Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Lyssna
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 10 mars 2021

Vad kostar installation av bergvärme?

Arbetskostnaden är 35 procent på totalkostnadenIllustration

Kostnaden för en installation av bergvärme är ungefär 10 procent av totalkostnaden. Detta innebär alltså själva monteringen av bergvärmepumpen. För rotavdraget räknas arbetskostnaden däremot som ett schablonbelopp som är 35 procent av totalkostnaden. Detta belopp omfattar både installationskostnaden och arbetet vid borrning. På denna summa får du rotavdrag på 30 procent.

Den totala bergvärme kostnaden ligger vanligtvis mellan 110 000 och 160 000 kronor, varav en bergvärmepump omfattar ungefär 55 procent och borrning omfattar ytterligare 35 procent. Installationen omfattar därmed endast 10 procent av totalkostnaden. Notera att totalkostnaden kan öka vid större installationer.

Om du planerar att installera bergvärme i ditt hushåll är det en bra idé att beställa flera offerter. Detta eftersom priset och kvaliteten kan variera och därmed lönar det sig att jämföra flera offerter. Du gör detta enkelt genom att fylla i formuläret ovan, så matchar vi dig med lokala leverantörer - snabbt, smidigt, kostnadsfritt och utan förpliktelser.

Varför ska du installera en bergvärmepump?

Bergvärme är ett klimatsmart uppvärmningsalternativ som fungerar i hela landet. Detta eftersom den kan generera upp till 80 procent i energibesparing om ditt hus värms upp med direktverkande el eller olja idag. Investeringskostnaden kan kännas stor till en början, men anläggningen kan i normala fall återbetalas inom 8 år.

Du kan läsa mer om skillnader som föreligger mellan bergvärmepumpar i Greenmatch:s jämförelse på 9 bergvärmepumpar. De flesta bergvärmepumpar kan generera en besparing på över 20 000 kronor per år.

Bergvärmepumpen kostar vanligtvis från 60 000 till 90 000 kronor

Det finns många bergvärmepumpar på marknaden som varierar både i pris och prestanda. Därför lönar det sig att noggrant välja ut den värmepump som passar bäst för ditt hushåll. Primära faktorer du ska beakta är:

  • ChecklistaVärmefaktorn SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)
  • Förluster i varmvattenberedning
  • Effekt

Priset på bergvärmepumpen styrs i stort sett av märke, modell och effekt. Det är alltså inte entydigt att en dyrare bergvärmepump är bättre. För att hitta den bästa bergvärmepumpen gäller det att den dimensioneras korrekt för husets värmebehov. Därför ska du be om konsultation av installatören när det kommer till val av värmepump.

Borrning kostar vanligtvis mellan 30 000 och 60 000 kronor

Kostnaden för borrning styrs i stort sett av de omständigheter som föreligger på din tomt. Detta beror på att borrdjupet påverkas bland annat av:

  • Berg med en solJorddjupet
  • Berggrundens art
  • Klimatet

Nedan förklaras mer specifikt varför dessa spelar en betydande roll i priset.

Jorddjupet påverkar mängden foderrör som måste installeras

Kostnad _borrning Ju djupare det är ned till berggrunden, desto längre foderrör måste installeras. Detta beror på att till avståndet mellan markytan och berggrunden måste isoleras med foderrör. Foderröret hindrar nämligen bergvärmeanläggningen från att förstöra grundvattnet. Det minskar också risken för jordras i borrhålet.

Orsaken till att detta kan ha en betydande inverkan på totalkostnaden är att foderrör kostar mer än borrning i berggrunden. För att exemplifiera skillnaden kan du se prisskillnaden nedan:

  • Borrning kostar omkring 300 kronor per meter.
  • Foderrör kostar mellan 500 och 900 kronor per meter.

Detta betyder att om jorddjupet är ovanligt djupt kan kostnaderna öka snabbt. Offerterna brukar dock inkludera en viss mängd foderrör. Det är endast om jorddjupet är extremt djupt som kostnaderna verkligen ökar märkbart. Snittdjupet ner till berggrunden är kring sju meter i Sverige.

Berggrundens värmeledningsförmåga

En annan viktig faktor är berggrundens värmeledningsförmåga. Värmeledningsförmågan för olika bergarter kan variera och måste därmed beaktas vid dimensionering av energibrunn för bergvärme.

Det gamla urberget som täcker i stort sett hela Sverige har en bra värmeledningsförmåga för utvinning av bergvärme. Det finns dock vissa områden där det förekommer yngre sedimentära bergarter som inte leder värme lika bra. Dessa områden förekommer exempelvis i samband med rullstensåsar, framförallt i södra delar av Sverige.

I dessa områden måste man borra djupare för att utvinna samma mängd värmeenergi som man skulle utvinna från urberget. Berggrundens värmeledningsförmåga kan därmed påverka vad totalkostnaden i slutänden blir.

Klimatet påverkar bergets temperatur

Grundvattnets temperatur varierar beroende på var i Sverige du bor. Den är givetvis kallare ju längre norrut du bor eftersom klimatet är kallare. Mängden värmeenergi som kan utvinnas från berggrunden påverkas även av grundvattnets temperatur, och därför måste det borras djupare i norr för att täcka värmebehovet.

Kom ihåg att kommuner begär en avgift för tillståndsansökan

Borrning för bergvärme innebär vissa risker som kan skada miljön och måste därför utföras av certifierade personer. Alla energibrunnar måste även anmälas och registreras för att undvika eventuella skador, vad gäller exempelvis underjordiska ledningar eller tunnlar.

Tillståndsansökan skickas till det lokala miljökontoret som tar en handläggningsavgift enligt kommunens taxa. Denna avgift kan variera allt från några hundralappar till över 5 000 kronor, exempelvis i Stockholm är avgiften 5250 kronor medan i Umeå är den endast 920 kronor.

Så får du bästa pris på installation av bergvärme

Bästa priset på installation får du genom att ta in flera offerter. Detta ger dig möjligheten att jämföra flera alternativ och hitta den offert som passar bäst för just dig. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret så matchar vi dig med flera leverantörer i ditt område - helt gratis och utan förpliktelser. Genom att du gör detta sätter du leverantörerna i konkurrens med varandra, vilket gör att du får ett skräddarsytt, pressat pris. 

Beställ offerter på bergvärme!

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming, Skribent

Sara Hemming är skribent på Greenmatch.se. Hon har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och grön energi. Efter flera kundbesök och gjorda energibesparingskalkyler känner hon väl till resan mot grön energi. Innehåll som skrivits av Sara i samarbete med kollegor har blivit omnämnt på bland annat Expressen och SVD.