SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera bergvärme eller en luft vatten värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Bergvärme eller luft-vattenvärme?

Vad är bäst för dig – en luft-vattenvärmepump eller bergvärme?

Vill du installera bergvärme eller en luft-vattenvärmepump? Det finns många faktorer som påverkar valet av uppvärmning: energiförbrukning, geografisk placering samt priset givetvis. Vi kommer här försöka sammanfatta hur de skiljer sig åt. Vilka är för- och nackdelarna med bergvärme kontra luft-vattenvärme? Och vilket alternativ passar dig och ditt hus bäst? Både bergvärme och luft-vattenvärme är utmärkta alternativ för att kapa dina värmeräkningar markant. Beställ offerter redan idag! Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret nedan.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Sammanfattade jämförelse
 BergvärmeLuft-vattenvärmepump
Kostnad110 000 – 220 000 kr95 000 – 150 000 kr
Rotavdrag av totala priset i praktiken10,5 % av totala priset9 % av totala priset
EnergibesparingarUpp till 80 % på uppvärmningenUpp till 70 % på uppvärmningen
GeografiPassar hela SverigePassar främst i södra och mellersta Sverige
HusstorlekAlla husstorlekar, framförallt hus med energiförbrukning från 15 000 kWhPassar främst till små och normalstora hus, med energiförbruking upp till 25 000 kWh.
StrömavbrottIngen av värmepumparna kan producera el vid elavbrott.
BekvämlighetMed båda värmepumparna har du minimalt underhåll. Luft-vattenvärmepumpen kan behöva avfrostning, men det är något de flesta moderna automatiskt gör.
TillståndBehöver tillståndBehöver inget tillstånd

Kostnaden för bergvärme och luft-vattenvärmepumpen

Mellan 110 000 och 220 000 kronor blir den totala kostnaden för bergvärme. Luft-vattenvärmepumpen är ett något billigare alternativ med en slutnota på mellan 95 000 och 150 000 kronor.

Bergvärme – ett energieffektivare system till högre pris

Största fördelen med bergvärme är den bidrar med höga besparingar oavsett årstid och utetemperatur

Den högre kostnaden beror huvudsakligen på material- och arbetskostnader i samband med borrning. Vid installation av bergvärme borras ett djupt hål i anslutning till fastigheten. I borrhålet placeras en vätskefylld kollektorslang vars uppgift är att transportera värmen från berget upp till värmepumpen.

Denna vätska kan vara skadlig för miljön – och kräver tillstånd för att installera. Räkna med att tillståndsansökan tar lite tid och kostar pengar. Hur mycket beror på kommunen du bor i.

Luft-vattenvärmepumpen – en billigare investering med höga besparingar

Luft-vattenvärmepumpen utvinner värmen från utomhusluften för att värma upp huset via ett vattenburet värmesystem. Luft-vattenvärme kräver varken borrning eller grävning på tomten, vilket gör installationen billigare. Påverkan på miljö och fastighet blir därmed betydligt mindre. Till skillnad från bergvärme kräver luft-vattenvärme heller inget tillstånd från kommunens miljöförvaltning.

Även om luft-vattenvärmepumparna har blivit effektivare på senare år, är energibesparingen med luft-vattenvärme inte lika stor som med bergvärme. Därför är luft-vattenvärmepumpar något bättre för hushåll med mindre eller normalstor energiförbrukning, där skillnaden i effektivitet inte blir lika påtaglig. Luft-vattenvärme kan visserligen vara lönsamt i hushåll med en stor förbrukning, men en hög förbrukning ökar incitamenten för bergvärme om förutsättningarna tillåter.

Läs mer om bra luft vatten värmepumpar här: vilken luft vatten värmepump ska jag välja?

Rotavdraget

Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden för båda värmepumparna. SKVP har tillsammans med skatteverket tagit fram ett schablonbelopp när du räknar ut arbetskostnaden för att göra det lättare.

Den ligger på 30% av totala kostnaden för luftvärmepumpar (som luft-vattenvärmepumpen) och 35% av totala kostnaden för vätska-vattenvärmepumpar (som bergvärme). Det innebär i praktiken 9 % av totala priset för luft-vattenvärmepumpen och 10,5 % av totala priset för bergvärme.  

Luft Vattenvarmepump Rotavdrag 2016

Husstorlek för luft-vattenvärmepump och bergvärme 

En luft-vattenvärmepump passar bäst för mindre och normalstora hus med energiförbrukning på upp till 25 000 kWh.  Bergvärme fungerar istället för alla husstorlekar, men framförallt de med energiförbrukning över 15 000 kWh. Den höga investeringen för bergvärme lönar sig bättre när det finns större energibesparingar att göra.  

Externa förutsättningar för bergvärme vs luft-vattenvärmepumparna

För att avgöra om bergvärme eller luft-vattenvärmepump passar dig bäst bör du noga se över dina förutsättningar. Luft-vattenvärmepumpen passar bäst i de södra och mellersta delarna av Sverige. I norra Sverige blir det så pass kallt på vintern att effektiviteten minskar. 

Norra Sverige är utmärkt för bergvärme, eftersom effektiviteten förblir i stort sett opåverkad av utomhustemperaturen. Bergvärme passar därför i hela Sverige. För optimal effekt krävs helst en berggrund med bra värmeledningsförmåga. Tänk på att det i framförallt södra Sverige finns områden med porösa bergsarter som har sämre värmeledningsförmåga.

Detta kan i vissa fall kompenseras med ett djupare borrhål. Men djupare borrhål innebär större kostnader. Därför är det ibland mer lönsamt med andra uppvärmningsalternativ, som en luft-vattenvärmepump.  

Luft-vattenvärmepumpen kräver lite mer utrymme

Luft-vattenvärmepumpen har till skillnad från bergvärme två “delar”: utedelen utvinner värme från uteluften och en innedelen för över värmen till varmvattnet. Bergvärmepumpen har allt detta i innedelen, som tar värmen direkt från berggrunden.

Utedelen av luft-vattenvärmepumpen tar upp mer plats på din tomt än vad bergvärme gör. Något du också bör tänka på är att luftvärmepumpens utedel låter. Detta kan störa både dig och dina grannar. Ska du placera utedelen nära dina granne, så kan det vara bra att rådgöra med dem först.

Spara tid med båda värmepumparna

Båda värmepumparna kräver minimalt underhåll i jämförelse med förbränningspannor som behöver fyllas på med ved eller olja. Luft-vattenvärmepumpen kan behöva avfrostas, men det är något de flesta moderna automatiskt gör.

De är dock inte helt underhållsfria. De kan behöva service med jämna mellanrum för att de ska prestera optimalt och maximera livslängden.

Vet du fortfarande inte vilket alternativ som passar dig bäst? Beställ och jämför gratis offerter utan bindning på båda

Beställ offerter för både bergvärme och luft-vattenvärmepumpar för att få skräddarsydda besparingskalkyler för just ditt boende.

Vi på Greenmatch hjälper dig med att beställa offerter från lokala leverantörer. Gör som 50.000 svenska hushåll redan gjort – beställ offerter genom Greenmatch redan idag och börja ta kontroll över dina elräkningar.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?