom att ni kan gå miste om fördelar som skattereduktionen.

Vid takinstallationer lägger den tillgängliga takytan begränsningar för hur stor anläggning du kan installera. I tabellen nedan kan du se ungefär hur många kvadratmeter takyta du behöver för en anläggning på 5-15 kW.

Hur stor takyta behöver du?
Kilowatt Takyta
5 kW 25-35 m2
10 kW 55-70 m2
15 kW 85-100 m2

Behöver du bygglov för att installera solceller?

Vanligtvis behöver du inte ansöka om bygglov för att installera solceller. Men det är bra att se över om ditt hus tillhör något av undantagen. Vill du vara på säkra sidan kan du alltid kolla med byggnadsinspektionen hos din kommun om vad som gäller för ditt hus. 

Undantag - i dessa fall behöver du bygglov

Har du ett platt tak och vill skaffa solceller som är vinklade måste du ansöka om bygglov. Du måste också ansöka om bygglov om du vill sätta upp solceller i områden, eller på byggnader klassade som historiskt, kulturhistoriskt, miljömässigt och konstnärligt viktiga.

Det slopade kravet på bygglov för uppsättning av solceller i takets riktning är densamma för alla kommuner i hela landet. Däremot kan det finnas avvikande regler vad gäller andra aspekter av bygglov från kommun till kommun. Därför rekommenderar vi dig att kolla upp detta innan du sätter upp dina solpaneler.

Solcellskalkyl: Är det lönsamt för dig att installera solceller?

Innan du installerar solceller kan det vara en bra idé att räkna på lönsamheten och återbetalningstiden för solcellerna. Det är svårt att beräkna en generell återbetalningstid då denna är olika beroende på hur just din anläggning ser ut, och var du bor.

En generell återbetalningstid ligger på cirka 13-19 år. Det du behöver ta i beaktande för att räkna ut din återbetalningstid är bland annat investeringskostnad, elpriser och andel egenanvänd el.

Använd gärna vår solcellskalkylator för att räkna på solceller till ditt tak. 

Solcellskalkylator
Tryck här för avancerade antagande
Återbetalningstiden
Rotavdrag
år

Utan stöd
år

Rotavdrag
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans
Utan stöd
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans

I regel brukar större anläggningar återbetala sig snabbare, medan mindre anläggningar tar lite längre tid. Fundera på hur många kilowatt du vill att din anläggning ska ha, hur mycket dina solceller kan producera under ett år och hur mycket du kan spara på detta jämfört med dina elkostnader för tillfället.

Ta in offerter: Vad kostar det att installera solceller?

En solcellsanläggning på 5 kilowatt kostar cirka 90 000 kronor, inklusive installation. Du bör räkna med cirka 15 000 till 20 000 kronor per installerad kilowatt.

Pris på solcellspaket varierar exempelvis beroende på återförsäljare, strukturen på taket, var du bor, vilken typ av solceller du vill ha samt vilket avdrag du väljer.

Solceller pris inkl. installation
Var ska du installera? Hur hög effekt vill du ha? Vad kostar det?
 Sommarstuga  3 kW  67 000 kronor
 Mindre villa  5 kW  90 000 kronor
 Större villa  7 kW  120 000 kronor
 Mindre gård  10 kW  156 000 kronor
 Större gård  15 kW  200 000 kronor

Priserna i tabellen är estimerade kalkyleringar, och inkluderar inte eventuella avdrag.

Nytt grönt skatteavdrag på 15 % vid solcellsinstallation från 2021

Det nya avdraget för grön teknik ligger på 15 % av totalbeloppet, och kommer gäller installationer utförda och betalda efter 1 januari 2021. Det kommer även gälla ett avdrag på 50 % för installation av solcellsbatteri och laddbox.

För bästa pris bör du beställa offerter. Det gör du enkelt genom att fylla i vårt formulär överst på sidan.

Att ta in offerter via GreenMatch har flera fördelar:

 • Det är kostnadsfritt och helt utan förpliktelser
 • Du får upp till 4 offerter från lokala leverantörer
 • Det är snabbt och smidigt - du behöver inte leta runt efter leverantörer och jämföra priser själv.
 • Du får ett konkurrenskraftigt pris då leverantörerna konkurrerar om dig som kund och vill därmed ge dig ett så bra pris som möjligt.
Beställ offerter på solceller nu! Det tar mindre än 1 minut!

Så går det till att installera solceller på taket

Installation av solceller till villa tar vanligtvis inte mer än 2 dagar. För större anläggningar kan installationen ta några dagar längre. Installationen sker till största del utomhus och stör därför inte din vardag. 

OBS! Installation av solceller bör alltid göras av registrerade elinstallationsföretag. 

När installationen är klar gör installatören ett test av anläggningen för att säkerställa att allt fungerar som det ska. Efter installation får du även en kort genomgång över hur anläggningen fungerar, exempelvis hur du läser av mätare och använder tillhörande applikationer. 

När installationen är klar gör installatören, eller du själv, en färdiganmälan till nätbolaget

Kan jag installera solceller själv?

Vi rekommenderar vanligtvis inte att kunder, utan erfarenhet och certifiering, gör installationer. Vill du delvis hantera installationen själv bör du tänka på följande:

 • Du bör förstå precis hur solcellsanläggningen är uppbyggd, och hur det fungerar.
 • Tänk på att göra arbetet precis efter gällande regler - du vill inte riskera att installera en solcellsanläggning som sedan inte får användas.
 • Se till så att hela installationen görs på ett säkert sätt.
 • Anlita en elektriker som är specialiserad på solceller för bästa effekt på din anläggning.

OBS! En installation som inte följer branschstandard kan ge er problem i framtiden om ni ämnar sälja huset. Installationsfel kan räknas som dolda fel, som kan leda till tvister mellan köpare och säljare.

Uppkoppling av solceller till allmänna elnätet

För att kunna ansluta din solcellsanläggning till elnätet görs en färdiganmälan till bolaget som äger elnätet i ditt område. Detta hjälper oftast leverantören dig med.

Elnätsbolaget kommer efter anmälan ut och lägger igång din solcellsanläggning. Normalt behöver man endast vänta ett par veckor på detta, men enligt lag har nätägaren 3 månader på sig att utföra mätarbytet och lägga igång anläggningen. 

När du anslutit din anläggning till elnätet är det viktigt att fundera på vilket elhandelsbolag du vill sälja din överskottsel till. Tänk på att du inte behöver sälja din el till samma bolag som äger nätet i ditt område. Kolla på vad som är mest fördelaktigt för just dig.

Solceller efter installation: Elproduktion och underhåll

När solcellerna väl är installerade producerar de solenergi till ditt hushåll utan att kräva mycket underhåll från din sida. Du har nu tiotalsår av elproduktion säkrad på ditt tak, vanligtvis brukar man räkna att en solcellsanläggning håller i 20-30 år utan alltför stora effektförluster. 

Du kan generellt räkna med en årlig elproduktion på 900-1100 kWh per installerad kW. Elproduktionen är som högst under sommarmånaderna medan den under vintern är lägre. I tabellen nedan ser ni en sammanställning av förväntad månatlig elproduktion för 5 kW solceller i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Månatlig förväntad elproduktion för 5 kW solceller i Stockholm, Malmö, Göteborg

Underhåll av din solcellsanläggning

Det som gör solceller så praktiskt, förutom dess långa livstid, är att de i princip är helt underhållsfria. De kan stå emot regn, vind, hagel, snö och andra väderfenomen. Regnet hjälper till och med till att tvätta dem.

Snö som packas på solcellerna kan du ta bort om du behärskar detta - men det är verkligen inget måste. Solceller är mycket glatta och om du tar bort snön är det viktigt att inte göra det på fel sätt, så att du förstör dem. Det översta skiktet är trots allt gjort av glas - även om det är härdat glas.

Det du kan behöva göra med jämna mellanrum är att kolla din växelriktare så att den fungerar som den ska. Kolla gärna även din elmätare så att energiproduktionen också ser korrekt ut.

Redo att installera solceller på ditt tak? Ta in offerter via GreenMatch för att enkelt och smidigt kunna jämföra priser för både material och installation! 

Beställ offerter på solceller Det tar endast 1 minut!

 

Skriven av Sara Hemming Skribent Sara Hemming är skribent på Greenmatch.se. Hon har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och grön energi. Efter flera kundbesök och gjorda energibesparingskalkyler känner hon väl till resan mot grön energi. Innehåll som skrivits av Sara i samarbete med kollegor har blivit omnämnt på bland annat Expressen och SVD.
Kontakta mig: