Solceller i Linköping

Jämför pris och kvalitet på solceller - Beställ flera offerter kostnadsfritt!

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 08. juli 2020

Installera solceller på villa och lägenhet i Linköping

Bor du i Linköping finns det goda möjligheter för installation av solceller på din villa. Även om du bor i lägenhet finns det goda möjligheter att använda solceller för att generera elektricitet. Ett gott exempel på detta är BRF Gasellen i Skäggetorp, vilket du kan läsa mer om nedan.

Vid installation av solceller i Sverige finns det några saker som är bra att veta innan man tar beslut:

  • Solpanelerna fungerar optimalt om taket de sitter på är riktat mot söder, sydväst eller sydost.
  • Optimal taklutning är 45 grader, men det går att ha mellan 20-60 graders lutning utan att effekten påverkas alltför negativt.
  • Undersök om taket är skuggat under delar av dygnet. Finns det skorsten, träd eller andra byggnader som skuggar taket?
  • Inget bygglov krävs om du uppfyller uppsatta kriterier. Läs mer om kriterierna hos Linköpings kommun.

Är du intresserad av att installera solceller och bor i Linköping eller närområdet, kan du med fördel använda Greenmatch tjänst för att jämföra priser. Genom att fylla i formuläret ovan får du upp till fyra offerter från olika leverantörer i din region - helt gratis och utan förpliktelser.

Solceller till villa i Linköping

Linköpingsbornas intresse för solceller är stort

Intresset för solceller är stort i Linköping och hela Östergötland. Det menar Nina Mellberg som är handläggare på Länsstyrelsen i Östergötland som har hanterat ansökningar om solcellsbidrag.

– Solceller är det bästa sättet att producera el utan att tära på miljön, säger Nina Mellberg.

Det ökade intresset beror bland annat på minskade kostnader för installation av solceller, men också på grund av en ökad miljömedvetenhet.

OBS! Den 7 juli 2020 avslutades tyvärr solcellsstödet, framöver kan privat personer alltså endast använda rotavdraget för att lätta på investeringskostnaden. 

Hur mycket kostar solceller i Linköping?

Priset för solcellspaket har minskat under de senaste åren och numera kostar det i genomsnitt 15 - 20 000 kronor per installerad kilowatt. Återbetalningstiden ligger på 10-20 år och solcellerna har en livslängd på upp till 30 år.

För en takinstallerad solcellsanläggning på 5 kW kan man räkna med ett ungefärligt pris på 100 000 kronor. Detta innefattar även installationskostnader.

Skulle ni välja att använda rotavdraget kan ni vänta er att avdrag på 9 000 kronor av totalkostnaden på 100 000 kronor. Vilket innebär att slutpriset landar runt 90 000 kronor. Rotavdraget räknas som 30 % av arbetskostnaden (arbetskostnaden räknas som schablonbelopp, 30 % av totalkostnaden). Kom ihåg att rotavdraget inte är ett stöd utan ett skatteavdrag.

Läs mer om rotavdrag för solceller.

Linköpings solkarta visar potentialen för solceller

Med hjälp av Linköpings solkarta kan du utvärdera potentialen för solceller på just ditt tak. Kartan visar uppskattningar om mängden solinstrålning som når taket samt hur mycket elektricitet du kan förvänta dig producera under ett år.

Kartan täcker hela Linköpings kommun och kan användas av både företag och privatpersoner.

Kolla in solkartan här.

En av Sveriges största solcellsanläggningar finns i Linköping

I december 2012 invigdes solenergianläggningen hos BRF Gasellen i stadsdelen Skäggetorp. Med solpaneler som utgör en installerad effekt på 624,37 kW är solcellsanläggningen en av Sveriges största. Solcellerna är installerade på hyreshusens tak, vilket motsvarar en totalyta av drygt 4 000 m².

Skulle anläggningen registreras som en anläggning, så blir den kvotpliktig, vilket innebär att extra kostnader måste betalas till staten om mängden elektricitet som produceras överstiger 60 MWh per år. Detta har man undkommit genom att var och en av de 16 byggnaderna räknas som en mikroproducent.

– Vi har fått billigare el och värdet på fastigheterna har ökat, men det är inte allt. Vi insåg också att solceller var ett ställningstagande och ett sätt att påverka miljön till det bättre, säger BRF Gasellens vice ordförande Eva Kindstrand. Årsproduktionen för hela anläggningen ligger på omkring 800 000 kWh, vilket innebär att man är självförsörjande till 25 procent.

 

Var hittar jag solcellsleverantörer i Linköping?

Solcellers popularitet har ökat under det senaste decenniet. Detta beror till stor del på minskade kostnader för installation samt en ökad miljömedvetenhet bland svenskarna. Fördelen med solceller är att miljöpåverkan vid drift är obefintlig och du som konsument kan minska dina elkostnader.

Det ska vara enkelt att jämföra kvalitet och priser på solceller. Du gör det enklast genom att fylla i formuläret på denna sida. Skicka in din förfrågan, så matchar GreenMatch dig med upp till fyra leverantörer i Linköping med omnejd.

På så vis kan du sitta ner och i lugn och ro jämföra olika alternativ för att komma fram till vad som är den bästa lösningen för dig.