Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler på marken!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Montera solceller på marken

Har du stor tomt med mycket oanvänd yta och vill ta kontroll över dina elräkningar? Då kanske markmonterade solceller är ett optimalt alternativ för dig. Det finns flera saker som skiljer markmonterade solceller från solceller på tak. Du kan läsa mer om dessa på vår sida om solceller bäst i test.

Solceller på marken

Skillnaden när du monterar solceller på marken och tak

Om du väljer att montera solpaneler på marken kommer du att ha större valmöjlighet när det kommer till placering och lutning för att få bästa effekt.

Du får tillgång till ett stort utbud av olika typer av ställningar och stativ, som kan användas för att optimera dina solceller. En annan skillnad är priset. Att montera solceller på marken är vanligtvis dyrare. Orsaken är tilläggskostnaden för det montage och de ställningar du behöver.

Är du redan nu nyfiken på att få prisförslag på markmonterade solceller? Beställ gratis offerter utan bindning redan idag. Över 50 000 svenskar har redan använt sig av GreenMatch offerttjänst.

Du slipper lägga ner timmar på att jaga upptagna installatörer. De vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig bra erbjudanden. Klicka bara på knappen och fyll i vårt superenkla formulär för att starta.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Priset för att installera solceller på marken

Att installera solceller på marken är dyrare än de som monteras på taket. Det beror främst på det stativ som du kommer behöva ha för att markmonteringen ska vara av kvalitet, och hålla länge. När du köper stativ till solceller ska de matcha solcellernas livslängd, vilket ligger på runt 30 år. Ta reda på mer vad som är genomsnittlig återbetalningstid på solceller.

Installering av solceller ska även alltid göras av en certifierad elektriker, även om de inte monteras på ditt tak. Detta medför kostnad utöver material och solpaneler.

Man kan säga att priset kommer att baseras på tre olika huvuddelar. Här nedan kan du läsa om dem i vårt prisexempel.

Priset på olika typer av markställningar till solpaneler på marken

Exempelpris för olika typer av markställningar till solceller
Sorten på ställningenPriset per kW (ungefär 3 solpaneler)
Ställning av stål med pålarCirka 3 000 kr
Ställning av stål med pålar plus extra fästanordningarCirka 4 000 kr
Ställning av stål på stående fotCirka 12 000 kr
Ställning av trä plus plintarCirka 4 000 kr
System av ballast som stabiliserar anordningenCirka 2 000 kr

Detta är bara exempelpriser. För att få priser anpassade efter dina önskemål och behov så är det alltid bäst att jämföra offerter. Vi kan hjälpa dig med att få gratis offerter utan bindning.

Solpaneler på marken eller solpaneler på taket?

Undrar du om du ska placera dina solceller på taket eller på marken? Här nedan kan du se vilka ungefärliga extrakostnader det ger att sätta sina solceller på marken. Men det kan ha fördelar, exempelvis om du har mycket outnyttjad tomt. Det går även att kombinera solceller på marken med betande får. Då behöver du inte klippa gräset och fåren kan söka skugga under solpanelerna.

Exempelpris för solceller på taket och extrakostnader för solceller på marken
Anläggningens toppeffekt5 kWp10 kWp15 kWp
Ca. pris solcellspaket till villa 112 000 kr195 000 kr250 000 kr
Ca. pris markstativ13 500 kr27 000 kr40 500 kr
Solcellspaket + markstativ125 500 kr222 000 kr290 500 kr

Detta är bara exempelpriser. För att få priser anpassade efter dina önskemål och behov så är det alltid bäst att jämföra offerter. Vi kan hjälpa dig med att få gratis offerter utan bindning.

Solpaneler

Du kan köpa solceller separat, men det vanligaste är att man köper färdiga paket där paneler och installation ingår. Vad kostar en normalstor solcellsanläggning? Väljer man ett färdigt solcellspaket i liten storlek kan man räkna med en kostnad på runt 125 000 kronor.

Exempel på hur du kan montera solceller på marken.

Markstativ till solceller

Som tidigare nämnt är det främst montaget eller stativet som kommer att vara den avgörande faktorn för det lite dyrare priset (jämfört med från solceller på taket). Priset per panel blir oftast lägre ju större anläggningen är. 

Ställningar kan se ut på olika sätt, vissa fäster du i marken med hjälp av markskruvar eller stavar. Andra kan vara ställningar som gjuts fast i marken med betong. Det är således inte solpaneler i sig som kommer att kosta mer, utan det stativ som du väljer att ha. Är du mycket händig kan du bygga ditt eget montage. På så sätt kan du sänka kostnaderna, men se till att kontrollera hur stativet bör se ut för att passa solpanelernas ställning.

Ett exempelpris på stativ är cirka 750 kronor per modul. Ska du bygga en solcellspark med hundratals, eller tusentals, så sjunker priset kraftigt per modul. Detta varierar dock mycket mellan olika leverantörer och typer av stativ.

Solföljare - Markstativ med motor som följer solen

Solföljaren vänder solcellspanelerna efter solens riktning. På så sätt är solpanelerna alltid vinklade optimalt och kan producera el till sin fulla potential. Solföljarna är dock väldigt dyra och inte alltid lönsamma.

En solföljare är inget måste för att du ska kunna producera egen el med hjälp av solen. Solföljaren kan vara ett bra komplement som säkerställer att du maximerar den årliga produktionen. En solföljare är inte ett alternativ om du väljer att fästa solpanelerna på ditt tak och är en av fördelarna med att montera på marken.

Installationskostnad

Hur mycket du behöver betala i installationskostnad beror på vilket solcellsföretag du väljer att anlita. Observera att du alltid måste anlita en certifierad elektriker för att koppla upp solcellerna. Även om du bygger ditt eget markstativ, så måste installationen av själva panelerna ske på korrekt sätt och får alltså inte utföras av vem som helst.

Skatteavdraget för gröna investeringar, grönt avdrag, är 20 % när du installerar solceller. Det gäller dock endast privatpersoner och har en maxgräns på 50 000 kronor i avdrag per person och beskattningsår. 

Vill du använda det gröna avdraget, installera markmonterade solceller och ta kontroll över dina elräkningar? Få upp till fyra gratis offerter utan bindning. Du slipper själv jaga installatörer och du kan vara säker på att de ger dig ett bra pris eftersom de konkurrerar om dig som kund. Gör det lätt för dig och klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Bygglov för solceller på marken

En av de många orsakerna till att villaägare väljer att göra markanläggningar för solceller är att du inte behöver ansöka om ett bygglov. Solceller på tak är dock även det fritt från bygglov i de allra flesta fall. Förutsatt att de följer vissa riktlinjer.

Genom att använda markanläggningar för dina solceller slipper du oroa dig för extra kostnader för bygglov. Huruvida du behöver bygglov för att installera solceller på taket kan dock variera beroende på var i landet du bor. Skulle huset ligga i detaljplanerat område, eller om du skulle vilja vinkla solpanelerna på taket skulle detta kräva bygglov.

För- och nackdelar med solceller på marken

Det finns många fördelar med att ha sina solceller på marken istället för på taket. Marken kan vara en bättre yta, eftersom den är mer dynamisk. Det är också en yta som är mycket större och mer öppen, något som gör att du kan välja den placering som passar bäst och du behöver inte anpassa dig efter takets lutning.

Fördelar

 • Mindre begränsning av placering, riktning och vinkel med solceller på marken.
 • Du slipper i de flesta fall inte ansöka om bygglov.
 • Med solföljare kan du generera ännu mer solenergi.
 • Enklare att utöka din solcellsanläggning på marken, då du inte är begränsad av takyta

Nackdelar

Att det finns många fördelar med solceller är du antagligen redan varse om, men hur är det då med nackdelar? Precis som med allt annat så finns det både en baksida och framsida av användning av solceller på marken.

 • Ökad stöldrisk – solceller är mycket eftertraktade och dyra. monterade på marken är de lättare att stjäla än monterade på tak. Även om risken för detta är relativt låg.
 • Montering på marken kräver en större yta. Orsaken är att det krävs större mellanrum mellan panelerna för att undvika skuggning.
 • Det är dyrare att installera på marken, då stativ eller montage tillkommer som extra kostnad.
 • Tar upp en stor tomtyta – och tomten full med solpaneler är kanske inte så snyggt, även om det är ett smart och bra sätt att få energi till bostaden. Solcellerna tar upp utrymme på ett helt annat sätt än om de hade suttit på taket.

Jämför offerter på markmonterade solceller

Jämföra offerter.

Är du intresserad av att installera solceller på marken behöver du först se till att hitta en installatör eller hantverkare att använda dig av.  När du tar in flera offerter kan du lättare se vad de olika företagen kan erbjuda dig och till vilket pris. Eftersom kostnaden kan vara hög behöver du kunna fundera i lugn och ro och sedan välja den som du känner dig tryggast med.

En annan anledning till att jämföra offerter från flera företag är att du kan se tydligt vad som kommer att ingå i kostnaden. Alla eventuella extra avgifter är viktiga att räkna med, så att du får en bra och fullständig överblick över vilka utgifter som väntar.

Vill du få offerter på solceller gratis och utan förpliktelser? Tveka inte att skaffa dig en prisbild utifrån dina unika förutsättningar. Du får upp till fyra gratis offerter utan bindning och du slipper ringa runt efter installatörer i timmar. De konkurrerar om dig som kund så de ger dig sina bästa erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i det superenkla formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?