SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Fastighetsvärmepump för större ytor

Värm upp ditt lager med en fastighetsvärmepump

En fastighetsvärmepump är skapad för att värma upp större ytor på ett miljövänligt, kostnadseffektivt och smidigt sätt.

Skillnaden på en värmepump för privata bostäder, och en fastighetsvärmepump är framförallt att den har en större effekt, mellan cirka 15 kW - 90 kW. Den är helt enkelt kraftfullare än en värmepump till en privatbostad, i flera avseenden. I övrigt handlar det om att effektivisera värmepumpen så att den blir så kostnadseffektiv som möjligt.

Att ge ett specifikt svar på hur mycket en fastighetsvärmepump kostar är svårt, eftersom det finns ett stort urval av värmepumpar som lämpar sig till större fastigheter. Priserna varierar mellan varumärke, effekt, typ av värmepump och andra specifikationer.

Du kan välja mellan olika markvärmepumpar såsom bergvärme, jordvärme och sjövärme. Du kan även välja att värma upp fastigheten med en luft vatten värmepump, eller en frånluftsvärmepump. Detta blogginlägg visar en översikt på fastighetsvärmepumpar till exempelvis en lagerlokal, och inte specifika detaljer från varje värmepump.

Om du är ute efter en fastighetsvärmepump kan du enkelt jämföra priser och kvalitet hos oss på Greenmatch. Med vår offertservice får du gratis offerter helt utan bindning.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Bergvärme installeras till hus i Göteborg

Vad kostar en fastighetsvärmepump?

En fastighetsvärmepump på 15 kW - 90 kW kan komma att kosta cirka 30 000 till över 300 000 kronor. Priset avser själva värmepumpen samt installationen av anläggningen.

Med en värmepump till fastigheten minskar elproduktionen redan efter första dagen, vilket gör att du, efter ett antal år, kan tjäna in investeringskostnaden.

Hur mycket rotavdrag kan jag få?

Du kan få rotavdrag för din installation av värmepump som privatperson. Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden, vilken är ett schablonbelopp på 35 % i värmepumpsbranschen. Du kan få upp till 50 000 kronor i rotavdrag per år.

Vill du veta mer om rotavdraget kan du läsa vårt blogginlägg: Rotavdrag för värmepump

Hur ser processen ut?

Det är en process att införskaffa en fastighetsvärmepump. Priset är i regel högt, även om det lönar sig i längden. Därför är det viktigt att dimensionera värmepumpen rätt för just din fastighet. Därför finns det vissa steg du måste gå igenom för att få din investering att bli så effektiv som möjligt.

Projektering

Projekteringen är det så kallade förberedelsearbetet. Installatören planerar hur installationen ska gå till, samt avgör vilken värmepump som passar fastigheten bäst. Borrhål, rördragning eller grävning planeras även i detta stadie.

För din egen skull kan det även vara bra att göra en energikalkyl, vilken visar din energiförbrukning. Den kan även ge dig råd och tips på hur du kan göra för att minska din förbrukning, samt vilken typ av värmesystem som kan passa just din fastighet.

Installation

När projekteringen är klar, och du vet exakt vilken fastighetsvärmepump du behöver, är det dags för installation. I detta skede installeras värmepumpen i fastigheten med alla de tillbehör som krävs. Borrning, rördragning eller grävning är en del av installationen, och det brukar ta cirka 2-7 dagar att installera. Dock beror självklart installationsperioden på hur stor anläggnings som ska sättas i drift.

Driftsättning

När allt är på plats sätts hela anläggningen igång och du kan få värme. Om allt fungerar som det ska kommer du från detta steget kunna spara pengar och energi med din nya fastighetsvärmepump.

Service & underhåll

Oavsett vilken värmepump du valt att installera kräver den skötsel. Med regelbunden skötsel håller värmepumpen längre. Skulle det vara något problem får du också snabbt reda på om det är något du själv kan åtgärda, eller om felet kräver service från en installatör.

Vanliga fel för en markvärmepump såsom jordvärme eller bergvärme är exempelvis högtryckslarm, lågtryckslarm eller att överhettningsskyddet krånglar. Läs mer om jordvärme nackdelar.

För luftvärmepumpar är det viktigt att du rengör både inne- och utedelen regelbundet. Isbildning, damm, snö och annan smuts bör avlägsnas.

Bergvärmepump till folkets hus

Typer av lokaler

En fastighetsvärmepump passar bra till de flesta större lokaler som behöver värme. Det finns flertalet olika värmepumpar beroende på vad du har för behov, och var i landet du bor. Om du exempelvis behöver en värmepump till ett hyreshus kan det vara bra att se över hur en sådan installation skulle kunna se ut med tanke på hur många hyresgäster som bor i huset, och var borrning skulle kunna ske om det så krävs.

Nedan presenterar vi ett urval av lokaler där en fastighetsvärmepump skulle passa för uppvärmning:

Lokaler som kan behöva en fastighetsvärmepump
GymSkola
ButikVerkstad
HotellLagerlokal
KyrkaRestaurang
KontorBostadsrättsförening

Om du inte vill byta ut ditt nuvarande värmesystem i din fastighet går det utmärkt att kombinera värmesystem. Du kan använda värmepumpen som spetsvärme om du inte redan har full energitäckning.

Kostnadsfria offerter på fastighetsvärmepumpar

Oavsett om du bestämt dig för att köpa en värmepump eller inte, kan det vara bra att jämföra priser och kvalitet. Har du inte bestämt dig kan du se över vad en anläggning kostar för just dig. Hos oss är processen enkel, kostnadsfri och utan några som helst skyldigheter eller förbindelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner