Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Solenergi i Sverige: Vad är och hur fungerar solenergi?

Solenergi

Solenergi är den energi som produceras ur solens ljus. Solenergin bidrar till allt liv på jorden. Utan värme från solen skulle jorden vara iskall och livlös. Det är solenergin som driver växternas fotosyntes. Därför är det en ynnest att använda denna förnybara energikälla och dessutom spara pengar på sina dyra elräkningar.

Vill du få upp till fyra offerter på solcellsinstallation? Genom oss kan du få det. Du slipper tillbringa timmar med att ringa runt till upptagna installatörer. Dessutom vet våra samarbetspartners att de konkurrerar om dig som kund. Därför kommer de att ge dig sina bästa offerter. Klicka bara på knappen nedan för upp till fyra gratis offerter utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är solenergi?

Solenergi används för att producera både värme och el. Energin från solens strålar utvinns direkt eller indirekt. Det är vanligtvis direkt solenergi det talas om när benämningen används i dagligt tal. Solenergi utvinns genom solfångare eller solceller:

 • Solfångarna utvinner solstrålarnas värme för att värma upp hus och vatten.
 • Solceller lagrar energi och kan enbart användas för att producera el.

Det finns även kombinerade modeller. De genererar både värme och el, dessa anläggningar kallas i kortform PV/T.

Termisk solenergi

Termisk solkraft heter på engelska Concentrated Solar Power (CSP). I detta solenergisystem samlar linser eller speglar solljus från ett stort område till en liten yta (Tänk dig när du använder ett förstoringsglas i solen). Det koncentrerade ljuset värmer upp ett medium som driver en värmemaskin, som i sin tur är kopplad till en elektrisk generator.

En förutsättning för termisk solkraft är att solljuset koncentreras. Ett koncentrerat solljus är bara möjligt med direkt solinstrålning och inte med diffust solljus. Prestandan försämras kraftigt vid molnigt väder eller skuggning. Därför passar termisk solkraft bäst på platser med låg molnighet.

Den termiska solkraften ska inte sammanblandas med solceller, där solenergin omvandlas direkt till elektrisk energi utan värmemaskin.

Solenergi i form av solceller

Solceller genererar el direkt från solljuset utan någon generator eller något som snurrar. Solceller innehåller ett tunt halvledarmaterial. Detta består oftast av kisel. Kisel gör att solcellerna kan samla upp solens energi. Energin omvandlas sedan till el. Det uppstår elektrisk spänning mellan fram- och baksida när solen lyser på solcellen.

Solenergi med solceller

Hur omvandlas solenergi till el?

Hur fungerar solenergi? Solceller består av ett stort antal seriekopplade kiselceller. Dessa omvandlar solens strålar, som innehåller fotoner, till elektroner, med andra ord el.

När solen skiner på panelerna så producerar de likström. Elen går vidare till växelriktaren vilken då omvandlar likströmmen till växelström som vi kan använda i våra hem.

5 lysande fakta om solenergi

1. Solens energi förnybar och i princip oändlig

Solens energi har mängder med fördelar. Den kommer att finnas tillgänglig i många miljarder år. Dessutom förnyas den hela tiden. Därför behöver vi inte använda ändliga resurser som kol, olja eller kärnkraft.

2. Solinstrålning i Sverige

I Sverige är solstrålningens effekt runt 1000 kW/m2, vilket motsvarar solinstrålningen i Tyskland eller norra Frankrike.

Solinstrålningen från solen är i snitt 1350 kW/m2 på jorden.

3. Sverige är tiptop för solenergi

Solinstrålningen i Sverige går att jämföra med den i Tyskland. Men antalet installerade solceller är det stor skillnad på. I Tyskland stod den samlade elproduktionen för 10,5 %. I Sverige var siffran 0,8 %. 

4. Solenergi är finfint för klimat och miljö

Solenergi är fossilfri och förnybar. Jämfört med kol och olja är solenergi ett mycket miljövänligt alternativ. Solcellernas miljöpåverkan kommer från energi som går åt under tillverkningsprocessen. Det positiva är att de sedan kan generera upp till 12 gånger så mycket energi under sin livstid. Gällande utsläppen av koldioxid så tar det cirka 12-18 månader innan produktionen av solel motsvarar energin som gick åt för att tillverka solcellerna.

5. Solenergins historia i några meningar

Solenergi i någon form användes redan av de gamla grekerna. Men den första solcellen uppfanns 1954 av Daryl Chapin, Calvin Souther Fuller och Gerald Pearson. År 1958 började man använda solceller bland annat i satelliter. Nu är solceller vitt spridda, mycket tack vare att priserna drastiskt har sjunkit.

Är solenergi förnybar?

Solenergi är en förnybar energikälla. Till skillnad från vindkraft och bioenergi behöver den inte komma i konflikt med skydd av naturområden och biologisk mångfald. Oftast finns det ju redan hustak att installera solceller på. Du kan även installera solceller på marken.

Hur påverkar solenergi miljön?

Själva utvinningen av solenergi kräver ingen energi och ger inga som helst utsläpp. Det är fossilfritt och ett lysande sätt att skapa energi till våra energislukande hushåll och eltörstande industrier.

Det är själva tillverkningen av solceller som kräver mycket energi och därför påverkar miljön negativt. Enligt FN:s klimatpaneler ger solel upphov till 41 gram koldioxid per producerad kilowattimme (gCO2/kWh). Detta kan ses i jämförelse med naturgas, som släpper ut 490 gCO2/kWh.

Solenergi miljöpåverkan

Miljöpåverkan med solenergi är mycket låg. Det krävs inget bränsle och ger inga utsläpp att framställa el med solceller.

Solpanelernas största miljöpåverkan sker vid själva tillverkningen. Men klimatavtrycket från tillverkningen betalar sig snabbt. Inom tre år har nämligen den fossilfria solelen som solpanelerna producerat kompenserat utsläppen.

Kan man lagra solenergi?

Ja. Men bara under kort tid. Du kan till exempel lagra solel som du har producerat under dagen och sedan använda den under andra delar av dygnet.

Men kan man då spara solel till vintern? Det skulle vara optimalt att kunna lagra el från en årstid till en annan. Tyvärr har batteri till solceller ännu inte denna kapacitet.

Batterier till solpaneler

Hur mycket solenergi produceras i Sverige?

Under hösten 2023 hade Sverige cirka 230 000 stycken solcellsanläggningar.  Den sammanlagda toppeffekten var cirka 3 800 MW.

En kall och solig dag ligger andelen av produktionen på nära 100 %. Under mörka vintertimmar, däremot, är produktionen nära 0 %.

Är det värt att ha solenergi i Sverige?

Tjänar man på solenergi? kanske du undrar. Ja, det är definitivt värt att köpa solceller i Sverige för att utnyttja solenergin i Sverige. Här nedan listar vi några lokala sidor om hur du kan läsa om och få offerter på solceller just där du bor.

Vad används solenergi till?

Solenergi kan omvandlas både till el och värme. Solceller producerar el medan solfångare framställer värme. När solen skiner blir jorden varm. Värmen är solenergi som lagrats naturligt i marken och i sjöar och hav. Därför kan det, förutom solceller, även vara en god idé att skaffa en värmepump.

Vad är en värmepump?

Det är väldigt enkelt att svara på vad en värmepump är. Kort sagt bygger en värmepump på två grundprinciper. Den hämtar värme från en kallare plats för att värma upp en annan yta. Mängden med värme, eller så kallad termisk energi, är större än mängden med el. Därför kan du göra stora besparingar på dina elräkningar även med en värmepump. Här nedan kan du läsa mer om de tre viktigaste typerna av värmepumpar:

Solenergi – pris på solceller

Vad kostar det att installera solceller? Det beror givetvis på storleken på anläggningen, vilka solceller du kommer att välja och vilken installatör du väljer att anlita. Här nedan följer några prisexempel på vad en solcellsinstallation i olika storlekar kostar:

 • Prisexempel solceller 5 kW 112 000 kr.
 • Prisexempel solceller 10 kW 195 000 kronor.
 • Prisexempel solceller 15 kW 250 000 kronor.

Med det gröna avdraget på 20 % blir samma anläggningar betydligt billigare:

 • Prisexempel solceller 5 kW 89 600 kr.
 • Prisexempel solceller 10 kW 156 000 kronor.
 • Prisexempel solceller 15 kW 200 000 kronor.

Med tanke på hur mycket pengar du kan tjäna in på dina elräkningar så kan det vara en god investering att utnyttja det gröna avdraget på 20 %. Genom oss kan du få upp till fyra gratis offerter utan bindning. Du slipper ringa runt efter installatörer i timmar och de kommer att ge dig ett bra pris eftersom de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Solenergi bidrag

Om du vill installera solceller och utnyttja det gröna avdraget på 20 %, så kan du göra det när du köper solceller. Det är ett skatteavdrag och du kan max dra av 50 000 per person och år, förutsatt att du betalat så mycket skatt under det året. 

Det dras direkt på fakturan så du behöver inte göra något speciellt för att det ska gälla.

Sälja solenergi

När du har skaffat dina solceller så kan du börja sälja din överskottsel.

Du kan få skattereduktion med 60 öre/kWh för den solel du säljer på elnätet. 

Du kan få reduktion för max 30 000 kWh per år och du kan inte få skattereduktion för fler kWh än du köper.

Ditt elnätsbolag lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket på hur mycket el du köpt och levererat. Du använder kontrolluppgiften för att ansöka om skattereduktionen i din inkomstdeklaration.

Fördelar och nackdelar med solenergi

Nackdelar med solenergi i Sverige

➖Problemet med solenergi i de nordiska länder är att solen skiner som minst när vi använder mest energi. Vi använder mer varmvatten och huset kräver mer energi för att hålla en behaglig temperatur.

➖Sverige har idag ett effektivt elnät som kommer från stora kraftverk. Vi har således tillgång till ett jämnt flöde av energi året om. Skulle elnätet vara beroende av hur mycket solen skiner så kommer energiflödet bli betydligt mer fluktuerande.

➖Anledningen till att många tvekar inför köp av solpaneler är kostnaden. Solceller och solfångare består av avancerad teknologi som är dyr att framställa. Däremot har priserna på lösningar med solenergi sjunkit markant under de senaste åren.

Fördelar med solenergi i Sverige

✅ Solenergi ger inget restavfall i själva produktionen av energi.

✅ Solenergi är en av få energikällor som inte påverkar växthuseffekten i form av koldioxidutsläpp.

Solpaneler på tak har dessutom en mycket lång livstid.

✅ Du blir oberoende av elleverantörer och marknadspriser för el.

Vill du få solenergi till din villa?

Bor du i villa och är sugen på att utvinna solenergin, samtidigt som du vill spara in massvis med pengar på dina dyra elräkningar? Beställ gratis offerter utan förpliktelser genom oss på GreenMatch. Du får upp till fyra offerter genom oss. Energimyndigheten rekommenderar att du tar in minst tre så du får bästa solcellsleverantör. Du kan vara säker på att leverantörerna kommer ge dig bra erbjudanden eftersom de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om solenergi

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?