SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/5
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 16 januari 2024

Luftvärmepump pris inkl. installation, service och drift

De billigaste luft-luftvärmepumparna kostar runt 8 000 kr medan de mest energieffektiva luft-luftvärmepumparna kostar upp till 35 000 kr.

Det vanligaste är dock att en luftvärmepump inklusive installation kostar mellan 12 000 och 25 000 kronor.

Luft-luftvärmepumpen är den billigaste värmepumpen. Luft luftvärmepumpen lämpar sig bäst för hus med ett lågt värmebehov och helst med en öppen planlösning. Eftersom värmedistributionen är luftburen behövs inget vattenburet distributionssystem.

Behöver du en billig uppvärmningskälla till ditt hus eller kanske öka inomhuskomforten i din sommarstuga eller i ditt garage? Vi erbjuder dig gratis offerter helt utan bindning. Våra samarbetspartners vet att de konkurrerar om dig som kund, så de ger dig sina bästa offerter. Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta massor av installatörer. 50 000 smarta svenskar har redan använt vår eftertraktade offerttjänst. Gör det lätt för dig du också och klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Luft luft värmepump pris

Luft-luftvärmepumpen är den billigaste värmepumpen. Luft luftvärmepumpen lämpar sig bäst för hus med ett lågt värmebehov och helst med en öppen planlösning. Eftersom värmedistributionen är luftburen behövs inget vattenburet distributionssystem.

Generellt brukar en dyrare pump generera mer energi och du sparar därmed mer pengar i uppvärmningskostnader. Skillnaden i besparing blir större ju större behov du har. Ska du investera i en luftvärmepump till din sommarstuga kan det mycket väl räcka med en billig luftvärmepump.

Luft Luft Vaermepump Flaekt

Pris luftvärmepump

Billigaste luft-luftvärmepumpenDyraste luft-luftvärmepumpen
8 000 kr35 000 kr

Pris för installation och montering av luftvärmepump runt 4 000 till 8 000 kr

Installationen kräver inga stora ingrepp eftersom hela anläggningen består endast av värmepumpen och fläktdelen. Eftersom den är så enkel erbjuder många företag en standardinstallation för sina luftvärmepumpar. Det är då en fast kostnad på vanligen mellan 4 000 och 8 000 kr. Kräver installationen i ditt hus något utöver det vanliga, kan dock installationskostnaden bli dyrare. Det enklaste alternativet är att köpa din luftvärmepump med installation.

Rotavdrag för installation av luftvärmepump

När du får din luftvärmepump installerad har du rätt till en skattereduktion för arbetet som utförs. Denna skattereduktion är i form av ett rot-avdrag på 30% av installationskostnaden. När du räknar för rotavdraget, så är vanligen installationskostnaden ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden.

Detta gäller för alla typer av luftvärmepumpar, och du kan få max 50 000 kronor/år i rotavdrag per person.

Nedan kan du se en uträkning på en luft luftvärmepumps pris inklusive installation och rotavdrag. Priset bör inte ses som något definitivt, utan istället är det ett exempel som förklarar hur det fungerar med rotavdrag samt installation.

Från och med i juli i år kan du även få bidrag för energieffektivering. Detta innebär att du kan få upp till 30 000 kr i avdrag vid köp av ny värmepump.

Beräkning av rotavdrag
Pris på totalentreprenad15 000 kronor
Arbetskostnad (30% av 15 000 kronor)4 500 kronor
Rotavdrag (30% av 4 500 kronor)1 350 kronor
Totalpris (rotavdrag – totalkostnad)13 650 kronor

Uppfyller du villkoren för ROT-avdrag och energieffektivisering och vill dra fördelarna en luft-luftvärmepump har att erbjuda? Beställ i så fall gratis offerter utan någon som helst bindning redan idag. Våra samarbetsinstallatörer konkurrerar om dig som kund så de vet om att de måste ge dig ett bra pris. Dessutom slipper du själv tillbringa timmar med att ringa eller mejla till leverantörer. Du klickar bara på knappen nedan och fyller i ett busenkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Service luftvärmepump pris

Runt 2 000 kr får du räkna med att betala för service av din luft-luftvärmepump. Priset varierar lite beroende på vilket företag du anlitar och innehållet i servicen. Du bör räkna med att serviceteknikern tar ett par timmar på sig för att utföra sitt arbete.

