Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Att byta till vattenburen värme och bergvärme i ett gammalt hus kan ge stora besparingar och bättre komfort. I denna artikel går vi igenom fördelar, kostnader och hur du hittar rätt lösning – från installation till val av värmepump. Vi hjälper dig att jämföra offerter för att du ska få bästa möjliga produkt till bästa möjliga pris.
Genom oss får du upp till 4 gratis offerter helt utan bindning. Du slipper själv beställa offerter från olika installatörer i timmar. Vi gör jobbet åt dig! Fyll bara i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Vilken uppvärmning som är bäst för ett gammalt hus beror på husets förutsättningar och dina prioriteringar.
Bergvärme är det mest energieffektiva och långsiktigt ekonomiska alternativet, men det kräver en hög investeringskostnad och ett vattenburet system.
Ett annat system med vattenburen värme kan vara en luft-vattenvärmepump, som är billigare men inte lika effektiv som bergvärme.
Ett bra sätt att ta reda på om just bergvärme är rätt alternativ för dig är att undersöka hur värmesystemet fungerar. Du kan läsa mer om det här: Hur fungerar bergvärme? Vill du ha mer generella råd om att byta till vattenburen värme så kan du läsa mer hos Energimyndigheten.
För hus på landsbygden med god tillgång till ved kan en modern ved- eller pelletspanna vara både ekonomisk och hållbar. Valet handlar om att väga installationens kostnad och omfattning mot driftskostnader och miljöpåverkan på lång sikt.
Vår offerttjänst är till stor hjälp, eftersom du dels får upp till 4 gratis offerter, dels också slipper lägga ner många timmar på att själv kontakta installatörer. Ta in offerter redan idag.
Att byta från direktverkande el till vattenburen värme i ett gammalt hus är ett smart val för att minska energikostnaderna och öka komforten. Installationen kräver noggrann planering. Först behöver du välja en värmekälla, som exempelvis bergvärme eller luft-vattenvärmepump. Du bör även se över husets befintliga isolering för att inte värmeförlusten ska bli alltför stor.
Har du inte redan ett vattenburet system så måste du installera vattenburna element och/eller golvvärme. Det kan innebära större ingrepp i husets konstruktion.
Det är också viktigt att ta hänsyn till husets ålder och historiska karaktär så att du inte förstör byggnadens stil.
Så om du vill ta reda på om du bör installera ett vattenvärmesystem i ditt gamla hus, är de två huvudsakliga sakerna du bör överväga att investeringskostnaderna till vattenburen värme kan vara höga, men även ge betydande besparingar och höja husets värde.
Ett borrhål är kostnadseffektivt om det är yngre än 50 år, i bra skick och kan leverera tillräcklig energi för bergvärmepumpen. Många gånger kan ett befintligt borrhål återanvändas vid installation av en ny bergvärmepump. Detta sparar både tid och pengar. För att säkerställa att det gamla borrhålet håller måttet är det viktigt att undersöka dess djup, temperatur och energikapacitet. Med tiden kan ett borrhål tappa effektivitet om det har varit överbelastats.
Om borrhålets kapacitet är otillräcklig för den nya värmepumpens behov kan du behöva komplettera med ett extra borrhål. Detta gäller särskilt om husets uppvärmningsbehov har ökat efter att du exempelvis har byggt ut huset eller fler personer bor i hushållet.
En professionell bedömning av borrhålet är nödvändig för att avgöra om det kan användas som det är eller behöver förstärkas. Med rätt förutsättningar är det fullt möjligt att få ny bergvärme i ett gammalt borrhål och fortsatt dra nytta av en effektiv och hållbar energikälla.
Att byta till vattenburen värme i ett gammalt hus kostar 110 000 - 220 000 kr för själva bergvärmesystemet plus kostnaden för att installera vattenburen värme, vilket kostar mellan cirka 100 000 - 130 000 kr. Läs mer om hur mycket bergvärme kostar här: bergvärme pris.
Bergvärmesystem | Pris för installation av bergvärme | Pris installation vattenburen värme | Pris bergvärme plus vattenburen värme |
---|---|---|---|
Bergvärme mindre system | 110 000 kr | 100 000 kr | 220 000 kr |
Bergvärme större system | 220 000 kr | 130 000 kr | 350 000 kr |
Obs! Detta är bara prisexempel. Det bästa sättet att få reda på priser utifrån dina förutsättningar är att ta in och jämför offerter och det kan du göra här: bergvärme offert.
Det kan absolut vara värt att dra in vattenburen värme i ett gammalt hus. Däremot är frågan om bergvärme är det bästa alternativet av värmekälla. Här kan du läsa mer om de bästa bergvärmepumparna på marknaden: bergvärme bäst i test.
En billigare, men inte lika effektiv, värmepump är luft-vattenvärmepump. Båda värmepumparna är bra om du vill byta från direktverkande el till ett vattenburet värmesystem. Vet du inte om du ska välja bergvärme eller luft vatten? Beställ då offerter på båda och se hur värmesystemen skiljer sig i pris och prestanda.
Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper ringa runt till installatörer i timmar. Vi gör jobbet åt dig! Fyll bara i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Ja, bergvärme fungerar i gamla timmerhus med rätt sorts isolering och justeringar. Det kan vara en hållbar och effektiv lösning.
Du kan installera vissa delar själv. Men du måste ta hjälp av en VVS-tekniker för att ansluta golvvärmen till det vattenburna värmesystemet. Det låter enkelt, men riktigt så lätt är det inte. Det är därför bäst att anlita en pålitlig och certifierad installatör för att utföra jobbet, från början till slut. Om du gjort jobbet själv kan det bli problem med försäkringen ifall vattenskador skulle uppstå.
Ja, du kan ha golvvärme i torpargrund. Det krävs dock att ventilationen bevaras för att undvika fuktproblem. En fuktspärr och noggrant planerad installation är viktig när du installerar golvvärme i din torpargrund.
Att byta till ett vattenburet värmesystem är dyrt, men brukar löna sig i längden. Bergvärme är det dyraste men också det effektivaste värmesystemet till ett gammalt hus. Vill du ha ett lite billigare vattenburet system så kan luft vatten värmepump vara ett utmärkt alternativ.
Ja, du kan få både ROT och bidrag för energieffektivisering när du installerar bergvärme. ROT är på 30 % av arbetskostnaden och bidraget är på 50 % eller max 30 000 kr av värmepumpens pris, förutsatt att du värmt upp ditt hus med direktel.
Nej, alla hus kan inte ha bergvärme. Det krävs en fast berggrund nära huset, tillstånd från kommunen och ett vattenburet system. Små tomter, skyddsområden eller låg energiförbrukning kan göra andra värmesystem, som luft-vattenvärmepump, lämpligare till ett gammalt hus.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder