-
Miljönyheter för oktober - skrämmande nära årsskiftet
05. november 2019I oktobers miljönyheter hittar ni följande intressanta nyheter: 1) Kärnkraftens nedgång; 2) Olaglig export av e-avfall; 3) Vilken typ av kött är bäst för naturen?; 4) Elsparkcyklarnas koldioxidutsläpp; 5) Ny solcellspark blir Sveriges största.
Läs mer -
Miljönyheter för september - när mörkret har lagt sig
27. september 2019I septembers miljönyheter hittar du följande spännande nyheter: 1) Många svenskar kan tänkas ändra sina matvanor; 2) Hur ska vi äta i framtiden?; 3) Vi måste börja anpassa oss till klimatförändringarna; 4) Dåliga framtidsutsikter för det stora barriärrevet; 5) Klimatet just nu.
Läs mer -
Miljönyheter för augusti - hösten närmar sig
03. september 2019I augustis miljönyheter hittar ni följande intressanta nyheter: 1) Amazonas regnskog brinner; 2) Osynlig vattenkris; 3) Soldrivna bilar - framtiden?; 4) Ekologisk sorg; 5) Förnybar energi konkurrerar ut oljan
Läs mer -
Solceller till bostadsrättsförening
02. september 2019Vill ni som bostadsrättsförening installera solceller? Vill ni få en starkare miljöårofil och spara pengar? I detta inlägg kan du läsa om viktiga aspekter vad gäller installation av solceller till bostads
Läs mer -
Miljönyheter för juli - semestern är över
12. augusti 2019I juli månads miljönyheter hittar ni följande intressanta händelser: 1) Biobränsle av solenergi - utan solceller; 2) Miljöfrågan allt viktigare för svenska väljare; 3) Regeringen vill förbjuda mer plast; 4) Vuxna och fackföreningar uppmanas strejka; 5) Flytande solceller i Singapore
Läs mer -
Fastighetsvärmepump för större ytor
15. juli 2019Behöver du en värmelösning till din lagerlokal? Restaurang? Hyreshus? I detta blogginlägg går vi igenom fastighetsvärmepumpar, och vad det finns för möjligheter att värma upp större ytor.
Läs mer -
Miljönyheter för juni - äntligen är sommaren här
28. juni 2019Den första riktiga sommarmånadens miljönyheter: 1) Så klarar Sveriges transporter klimatmålen; 2) En av fyra väljer bort flyget i sommar; 3) Förnybar energi kan springa om kol i USA; 4) Axfood satsar rejält på solceller; 5) Stockholms smartaste hus är färdigbyggda
Läs mer -
Solceller till din husbil, husvagn och båt
18. juni 2019Vill du bekvämt kunna stanna ute i naturen med din båt eller husbil och kunna använda el? Vill du slippa vara beroende av extern strömförsörjning? Solceller är svaret, med dessa kan du producera din egen el och spara energin i bodelsbatteriet. Läs mer om solceller till husbil, husvagn och båt här!
Läs mer -
Miljönyheter för maj - sommaren står på glänt
29. maj 2019Miljönyheter från maj innehåller bland annat: 1) Skåningar vill investera i fossilfri energi; 2) Preem kan bli Sveriges största utsläppare; 3) Skogen tror den ska dö; 4) Bilar på bränsleceller och vätgas; 5) ABB planerar klimatneutral fabrik
Läs mer -
Fixa en luftvärmepump som ger dig kyla
07. maj 2019Sommaren är påväg och då kan det vara bra att förbereda sig genom att köpa en luft luft värmepump som kan kyla ditt hem. Förra året var det stor brist på både luftvärmepumpar och fläktar, så passa på att svalka dig på ett miljövänligt och ekonomiskt fördelaktigt sätt.
Läs mer -
Det Gröna Bladet: Miljönyheter med fokus på hållbarhet och grön energi
30. april 2019Aprils miljönyheter är här och de är intressanta som vanligt! 1) Svenska EU-parlamentarikers miljöinsatser; 2) Sustainable Brand Index Report; 3) Nya solcellsstödet på 20 %; 4) Sverige i framkant i energiövergången 5) Termisk solkraft kan ge energi dygnet runt
Läs mer -
Så blir solcellsbidraget 2019
11. april 2019Allt fler svenskar kommer att kunna nyttja solcellsbidraget då 300 miljoner kronor har lagts till i budgeten. Detta besked, samtidigt som själva bidraget från 30 % till 20 % gör att budgeten räcker längre. Läs mer om solcellsbidraget och vårbudgeten 2019 i vårt blogginlägg.
Läs mer -
Det Gröna Bladet: Tredje upplagan, mars 2019
29. mars 2019Mars månads spännande nyheter inom miljö och hållbarhet: 1. Global klimatstrejk 15 mars; 2. Dagen då vi hyllar skogen; 3. Färdplaner för fossilfri konkurrenskraft; 4. Vi har en grönare värld än tidigare; 5. Nya solceller är på gång
Läs mer -
Hur fungerar en luftvärmepump?
20. mars 2019Hur fungerar en luftvärmepump? I detta blogginlägg förklarar vi i detalj hur en luftvärmepump fungerar från det att energin i luften tas upp tills det att ditt hus blir uppvärmt. Vi tar även upp vilka typer av luftvärmepumpar det finns och vilka finesser de kan ha i dagens hus.
Läs mer -
Det Gröna Bladet: Miljönyheter februari 2019
28. februari 2019Miljönyheter från februari: 1. Klimatprotester sprider sig. 2. Framtidens mat. 3. Klimatet - största säkerhetshotet. 4. Utvärdering av våra miljömål. 5. Oviss framtid för solcellsstödet.
Läs mer -
Det Gröna Bladet: Miljönyheter med fokus på hållbarhet och grön energi
31. januari 2019Varje månad presenterar vi ett antal läsvärda nyheter inom klimat, energi och hållbarhet här på bloggen. Känner du att du kanske missat någon nyhet under januari? Spana in våra rekommendationer här.
Läs mer -
Rotavdrag för solceller och värmepump
04. januari 2019Det finns en rad olika lagar och villkor som styr huruvida rotavdraget fungerar i förhållande till olika tjänster. I detta blogginlägg får du veta mer om hur dessa villkor ser ut, vad du bör tänka på när det kommer till renovering, ombyggnad eller tillbyggnad. Information om nya bestämmelser inför 2019 står också att läsa här - vilket innefattar elektroniska betalningar.
Läs mer -
Solcellsstödet förändras med den nya budgeten
17. december 2018Med den nya budgeten kommer solcellsstödet att minska från 30% till 15%. Stödet närmar sig nu ROT-avdraget som ligger på 9% på totalbeloppet för en solcellsanläggning. Greenmatch har rett ut hur det kan se ut i framtiden för solceller, och hur vi svenskar påverkas av detta. Allt tyder dock på att priserna för solceller sjunker, och tekniken utvecklas och blir allt mer effektiv.
Läs mer -
40 inspiratörer för hållbarhet 2018
30. november 2018För fjärde året i rad presenterar vi på GreenMatch stolt 40 inspiratörer för hållbarhet. Här kommer du hitta privatpersoner, organisationer och nätverk som var och en inspirerar till hållbarhet på sina sätt. Läs och bli inspirerad du också!
Läs mer -
7 experter om förnybar energi i Sverige
28. november 2018Hur kommer vår energiförbrukning se ut framöver? GreenMatch har frågat 7 experter om vad de tycker är en bra energikälla att satsa på, och vad de anser vara de största utmaningarna Sverige står inför vad gäller att bli 100% förnybara. Det absolut viktigaste är att börja energieffektivisera sitt hem, sen är det också viktigt att välja en förnybar energikälla. Några av utmaningarna vi står inför är till största delen våra invanda vanor och hur vi ska kunna förändra dem på ett så smidigt och resurseffektivt sätt som möjligt.
Läs mer -
Black Fridays miljöpåverkan och två lite miljövänligare alternativ
15. november 2018Att Black Friday har blivit en stor och välkänd dag i Sverige har inte många gått miste om, men vad folk inte tänker på lika mycket är att vår köparhets för att få de bästa priserna har en baksida. Konsumtionshetsen tär på klimatet, och skapar otroligt mycket onödigt avfall. Dels tär det på miljön att skapa produkterna vi köper, och dels slänger vi fullt brukbara produkter när vi köpt en ny på rea. I detta inlägg har vi gett exempel på hur Black Friday påverkar klimatet, och vad det finns för alternativ, såsom White Monday och En köpfri dag.
Läs mer -
23 tips för energibesparing i hemmet
01. oktober 2018Genom att energispara kan du spara en hel del pengar per år. Med hjälp av både enkla, svåra, billiga och mindre billiga knep kan du minska din energiförbrukning drastiskt, och därmed minska elkostnaderna. GreenMatch har listat 23 tips på hur du kan spara energi smart och enkelt. Du kan antingen köpa värmepump eller solceller, du kan sänka värmen i hushållet eller varför inte minska förbrukningen av varmvatten?
Läs mer -
Västkusten den nya Värstkusten - toppar listan på avfall längs Sveriges kuster
18. september 2018Visste du att Bohuskusten är Sveriges mest utsatta kust när det kommer till nedskräpning av hav och stränder? Bohuskusten har direktkontakt med Nordsjön som för med sig skräp från världens hav in mot Sverige. Allt skräp som spolas i land längs Sveriges västkust skapar siffror som gör det svårt för gemene man att gå oberörd.
Läs mer -
Så hittar du en billig luftvärmepump till ditt garage
29. augusti 2018En luftvärmepump till ditt garage kan vara en mycket bra investering. Det är en flexibel lösning som fungerar året om. En luftvärmepump kan tillföra både värme och svalka till ditt garage - samtidigt som den skapar ett behagligare klimat och sänker elkostnaderna. Har du en bil eller andra saker i ditt garage kan en luftvärmepump hjälpa dig att skydda dina ägodelar från exempelvis rost- och fuktskador.
Läs mer -
Bygglov för solceller slopas i hela landet
03. augusti 2018Den 1 augusti 2018 slopades bygglovet för solceller i hela landet. Bygglovet gällde förr för alla typer av installationer med solceller. Nu behöver du alltså inte bygglov längre om du installerar solceller som följer byggnadens form. Förslaget kom från regeringen och godkändes av riksdagen i juni. Lagändringen innebär att det nu är mycket enklare att införskaffa solceller till ditt hushåll. Det är speciellt lönsamt med solceller i dessa tider då elpriset är högt på grund av varma somrar och torka.
Läs mer -
Behöver du kyla huset med värmepump?
27. juli 2018Det råder värmebölja i Sverige, och folk åker land och rike för att hitta alternativa luftkonditioneringar. Här finner du ett antal olika sätt att svalka dig i hemmet på. Har du en luft-luftvärmepump kan du sätta den på kyla. Har du ett vattenburet system kan du införskaffa en fläktkonvektor - ett element med inbyggd fläkt, som fördelar kylan jämnt i hela hemmet. Istället för att köpa en liten fläkt, ta vara på de värmesystem du har och svalka dig på ett effektivt och billigt sätt i alla rum.
Läs mer -
4 sätt AI kan förändra förnybar energi i framtiden
10. april 2018Energin är en av våra största prövningar i nuläget, därför är det viktigt att vi effektiviserar vårt energianvändande. Att minska våra koldioxidutsläpp är mycket viktigt och genom att då förfina våra förnybara energikällor kan vi komma mycket långt. AI är ett av de bättre sätten att få oss mot ett 100% förnybart samhälle.
Läs mer -
Så får du de bästa offerterna på luft vatten värmepumpar
26. februari 2018Vill du veta hur du får de bästa offerterna på en luft vatten värmepump? Isåfall ska du läsa detta blogginlägg, som just handlar om vad du bör tänka på vid beställning av offerter, och vad det kan tänkas kosta med en luft vatten värmepump till ditt hus.
Läs mer -
Luftvärmepumpar fungerar även på vintern
18. december 2017Många funderar hur väl luftvärmepumpar fungerar på vintern. I detta inlägg förklarar vi allt du begöver veta om luftvärmepumpar i kalla temperaturer och du kan dessutom lära dig hur du får ut bästa effekt och besparing ur din luftvärmepump när det är kallt ute!
Läs mer -
Var i Sverige producerar vi mest och minst hushållsavfall?
21. november 2017I Sverige behandlades totalt 4,6 miljoner ton hushållsavfall under 2016, detta resulterar i att varje svensk producerade i medeltal 467 kg hushållsavfall per person. Men var i Sverige producerar vi mest respektive minst hushållsavfall?
Läs mer -
Installation av värmepump på Gotland - Vad du behöver veta!
07. november 2017Värmepumpar är bra alternativ för att dra ner på dina uppvärmningskostnader och för att spara på miljön. På Gotland är förutsättninarna goda för de flesta värmepumpar, om du planerar installera en värmepump finns det dock vissa saker att beakta.
Läs mer -
Sveriges 30 mest inspirerande organisationer för hållbarhet 2017!
26. oktober 2017Greenmatch presenterar stolt Sveriges mest inspirerande organisationer inom hållabarhet. I listan finner du organisationer som inspierar, utbildar och informerar om såväl ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet.
Läs mer -
Solcellsbidraget höjs betydligt 2018
14. september 2017Regeringen har från och med 2018 bestämt att solcellsbidraget höjs från 20% till 30%. Budgeten för bidraget ökar också med hela 525 miljoner vilket resulterar i en årsbudget på 915 miljoner kronor.
Läs mer -
Hur grön är din elbil?
07. september 2017Allmän konsenus är att elbilar är miljövänliga för att de inte producerar några direkta koldioxidutsläpp. Men elproduktion gör däremot det och en elbil är därför lika miljövänlig som den el den körs på.
Läs mer -
7 gröna europeiska huvudstäder
24. augusti 2017Är det kanske redan dags att planera höstens bravader? Vi på GreenMatch har listat 7 hållbara resmål i Europa som är väl värda ett besök. De har alla gemensamt att de arbetar mot en grönare framtid med mindre utsläpp i miljön.
Läs mer -
Att byta från olja till jordvärme
07. augusti 2017Greenmatch har intervjuat familjen Hemming om hur de gick till när de bytte från olja till jordvärme. I artikeln hittar ni även en besparingskalkyl som ni kan ta exempel från om ni vill beräkna er möjliga besparing.
Läs mer -
40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017
01. augusti 2017Greenmatch presenterar 40 inspiratörer för hållbar livsstil 2017 - personer, bloggar och företag som inspirerar till en hållbar värld. Låt dig inspireras!
Läs mer -
Hur mycket kan du om solenergi?
05. juli 2017I detta inlägg får du veta mer om hur solenergi fungerar, och hur vår närmsta framtid ser ut för Sverige inom solenergi.
Läs mer -
24h med 12 Gröna Klockslag
14. juni 2017Följ klimatsmarta Saras tips en vanlig sommardag i Sverige och vilka val du kan göra för att leva mer miljövänligt.
Läs mer -
Spara pengar varje månad med bergvärme
31. maj 2017Du kan spara mycket pengar varje månad genom att byta från direktverkande el till bergvärmepump. Läs mer här om både de ekonomiska och miljövänliga fördelarna med bergvärme.
Läs mer -
De bästa hållbara julklapparna 2016
09. december 2016Julen väntar bakom hörnet och de flesta av oss letar nu efter klappar till våra nära och kära. Hela 49 procent av svenskarna tycker att miljö och hållbarhet är viktigt när de ska köpa julklappar. Är du en av dem? GreenMatch tipsar om 20 hållbara, ekologiska julklappar till hela familjen.
Läs mer -
Energibesparingen på en luft-luftvärmepump är mellan 35% - 40%
16. november 2016I detta inlägg har vi kollat närmre på testresultat på luft-luftvärmepumparnas energibesparingspotential. I vårt kyliga grannland Finland konstaterades att energibesparingen med en luft-luftvärmepump är mellan 35% - 40%.
Läs mer -
Två elvägar mot framtiden
24. juli 2016I Sverige testas och utvecklas just nu den nya tekniken inom transportområdet som är tänkt att ta oss in i en fossiloberoende framtid. Två projekt, baserade på två olika tekniker, pågår jämsides för att uppnå regeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030.
Läs mer -
Så mycket kostade EM-äventyret för miljön
08. juli 2016EM äventyret blev tyvärr kortvarigt för Sverige denna gången. Men hur stort avtryck hade egentligen vårt resande för att följa blågult under mästerskapet? Vi utreder det ekologiska fotavtryckets storlek och tipsar om hur man kan klimatkompensera!
Läs mer -
40 inspiratörer för hållbar livsstil 2016
28. juni 2016Greenmatch presenterar 40 inspiratörer för hållbar livsstil 2016 - personer, bloggar och sajter som inspirerar till en hållbar värld. Låt dig inspireras!
Läs mer -
Energibesparing med olika värmesystem
11. mars 2016Värmepumpar är smarta apparater - för varje förbrukad kilowatt el producerar de flera kilowatt värmeenergi. För att minska på energiförbrukningen är det alltså en god idé att byta till en värmepump. Med solceller kan du ytterligare minska på energikostnaderna.
Läs mer -
Vad kostar installation av bergvärme?
04. mars 2016Kostnad för installation av bergvärme är ungefär 10 procent av totalkostnaden. Totalkostnad för bergvärme ligger vanligtvis mellan 110 000 och 160 000 kronor, varav bergvärmepumpen omfattar ungefär 45 procent och borrning omfattar ytterligare 45 procent.
Läs mer -
Billig luftvärmepump - mindre elkostnad
22. februari 2016Luftvärmepumpar är billiga jämfört med andra uppvärmningssystem. Pris på luftvärmepumpar ligger allt mellan 15 000 och 120 000 kronor, beroende på system och anläggningens storlek. Läs mer!
Läs mer -
Frånluftsvärme eller bergvärme?
17. februari 2016Frånluftsvärmepumpen och bergvärmepumpen har både för- och nackdelar. Vilken av dem passar bättre för ditt hus. Läs detta inlägg och gör ett smartare köpbeslut!
Läs mer -
Vad kostar en luft-luftvärmepump?
11. februari 2016Luft-luftvärmepumpen är den billigaste värmepumpen. Installationen är enkel jämfört med andra värmepumpar. Det är ett mycket bra alternativ för villor, fritidshus och andra små hus.
Läs mer -
Så väljer du den bästa bergvärmepumpen
05. februari 2016I detta inlägg kan du läsa GreenMatch:s 8 tips på hur du väljer den bästa bergvärmepumpen för ditt hus. Gör ett klokare beslut och följ våra anvisningar.
Läs mer -
Så väljer du den bästa luftvärmepumpen
27. januari 2016Det finns tre olika typer av luftvärmepumpar som kan generera stora energibesparingar. Vilken som passar bäst för ditt hus beror främst på var i Sverige du bor, husets värmebehov och hur värmen distribueras i huset.
Läs mer -
Fördelar och nackdelar med en luft-vattenvärmepump
22. januari 2016Luft-vattenvärmepumpar är populära i Syd- och Mellansverige för småhus med ett årligt värmebehov upp till 25 000 kWh. I detta inlägg kan du läsa mer om luft-vattenvärmepumpens primära fördelar och nackdelar.
Läs mer -
Bergvärmepumpens livslängd
19. januari 2016En bergvärmepump håller upp till 20 år. Energibrunnen har obegränsad livslängd förutsatt att borrhålet är korrekt dimensionerad. Kollektorslangen förväntas hålla upp till 100 år. Läs mer om varför bergvärme är ett smart uppvärmningsalternativ.
Läs mer -
Värmepump i Malmö
18. december 2015Att installera en värmepump är ett beprövat sätt att sänka kostnaderna för hushållets vatten- och uppvärmningskostnader. De flesta värmepumpar lämpar sig till Malmös klimat och de bidrar till stora besparingar i uppvärmningskostnader.
Läs mer -
Bergvärme eller luft-vattenvärme?
15. december 2015Står du och väger mellan att installera bergvärme eller en luft-vattenvärmepump? I följande guide från Greenmatch lär du dig att jämföra för- och nackdelar med bergvärme kontra luft-vattenvärme, samt beräkna hur stor energibesparingen kan bli.
Läs mer -
Beräkna priser för luft-vattenvärmepump
14. december 2015En luft-vattenvärmepump använder utomhusluften för att värma upp huset och varmvattnet. Med en luft-vattenvärmepump kan den årliga uppvärmningskostnaden sänkas med upp till 70 procent.
Läs mer -
Värmepump i Göteborg
08. december 2015Göteborgs stad har som mål att vara en förebild inom hållbarhet, miljö, och klimatfrågor. Ett viktigt steg på vägen mot en grönare stad är att hushållen värms upp på ett klimatsmart sätt. Göteborgs villaägare har goda möjligheter att göra besparingar med både bergvärme, jordvärme och luft-vatten.
Läs mer -
Statistiken bakom Cowspiracy
08. december 2015Boskapsindustrin står för 51 procent av utsläppen av växthusgaser. Varje år uppgår CO2e utsläppen till 32 564 miljoner ton. Livsmedelsproduktionen står för 70 procent av den globala vattenförbrukningen. Läs mer om den största klimatboven!
Läs mer -
Jämför bergvärme och jordvärme
24. november 2015Bergvärme och jordvärme använder samma typ av värmepump och har, vid rätt dimensionering och förutsättningar, liknande effektivitet och energibesparing. Den avgörande tekniska skillnanden är om värmeenergin hämtas från berggrunden eller jordlagret
Läs mer -
Värmepump i Stockholm
10. november 2015För att få det bästa priset och den bästa servicen gäller det att ta in offerter från så många leverantörer som möjligt. Greenmatch erbjuder kostnadsfria offerter från flera leverantörer av olika värmepumpssystem i Stockholm med omnejd. Gör en offertförfrågan så matchar vi dig med upp till fyra leverantörer.
Läs mer -
Hållbar November Challenge
22. oktober 2015Visste du att "medelsvensson" orsakar upp till 8,3 ton CO2e utsläpp per år? För att nå FN:s hållbarhetsmål för år 2030 måste det ske en ändring i våra levnadsvanor. Anta Hållbar November utmaningen för att bidra till en hållbar planet!
Läs mer -
Värmepump - funktion
20. oktober 2015Är du teknikintresserad och bara måste veta hur saker och ting fungerar? Här kommer en pedagogisk genomgång av värmepumpens funktion och tekniska komponenter.
Läs mer -
40 Inspiratörer för hållbar livsstil 2015
28. september 2015GreenMatch presenterar stolt 40 inspiratörer för hållbar livsstil. Bli inspirerad av bloggar och sajter som guidar dig till en miljövänligare och hållbarare livsstil.
Läs mer -
Behöver du offerter på bergvärme eller luft-vattenvärmepump?
28. september 2015Bergvärme eller luft-vattenvärme? Den frågan ställer många som funderar på att byta sin gamla oljepanna mot ett energieffektivt och miljövänligt alternativ. Innan du kan fatta ett beslut måste flera faktorer vägas in. Den här guiden från GreenMatch ger dig tips på vad du bör tänka på vid beställning och bedömning av offerter.
Läs mer -
Installation av bergvärme i Stockholm
03. september 2015Har du funderat på att installera bergvärme? I detta inlägg kan du läsa om installationsprocessen och specifika regleringar som gäller i Stockholm. Kom ihåg att ansöka om tillstånd för borrning innan du påbörjar installationen.
Läs mer -
Bäst i test: Luft-vattenvärmepumpar i olika prisklasser
28. augusti 2015Detta inlägg undersöker sambandet mellan pris och prestanda på olika värmepumpar. Jämför skillnaderna bland de olika luft-vattenvärmepumparna i testet och läs om olika faktorer som du ska beakta då du jämför produterna.
Läs mer -
Installation av luft-vattenvärmepump
25. augusti 2015Allt fler väljer att installera luft-vattenvärmepump. I detta inlägg kan du läsa om vad installation av luft-vattenvärmepump innebär. Läs även vår lista på 7 saker som du bör tänka på innan arbetet påbörjas.
Läs mer -
Bergvärme - Pris på totalentreprenad
09. juli 2015En totalentreprenad för bergvärme kan kosta allt från 100 000 kronor upp till 250 000 kronor. För att göra en så bra investering som möjligt, är det lämpligt att jämföra flera offerter, innan du skriver avtal med en installatör.
Läs mer -
Solceller: Ansök om elcertifikat
19. maj 2015Ansök om elcertifikat till din solcellsanläggning. Du kan sedan sälja elcertifikaten till elhandelsbolag. För varje 1000 kilowatt el tillhandahåller du ett elcertfikat. Läs mer om hur du ansöker om elcertifikat.
Läs mer -
3 steg till elcertifikat för solceller
19. maj 2015Elcertifikatsystemet är ett stödsystem som införts för att öka produktionen av förnybar el. Som privat elproducent kan du ansöka om elcertifikat som du sedan kan sälja till exempelvis elhandelsbolag.
Läs mer -
Bergvärmepump - 6 vanliga frågor
13. maj 2015Bergvärme är ett miljövänligt och kostnadseffektivt uppvärmnings alternativ för villor och hus, som blir allt mer vanligt runt om i Sverige. Anledningarna till den ökade populariteten är många. Bland annat är förutsättningarna för bergvärme goda i Sverige, det ger möjlighet till stora kostnadsbesparingar över tid samt ökar värdet på huset eller villan.
Läs mer -
Solcellsstödet fortsätter - 150 miljoner tillkommer 2016
30. april 2015Solcellsstödet fortsätter - men räcker pengarna till? Ansökningarna strömmar in från hela landet. Här kan du se hur många ansökningar som behandlats i respektive län och vad branschen tror om framtiden för solceller.
Läs mer -
Fritidshuset - en ekonomisk fråga?
28. april 2015Idag finns nästan 600 000 fritidshus i Sverige. Experter menar att det är nödvändigt att hålla dessa uppvärmda - även när du inte är där- för att undvika fukt och frostskador. Genom att byta till grön energi kan du spara tusenlappar varje år.
Läs mer -
Solceller: Så ansöker du om bidrag
28. april 2015Solceller ger privatpersoner, företag och kommuner möjligheten att själva producera el. Här kan du läsa mer om hur du, steg för steg, ansöker om bidrag för installation av solceller.
Läs mer -
Frånluftsvärmepump - vad kostar det?
01. april 2015Frånluftsvärmepumpen är den vanligaste typen av värmepumpar i nybyggda bostäder och tar tillvara på ventilationsluften som annars skulle gå förlorad. Idag installeras frånluftsvärmepump i 90 procent av alla nybyggda fastigheter i Sverige. I diagrammet ser du en ungefärlig kostnadsbild för en frånluftsvärmepump samt installation, exklusive rotavdraget.
Läs mer -
6 enkla steg: Så finansierar du din värmepump
30. mars 2015Många värmepumpsleverantörer erbjuder idag fördelaktiga finansieringsalternativ till dig som kund. Vi har sammanställt en 6-stegsguide för dig som funderar på en kreditlösning för värmepump.
Läs mer -
Priset på 5 kW solceller: Omkring 90 000 kronor 2018
27. mars 2015Allt fler privatpersoner och företag har fått upp ögonen för solcellernas positiva inverkan på klimatet, men för många handlar det lika mycket om att kunna vara självförsörjande på energi och i mindre grad drabbas av framtida höjningar av elpriset.
Läs mer -
Jämför offerter på luft-luftvärmepump
26. mars 2015Det första steget är att ta reda på om en luft-luftvärmepump är passande för ditt hushåll. Ofta passar luft-luftvärmepumpen bra om du vill få ner uppvärmningskostnaderna och värna om miljön, men inte har ett vattenburet värmesystem i bostaden.
Läs mer -
Rätt dimensionerad jordvärme kostar mindre på sikt
23. mars 2015Något av det viktigaste att ta hänsyn till när ni funderar på att köpa jordvärme är att hela systemet blir rätt dimensionerat. Det betyder att jordvärmepumpen har rätt kapacitet för ditt hem, att kollektorslangen ligger tillräckligt djupt och är så pass lång som den behöver vara för att täcka energibehovet.
Läs mer -
Frånluftsvärmepump minskar värmekostnaden med 50 procent
21. mars 2015En frånluftsvärmepump återvinner inomhusluften, tar tillvara på värmen i luften, och renar denna innan den pumpas ut i huset genom fläktar placerade i rummen. Reningen av luften kan minska fukt i byggnaden samt avhjälpa problem med höga radonhalter.
Läs mer -
Få den bästa offerten på frånluftsvärmepump
20. mars 2015När du ska byta ut din befintliga frånluftsvärmepump krävs i första hand en ny värmepump, men installationen omfattar också en avgörande del av offerten. Ska du byta till en ny frånluftsvärmepump med samma effekt, eller behöver den nya värmepumpen högre kapacitet?
Läs mer -
Luft-vattenvärmepumpen kostar mindre
18. mars 2015Vid en kostnadssjämförelse mellan olika typer av uppvärmningsalternativ visade det sig att de två uppvärmningsalternativen för privata bostäder i Sverige som kostar minst är luft-vattenvärmepumpen och bergvärmepumpen.
Läs mer -
Vanliga frågor när man tar in offert på jordvärme
17. mars 2015Går du i tankar på att ta in offerter på jordvärme? Utöver priset har du säkert många andra frågor som du vill ha svar på. Vi har sammanställt 8 av de vanligaste frågorna som brukar uppstå i samband med att man tar in och jämför offerter på jordvärme.
Läs mer -
Bergvärmepumpar: Bäst i test samling (uppdaterad 2020)
13. mars 2015Beroende på hushållets förutsättningar kan en eller flera av de testade bergvärmepumparna vara ett gott val. Om hushållet förbrukar stora mängder varmvatten är det viktigt att välja en värmepump där värmeförlusten vid uppvärmning av tappvatten är minimal.
Läs mer -
Solceller på de svenska lantbruken
18. februari 2015Lantbruk är utmärkta för elproduktion från solceller eftersom övrig infrastruktur redan finns tillgänglig. Elledningar finns dragna och på grund av hög elkonsumtion finns ofta en huvudsäkring som klarar en relativt stor produktion av solel.
Läs mer -
Vad kostar solceller i Sverige?
29. januari 2015Populariteten för solceller i Sverige stiger i en ökande takt. En av anledningarna är att samhället aktivt tar ansvar, samt att den ökade efterfrågan på marknaden bidrar till fler aktörer, konkurrens och sjunkande priser.
Läs mer -
60 Grönaste Bloggarna 2014
28. januari 2015Många är de privatpersoner, företag och organisationer som tar ansvar för en god miljö och en hållbar utveckling. Därför har GreenMatch beslutat att utnämna de 60 grönaste bloggarna 2014. Listan omfattar allt från organisationer som arbetar för ett hållbart klimat, till privata bloggare som skriver om sina insatser för en bättre miljö.
Läs mer -
Så minskar du elkostnaden med luft-luftvärmepump
28. januari 2015Funderar du på att investera i en luft-luftvärmepump men inte riktigt vet hur du ska gå till väga? Då ska du kolla hit. Vi har sammanställt en "steg-för-steg" guide med information och tips, samt beräknat på pris, kostnad och besparingar.
Läs mer -
Vad kostar en ny bergvärmepump?
26. januari 2015Även om man har ett fungerande äldre system kan det vara en god idé att kolla på en ny bergvärmepump om det börjat komma sig till åren. Tekniken har gått fram i en rasande fart de senaste 10 åren och med en ny effektiv bergvärmepump finns det en rad fördelar.
Läs mer -
Vad är priset på en värmepump?
22. januari 2015Luft-luft, luft-vatten, jord- eller bergvärme? För villaägaren som funderar på att investera i en värmepump kan detta verka som en djungel. För många är det dock priset som till slut blir den avgörande frågan, och detta kan variera beroende på en rad olika faktorer.
Läs mer -
Priser och omkostnader för en luft-vattenvärmepump
07. januari 2015Är det läge att sänka energikostnaderna? Vill du förnya ditt vattenburna värmesystem? Luft-vattenvärmepumpen innebär en vattenburen energilösning som med rätt pump kan sänka din energikostnad med upp till 60 procent. Värmepumpen samlar energi från utomhusluft och omvandlar energin till värme.
Läs mer -
Så får du de bästa offerterna på solceller
12. december 2014Priserna på solceller minskar för varje år som går, men ännu får du räkna med omkring 20 000 kronor per installerad kilowatt, beroende på typ av solcell och monteringskostnader. Hur mycket el får du egentligen ut av din anläggning?
Läs mer -
3 viktiga faktorer som påverkar priset på luft-luftvärmepumpar
10. december 2014Luft-luftvärmepumpen skiljer sig från andra typer av värmepumpar så tillvida att de inte kräver någon typ av vattenburet distributionssystem. Detta gör även att en luft-luftvärmepump endast kan värma upp huset, men inte tappvattnet. Det är en enklare typ av värmepump och därför är också priset för en luft-luftvärmepump lägre än för andra typer av värmepumpar.
Läs mer -
Priset för en luft-vattenvärmepump varierar med husets storlek
01. december 2014Att välja en luft-vattenvärmepump kan vara en svår och krånglig process för den mindre insatta. Ska du köpa ett helt system, komplettera med en annan värmepump och vilken prisklass innebär hållbar kvalitet?
Läs mer -
Sveriges första plusenergihus
26. november 2014Åsaliden är långt ifrån ett vanligt hus - det är Sveriges första plusenergihus. Nu har drygt två år gått sedan projektet startades och utvärderingen av visar positiva resultat.
Läs mer -
Pris på frånluftsvärmepump för luftburen eller vattenburen uppvärmning
13. november 2014En frånluftsvärmepump kombinerar två system för att återvinna värme ut ventilationsluften. Genom att fånga upp utgående varmluft från husets ventilationssystem kan frånluftsvärmepumpen spara upp till 50 procent av värmen.
Läs mer -
Total kostnad för luft-vattenvärmepump - från Malmö till Stockholm
07. november 2014Luft-vattenvärmepumpar tar in luft genom en utedel och överför sedan värmen till ett vattenburet distributionssystem. Kostnaden för en luft-vattenvärmepump är högre än kostnaden för en luft-luftvärmepump, men effekten är också större. Med en luft-vattenvärmepump kan du spara 50-70 procent av den energi som du köper.
Läs mer -
Rengöring av luftvärmepumpen i 3 steg
24. oktober 2014Luftvärmepumpar är effektiva, har en bra livslängd och kräver minimalt med underhåll. För att effektiviteten ska behållas på en hög nivå, krävs det att du byter filter i din värmepump samt håller lamellerna dammfria. Damma gärna av värmepumpen när du städar huset. En mer grundlig rengöring är lämplig ungefär en gång per år. Genom att hålla värmepumpens ute- och innedel rena från smuts, damm och fett kan du få din luftvärmepump att behålla sin goda funktion under många år.
Läs mer -
Värmepump till fritidshuset
06. oktober 2014Många fritidshus håller nu för tiden samma standard som permanentboenden. Vi värdesätter i högre grad att kunna åka ut till ett andra hem även när sommarsolen för länge sedan har försvunnit. Men trots ökad isolering och mer gedigen byggnadsteknik, behövs någon typ av värmekälla och det är där värmepumpen eventuellt kommer in. Därför ska vi försöka gå igenom ett flertal uppvärmningsmöjligheter för fritidshus med, eller utan, värmepump.
Läs mer -
Den första privata solcellsparken byggs utanför Norrköping
01. september 2014Entreprenören Mikael Saksi bygger med hjälp av statligt solcellsstöd Sveriges första privata solcellspark. Den privatägda solcellsparken utanför Norrköping kan vara ett viktig steg i utvecklingen av ett ökat användande av solceller i Sverige. Det behöver inte längre vara stora företag och statliga instanser som bestämmer varifrån svenskar ska köpa sin el.
Läs mer -
10 för- och nackdelar med solenergi
27. augusti 2014Hur bra är solenergi? Som allt annat, har solenergi sina bättre och sämre sidor. Ännu har vi inte upptäckt den perfekta energikällan, men solenergi är ett steg i rätt riktning. Denna guide kommer att vara användbar om du planerar vara lite miljövänligare och funderar på att investera i solenergi.
Läs mer -
Solceller på villan - en ljus idé
19. augusti 2014Solceller är idag ett av få alternativ för mikroproduktion av elektricitet. I Sverige är det svårt att som ensam villaägare kunna producera tillräckligt med elektricitet för året-runt-förbrukning, men under sommaren kan man mycket väl uppnå ett överskott av förnybar, egen el. Väljer du att installera solceller på din villa, finns det några saker du bör ta i beaktning.
Läs mer -
Antalet solceller i Sverige ökar
19. augusti 2014De senaste 20 åren har mängden installerad effekt solceller ökat med 2 500 procent - en fantastisk utveckling. Ännu är vi dock långt ifrån önskad nivå och andelen svensk energi som kommer från solenergi är minimal. Istället kommer den största delen av svenskproducerad energi från vattenkraft och kärnkraft. Fördelen med att satsa på solenergi är att det kan installeras på befintliga byggnader, till skillnad från vindkraft, vattenkraft och bioenergi vilka alla kräver stora ytor.
Läs mer -
Vad är kostnaden för installation av solceller?
18. augusti 2014En solcellsanläggning består av flera komponenter förutom själva solpanelen. Solcellerna ska monteras på tak eller installeras på en solföljare. Du kan även ha väggmonterade solceller, men dessa har enbart 70 procents verkningsgrad i jämförelse med strategiskt takmonterade solceller.
Läs mer -
Viktig information när du ska köpa solceller
15. augusti 2014Fördelarna med att välja solceller för produktion av elektricitet är flera. Solenergi kan även utnyttjas passivt, till exempel genom konstruktionen och placeringen av huset. För att optimera mängden solinstrålning på ditt tak, finns det några faktorer som avgör om det faktiskt är lämpligt att installera solceller på ditt tak. Först bör taket vara riktat mot söder, men tak mot sydväst eller sydost fungerar också. Takets lutning är en annan faktor som påverkar hur mycket av solinstrålningen som kan tillvaratas av solcellerna.
Läs mer -
Prislista på solceller
14. augusti 2014Genomsnittligt pris per installerad kilowatt solceller ligger idag på omkring 20 000 kronor. Ska du installera en anläggning på 7 kW motsvarar detta en kostnad på omkring 140 000 kronor. Det är inte bara själva solcellerna som kostar, utan även montagesystem, växelriktare, dragning av elsladdar och övriga elektrikeruppdrag måste inkluderas i totalpriset för solcellerna. Om du inte köper ett komplett solcellspaket från elbolagen, utan istället går direkt till en återförsäljare kan du spara tusenlappar.
Läs mer -
5 fakta om solenergi som du inte vill missa
12. augusti 2014Bara i Sverige finns det nära 14 000 mil vägar, vars yta exponeras för otaliga soltimmar varje år. Inom och i anslutning till städer finns dessutom många meter med bullerplank, vilka skulle kunna förses med solceller redan idag. Tekniken finns, men för att kunna förlägga solceller på vägarna krävs en ny typ av teknik av hållbarhetsskäl. Det finns stora möjligheter för att i högre utsträckning använda solenergi framöver.
Läs mer -
Kostnader vid borrning till bergvärme
12. augusti 2014Totalkostnaden för att borra för bergvärme beror på flera faktorer. Några av de kan till exempel vara hur berggrunden ser ut, hur djupt som måste borras, samt vad för energibehov hushållet har.
Läs mer -
Bäst i test: 7 luft-luftvärmepumpar i Malmö och Luleå
05. augusti 2014En bra luft-luftvärmepump ska fungera ned till -15 grader och ha en god hållbarhet på mellan 15 till 20 år. För svenska hushåll är det relevant att värmepumpen håller en relativt hög värmefaktor även när det är minusgrader utomhus, eftersom det är under den tiden på året som värmepumpen behövs som mest.
Läs mer -
Vad säger värdet för COP om värmepumpen?
04. augusti 2014COP-värdet beräknas genom att undersöka hur många kilowatt värmepumpen kan generera per förbrukad kilowatt. Vid ett COP-värde på 4, innebär detta att värmepumpen genererar 4 kW per förbrukad kW. Detta betyder att ju högre värde värmepumpen har, desto bättre är verkningsgraden.
Läs mer -
10 ovärderliga fakta om luftvärmepumpar
04. augusti 2014Hur länge håller en luftvärmepump? Vad kostar det? Hur stor blir energibesparingen? GreenMatch har svaren på de mest angelägna frågorna om luftvärmepumpar.
Läs mer -
Så stor är månadskostnaden för jordvärme
01. augusti 2014Kostnaden för installation av jordvärme brukar hamna runt 100 000 kronor. För att affären ska vara ekonomiskt fördelaktig krävs dock att man även beräknar månadskostnaden för driften av värmepumpen. Denna påverkas i allra högsta grad av den svenska marknadens elpriser. Återbetalningstiden för jordvärmepumpen påverkar också månadskostnaden, och bör därför adderas till kostnaden för eldriften.
Läs mer -
Priset för en luft-vattenvärmepump
31. juli 2014Genomsnittspriset för en fullständig installation av en luft-vattenvärmepump beräknas vara 106 000 kronor. Denna beräkning baseras på ett hus med en energiförbrukning på 20 000 kWh per år. Läs mer här!
Läs mer -
Vilken miljöpåverkan har värmepumpar?
31. juli 2014Solen är den främsta energikällan på vår jord. Den möjliggör bland annat energiutvinning i luft och mark samt tillverkningen av biobränslen. Av all solenergi som träffar jorden tillvaratar vi endast en liten del. En värmepump kan ta tillvara på solenergin som finns i luft och mark beroende på vilken variant du väljer.
Läs mer -
Sverige satsar inte på vindkraft
28. juli 2014Vinden har mojnat och Sveriges vilja att satsa på vindkraft har minskat. Under 2013 installerades bara en fjärdedel så många vindkraftverk som året dessförinnan. Detta visar Energimyndighetens årliga statistikrapport gällande vindkraften i Sverige. Trots detta når mängden energi som produceras av vindkraft nya rekord.
Läs mer -
Sälj egenproducerad el på den öppna marknaden
22. juli 2014När du producerar egen el, så kan du välja att sälja överskottet till den öppna marknaden. För ekonomisk stöd kan du ansöka om elcertifikat. Förutom detta finns det även möjlighet till ursprungsmärkning av el, vilket du kan läsa mer om här.
Läs mer -
Hur avfrostar jag min värmepump?
21. juli 2014Under långa perioder av låga temperaturer och hög luftfuktighet kan det bildas mer is på värmepumpen. Alltför mycket isbeläggning försämrar effektiviteten avsevärt och kan innebära att pumpen slutar att fungera. Så här gör du för att frosta av värmepumpen manuellt.
Läs mer -
Egen el - ett klimatsmart val
21. juli 2014Man kan kombinera solenergi och vindenergi för att producera egen el. Fördelen med att kombinera de två systemen är att solenergi fungerar som bäst under sommaren, medan vindkraft är mest effektivt under vintern, eftersom det blåser mer då.
Läs mer -
Egen el från solen & vinden
21. juli 2014Det ska vara enkelt att producera egen el. Först bör du fundera på vilken typ av energikälla du ska använda. Beroende på var och hur du bor, så finns det två alternativ: Solkraft via solceller eller vindkraft genom ett minivindkraftverk.
Läs mer -
Allt du behöver veta om värmepumpar
08. juli 2014Det finns fler olika typer av värmepumpar. Beroende på värmebehov och var i landet du bor kan den ultimata lösningen variera från hushåll till hushåll. Storleken på huset och hur många ni är i familjen har också en inverkan på vilken typ av värmepump som passar bäst.
Läs mer -
Vad är priset för en värmepump?
08. juli 2014Beroende på vilken typ av värmepump som passar ditt hem, varierar den initiala kostnaden. Luftvärmepumpar finns i olika modeller till relativt låga priser. De är däremot inte lika effektiva som en jord- eller bergvärmepump, vilka har en betydligt högre prislapp.
Läs mer -
Vad är priset för en bergvärmepump?
04. juni 2014Har du nyligen frågat dig: Vad kostar det egentligen att installera bergvärme? Då är du inte ensam. Det finns många faktorer som påverkar priset för installation av bergvärmepump. Den största kostnaden är arbetskostnaden, även om värmepumpens pris också påverkar det totala priset.
Läs mer -
Jordvärme - till vilket pris?
04. juni 2014Du har säkert hört talas om jordvärme, ytjordvärme eller markvärme. Denna typ av system hämtar energi från lagrad solvärme i marken, vilket gör att det fungerar lite som “horisontell” bergvärme.
Läs mer -
5 fördelar med bergvärme
03. juni 2014Bergvärme som energikälla har blivit alltmer populärt bland svenska hushåll. Investeringskostnaden är hög, men fördelarna är många om du idag har hög elförbrukning. Att bergvärme är oberoende av väder, har en lång livslängd och dessutom är miljövänligt är bara några av fördelarna. Dessutom är 90 procent av alla som använder bergvärme nöjda med sitt värmesystem.
Läs mer