Tänk på att detta bör ingå i servicen:

✅ Luftvärmepumpen plockas isär och rengörs noggrant

✅ Komponenternas funktion kontrolleras

✅ Funktionskontroll i både värme- och kylläge

✅ Effektmätning av värme och kyla utförs

✅ Kontroll av eventuellt läckage

Rengöring luftvärmepump pris

I de 2 000 kr som servicen kostar så bör även rengöring av din luftvärmepump ingå och inte utgöra en extra kostnad. Var noga med att ta reda på exakt vad som ingår i servicen innan den utförs.

Vad kostar en luftvärmepump i drift?

För ett hushåll med ett energibehov på cirka 15 400 kWh, så kommer en luft/luftvärmepump att bespara dig ungefär 8 500 kWh. Elen för att driva luft/luftvärmepumpen måste tillföras med 6 900 kWh. Genomsnittskostnaden för uppvärmning på ett år landar då på 8 970 kr. Då har du gjort en besparing på hela 11 050 kr!

Priser för olika typer av luft luft värmepumpar

Vanligtvis brukar luft-luftvärmepumpar kosta mellan 12 000 och 25 000 kr. Det finns även billigare på ner till 8 000 kr och de dyraste och oftast effektivaste pumparna kan kosta upp till 35 000 kr.

Luft-luftvärmepump med två innedelar pris

En luft-luftvärmepump består av inne- och utedel. Utedelen är värmepumpen som skapar värmeenergi utav utomhusluften. Innemodulen är fläkten som blåser ut den varma luften in till huset.

Du kan koppla luft-luftvärmepumpen till två innerdelar en fläkt inte är tillräcklig. I normala fall då man har en fläkt rekommenderas att innerdelen placeras i mitten av huset för att värmen ska distribueras jämt. Om ditt hus inte har öppen planlösning kanske du ska överväga att installera två fläktar för att värmen ska fördelas jämnare. Det kommer då öka kostnaden för din luftvärmepump.

Luftvärmepump 50 kvm pris

För 12 000 kr och uppåt kan du få en bra luft-luftvärmepump för en inomhusyta på 50 kvm. Ofta passar dessa även perfekt i garaget eller andra mindre utrymmen. Två faktorer som ger optimal uppvärmning är relativt öppen planlösning och bra isolering. Det brukar även i vissa fall vara en fördel att välja en något kraftfullare luft-luftvärmepump, så den inte behöver arbeta så hårt.

Luftvärmepump fritidshus pris

Priset varierar mellan 12 000 kr och 25 000 kr. Tänk på att de två viktiga funktionerna underhållsvärme och appstyrning kan förlänga säsongen då du kan vistas i ditt fritidshus. Ställer du in din luftvärmepump på underhållsvärme på ungefär 8-12 grader så motverkar detta fukt och mögel i ditt fritidshus och du kan därför förutom ekonomiska besparingar även öka trivseln i ditt fritidshus eller sommarstuga. Denna funktion är perfekt om du vill värma huset till ett lågt pris när det står obebott. Med appstyrning kan du enkelt höja värmen i ditt fritidshus så du kan komma hem till en varm och mysig innemiljö.

Den bästa luft-luftvärmepumpen för ditt hus

För att finna det bästa uppvärmningssystemet för ditt hus kan du kolla in luftvärmepump bäst i test.

Notera att en luft-luftvärmepump som kostar mer inte nödvändigtvis genererar en högre energibesparing. Därmed ska du noggrant jämföra prestanda på de olika värmepumparna. De primära skillnaderna gäller pris, ljudnivå och mängden energibesparing som respektive värmepump kan generera.

Vill du ha gratis offerter utan bindning utifrån dina unika förutsättningar för att skapa dig en prisbild av luft-luftvärmepumpar? Vi samarbetar med installatörer som vet att de konkurrerar om dig som kund. Därför kan du vara trygg med att de gör sitt yttersta för att ge dig sina bästa erbjudanden. Du slipper dessutom själv allt tråkigt merarbete med att i timmar kontakta installatörer. Beställ offert på luftvärmepump redan idag – du har ingenting att förlora eftersom du när som helst kan välja att avbryta processen. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett busenkelt formulär för att starta resan mot att bli med luft-luftvärmepump.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om luft-luftvärmepumpar

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?