SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 11 april 2024

Allt du behöver veta om värmepumpar

En luftvärmepump och tillhörande kontrollpanel

Den bästa värmepumpen

Det finns fler olika typer av värmepumpar. Beroende på värmebehov och var i landet du bor kan den ultimata lösningen variera från hushåll till hushåll. Storleken på huset och hur många ni är i familjen har också en inverkan på vilken typ av värmepump som passar bäst. Här kan du läsa mer om den bästa och billigaste luftvärmepumpen. Läs också mer om bra luft vatten värmepumpar: vilken luft vatten värmepump är bäst.

Om du har ett vattenburet uppvärmningssystem, är vätskeburna värmepumpar enkelt att installera. Här kan du läsa mer om luft-vattenvärmepumppriser. Har du idag luftburen värme, så kan en luftvärmepump vara ett alternativ. Oavsett vad du väljer, finns det flera saker du bör tänka på för att få en så effektiv uppvärmning som möjligt. Du vet väl att du förutom rotavdrag kan få bidrag för energieffektivisering, vilket innebär ett avdrag på max 30 000 kr på din värmepump?

Vet du redan vilken typ av uppvärmningssystem du behöver? Då kan du beställa flera offerter direkt på GreenMatch. Du kan få offerter från olika företag helt kostnadsfritt. Fyll i vårt formulär, så blir du kontaktad inom kort. Det ska vara enkelt att välja grön energi!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så fungerar en värmepump

Alla typer av värmepumpar bygger på samma teknik. En kall sida tar upp värmeenergi från luft eller vätska med låg temperatur. Inuti värmepumpen värms luften upp och kan på så vis värma upp byggnader och tappvatten. Ju mindre temperaturskillnaden är mellan ute och inne, desto mer effektivt kan värmepumpen arbeta.

 1. Förångaren. Inuti förångaren finns ett kallt köldmedium i vätskeform. Köldmediet tar upp värme och börjar koka, så att det börjar att koka och övergår till gasform.
 2. Kompressorn. Gasen i förångaren fortsätter till kompressorn som drivs av el. Här komprimeras gasen ytterligare, vilket ökar både trycket och temperaturen på köldbäraren.
 3. Kondensorn. Gasen har en hög temperatur när den kommer in i kondensorns värmeväxlare. Värmen förs sedan över till uppvärmningssystemet via en värmebärare som kan bestå av luft eller vatten. Gasen kyls ner och kondenserar tillbaka vätska till systemet.
 4. Expansionsventilen. Köldmediets flöde mellan kondensorn och förångaren justeras här. Trycket sjunker och delar av köldmediet börjar koka för att sedan övergå till gasform igen.

Olika typer av värmepumpar

Beroende på förutsättningar och behov, passar olika typer av värmepumpar olika bra. Det finns helt enkelt inte någon värmepump som är “bäst”. Givetvis finns det värmepumpar som sparar mer energi, det vill säga har en högre värmefaktor, men investeringskostnaden måste även tas i beaktning vid köp av värmepump.

Det enklaste alternativet bland värmepumparna är en så kallad frånluftspump. Den måste dock kombineras med någon annan typ av värmekälla, eftersom den inte producerar någon värme. Istället tar det vara på värme som strömmar ut genom ventiler via särskilda frånluftsventiler.

Det dyraste alternativet är en bergvärmepump, men har du stort värmebehov återbetalas detta system inom några år. Bergvärme, jordvärme och sjövärme använder samma typ av värmepump och har därmed samma förutsättningar. Däremot krävs en viss närhet till sjö eller berg, alternativt storlek på tomten för jordvärme.

Vilken värmepump passar ditt hushåll?

VARMEPUMP_valj


Värmepumpar kräver minimalt med underhåll. Luftvärmepumpar kan dock få viss isbeläggning under årets kalla månader, vilket kan kräva professionell hjälp. Att själv ta bort isen kan skada värmepumpen. Läs om hur du gör detta i stycket nedan.

Avfrostning av luftvärmepump

När temperaturen sjunker under 5 minusgrader utomhus, bildas frost på värmepumpens utsida. Vanligen avfrostar värmepumpen sig själv för att undvika isbildning, men ibland kan värmepumpen drabbas av onormalt mycket isbildning. Det beror ofta på att:

 • Utetemperaturen sjunkit snabbt på kort tid.
 • Hög luftfuktighet vid nollgradig temperatur.
 • Värmepumpen är underdimensionerad och fungerar därmed inte effektivt.

Onormalt mycket isbildning kan givetvis även bero på att värmepumpen inte fungerar som det ska. För att få bort isen bör du använda varmt vatten som du häller över värmepumpens utsida. Var uppmärksam på att vattnet inte kommer i kontakt med kompressor eller annan elektronik.

Checklista – innan du skaffar värmepump

Varmepump _checklista

Vidare finns det andra aspekter som du bör ta hänsyn till vid installation av värmepump. 


Kanske vill du ha svar på frågan: Hur många kilowatt drar en värmepump i timmen? Vet du redan vilken typ av värmepump ditt hushåll behöver? Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret för att beställa kostnadsfria offerter. Det är ett enkelt sätt att kunna jämföra olika leverantörer och du binder inte upp dig till något avtal. Vi på GreenMatch vill att det det ska vara enkelt att välja förnybar energi!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?