Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Värmepumpar avfrostar normalt sett sig själv för att undvika isbildning. Ibland blir dock utomhustemperaturen alltför låg för att värmepumpen ska klara av automatisk avfrostning. Detta gäller för luftvärmepumpar med en utomhusdel som därför påverkas av väder och vind.
Det är främst när temperaturen sjunker under 7 grader som is bildas på värmepumpens utedel, vilket i sin tur gör att temperaturen på värmepumpens köldmedium sjunker.
Eftersom effektiviteten ökar när utomhus- och inomhustemperatur är så nära varandra som möjligt, innebär isbildning en markant försämring av värmepumpens funktionalitet.
Moderna värmepumpar har ofta en behovsstyrd avfrostning, vilken avfrostar värmepumpen när den behövs tills isen är borta. Denna modell sparar energi i jämförelse med gamla modeller som hade tidsinställd avfrostning.
Det finns värmepumpar som känner av utetemperaturen, och startar avfrostningen när temperaturen sjunker. Andra modeller känner av vilken temperatur köldmediet har, och reglerar avfrostningsprocessen efter det.
Är du intresserad av hur mycket en värmepump kostar utifrån dina förutsättningar och önskemål? Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret. Enklare kan det inte bli. 50 000 svenskar har redan använt sig av GreenMatch offerttjänst.
Det tar bara 30 sekunder
Vid automatisk avfrostning använder sig värmepumpen av reverserad uppvärmning. Inuti luftvärmepumpen finns det överskottsvärme som används för att frosta av innerdelen. Istället för att blåsa värme in i huset, så blåser värmen ut ur värmepumpen.
Överskottsvärmen tinar upp värmepumpens lameller som sitter omkring utedelens rör som är fyllda med köldmedium.
Avfrostningen tar vanligen mellan 10 och 15 minuter. Efteråt kan värmepumpen låta lite konstigt, men det är helt normalt. När avfrostningen är klar har isen smält bort och värmepumpen kan starta igen.
Nej. Var uppmärksam på att automatiskt avfrostning enbart fungerar när inomhustemperaturen är över 16 grader. Det beror på att värmeöverskottet inte är tillräckligt högt.
Om du ska åka bort en längre period under vintern, så bör du alltså låta temperaturen ligga på minst 16 grader inomhus, eftersom automatisk avfrostning annars inte kan ske.
Nej. Eftersom avfrostningen går så fort påverkas varken värmepumpens funktion eller inomhustemperaturen.
Vid fuktig väderlek kan det bildas så mycket som 20 liter vatten per dygn. Därför är det nödvändigt att smältvattnet kan ledas bort på ett effektivt sätt. Kontrollera värmepumpens utedel regelbundet för att undvika att isvallar bildas.
Isvallar under värmepumpen bidrar till minskad temperatur i anslutning till värmepumpen, vilken också påverkar dess effektivitet. Eventuellt kan du behöva ställa ett kärl under värmepumpen så att du kan forsla bort vatten och is efterhand som kärlet fylls.
Nu när du vet hur enkelt det är att sköta en värmepump även i minusgradet så kanske du vill beställa och jämföra offerter.
Det tar bara 30 sekunder
Under långa perioder av låga temperaturer och hög luftfuktighet, kan det bildas mer is på värmepumpen, än
vad den själv klarar av att frosta av. Alltför mycket isbeläggning på värmepumpen försämrar effektiviteten avsevärt och kan innebära att värmepumpen slutar att fungera.
Isbildning på värmepumpen uppkommer främst när:
Isen bildas främst på sidan och under värmepumpen. Isen byggs upp över tid och kan bilda en klump med is. Om isen blockerar inflödet av luft till värmepumpen så kommer inte värmepumpen kunna generera värme. Därför är det viktigt att hålla isen borta från värmepumpen. Hur detta görs bäst, kan du läsa i stycket nedan.
Oavsett vilka väderförhållande som råder, finns det en sak som du måste göra innan du avfrostar din värmepump: Stäng av den.
Vid plusgrader:
Eftersom temperaturen vid värmepumpen är något lägre än den allmänna utomhustemperaturen, så kan isbeläggning bildas även vid plusgrader. För att få bort isen kan du helt sonika stänga av värmepumpen till isen har smält.
Vid minusgrader:
Efter du har stängt av värmepumpen, kan du ta och hälla varmt vatten på isen. Var uppmärksam på att vatten inte kommer i kontakt med kompressorn, kretskortet eller fläktmotorn! Elektronik och vatten fungerar inte särskilt väl tillsammans.
Använd inte:
Om du bedömer att det bildas is onaturligt ofta på din värmepump, bör du reflektera över varför detta sker. Om du tror att det är något fel med värmepumpen, så bör du kontakta en elektriker eller din installatör för att undersöka vad som är fel.
Is bildas lättare om värmepumpen är placerad i skugga eller nordligt läge. Vid installation av värmepump, så bör du tillsammans med installatören bedöma vilken plats som är bäst för att installera värmepumpen.
Soligt söderläge är den ultimata platsen eftersom solens strålar då värmer upp både värmepumpens yta och utomhustemperaturen.
Eftersom is, löv och snö motverkar värmepumpens funktion är det inte helt fel att montera värmepumpen på en skyddad plats.
Går yttertaket ut en bra bit från väggen, så kan det hjälpa för att väderskydda värmepumpen.
Alternativt kan du montera ett litet tak över värmepumpen för att skydda mot nederbörd och fallande löv.
Om du idag inte har en luftvärmepump, men funderar på att införskaffa en, kan du fylla i vårt formulär för luft-luft- eller luft-vattenvärmepumpar.
Här kan du läsa mer om den bästa luftvärmepumpen.
Vi ringer upp dig snarast möjligt för att bekräfta din förfrågan och matchar dig med lämpliga leverantörer.
Detta är en kostnadsfri tjänst helt utan förpliktelser, allt för att du ska kunna jämföra alternativ på gröna energikällor så enkelt som möjligt - hos oss på GreenMatch.
Det tar bara 30 sekunder
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?