Solcellsanläggning: Vad Ingår i Ett Komplett Solcellssystem 2024?
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 17 maj 2024

Solcellsanläggning: Vad Ingår i Ett Komplett Solcellssystem 2024?

Solcellsanläggning 8 delar

Vill du spara pengar på dina elräkningar och samtidigt göra världen lite grönare? Då kan ett solcellssystem passa dig bra. I den här artikeln förklarar vi vilka delar som ingår i en komplett solcellsanläggning och hur en solcellsanläggning fungerar. Det är en stor investering. Då är det bra att läsa på en del innan köpet så man får en bild av de olika delarna och hur de hänger ihop. Lönar sig solceller? Det korta svaret i nästan alla fall är ja.

Om du redan nu vill ha offert på solceller så kan du beställa dem enkelt här. Energimyndigheten brukar rekommendera blivande kunder att ta in och jämföra minst tre offerter.

Vi på GreenMatch erbjuder upp till fyra gratis offerter utan bindning. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund, så du erbjuds bra priser. Dessutom behöver du inte jaga och ringa runt i timmar efter upptagna installatörer. Allt du behöver göra är att fylla i vårt superenkla formulär. Klicka bara på knappen nedan för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad kostar en komplett solcellsanläggning med och utan optimerare och batteri?

Solcellers pris på 10 kW är cirka 156 000 kronor inklusive installation och med grönt avdrag på 20 %. Det motsvarar ett pris på 15 600 kronor per installerad kW. Per kvadratmeter blir det 2 600 kronor. Här kan du läsa mer om solcellers effekt.

Priset på optimerare ligger på 500 till 800 kronor styck och de placeras antingen på varje panel eller på en del av panelerna. För en solcellsanläggning med 10 kW blir tillval av optimerare en kostnad på mellan 13 000 och 18 000 kronor om varje solpanel ska ha en optimerare.

Ett solcellsbatteri kostar alltifrån 38 000 till 150 000 kronor. Med grönt avdrag på 50 % som gäller för solcellsbatterier så reduceras priset drastiskt till 19 000 respektive 75 000 kronor.

För att installera solcellsanläggningar behövs oftast 8 delar

Här nedan ska vi gå igenom solcellsanläggningens 8 olika delar. Efter att ha läst detta så kommer du bättre förstå hur delarna i solcellsanläggningen hänger ihop och fungerar.

1. Hur funkar solpanelerna?

Solcellsanläggning Solarpaneler

En solpanel är en modul med många små celler i sig. Cellerna består av halvledare, som oftast består av kisel och fungerar som dioder. När dioderna belyses uppstår en elektrisk ström i diodens backriktning. Eftersom spänningen hos varje enskild cell är låg seriekopplar man cellerna i moduler/paneler.

De vanligaste solcellerna är kristallina – antingen monokristallina eller polykristallina. Dessa har högre verkningsgrad än tunnfilmssolceller.

Här kan du få svar på frågan: vilka solpaneler ska man välja?

2. Fästanordningar till solpaneler

Solcellsanläggning Fästanordningar

Själva monteringssystemet för solceller måste vara av hög kvalitet för att solpanelerna ska sitta på plats. Solcellsanläggningens fästanordningar måste anpassas efter snö- och vindbelastningar. Solceller på tak i norra Sverige kan exempelvis behöva kraftigare takkrokar jämfört med ett system i södra Sverige.

Vid installation på tak är det fördelaktigt att placera solcellsmodulerna på ett monteringssystem med skenor ovanpå taket. Detta skapar en luftspalt under solcellsmodulerna, vilket gör luftcirkulationen och kylningen av solcellerna bättre.

3. Växelriktaren eller invertern förvandlar likström till växelström

Solcellsanläggning Inverter

Alla solcellsanläggningar behöver en växelriktare, eftersom solceller bara producerar likström. Likström har alltid samma riktning, medan växelströmmen byter riktning.

Växelström finns på elnätet och våra eldrivna apparater är anpassade efter den. Därför måste likströmmen omvandlas till växelström. Detta är växelriktarens jobb. När likströmmen blivit växelström så är den färdig att användas i hemmet och för att säljas på elnätet om du har överskott.

3. Bra elkablar är ett måste vid inkoppling av solcellsanläggning

Solcellsanläggning kablar

Kablar i ett solcellssystem ska hålla för alla sorters väder över lång tid. Den beräknade livslängden för solcellsanläggning på villa är runt 25 till 30 år. Här kan du läsa mer om solceller till villa: solpaneler villa. Då ska ju även kablarna ha liknande livslängd. Vid inkoppling av solcellsanläggning på båt eller husbil så brukar vanligtvis fordonet sätta gränsen för livslängden. En kabel ska:

 • Vara UV- och ozonbeständig
 • Tåla vatten
 • Klara av både värme och kyla
 • Tåla syra, ammoniak, oljor och kemikalier
 • Vara nötningsbeständig

5. Elmätaren övervakar solcellssystemets produktion och prestanda

Solcellsanläggning Elmätare

Elmätaren används för att mäta den elektriska energi som genereras av solcellerna. Elen kan sedan användas i hemmet eller säljas på elnätet. Mätaren är viktig för att övervaka produktionen, övervaka systemets prestanda och för att säkerställa korrekt kreditering eller ersättning för den överskjutande el som matas in i elnätet.

Här är några viktiga punkter att tänka på när det gäller elmätare för solcellssystem:

 • Netto- och bruttoproduktion: Elmätare för solcellssystem kan vara antingen nettoproduktionsmätare eller bruttoproduktionsmätare. Nettoproduktionsmätare mäter endast överskjutande el som matas in i nätet, medan bruttoproduktionsmätare mäter all elproduktion inklusive den som används.
 • Fjärravläsning: Många moderna elmätare för solcellssystem har fjärravläsningsmöjligheter, vilket innebär att data om produktion och förbrukning kan överföras till elnätsföretaget automatiskt. Detta underlättar övervakning och hantering av systemet på distans.
 • Kalibrering och noggrannhet: Elmätaren bör vara noggrant kalibrerad för att säkerställa korrekt mätning av både produktion och förbrukning. Regelbunden kalibrering och underhåll är viktiga för att bibehålla noggrannheten över tiden.

Installation: Elmätaren måste installeras korrekt av en behörig elektriker eller tekniker för att säkerställa säkerhet och noggrann mätning.

6. Övervakningssystemet håller ett vakande öga över din solcellsanläggning

Solcellsanläggning mobilapp

Nästan alla moderna solcellsanläggningar är utrustade med ett övervakningssystem. Detta sker genom solcellssystemets växelriktare. Du kan kontrollera anläggningens prestanda via en app i din mobil, platta eller dator. I appen visas hur mycket ström som din anläggning producerar i ögonblicket. Dessutom förses du med relevant historik om din solcellsanläggnings prestanda.

7. Optimerare eller power optimizers gör att varje solpanel presterar på högsta nivå

Solcellsanläggning Optimerare

Optimeraren är en liten modul som ansluts till en solpanel. De flesta optimerare kopplas ihop med en panel men det finns också optimerare som kopplas ihop med två paneler.

I ett solcellssystem utan optimerare kommer varje panel bara kunna producera lika mycket som den panel som producerar minst i hela systemet. Optimerare gör att produktionen från en panel inte påverkas av någon annan panel. Varje solpanel separeras från varandra.

Att köpa optimerare till din solcellsanläggning är optimalt. Om dina solpaneler kommer att producera ojämnt, som vid skugga, så kommer optimerare göra att inte hela systemet påverkas. Varje solcellspanel kommer därför att prestera på högsta nivå.

Utrustar du din solcellsanläggning med optimerare så kan du ha flera olika system på olika tak och vinklar mot solen.

8. Med ett solcellsbatteri kan du i perioder bli självförsörjande på el

Solcellsanläggning Solcellsbatteri

Med ett batteri till solceller kan du lagra din el från dagen och använda den vid andra tillfällen. Exempel på det är kvällen, natten eller tider på dygnet då elen är extra dyr. På så sätt kan du spara pengar om det blir extrema pristoppar på el. Under sommarmånaderna kan du till och med bli självförsörjande med el med ett solcellsbatteri.

Vill du också bli självförsörjande på el under sommaren? Då kan det vara läge att ta in offert på solcellsanläggningar med batteri.

Du kan få upp till fyra gratis offerter utan förpliktelser. Du slipper själv lägga ner timmar på att ringa runt efter installatörer. Och du kan vara säker på att du får bra erbjudanden eftersom installatörerna som skickar offerter till dig vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och kom igång redan idag.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Hur fungerar en solcellsanläggning?

Vi har ovan förklarat de olika delarnas funktioner och nu sammanfattar vi hur de fungerar tillsammans: solcellerna träffas av solens strålar. Elektrisk spänning uppstår mellan solcellens framsida och baksida. Genom att koppla en ledning mellan cellens framsida och baksida, kan man ta till vara på denna spänning, i form av likström. För att elen ska kunna användas i villan och skickas ut på elnätet, används en växelriktare. Växelriktaren omvandlar likström till växelström. Med ett solcellsbatteri kan du spara el från dagen och använda på natten.

Läs mer om hur solceller fungerar här: Hur fungerar en solcell?

Solcellsanläggning

En auktoriserad installatör bör installera din solcellsanläggning

För att få bästa resultat bör en erfaren installatör sköta installationen av din solcellsanläggning från början till slut. Detta är viktigt för att garantin ska gälla både för installation och allt material. För enkelhetens skull är det bäst att välja en lokal installatör man har förtroende för och ställa alla undringar och funderingar innan arbetet sätter igång.

Om du vill ha offerter på ett komplett solcellspaket så kan vi på GreenMatch hjälpa dig med det. Du slipper själv kontakta och jaga upptagna installatörer i timmar. Du kan även läsa mer om hur lång återbetalningstid det är på solceller.

Genom oss får du offerter från upp till fyra lokala installatörer, gratis och utan bindning. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Allt du behöver göra för att komma igång är att klicka på knappen nedan och fylla i vårt superenkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om solcellsanläggningar

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?