Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 05. november 2018

Vad kostar en luft-luftvärmepump?

Totalkostnad för värmepump och installation

Pris på luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepumpen är den billigaste värmepumpen av de alla. Luft luftvärmepumpen lämpar sig bäst för hus med ett lågt värmebehov och helst med en öppen planlösning. Eftersom värmedistributionen är luftburen behövs inget vattenburet distributionssystem.

En luft-luftvärmepump kostar vanligtvis mellan 15 000 kronor till 30 000 kronor.

 • Värmepump - mellan 10 000 och 25 000 kronor
 • Installation - mellan 4 000 och 5 000 kronor
 • Totalentreprenad - mellan 15 000 och 30 000 kronor

Vill du få flera offerter på en luft-luftvärmepump?

Då har du kommit rätt! Fyll i formuläret ovan på sidan så matchar vi dig med upp till fyra leverantörer av luft-luftvärmepumpar. Detta ger dig möjligheten att jämföra pris och kvalitet innan du gör ditt köpbeslut. Tjänsten är kostnadsfri och utan förpliktelser!

Luft luftvärmepump

Luft-luftvärmepumpens fördelar

Denna värmepump är ett bra alternativ för mindre hus i mellersta och södra Sverige. Den låga investeringskostnaden kombinerat med upp till 50 procent energibesparing vid byte från olja eller el gör det till en mycket lönsam investering.

Fördelar i jämförelse med andra luftvärmepumpar:

 • Kostar mindre
 • Behöver varken ett vattenburet system eller ett ventilationssystem
 • Enkel installation

Luft-luftvärmepumpen förbättrar även inomhusluften eftersom den kan användas som avfuktare. Under de riktigt varma sommarmånaderna kan den dessutom användas för luftkonditionering vilket gör det till ett utmärkt alternativ för villor och sommarhus.

Att använda sin luftvärmepump för kyla i huset är allt vanligare. Efter den mycket varma sommaren som precis varit (2018), när fläktarna tagit slut är det en mycket välkomnande variant. Du blir miljövänlig och du får en mycket behaglig inomhustemperatur i hela huset, istället för på bara ett specifikt ställe. 

Läs mer: Jämför offerter på luft-luftvärmepump

Installation av luft-luftvärmepump

Installation av luft-luftvärmepump är inte lika komplicerat som för andra värmepumpar. Markvärme kräver alltid någon form av ingrepp i tomten, medan de andra luftvärmepumparna är beroende av antingen ett vattenburet distributionssystem eller ett ventilationssystem.

Redan skillnaden i arbetskostnad beskriver hur enkel installation det är frågan om. Installationen kräver inga stora ingrepp eftersom hela anläggningen består endast av värmepumpen och fläkten. Notera dock att installationen måste utföras av en behörig elektriker. I tabellen ser du den ungefärliga arbetskostnaden för respektive värmepump innan rot-avdrag.

Om du planerar att installera en luft-luftvärmepump rekommenderas att ta in flera offerter för att finna den bästa lösningen för ditt hus. Detta gör du enkelt genom att fylla i formuläret ovan!

Nedan följer en tabell över arbetskostnaden för olika typer av värmepumpar. Arbetskostnaden är beräknad som ett schablonbelopp. 30% av det totala beloppet för luftvärmepumpar och 35% för markvärmepumpar.

Arbetskostnad för värmepumpar
Typ av värmepump Pris i kronor
Luft vattenvärmepump 18 000 - 36 000 kronor
Luft luftvärmepump 18 000 - 30 000 kronor
Frånluftsvärmepump 18 000 - 30 000 kronor
Jordvärme 28 000 - 45 500 kronor
Bergvärme 38 500 - 56 000 kronor

Andra alternativ på luftvärmepumpar

Om luft-luftvärmepumpen inte verkar optimalt för ditt hus ska du överväga att installera antingen en luft-vattenvärmepump eller en frånluftsvärmepump. Bägge luftvärmepumpar kan generera upp till 60 procent i energibesparing om uppvärmningen idag sker med el eller olja. Det finns vissa förutsättningar för att installera dessa värmesystem.

Notera att ditt hus måste uppfylla respektive luftvärmepumpars förutsättningar. Detta eftersom det är kostsamt att installera ett ventilationssystem eller ett vattenburet distributionssystem. Dessa är två mycket bra alternativ om du har någon av dessa distributionssystem i ditt hus.

Luft-luftvärmepump med två innedelar

En luft-luftvärmepump består av inne- och utedel. Utedelen är värmepumpen som skapar värmeenergi utav utomhusluften. Innemodulen är fläkten som blåser ut den varma luften in till huset.

Du kan koppla luft-luftvärmepumpen till två innedelar en fläkt inte är tillräcklig. I normala fall då man har en fläkt rekommenderas att innedelen placeras i mitten av huset för att värmen ska distribueras jämt. Om ditt hus inte har öppen planlösning kanske du ska överväga att installera två fläktar för att värmen ska fördelas jämnare.

Olika modeller av luft-luftvärmepumpar

Luft-luftvärmepumpar finns i modeller då det gäller montering. De kan monteras i taket, på väggen eller på golvet. Detta ger mera flexibilitet för dig och öppnar flera alternativ vid placering av fläkten.

Luft luftvärmepump upphängd på väggen

 • Takmodell
  Saknar du utrymme på väggarna? Då kanske det bästa alternativet för dig är att installera en takmodell. Som namnet anger monteras den upp i taket.
 • Väggmodell
  Väggmodellen är den vanligaste typen och den monteras på väggen. Notera att du måste lämna ett tomrum upp till 10 centimeter mellan fläkten och taket.
 • Golvmodell
  Golvmodellen sköter sin uppgift lika väl som de andra modellerna. Denna monteras också på väggen liksom väggmodellen, men den placeras närmare golvet på samma sätt som ett element.

En luft-luftvärmepump till ditt garage, villa eller fritidshus

Som du i detta skede redan vet är en luft-luftvärmepump den billigaste värmepumpen på marknaden. På grund av detta är den ett av de smartaste alternativen om du behöver ett billigt värmesystem för ditt garage, fritidshus eller villa.

Den bästa luft-luftvärmepumpen för ditt hus

För att finna det bästa uppvärmningssystemet för ditt hus kan du kolla in på GreenMatch test på luft-luftvärmepumpar. Testet hänvisar till Energimyndighetens test på som baserar sig på resultat från Malmö och Luleå.

Notera att en luft-luftvärmepump som kostar mer inte nödvändigtvis genererar en högre energibesparing. Därmed ska du nogrannt jämföra prestanda på de olika värmepumparna. De primära skillnaderna gäller pris, ljudnivå och mängden energibesparing som respektive värmepump kan generera.

Beställ offerter på luftvärmepump nu Det tar mindre än 1 minut