Jämför priser på jordvärme
Beställ skräddarsydda offerter här
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Jordvärme - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 20. mars 2020

Jordvärme - till vilket pris?

Kostnader för installation av jordvärmepump, från grävning till färdigt energisystem

Jordvärme - En effektiv värmekälla

Du har säkert hört talas om jordvärme, ytjordvärme eller markvärme. Kärt barn har många namn och samtliga är en benämning på samma energikälla.

Denna typ av system hämtar energi från lagrad solvärme i marken, vilket gör att det fungerar lite som horisontell bergvärme. För att ta vara på den lagrade värmen grävs en slang ned i marken på ca 1-1,5 meters djup.

Eftersom det inte krävs någon borrning är jordvärme en mindre kostsam investering än bergvärme. Priset för jordvärme ligger vanligtvis mellan 100 000 och 150 000 kronor. Du kan läsa mer om kostnadsfördelningen nedan.

Prisdistribution för jordvärmeanläggning

Om du vill jämföra priser på installation av jordvärme kan du fylla i formuläret ovan. Då får du upp till 4 offerter kostnadsfritt. Det är helt utan förpliktelser och tar mindre än 1 minut att fylla i. På så vis kan du sätta leverantörer i konkurrens med varandra och få en konkurrenskraftig kostnad för jordvärme.

Pris på värmepumpar

Kostnaden för jordvärmepumpen varierar från 45 000 - 80 000 kronor. Pumpens effekt och vilket varumärke du väljer påverkar givetvis priset. Eftersom värmepumpar ofta har en livslängd på 15-20 år, så kan det löna tid att investera i en kvalitativ produkt. För jordvärme, bergvärme samt sjövärme kan samma typer av värmepumpar användas. Liksom för bergvärme, så bör värmepumpens storlek anpassas till husets storlek och energiförbrukning.

Övrig materialkostnad är för slangen som ska isoleras. Denna kostnad kan sträcka sig från allt mellan 10 000 kronor upp till 25 000 kronor, beroende på hur lång slang du behöver.

Total kostnad för jordvärme

Precis som med andra värmesystem så är det svårt att göra en korrekt estimering av kostnaderna. Det är många faktorer som spelar in för det slutgiltiga priset av investeringen. Trots detta kan du här se ett exempel på markvärme pris.

Arbete Cirkapriser
Värmepump 70 000 kronor
Slang 25 000 kronor
Grävning 8 000 kronor
Installation 10 000 kronor
Återställning 8 000 kronor
Totalt  100 000 - 150 000 kronor
Totalt med rotavdrag 89 500 - 134 250 kronor

Detta är generella priser som syftar till att belysa de stora skillnaderna i pris för inköp och installation av jordvärmepump.

Observera att kostnad för ansökan hos ditt kommunala miljökontor tillkommer. Denna summa varierar, men ligger normalt från 1 000 - 3 000 kronor. 

Att investera i ett nytt energisystem är aldrig lätt och dessutom kostsamt. Därför är det viktigt att du tar in flera offerter från professionella och certifierade företag innan du gör ditt val.

Hos oss kan du beställa upp till 4 offerter kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret ovan, eller trycka på knappen nedan. Inga förpliktelser medföljer - vi vill nämligen göra det så enkelt för dig som möjligt att få offerter på markvärme.

Läs också: Så stor är månadskostnaden för jordvärme

Beställ offerter på jordvärme! Det tar mindre än 1 minut!

Arbetskostnad för jordvärme

För professionell grävning får du räkna med 4 000 - 6 000 kronor för grävningen. Installationen av själva slangen brukar kosta någonstans mellan 2 000 och 10 000 kronor. Arbetstiden för grävning och installation beror även på hur marken ser ut. I stenig jord och där berggrunden ligger nära marken, blir grävningen ett kostsammare projekt. Grävningen för slangen tar normalt 1-2 arbetsdagar. Om du har tillgång till och är behörig att framföra en grävmaskin, så kan du här spara en del av arbetskostnaden. 

Ska du däremot lägga slangen i myrmark, ett kärr eller på en åkermark så blir grävningen enklare. Generellt sett brukar arbetskostnaden för installation av jordvärme vara en tredjedel av den totala kostnaden. Dessa kostnader kan halveras genom att du utnyttjar rotavdraget som ligger på 30% av installationskostnaden, som är ett schablonbelopp på 35% av totalkostnaden.

Återställning av marken

Efter du grävt ned jordvärmeslangen står du nu där med ett nytt värmesystem, men en tomt som sett betydligt bättre dagar. Det är många som inte tänker på att tomtmarken ofta kräver en återställning efter grävningen. För detta kan du räkna på ytterligare 1-2 dagars arbete.

Priset för att installera jordvärme

Har du möjlighet att installera jordvärme?

Det finns många saker som ska tas i beaktande innan du påbörjar en installation av jordvärme. Det finns också många aspekter som bör tas i beaktande för att se till så att ditt hus verkligen är kompatibelt för införskaffning av jordvärme.

Marktemperaturen bör ej vara för kall

Jordvärme brukar i högre grad rekommenderas för hem i södra Sverige. Temperaturen i marken är kallare i norr, vilket resulterar i djupare tjäle. Brinevätskan, som vanligen består av vatten och etanol, som flyter i slangen riskerar att bli allt för kall vid för mycket tjäle. 

Jordvärme kräver en stor tomtyta

Eftersom jordvärme bygger på att slingor grävs ner i marken, kräver det ganska stor markareal. Ett medelstort hus kan normalt sett klara sig på en yta motsvarande 400 m2, medan ett större hus med högt energibehov kan kräva upp till 600 m2.

Slangen läggs ofta slingrande över ytan med 80-150 centimeters mellanrum. Det beror på att slangen tar värme från marken runt omkring. Om slangen är placerad med alltför täta mellanrum kommer värmesystemets effektivitet påverkas negativt.

Placering av jordvärmeslang under markyta

Avvara marken till jordvärmeslangen

Jordvärmeslangen ska grävas ned på ca 1 meters djup, vilket gör att du inte kan göra andra grävarbeten på området efteråt. Planerar du att bygga ett garage eller uthus med gjuten grund, eller till exempel anlägga en pool, går det inte att göra där värmeslangen är placerad.

Grävningsarbetet påverkar tomten

Då grävningsarbetet på tomt eller annan mark blir relativt omfattande vill du förmodligen återställa marken i ursprungligt skick efteråt. Dessutom påverkar jordvärme lokalklimatet på tomten, eftersom slangen “tar” värme från jorden. Det innebär att markens temperatur förändras något, vilket i sin tur påverkar växterna. Givetvis behöver inte detta vara ett problem, men det är något du bör vara medveten om.

Beställ offerter på jordvärme nu Det tar mindre än 1 minut!
Skriven av Timmy Biedron Skribent Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Kontakta mig: