Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 19 mars 2021

Montera solceller på marken

Skillnaden när du monterar solceller på marken och tak

Det finns flera saker som skiljer markmonterade solceller från takmonterade. Om du väljer att montera solceller på marken kommer du att ha större valmöjlighet när det kommer till placering och lutning för att få bästa effekt.

Du får tillgång till ett stort utbud av olika typ av ställningar och stativ, som kan användas för att optimera dina solceller. En annan skillnad är priset. Att montera solceller på marken är vanligtvis dyrare, vilket är något som du antagligen inte vill höra om du funderar på att göra det. Orsaken är tilläggskostnaden för det montage som du kommer behöva ha.

Överlag är det dock inte något som skiljer placeringen av solcellerna åt. De paneler som sitter på taket kommer att fungera på samma sätt som de som sitter på marken. Panelerna absorberar ljuset och omvandlar detta till energi.

Solceller på marken

Priset för att installera solceller på marken

Att installera solceller på marken är dyrare än de som monteras på taket. Det beror främst på det stativ som du kommer behöva ha för att markmonteringen ska vara av kvalitet, och hålla länge. När du köper stativ till solceller ska de ska matcha solcellernas livslängd, vilket ligger på runt 30 år.

Installation av solceller ska även alltid göras av en certifierad elektriker, även om de inte monteras på ditt tak. Vilket betyder att detta är en kostnad (utöver material och solpaneler) som du måste räkna med.

Man kan säga att priset kommer att baseras på tre olika huvuddelar. Här nedan dyker vi djupare in i varje huvuddel.

Exempelpris för solceller på marken
Anläggningens toppeffekt 5 kWp 10 kWp 15 kWp
Ca. pris solcellspaket till villa  90 000 kr 156 000 kr 200 000 kr
Ca. pris markstativ 13 500 kr 27 000 kr 40 500 kr
Solcellspaket + markstativ 103 500 kr 183 000 kr 240 500 kr

OBS! Detta är bara en väldigt grov exempeluträkning att användas som en riktlinje, och tar inte allt i beaktning. Priserna kan skilja sig mycket mellan olika anläggningar. Det är därför viktigt att jämföra vad din anläggning skulle kosta hos flera olika företag.

Solpaneler

Du kan köpa solceller för sig, men det vanligaste är att man köper färdiga paket där paneler och installation redan ingår. Väljer man ett färdigt solcellspaket i liten storlek kan man räkna med en kostnad på 100 000 kronor.

Markstativ till solceller

Som tidigare nämnt är det främst montaget eller stativet som kommer att vara den avgörande faktorn för det lite dyrare priset (till skillnad från solceller på tak). Priset per solcellspanel blir oftast lägre ju fler du väljer att använda dig av. 

Ställningar kan se ut på olika sätt, vissa fäster du i marken med hjälp av markskruvar eller stavar. Andra kan vara ställningar som gjuts fast i marken med betong. Det är således inte solpaneler i sig som kommer att kosta mer, utan det stativ som du väljer att ha. Är du mycket kunnig och duktig med hammare och spik kan du bygga ditt eget montage. På så sätt kan du sänka kostnaderna, men se till att kontrollera hur stativet bör se ut för att passa solpanelernas ställning.

Ett exempelpris på stativ är cirka 750 kronor per modul. Ska du bygga en solcellspark med hundratals, eller tusentals, paneler sjunker priset kraftigt per modul. Detta varierar dock mycket mellan olika leverantörer och typer av stativ.

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Solföljare - Markstativ med motor som följer solen

Solföljaren fungerar som så att den hjälper solcellspanelerna att vända sig efter solens riktning. På så sätt är solpanelerna alltid vinklade optimalt och kan producera el till sin fulla potential. Solföljare är dock väldigt dyra, och är långt ifrån alltid lönsamt.

En solföljare är inget måste för att du ska kunna producera egen el med hjälp av solen. Solföljaren kan vara ett bra komplement som säkerställer att du maximera årliga produktionen. En solföljare är ingenting alternativ om du väljer att fästa solpanelerna på ditt tak, och en av fördelarna med att montera på marken.

Solceller på solföljare

Installationskostnad

Hur mycket du kommer behöva betala i installationskostnad kan bero på vilket solcellsföretag du väljer att anlita. Observera att du alltid måste anlita en seriös och certifierad elektriker för att installera solcellerna. Så oavsett om du bygger din eget markstativ, måste installationen av själva panelerna ske på korrekt sätt och får  alltså inte göras av vem som helst.

Det nya skatteavdraget för gröna investeringar, grönt avdrag, kommer ligga på 15 % när du installerar solceller, och träder i kraft i januari 2021. Det gäller dock endast privatpersoner, och har en maxgräns på 50 000 kronor i avdrag per person och beskattningsår. 

Bygglov för solceller på marken

En av de många orsaker till att villaägare väljer att göra markanläggningar för solceller är att man inte behöver ansöka om ett bygglov. Bygglov för solceller på tak är även det fritt från bygglov i de allra flesta fall, förutsatt att de följer vissa riktlinjer.

Genom att använda markanläggningar för dina solceller slipper du oroa dig för extra kostnader för bygglov. Huruvida du behöver bygglov för att installera solceller på taket kan dock variera beroende på vart i landet som du bor. Skulle huset ligga i detaljplanerat område, eller om du skulle vilja vinkla solpanelerna på taket skulle detta kräva bygglov.

För- och nackdelar med solceller på marken

Det finns många fördelar med att ha sina solceller på marken istället för på taket. Marken kan vara en bättre yta, eftersom den är mer dynamisk. Det är också en yta som är mycket större och mer öppen, något som gör att du kan välja den placering som passar bäst och inte behöver anpassa dig efter takets lutning.

Fördelar

  • Om du installerar solceller på marken har du mindre begränsning av placering, riktning och vinkel.
  • Du behöver i de flesta fall inte ansöka om bygglov.
  • Du har möjlighet att använda dig av en solföljare för att få upp ännu mer solenergi.
  • I det långa loppet kan du spara in mycket mer pengar, eftersom energin från solen kan lagras och användas under vinterhalvåret eller när solen inte är lika stark.
  • Känner du att du vill ha fler solpaneler och en större anläggning är det mycket enklare att bygga ut.

Nackdelar

Att det finns många fördelar med solceller är du antagligen redan varse om, men hur är det då med nackdelar? Precis som med allt annat så finns det både en baksida och framsida av användning av solceller på marken.

  • Solceller är mycket eftertraktade och de är dyra. När de är monterade på marken är risken för stöld mycket större än om du hade haft dem på ett tak
  • En montering på marken kräver att du har tillgång till en mycket större yta. Orsaken till detta är helt enkelt för att det kommer krävas ett större mellanrum mellan varje panel
  • Det är dyrare att installera på marken, men anledningen till det är det stativ eller montage som du kommer att behöva ha.
  • Att ha hela tomten full med solpaneler är kanske inte så himla snyggt, även om det är ett smart och mycket bra sätt att få energi till bostaden. Solcellerna tar upp utrymme i din trädgård eller på din mark på ett helt annat sätt än om de hade suttit på taket.

Jämför offerter på markmonterade solceller

Jämföra offerter

Är du intresserad av att installera solceller på marken behöver du först se till att hitta en installatör eller hantverkare att använda dig av.  När du tar in flera offerter kan du lättare se vad de olika företagen kan erbjuda dig och till vilket pris. Eftersom kostnaden kan vara hög behöver du kunna fundera i lugn och ro och sedan välja den som du känner dig tryggast med.

En annan anledning till att be jämföra offerter från flera företag är att du kan se tydligt vad som kommer att ingå i kostnaden. Alla eventuella extra avgifter är viktiga att räkna med, så att du får en bra och fullständig koll på vilka utgifter som väntar.

Vår offerttjänst gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt hitta installatörer i ditt område. När du använder dig av GreenMatch kan du få offerter på solceller från upp till fyra olika installatörer.

Att använda sig av vår offerttjänst är mycket enkelt och snabbt. Med oss är det helt gratis att ta in offerter och du binder dig inte till någonting. Huruvida du väljer att gå vidare med en offert eller inte är helt upp till dig själv. Om du känner att ingen offert passar dig i smaken så kan du avstå. Det viktigaste är att du blir nöjd med installationen och priset!

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.