Jämför pris och offerter på solceller
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
1/2
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 2 december 2021

Montera solceller på marken

Skillnaden när du monterar solceller på marken och tak

Det finns flera saker som skiljer markmonterade solceller från takmonterade. Om du väljer att montera solceller på marken kommer du att ha större valmöjlighet när det kommer till placering och lutning för att få bästa effekt.

Du får tillgång till ett stort utbud av olika typ av ställningar och stativ, som kan användas för att optimera dina solceller. En annan skillnad är priset. Att montera solceller på marken är vanligtvis dyrare, vilket är något som du antagligen inte vill höra om du funderar på att göra det. Orsaken är tilläggskostnaden för det montage som du kommer behöva ha.

Överlag är det dock inte något som skiljer placeringen av solcellerna åt. De paneler som sitter på taket kommer att fungera på samma sätt som de som sitter på marken. Panelerna absorberar ljuset och omvandlar detta till energi.

Olika montering solceller på marken.

Priset för att installera solceller på marken

Att installera solceller på marken är dyrare än de som monteras på taket. Det beror främst på det stativ som du kommer behöva ha för att markmonteringen ska vara av kvalitet, och hålla länge. När du köper stativ till solceller ska de ska matcha solcellernas livslängd, vilket ligger på runt 30 år.

Installation av solceller ska även alltid göras av en certifierad elektriker, även om de inte monteras på ditt tak. Vilket betyder att detta är en kostnad (utöver material och solpaneler) som du måste räkna med.

Man kan säga att priset kommer att baseras på tre olika huvuddelar. Här nedan dyker vi djupare in i varje huvuddel.

Exempelpris för solceller på marken
Anläggningens toppeffekt5 kWp10 kWp15 kWp
Ca. pris solcellspaket till villa 90 000 kr156 000 kr200 000 kr
Ca. pris markstativ13 500 kr27 000 kr40 500 kr
Solcellspaket + markstativ103 500 kr183 000 kr240 500 kr

OBS! Detta är bara en väldigt grov exempeluträkning att användas som en riktlinje, och tar inte allt i beaktning. Priserna kan skilja sig mycket mellan olika anläggningar. Det är därför viktigt att jämföra vad din anläggning skulle kosta hos flera olika företag.

Solpaneler

Du kan köpa solceller för sig, men det vanligaste är att man köper färdiga paket där paneler och installation redan ingår. Väljer man ett färdigt solcellspaket i liten storlek kan man räkna med en kostnad på 100 000 kronor.

Exempel på hur du kan montera solceller på marken.

Markstativ till solceller

Som tidigare nämnt är det främst montaget eller stativet som kommer att vara den avgörande faktorn för det lite dyrare priset (jämfört med från solceller på taket). Slutprisetpriset per panel blir oftast lägre ju större anläggningen är. 

Ställningar kan se ut på olika sätt, vissa fäster du i marken med hjälp av markskruvar eller stavar. Andra kan vara ställningar som gjuts fast i marken med betong. Det är således inte solpaneler i sig som kommer att kosta mer, utan det stativ som du väljer att ha. Är du mycket kunnig och duktig med hammare och spik kan du bygga ditt eget montage. På så sätt kan du sänka kostnaderna, men se till att kontrollera hur stativet bör se ut för att passa solpanelernas ställning.

Ett exempelpris på stativ är cirka 750 kronor per modul. Ska du bygga en solcellspark med hundratals, eller tusentals, paneler sjunker priset kraftigt per modul. Detta varierar dock mycket mellan olika leverantörer och typer av stativ.

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Solföljare – Markstativ med motor som följer solen

Solföljaren fungerar som så att den hjälper solcellspanelerna att vända sig efter solens riktning. På så sätt är solpanelerna alltid vinklade optimalt och kan producera el till sin fulla potential. Solföljare är dock väldigt dyra, och är långt ifrån alltid lönsamt.

En solföljare är inget måste för att du ska kunna producera egen el med hjälp av solen. Solföljaren kan vara ett bra komplement som säkerställer att du maximera årliga produktionen. En solföljare är ingenting alternativ om du väljer att fästa solpanelerna på ditt tak, och en av fördelarna med att montera på marken.

Installationskostnad

Hur mycket du behöver betala i installationskostnad beror på vilket solcellsföretag du väljer att anlita. Observera att du alltid måste anlita en certifierad elektriker för att koppla upp solcellerna. Så oavsett om du bygger din eget markstativ, måste installationen av själva panelerna ske på korrekt sätt och får alltså inte göras av vem som helst.

Det nya skatteavdraget för gröna investeringar, grönt avdrag, kommer ligga på 15 % när du installerar solceller, och träder i kraft i januari 2021. Det gäller dock endast privatpersoner, och har en maxgräns på 50 000 kronor i avdrag per person och beskattningsår. 

Bygglov för solceller på marken

En av de många orsaker till att villaägare väljer att göra markanläggningar för solceller är att du inte behöver ansöka om ett bygglov. Solceller på tak är dock även det fritt från bygglov i de allra flesta fall. Förutsatt att de följer vissa riktlinjer.

Genom att använda markanläggningar för dina solceller slipper du oroa dig för extra kostnader för bygglov. Huruvida du behöver bygglov för att installera solceller på taket kan dock variera beroende på vart i landet som du bor. Skulle huset ligga i detaljplanerat område, eller om du skulle vilja vinkla solpanelerna på taket skulle detta kräva bygglov.

För- och nackdelar med solceller på marken

Det finns många fördelar med att ha sina solceller på marken istället för på taket. Marken kan vara en bättre yta, eftersom den är mer dynamisk. Det är också en yta som är mycket större och mer öppen, något som gör att du kan välja den placering som passar bäst och inte behöver anpassa dig efter takets lutning.

Fördelar

  • Mindre begränsning av placering, riktning och vinkel med solceller på marken.
  • Du slipper i de flesta fall inte ansöka om bygglov.
  • Med solföljare kan du generera ännu mer solenergi.
  • Enklare att utöka din solcellsanläggning på marken, då du inte är begränsad av takyta

Nackdelar

Att det finns många fördelar med solceller är du antagligen redan varse om, men hur är det då med nackdelar? Precis som med allt annat så finns det både en baksida och framsida av användning av solceller på marken.

  • Ökad stöldrisk – solceller är mycket eftertraktade och dyra. monterade på marken är de lättare att stjäla än monterade på tak. Även om risken för detta är relativt låg.
  • Montering på marken kräver en större yta. Orsaken är att det krävs större mellanrum mellan panelerna för att undvika skuggning.
  • Det är dyrare att installera på marken, då stativ eller montage tillkommer som extra kostnad.
  • Tar upp en stor tomtyta – och tomten full med solpaneler är kanske inte så snyggt, även om det är ett smart och bra sätt att få energi till bostaden. Solcellerna tar upp utrymme på ett helt annat sätt än om de hade suttit på taket.

Jämför offerter på markmonterade solceller

Jämföra offerter.

Är du intresserad av att installera solceller på marken behöver du först se till att hitta en installatör eller hantverkare att använda dig av.  När du tar in flera offerter kan du lättare se vad de olika företagen kan erbjuda dig och till vilket pris. Eftersom kostnaden kan vara hög behöver du kunna fundera i lugn och ro och sedan välja den som du känner dig tryggast med.

En annan anledning till att be jämföra offerter från flera företag är att du kan se tydligt vad som kommer att ingå i kostnaden. Alla eventuella extra avgifter är viktiga att räkna med, så att du får en bra och fullständig koll på vilka utgifter som väntar.

Vår offerttjänst gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt hitta installatörer i ditt område. När du använder dig av GreenMatch kan du få offerter på solceller från upp till fyra olika installatörer.

Att använda sig av vår offerttjänst är mycket enkelt och snabbt. Med oss är det helt gratis att ta in offerter och du binder dig inte till någonting. Huruvida du väljer att gå vidare med en offert eller inte är helt upp till dig själv. Om du känner att ingen offert passar dig i smaken så kan du avstå. Det viktigaste är att du blir nöjd med installationen och priset!

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?