Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Både bergvärme och luft-vattenvärmepump är två bra alternativ när du letar efter effektiva uppvärmningslösningar.
Bergvärme är dyrare än luft-vatten, men har också en högre verkningsgrad.
Så om du vill ta reda på vad som är det bästa alternativet för dig, läs vidare eftersom vi i den här artikeln kommer att jämföra båda lösningarna, så att du kan fatta det bästa beslutet.
Vill du redan nu ta in och jämföra offerter?
Låt oss göra jobbet! Du slipper lägga ner timmar på att själv kontakta installatörer. Du får upp till 4 gratis offerter helt utan förpliktelser från certifierade lokala installatörer. Fyll bara i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Kort sagt kan man säga att bergvärme är det dyrare alternativet, men samtidigt också det mest effektiva av de två.
Har du ett stort hus med hög energiförbrukning? Då är det en god idé att skaffa bergvärme om du har nära ner till berggrunden.
Har du inte nära ner till berggrunden eller har ett mindre hus med lägre energiförbrukning och inte riktigt vill betala det höga priset för bergvärme? I så fall är luft-vatten värmepump ett mycket bra alternativ.
Nedan kan du jämföra bergvärme med luft vatten värme.
Faktorer | Bergvärme | Luft vatten |
---|---|---|
Kostnad | 110 000 - 220 000 kr | 80 000 - 120 000 kr |
Rotavdrag | 10,5 % av totalbeloppet | 9 % av totalbeloppet |
Energibesparingar | 80 % av energikostnaderna | 70 % av energikostnaderna |
Effekt | Högre | Lägre |
Geografi | Hela landet med bra berggrund | Södra och mellersta Sverige |
Husstorlek | 150 m2 och uppåt | Upp till 150 m2 |
Strömavbrott | Stannar vid strömavbrott | Stannar vid strömavbrott |
Tillstånd | Ja | Nej |
Årlig elkonsumtion för ett genomsnittligt hushåll | Över 25 000 kWh/år | Under 25 000 kWh/år |
Kostnaden för bergvärme brukar ligga mellan 110 000 och 220 000 kr, medan luft-vatten brukar kosta mellan 80 000 och 120 000 kr. Läs mer om priset på luft-vattenvärmepumpar här: luft vatten värmepump pris.
Bara borrningen för bergvärme kostar mellan 50 000 och 100 000 kr. Det är främst därför bergvärme är så mycket dyrare.
Rotavdraget är 30 % av arbetskostnaden. Arbetskostnaden är i sin tur ett schablonavdrag på 30 % av totalbeloppet. Detta gäller för luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar. Schablonavdraget för bergvärme, jordvärme och sjövärme är på 35 %.
Därför blir rotavdraget i praktiken ett skatteavdrag på 9 % för luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar och 10, 5 % av totalbeloppet på bergvärme, jordvärme och sjövärme.
Taket för ROT för närvarande är 75 000 kr.
Energibesparingen på bergvärme är större än på luft-vattenvärme: en luft-vattenvärmepump kan vid rätt förutsättningar spara cirka 70 % medan bergvärme kan göra besparingar på upp till 80 %. Du kan göra lite större besparingar eftersom bergvärmepumpen inte behöver arbeta lika hårt i kallt klimat eftersom berggrunden inte är lika känslig för temperaturväxlingar.
Bergvärme är klart effektivare i mycket kallt klimat, eftersom värmen från berggrunden är mer jämn och pålitlig än utomhustemperaturen, som luft-vattenvärmepumpen är beroende av på ett annat sätt.
Den bästa bergvärmepumpen har ett SCOP på 6,15, medan de bästa luft/vatten-värmepumparna har ett SCOP på 4,9.
SCOP är ett medelårsvärde vad en en värmepump kan prestera. En värmepump med SCOP 5 kan producera 5 gånger så mycket energi som den konsumerar direktel.
Ofta brukar man säga att man kan spara upp till 80 % på energiräkningar med bergvärme och 70 % med luft-vattenvärmepumpar.
I norra Sverige där det är riktigt kallt så är bergvärme ett bättre alternativ, eftersom värmen i berggrunden inte påverkas av lufttemperaturen så mycket som luft-vattenvärme.
I mellersta och södra Sverige fungerar både bergvärme och luft-vattenvärme utmärkt. Det beror mer på vilket energibehov du har och hur nära du har ner till berggrunden som spelar roll i valet av uppvärmningssystem.
För ett mindre hus upp till 150 m2 så brukar en luft-vattenvärmpump vara ett fullgott val av uppvärmningskälla. För större hus och hushåll med en energiförbrukning över 25 000 kWh per år så rekommenderar vi bergvärme för att den i regel har högre SCOP. Det bör tilläggas att luft-vattenvärme är ett mycket billigare alternativ än bergvärme och att besparingarna ofta inte skiljer sig åt dramatiskt.
Både bergvärmepumpen och luft-vattenvärmepumpen drivs av el och slutar därför att fungera vid strömavbrott. Det är bra att vara förberedd på detta och ladda upp med ved inne ifall du har en öppen spis.
Tänk på att det finns risk att rören fryser sönder med en luft-vattenvärmepump, eftersom det är vatten i rören som riskerar att frysa sönder. Det är en god idé att tömma utomhusdelen vid strömavbrott, så du slipper en obehaglig överraskning och extra utgifter för att laga rören.
Det krävs inget tillstånd för att installera en luft-vattenvärmepump.
Däremot krävs tillstånd för bergvärme. Borrning kräver ett godkänt tillstånd från kommunen. Under en tomt kan det finnas ledningar och tunnlar, särskilt i städer där marken ofta rymmer osynlig infrastruktur. När tillståndet är beviljat kan borrningen påbörjas, utförd av en certifierad brunnsborrare.
Här är ett förenklat räkneexempel på en uppvärmning på 20 000 kWh/år.
Med bergvärme betalar du 7 500 kr per år och med luft vatten 9 999 kr per år.
Årlig förbrukning till uppvärmning med bergvärme: 20 000 kWh / 4 SCOP = 5000 kWh.
Årlig driftskostnad: 5 000 kWh x 1,5 kronor = 7 500 kr.
Årlig förbrukning till uppvärmning med luft vatten: 20 000 kWh / 3 SCOP = 6 666 kWh.
Årlig driftskostnad: 6 666 kWh x 1,5 kronor = 9 999 kr.
En energiförbrukning på 20 000 kWh/år kostar 30 000 kr med direktel med ett elpris på 1,5 kr/kWh.
Då tjänar du per år 22 500 kr med bergvärme och 20 001 kr med luft vatten i jämförelse med direktel.
Obs! Detta är bara ett förenklat räkneexempel men ger ändå en fingervisning om hur mycket pengar du kan tjäna om du för närvarande värmer ditt hus med direktel. För att få en mer exakt kalkyl utifrån dina förutsättningar rekommenderar vi att du jämför offerter.
Det är en högre initial kostnad för bergvärme, men samtidigt är bergvärme lite effektivare än luft vatten. Det är inte jättestora löpande besparingar att göra med tanke på att man brukar säga att du kan spara 80 % på värmeräkningarna med bergvärme och 70 % med luft vatten.
Bor du i norra Sverige där det är riktigt kallt så är bergvärme ett bättre alternativ, eftersom den inte är lika känslig mot kyla. Det krävs dock att du har ganska nära berggrunden eftersom det kan bli extra dyrt om du behöver borra djupt.
Oavsett vilken värmepump du väljer så är det ett mycket bra uppvärmningsalternativ. Vill du veta mer om priser och prestanda utifrån dina förutsättningar? Då är det bästa sättet att ta in och jämföra offerter.
Vi gör jobbet som kostar dig många dyrbara timmar! Genom oss får du upp till 4 gratis offerter helt utan förpliktelser. Beställ offerter redan idag. Klicka bara på knappen och fyll i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Bergvärme brukar ha ett högre COP och SCOP-värde. Därför drar bergvärme mindre el i förhållande till energin den producerar.
Bergvärme fungerar istället för alla husstorlekar, men för de med energiförbrukning över 20 000 kWh brukar bergvärme vara att rekommendera. I norra Sverige där det blir riktigt kallt är bergvärme ett bättre alternativ än luft vatten.
Om din energiförbrukning är lägre än 20 000 kWh och bor i en mindre villa och i mellersta eller södra Sverige så är luft vatten ett bra alternativ. Förutsättningen är att du har ett vattenburet system, annars blir installationskostnaderna högre. Här kan du läsa mer om vilken luft-vattenvärmepump du ska välja: vilken luft vatten värmepump ska jag välja?
Med vårt räkneexempel betalar du i genomsnitt cirka 625 kr med vissa förutsättningar. Så här ser vår uträkning ut:
Årlig förbrukning till uppvärmning med bergvärme: 20 000 kWh / 4 SCOP = 5000 kWh.
Årlig driftskostnad: 5 000 kWh x 1,5 kronor = 7 500 kronor.
Månadskostnad: 7 500 kronor / 12 = 625 kronor
Tänk på att kostnaden per månad blir högre på vintern och mycket lägre på sommaren.
Med vårt räkneexempel betalar du i genomsnitt cirka 833 kr med vissa förutsättningar. Så här ser vår uträkning ut:
Årlig förbrukning till uppvärmning med luft vatten: 20 000 kWh / 3 SCOP = 6 666 kWh.
Årlig driftskostnad: 6 666 kWh x 1,5 kronor = 9 999 kronor.
Månadskostnad: 9 999 kronor / 12 = 833 kronor
Tänk på att kostnaden per månad blir högre på vintern och mycket lägre på sommaren.
Jajamensan, det funkar utmärkt. Räcker kapaciteten på din bergvärmepump inte till eller ska du bygga ut huset? Då kan du komplettera med en luft vatten värmepump för att täcka upp för det ökade energibehovet.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder