SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/4
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 20 oktober 2023

Vad kostar bergvärme?

Bor du i villa och vill göra stora besparingar på dina värmeräkningar? Vill du ha ett värmesystem som i stort sett sköter sig självt? Då är bergvärme ett utmärkt alternativ på grön energi. Med bergvärme kan du spara upp till hela 80 % på dina värmeräkningar! Bergvärme är en stor investering, men betalar tillbaka sig inom fem till tio år. Ett billigare alternativ till bergvärme är luft vatten värmepump. Här kan du läsa mer om vårt luft vatten värmepump test. Har du inget vattenburet system kanske en luft-luftvärmepump kan passa dig. Läs gärna mer om luftvärmepumpars pris. Eller om du bor i en ny bostad så kan en frånluftsvärmepump passa dig perfekt.

Vill du börja ta kontroll över dina energiräkningar? Bergvärmepumpen är den effektivaste värmepumpen och är i stort sett helt självgående. Beställ gratis offerter utan bindning redan idag. 50 000 nöjda svenskar har redan använt GreenMatch eftertraktade offerttjänst. Du slipper tillbringa timmar vid telefonen för att beställa offerter från upptagna installatörer. Och du får bra erbjudanden eftersom installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Priset för att installera Bergvärme under 2023

PRiset för bergvärme

Den totala kostnaden för bergvärme ligger vanligtvis mellan 110 000 och 220 000 kronor. Själva bergvärmepumpen brukar kosta 55 % av beloppet och borrningen drygt en tredjedel. Installationen omfattar bara 10 procent av totalkostnaden. Notera att totalkostnaden kan öka vid större installationer. Likaså kan fördelningen skilja sig beroende på dina förutsättningar.

Kan jag få bidrag för bergvärme?

Ja – du kan få rotavdraget som ligger på 30 % av arbetskostnaden. Arbetskostnaden räknas i samband med rotavdraget som ett schablonbelopp på 35 % av totala priset, vilket ska innefatta alla arbetskostnader som borrning och installation. I praktiken betyder det att du dra av 10,5 % av den totala kostnaden med rot-avdraget.

Bergvärmepumpen kostar vanligtvis från 60 000 till 120 000 kronor

Det finns många bergvärmepumpar på marknaden som varierar både i pris och prestanda. Därför lönar det sig att noggrant välja ut den värmepump som passar bäst för ditt hushåll. Primära faktorer du ska beakta är:

 • Värmefaktorn SCOP (Seasonal Coefficient of Performance)
 • Förluster i varmvattenberedning
 • Effekt

Priset på bergvärmepumpen styrs i stort sett av märke, modell och effekt. Det är inte säkert att en dyrare bergvärmepump är bättre. För att hitta den bästa bergvärmepumpen gäller det att den dimensioneras korrekt för husets värmebehov. Därför ska du be om konsultation av installatören när det kommer till val av värmepump.

Bergvärme
1 2 3 4 5 6 7 8

Vad kostar det att borra för bergvärme?

Kostnaden för borrning hamnar vanligen på runt 40 000 till 100 000 kronor och beror på din tomts förutsättningar. Borrdjupet påverkas bland annat av:

 • Jorddjupet
 • Berggrundens art
 • Klimatet

Nedan förklaras mer specifikt varför dessa aspekter spelar en betydande roll i priset.

Jorddjupet påverkar mängden foderrör som måste installeras

Ju djupare det är ned till berggrunden, desto längre foderrör måste installeras. Detta beror på att avståndet mellan markytan och berggrunden måste isoleras med foderrör. Foderröret hindrar nämligen bergvärmeanläggningen från att förstöra grundvattnet. Det minskar också risken för jordras i borrhålet.

Orsaken till att detta kan ha en betydande inverkan på totalkostnaden är att foderrör kostar mer än borrning i berggrunden. För att exemplifiera skillnaden kan du se prisskillnaden nedan:

 • Borrning kostar omkring 300 kronor per meter.
 • Foderrör kostar mellan 500 och 900 kronor per meter.

Detta betyder att om jorddjupet är ovanligt djupt kan kostnaderna öka snabbt. Offerterna brukar dock inkludera en viss mängd foderrör. Det är endast om jorddjupet är extremt djupt som kostnaderna verkligen ökar märkbart. Snittdjupet ner till berggrunden är omkring sju meter i Sverige.

Exempel på kostnaden att borra för bergvärme.

Nu när du vet ungefärliga prisnivåer kanske du är intresserad av att beställa offerter på bergvärme genom oss på Greenmatch. Tjänsten är alltid kostnadsfri och utan köptvång. Och du kan när som helst välja att avbryta processen. Du slipper att själv ringa runt i timmar till upptagna installatörer. Och du kan vara säker på att få bra erbjudanden eftersom installatörerna vill ha just dig som kund. Ta steget och börja ta kontroll över dina energiräkningar! Klicka bara på knappen nedan och fyll i det superenkla formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Berggrundens värmeledningsförmåga

Berggrundens värmeledningsförmåga beror på bergarten

Värmeledningsförmågan för olika bergarter kan variera – det gamla urberget som täcker nästan hela Sverige har en bra värmeledningsförmåga för utvinning av bergvärme. Det finns dock vissa områden där det förekommer yngre sedimentära bergarter som inte leder värme lika bra.

Dessa områden förekommer exempelvis i samband med rullstensåsar, framförallt i södra delar av Sverige. I dessa områden måste man borra djupare för att utvinna samma mängd värmeenergi som man skulle utvinna från urberget.

Klimatet påverkar grundvattnets och bergets temperatur

Grundvattnets temperatur varierar beroende på var i Sverige du bor. Det är givetvis kallare ju längre norrut du bor eftersom klimatet är kallare. Mängden värmeenergi som kan utvinnas från berggrunden påverkas även av grundvattnets temperatur, och därför måste det borras djupare i norr för att täcka värmebehovet.

Handläggningsavgiften till tillståndsansökan varierar mellan kommuner

Tillståndsansökan.

Borrning för bergvärme innebär vissa risker som kan skada miljön, och måste därför utföras av certifierade personer. Alla energibrunnar måste även anmälas och registreras för att undvika eventuella skador, vad gäller exempelvis underjordiska ledningar eller tunnlar.

Tillståndsansökan skickas till det lokala miljökontoret som tar en handläggningsavgift enligt kommunens taxa. Denna avgift kan variera från några hundralappar till över 5 000 kronor. Exempelvis så är avgiften i Stockholm 5250 kronor medan den i Umeå endast är 920 kronor.

Så får du bästa pris på installation av bergvärme

Bästa priset på installation får du genom att ta in flera offerter. Detta ger dig möjligheten att jämföra flera alternativ och hitta den offert som passar bäst för just dig. Energimyndigheten rekommenderar att du tar in offerter från minst tre leverantörer. Vi på Greenmatch hjälper dig med att få gratis offerter utan bindning på bergvärme. Du slipper själv allt arbete med att kontakta installatörer och du får bra erbjudanden, eftersom installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i det superenkla formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Sara Hemming
Skriven av Sara Hemming, Skribent

Sara Hemming är skribent på Greenmatch.se. Hon har ett stort intresse för miljö, hållbarhet och grön energi. Efter flera kundbesök och gjorda energibesparingskalkyler känner hon väl till resan mot grön energi. Innehåll som skrivits av Sara i samarbete med kollegor har blivit omnämnt på bland annat Expressen och SVD.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?