Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Det finns fler olika typer av värmepumpar. Beroende på värmebehov och var i landet du bor kan den ultimata lösningen variera från hushåll till hushåll. Storleken på huset och hur många ni är i familjen har också en inverkan på vilken typ av värmepump som passar bäst. Här kan du läsa mer om den bästa och billigaste luftvärmepumpen. Läs också mer om bra luft vatten värmepumpar: vilken luft vatten värmepump är bäst.
Om du har ett vattenburet uppvärmningssystem, är vätskeburna värmepumpar enkelt att installera. Här kan du läsa mer om luft-vattenvärmepumppriser. Har du idag luftburen värme, så kan en luftvärmepump vara ett alternativ. Oavsett vad du väljer, finns det flera saker du bör tänka på för att få en så effektiv uppvärmning som möjligt. Du vet väl att du förutom rotavdrag kan få bidrag för energieffektivisering, vilket innebär ett avdrag på max 30 000 kr på din värmepump?
Vet du redan vilken typ av uppvärmningssystem du behöver? Då kan du beställa flera offerter direkt på GreenMatch. Du kan få offerter från olika företag helt kostnadsfritt. Fyll i vårt formulär, så blir du kontaktad inom kort. Det ska vara enkelt att välja grön energi!
Det tar bara 30 sekunder
Alla typer av värmepumpar bygger på samma teknik. En kall sida tar upp värmeenergi från luft eller vätska med låg temperatur. Inuti värmepumpen värms luften upp och kan på så vis värma upp byggnader och tappvatten. Ju mindre temperaturskillnaden är mellan ute och inne, desto mer effektivt kan värmepumpen arbeta.
Beroende på förutsättningar och behov, passar olika typer av värmepumpar olika bra. Det finns helt enkelt inte någon värmepump som är “bäst”. Givetvis finns det värmepumpar som sparar mer energi, det vill säga har en högre värmefaktor, men investeringskostnaden måste även tas i beaktning vid köp av värmepump.
Det enklaste alternativet bland värmepumparna är en så kallad frånluftspump. Den måste dock kombineras med någon annan typ av värmekälla, eftersom den inte producerar någon värme. Istället tar det vara på värme som strömmar ut genom ventiler via särskilda frånluftsventiler.
Det dyraste alternativet är en bergvärmepump, men har du stort värmebehov återbetalas detta system inom några år. Bergvärme, jordvärme och sjövärme använder samma typ av värmepump och har därmed samma förutsättningar. Däremot krävs en viss närhet till sjö eller berg, alternativt storlek på tomten för jordvärme.
Värmepumpar kräver minimalt med underhåll. Luftvärmepumpar kan dock få viss isbeläggning under årets kalla månader, vilket kan kräva professionell hjälp. Att själv ta bort isen kan skada värmepumpen. Läs om hur du gör detta i stycket nedan.
När temperaturen sjunker under 5 minusgrader utomhus, bildas frost på värmepumpens utsida. Vanligen avfrostar värmepumpen sig själv för att undvika isbildning, men ibland kan värmepumpen drabbas av onormalt mycket isbildning. Det beror ofta på att:
Onormalt mycket isbildning kan givetvis även bero på att värmepumpen inte fungerar som det ska. För att få bort isen bör du använda varmt vatten som du häller över värmepumpens utsida. Var uppmärksam på att vattnet inte kommer i kontakt med kompressor eller annan elektronik.
Vidare finns det andra aspekter som du bör ta hänsyn till vid installation av värmepump.
Kanske vill du ha svar på frågan: Hur många kilowatt drar en värmepump i timmen? Vet du redan vilken typ av värmepump ditt hushåll behöver? Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret för att beställa kostnadsfria offerter. Det är ett enkelt sätt att kunna jämföra olika leverantörer och du binder inte upp dig till något avtal. Vi på GreenMatch vill att det det ska vara enkelt att välja förnybar energi!
Det tar bara 30 sekunder
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?