Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Dra ner dina uppvärmningskostnader med 80 %
Dra ner dina uppvärmningskostnader med 80 %
Med en modern värmepump kan du spara upp till 80 % jämfört med direktverkande el!
Få upp till 4 skräddarsydda offerter
Få upp till 4 skräddarsydda offerter
Välj den lösning som bäst passar dina behov!
Helt utan förpliktelser!
Helt utan förpliktelser!
Vår tjänst är gratis och du kan när du vill avbryta processen!
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 10 augusti 2022

Bergvärme eller luft-vattenvärme?

Vad är bäst för dig, en luft-vattenvärmepump eller bergvärme?

Står du och väger mellan att installera bergvärme eller en luft-vattenvärmepump? Det finns många faktorer som påverkar valet av uppvärmning, som energiförbrukning, geografisk placering och förutsättningar, samt självklart priset. Vi kommer här försöka sammanfatta hur de skiljer sig åt, vad är för- och nackdelar med bergvärme kontra luft-vattenvärme, och hur du gör för att hitta vad som passar dig och ditt hus bäst.

Sammanfattade jämförelse
  Bergvärme Luft-vattenvärmepump
Kostnad 110 000 - 180 000 kr 95 000 - 140 000 kr
Rotavdrag av totala priset i praktiken 10,5 % av totala priset 9 % av totala priset
Energibesparingar Upp till 80 % på uppvärmningen Upp till 70 % på uppvärmningen
Geografi Passar hela Sverige Passar främst i södra och mellersta Sverige
Husstorlek Alla husstorlekar, framförallt hus med energiförbrukning från 15 000 kWh Passar främst till små och normalstora hus, med energiförbruking upp till 25 000 kWh.
Strömavbrott Ingen av värmepumparna kan producera el vid elavbrott.
Bekvämlighet Med båda värmepumparna har du minimalt underhåll. Luft-vattenvärmepumpen kan behöva avfrostning, men det är något de flesta moderna automatiskt gör.
Tillstånd Behöver tillstånd Behöver inget tillstånd

Ger det dig den information du behöver? Isåfall är det kanske dags att ta in och jämföra offerter!

Det hjälper vi dig gärna med. Genom att fylla i formuläret ovan kan du få upp till 4 offerter - helt gratis och utan förpliktelser. Vi kan behöva ringa dig för kompletterande information, för att sedan matcha dig med våra partners som kontaktar dig för att ta fram offerter utifrån dina behov!

Kostnaden för bergvärme och luft-vattenvärmepumpen

På ungefär 110 000 - 180 000 kr blir totala kostnaden för bergvärme ett något dyrare värmepumpsalternativ. Och luft-vattenvärmepumpen kommer in som ett något billigare alternativ på 95 000 - 140 000 kr.

Bergvärme - ett energieffektivare systemet till högre pris

Den största fördelen med bergvärme är att det levererar höga besparingar oavsett årstid och utetemperatur

Den högre kostnaden beror huvudsakligen på material- och arbetskostnader i samband med borrning. Vid installation av bergvärme borras ett djupt hål i anslutning till fastigheten. I borrhålet placeras en vätskefylld kollektorslang vars uppgift är att transportera värmen från berget upp till värmepumpen.

Denna vätska kan vara skadlig för miljön - och kräver tillstånd för att installera. Den tillståndsansökan tar lite tid, och kostar pengar, hur mycket beror på kommunen du bor i.

Luft-vattenvärmepumpen - en billigare investering med höga besparingar

Precis som namnet antyder utvinner en luft-vattenvärmepump värmen från utomhusluften för att värma upp huset via ett vattenburet värmesystem. Luft-vattenvärme kräver varken borrning eller grävning på tomten, vilket gör installationen billigare. Påverkan på miljö och fastighet blir därmed betydligt mindre. Till skillnad från bergvärme kräver luft-vattenvärme heller inget tillstånd från kommunens miljöförvaltning.

