Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Solceller i Halland: Halmstad, Båstad, Falkenberg, Kungsbacka och Varberg

Solcellers potential i Halland

Har du en dröm om att kunna producera din egen el med solpaneler på tak? Många solcellsägare vill gärna vara självförsörjande, eller åtminstone ha möjlighet att täcka basbehovet av elförbrukningen med hjälp av egna solceller. Halland är en utmärkt plats för detta med tanke på att den horisontella solinstrålningen är omkring 1000 kWh per m², med något högre värden längs med kustlinjen.

Här kan du läsa mer om kostnaden för solceller: solceller pris.

Är du nyfiken på att se hur mycket en solcellslösning kostar för just ditt hus? Hur mycket tjänar man på solpaneler? Ta reda på svaren och beställ och jämför offerter via GreenMatch. Du slipper själv ringa runt i timmar för att jaga upptagna installatörer. Dessutom kommer du få ett bra pris eftersom våra samarbetspartners vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Fördelen med solceller, i jämförelse med vindkraft, är att solen skiner ungefär lika mycket varje år. Detta gör det möjligt att i förväg räkna ut ungefär hur mycket energi du kan få ut genom dina solceller. För optimal utdelning bör solceller i Halland ha en lutning på 40 grader med en riktning direkt mot söder. Då kan solcellerna träffas av en solinstrålning på hela 1200 kWh per kvadratmeter och år.

Fram till och med november 2018 har Hallands län tilldelats 124 496 040 i beviljat solcellsstöd. Viljan hos privata och kommunala aktörer är stor i Halland, men ännu finns det mer att göra. Den länstäckande undersökningen visade nämligen också att alla hustak i Halland har en potential att producera hela 640 GWh per år.

Solceller i Halmstad - ett hett ämne

Halmstad kommun satsar stort på solenergi och har redan installerad solceller på flertalet byggnader i staden. Förutom solcellsanläggningar på Halmstads kommunala byggnader finns även en 900 m² stor solcellsanläggning på Halmstad Arena. Tanken är att Halmstad ska bli bäst på solceller i hela landet.

Visionen fortsätter uppfyllas i och med den påbörjade byggnationen av solcellsparken i Skedalahed utanför Halmstad. Anläggningen kommer att bestå av 3240 m² solceller och byggs ovanpå en gammal deponianläggning. Solcellerna på Skedalahed beräknas få en årsproduktion på 500 MWh. Projektledaren för solcellsparken, Lars Bernardsen, förklarar:

– Marken på deponin kommer därmed att utnyttjas i ett modernt och miljöriktigt syfte eftersom det varken är aktuellt med bostäder eller industriverksamhet här. Baksidan blir istället framsidan när vi gör något nyttigt av mark som annars skulle legat död. -Citat från Halmstads hemsida.

Solcellsanläggningar i Varberg, Falkenberg, Båstad och Kungsbacka

Varberg
Det är inte bara i Halmstad det satsas på solceller. I Varberg har Coop Forum valt att installera 380 m² solceller, vilka beräknas producera 50 000 kWh per år. Solcellsanläggningen kostar omkring 1 miljon kronor, och beräknas ha en återbetalningstid på sju år. Initiativet grundar sig dock främst i en vilja om att bidra till ett mer hållbart klimat, vilket går väl i linje med företagets kunder som är alltmer miljömedvetna.

Falkenberg
Slöinge Tennisklubb utanför Falkenberg valde att installera 140 m² solceller, vilka förväntas ge 20 MWh varje år. Eventuell överproduktion från solcellsanläggningen köps av Falkenbergs Energi, som tillsammans med Naturskyddsföreningen medfinansierat projektet.

Båstad
Även om inte Båstad ligger i Halland, finns det en minst lika hög efterfrågan här som i städerna tillhörande Halland. Båstadsborna var tidiga med att intressera sig för solceller. Redan 2010 låg Båstad som femte kommun på Svensk Solenergis rankinglista för de kommuner vars privatpersoner fått solcellsstöd. Även Båstad Tennisstadion var tidiga med solceller. Redan 2007 installerades anläggningen som beräknas producera 40 MWh per år.

Kungsbacka
Länge har Kungsbacka varit framstående vad gäller solenergi i Halland. När det kommer till solenergi är Kungsbacka bland de 10 främsta. Här finns området Kolla Parkstad, vars skola - Kollaskolan - med tillhörande idrottshall har 500 m² solceller, vilka ska ge 73 kW solel per år. Nyligen bestämdes det att 3 500 kvadratmeter solceller ska installeras på kommunala byggnader runtom i Kungsbacka. Ett exempel på en miljövänligt stadsdel är Vallda Heberg. Denna stadsdel är 100% förnybar när det kommer till energianvändnng - alla hus är passivhus.

Region InvånarantalInstallerad effektSolel per capita
Sverige10 151 58840 430 kW4,2 W
Halland324 8251 610 kW5,3 W

Mängden producerad solel per capita är högre i Halland jämfört med genomsnittet i Sverige. 

Hur hittar jag en solcellsleverantör i Halland?

Oavsett om du letar solceller i Halmstad, Varberg, Falkenberg, Båstad, Kungsbacka eller på den halländska landsbygden finns det alltid en solcellsleverantör nära dig. Att använda vår tjänst har flera fördelar för dig som kund.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner