Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/4
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 1 november 2023

Rotavdrag för solceller och värmepump

Rotavdrag 2021

Obs! För solceller finns det ett nytt avdrag för grön teknik att ta del av från 2021. Läs mer om det här.

ROT står för Renovering, Ombyggnad, Tillbyggnad, och avser en skattereduktion som privatpersoner kan få för vissa arbeten som utförs i, eller i anslutning till din bostad. Det är Skatteverket som har hand om rotavdraget och det ligger på 30% av arbetskostnaden.

Det kan ibland vara lite krångligt när det kommer till skattereduktioner. Det finns många regler och bestämmelser som måste följas. Därför har vi på GreenMatch gjort en enkel översikt över de viktigaste sakerna du bör tänka på om du vill installera solceller eller en värmepump till exempel, och vilka krav som du ställs inför.

Vet du redan nu att du är berättigad till ROT och att du vill ha offerter på solceller eller värmepumpar? Gör som 50 000 andra svenskar redan gjort – beställ offerter via GreenMatch offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

I detta blogginlägg tar vi bland annat upp:

 • Vad är rotavdrag?
 • Hur fungerar rotavdraget när du vill installera solceller eller värmepumpar?
 • Vilka villkor finns för att du ska kunna få rotavdrag?
 • Elektronisk betalning – nya bestämmelser för rotavdraget sedan 2019

Vill du läsa mer om rotavdraget kan du göra det på Skatteverkets hemsida.

Rotavdrag eller solcellsstöd för solceller

Vad är rotavdrag?

Rotavdraget är en skattereduktion som får uppgå till max 30% av arbetskostnaden. Maxbelopp för rotavdrag under ett år och person ligger på 50 000 kronor.

Du får ansöka om avdraget om du ska renovera, bygga till eller bygga om något i anslutning till, eller i din bostad. Du får däremot inte bygga exemeplvis ett nytt garage. Bor du i en bostadsrätt har du rätt till skattereduktionen på platser du äger, inte på de gemensamma delarna av fastigheten.

För att inte företag ska kunna fuska med rotavdraget har arbetskostnaden räknats som ett schablonbelopp när det kommer till värmepumpar och solceller. Detta schablonbelopp är olika beroende på vilken tjänst du står i begrepp att göra. Nedan hittar du schablonbeloppet för markvärme- och luftvärmepumpar samt solceller:

 • 35% för markvärmepumpar.
 • 30% för luftvärmepumpar och solceller.

Schablonbeloppet gör bland annat att företag inte kan sätta ihop ett paketpris på tjänsten där arbetskostnaden utgör den största delen av priset, så att de i sin tur får en större andel av priset betalat genom skattereduktionen.

Det nuvarande rotavdraget har funnits sedan december 2008, och har förändrats flera gånger genom åren. Inför 2019 bestämdes det att all betalning som avser avdraget ska ske elektroniskt. I övrigt ser det likadant ut som tidigare.

Vill du veta mer om hur det ser ut med rotavdrag på de produkter vi erbjuder offerter på kan du läsa mer nedan.

Solceller – hur fungerar rotavdraget?

För solpaneler är arbetskostnaden ett schablonbelopp på 30% av totalkostnaden. Du kan få rotavdrag vid installation av dina solceller om du bor i ett hus eller äger ett fritidshus. Däremot kan du inte få avdraget om du äger en bostadsrätt.

Värmepumpar – markvärme eller luftvärme?

Installation av markvärmepumpar såsom bergvärme, jordvärme och sjövärme är giltigt för rotavdrag. Arbetskostnaden för dessa typer av värmepumpar ligger på 35%. När det kommer till luftvärmepumpar såsom luft-vattenvärmepumpar, luft-luftvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar är istället arbetskostnaden 30% av totalbeloppet.

För värmepumpar spelar det ingen roll om du har bostadsrätt eller äger ett hus, rotavdraget är giltigt oavsett vad du bor i, så länge du uppfyller övriga krav.

GreenMatch House SE
1 2 3 4 5 6 7

Villkor för rotavdraget

För att du ska kunna nyttja rotavdraget måste du, bostaden och arbetet uppfylla vissa villkor. Du som köpare av tjänsten behöver inte tänka för mycket på vad installatören har för krav på sin verksamhet, det du bör veta är att företaget borde vara godkänt för F-skatt. Du kan få skattereduktionen för arbeten i anslutning till, eller i, ditt fritidshus, garage, förråd, bostad eller din bostadsrätt.

Kan jag få rotavdrag?

Vem som helst kan inte ansöka om rotavdrag. Det finns vissa regler och villkor som måste följas och uppnås. Enligt Skatteverket måste följande uppnås för att du ska kunna ansöka om rotavdrag.

 • Du måste ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret.
 • Du måste ha fyllt 18 år vid utgången av beskattningsåret.
 • Du måste delvis eller helt äga byggnaden tjänsten utförs på.

Vidare får heller inte arbetet utföras av någon närstående släkting, som till exempel syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar, make/maka osv. Den som utför arbetet måste också vara giltig för arbete med rotavdrag.

Att vara obegränsat skattskyldig menas att du är skyldig att betala skatt för alla dina inkomster i Sverige, och från utlandet.

Villkor på bostaden där tjänsten ska utföras

Det är viktigt att veta att du inte kan ansöka om rotavdrag vid nybyggnation av en bostad eller garage. Om huset är 5 år eller äldre kan du dock ansöka. Det går att ansöka om rotavdrag om huset är yngre än 5 år, men detta beviljas bara om syftet är att återställa byggnaden så som den såg ut från början.

Bostaden där arbetet ska utföras måste delvis eller helt ägas av personen som betalar för tjänsten. Huset måste även ligga inom de så kallade EES-länderna (Europeiska Ekonomiska Samarbetet).

Rotavdrag – vad är nytt?

Från och med den 1:a januari 2019 kan du bara betala elektroniskt för att få rätt till skattereduktionen. Denna bestämmelsen har gjorts för att minska på välfärdsbrottsligheten främst. Genom att betalningen görs elektroniskt kan den spåras, vilket gör att företag inte kan ta ut mer pengar än vad de egentligen ska ha i rotavdrag. Det finns en risk för bedrägeri om pengarna kommer in kontant, då det inte går att övervaka på samma sätt. Med en elektronisk betalning finns istället en tredje part som samlar all information och gör att alla betalningar blir spårbara.

BankID logotypSwish logotypMastercard logotypVisa logotyp

Vad är elektronisk betalning?

Med elektronisk betalning menas enligt regeringen kontokort, Swish, BankID eller inbetalningskort. Varken checkar eller kryptovalutor räknas som elektronisk betalning då detta inte innefattas av betaltjänstlagen.

Avsändare, mottagare, belopp och tidpunkt måste alltid finnas registrerad vid en elektronisk betalning enligt betaltjänstlagen. Detta gör att en rättvis konkurrens kan uppstå, istället för att vissa ska begära orimligt höga arbetskostnader. Att rotavdraget blir säkrare mot välfärdsbedrägeri gör att du kan känna dig säker på att du får rätt priser och avgifter när du står i begrepp att installera, bygga till eller bygga om något i din bostad.

Är du berättigad till ROT och vill ha offerter på solceller eller värmepumpar? Tveka inte! Vår offerttjänst är alltid gratis och du kan när som helst välja att avbryta processen.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?