Även om luft-vattenvärmepumparna har blivit effektivare på senare år, är energibesparingen med luft-vattenvärme inte lika stor som med bergvärme. Därför är luft-vattenvärmepumpar något bättre för hushåll med mindre eller normalstor energiförbrukning, där skillnaden i effektivitet inte blir lika påtaglig. Luft-vattenvärme kan visserligen vara lönsamt i hushåll med en stor förbrukning, men en hög förbrukning ökar incitamenten för bergvärme om förutsättningarna tillåter.

Rotavdraget

Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden för båda värmepumparna. Men SKVP har tillsammans med skatteverket tagit fram ett schablonbelopp när du räknar ut arbetskostnaden för att göra det lättare.

Den ligger på 30% av totala kostnaden för luftvärmepumpar (som luft-vattenvärmepumpen) och 35% av totala kostnaden för vätska-vattenvärmepumpar (som bergvärme). Det innebär i praktiken 9 % av totala priset för luft-vattenvärmepumpen och 10,5 % av totala priset för bergvärme.  

Husstorlek för luft-vattenvärmepump och bergvärme 

En luft-vattenvärmepumpar passar bäst för mindre och normalstora hus, med energiförbrukning på upp till 25 000 kWh.  En bergvärme fungerar istället för alla husstorlekar, men framförallt de med energiförbrukning över 15 000 kWh. Då den höga investeringen för bergvärme lönar sig bättre när det finns mer energibesparingar att göra.  

Externa förutsättningar för bergvärme vs luft-vattenvärmepumparna

Att se om bergvärme eller en luft vatten värmepump är bäst kan till stor del bero på dina förutsättningar. Luft-vattenvärmepumpen passar bäst i de södra och mellersta delarna av Sverige. Detta då i norra Sverige blir det så pass kallt på vintern att de tappar effektivitet. 

Det är där bergvärme skiner, då dess effektivt är nästintill opåverkad av utomhustemperaturen. Bergvärme passar därför i hela Sverige, men för optimal effekt krävs istället rätt förutsättningar, och helst en berggrund med bra värmeledningsförmåga. I framförallt södra Sverige finns områden med porösa bergsarter som har sämre värmeledningsförmåga.

Detta kan i vissa fall kompenseras med ett djupare borrhål. Men djupare borrhål innebär större kostnader, och det kan därför i vissa fall vara mer lönsamt att se  över andra uppvärmningsalternativ, som luft-vattenvärmepumpen.  

Luft-vattenvärmepumpen kräver lite mer utrymme

Luft-vattenvärmepumpen , till skillnad från bergvärme, har två “delar”. Det finns en utedel, som utvinner värme från uteluften, och en innedel som för över värmen till varmvattnet. Bergvärmepumpen har allt detta i innedelen, som tar värmen direkt från berggrunden.

Utedelen av luft-vattenvärmepumpen tar alltså upp en del av din gård, och mer utrymme än bergvärme. Beroende på din smak, är den inte heller alltid så fin.

Utedelen av luftvärmepumpar gör också mer ljud ifrån sig. Något som kan störa både dig, och dina grannar. Så ska du placera utedelen nära din granne, kan det vara bra att prata med dem först. 

Spara tid med båda värmepumparna

Båda värmepumparna har minimalt underhåll, jämfört med förbränningspannor som behöver fyllas på i ved eller olja. Det kan behövas lite tid för luft-vattenvärmepumpen till avfrostning, men det är något de flesta moderna automatiskt gör.

De är dock inte helt underhållsfria - och kan behöva service med jämna mellanrum. Detta för att de ska gå så bra som möjligt, och maximera livslängden.

Är du fortfarande inte helt säker? Beställ och jämför offerter på båda

För att få en bättre uträkning baserad på din nuvarande situation kan du beställa offerter för både bergvärme och luft-vattenvärmepumpar, med tillhörande besparingskalkyler för just dig och ditt hus. Många installatörer kan även hjälpa med både bergvärme och luft-vatten, beroende på vad som bäst passar dig.

Att beställa offerter är något vi på GreenMatch kan hjälpa just dig med. Fylla i formuläret uppe på sidan så får du upp till fyra kostnadsfria offerter från leverantörer i ditt närområde. Vi matchar dig med installatörer utifrån din situation och behov, de kontaktar dig sedan för att ta fram skräddarsydda offerter. 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut