Jämför pris och offerter på värmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 05 mars 2021

Allt du behöver veta om värmepumpar

En luftvärmepump och tillhörande kontrollpanel

Den bästa värmepumpen

Det finns fler olika typer av värmepumpar. Beroende på värmebehov och var i landet du bor kan den ultimata lösningen variera från hushåll till hushåll. Storleken på huset och hur många ni är i familjen har också en inverkan på vilken typ av värmepump som passar bäst.

Om du har ett vattenburet uppvärmningssystem, är vätskeburna värmepumpar enkelt att installera. Har du idag luftburen värme, så kan en luftvärmepump vara ett alternativ. Oavsett vad du väljer, finns det flera saker du bör tänka på för att få en så effektiv uppvärmning som möjligt.

Vet du redan vilken typ av uppvärmningssystem du behöver? Då kan du beställa flera offerter direkt på GreenMatch. Du kan få upp till fyra offerter från olika företag helt kostnadsfritt. Fyll i vårt formulär, så blir du kontaktad inom kort. Det ska vara enkelt att välja grön energi!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så fungerar en värmepump

Alla typer av värmepumpar bygger på samma teknik. En kall sida tar upp värmeenergi från luft eller vätska med låg temperatur. Inuti värmepumpen värms luften upp och kan på så vis värma upp byggnader och tappvatten. Ju mindre temperaturskillnaden är mellan ute och inne, desto mer effektivt kan värmepumpen arbeta.

  1. Förångaren. Inuti förångaren finns ett kallt köldmedium i vätskeform. Köldmediet tar upp värme och börjar koka, så att det börjar att koka och övergår till gasform.
  2. Kompressorn. Gasen i förångaren fortsätter till kompressorn som drivs av el. Här komprimeras gasen ytterligare, vilket ökar både trycket och temperaturen på köldbäraren.
  3. Kondensorn. Gasen har en hög temperatur när den kommer in i kondensorns värmeväxlare. Värmen förs sedan över till uppvärmningssystemet via en värmebärare som kan bestå av luft eller vatten. Gasen kyls ner och kondenserar tillbaka vätska till systemet.
  4. Expansionsventilen. Köldmediets flöde mellan kondensorn och förångaren justeras här. Trycket sjunker och delar av köldmediet börjar koka för att sedan övergå till gasform igen.

Olika typer av värmepumpar

Beroende på förutsättningar och behov, passar olika typer av värmepumpar olika bra. Det finns helt enkelt inte någon värmepump som är “bäst”. Givetvis finns det värmepumpar som sparar mer energi, det vill säga har en högre värmefaktor, men investeringskostnaden måste även tas i beaktning vid köp av värmepump.

Det enklaste alternativet bland värmepumparna är en så kallad frånluftspump. Den måste dock kombineras med någon annan typ av värmekälla, eftersom den inte producerar någon värme. Istället tar det vara på värme som strömmar ut genom ventiler via särskilda frånluftsventiler.

Det dyraste alternativet är en bergvärmepump, men har du stort värmebehov återbetalas detta system inom några år. Bergvärme, jordvärme och sjövärme använder samma typ av värmepump och har därmed samma förutsättningar. Däremot krävs en viss närhet till sjö eller berg, alternativt storlek på tomten för jordvärme.

Vilken värmepump passar ditt hushåll?

VARMEPUMP_valj
Värmepumpar kräver minimalt med underhåll. Luftvärmepumpar kan dock få viss isbeläggning under årets kalla månader, vilket kan kräva professionell hjälp. Att själv ta bort isen kan skada värmepumpen. Läs om hur du gör detta i stycket nedan.

Avfrostning av luftvärmepump

När temperaturen sjunker under 5 minusgrader utomhus, bildas frost på värmepumpens utsida. Vanligen avfrostar värmepumpen sig själv för att undvika isbildning, men ibland kan värmepumpen drabbas av onormalt mycket isbildning. Det beror ofta på att:

  • Utetemperaturen sjunkit snabbt på kort tid.
  • Hög luftfuktighet vid nollgradig temperatur.
  • Värmepumpen är underdimensionerad och fungerar därmed inte effektivt.

Onormalt mycket isbildning kan givetvis även bero på att värmepumpen inte fungerar som det ska. För att få bort isen bör du använda varmt vatten som du häller över värmepumpens utsida. Var uppmärksam på att vattnet inte kommer i kontakt med kompressor eller annan elektronik.

Checklista - innan du skaffar värmepump

Varmepump _checklista

Vidare finns det andra aspekter som du bör ta hänsyn till vid installation av värmepump. 


Vet du redan vilken typ av värmepump ditt hushåll behöver? Följ länkarna högst upp i denna artikel för att beställa en kostnadsfri offert. Det är ett enkelt sätt att kunna jämföra upp till fyra olika leverantörer, och du binder inte upp dig till något avtal. Fyll bara i din kontaktinformation, så kontaktar vi dig snarast. Det ska vara enkelt att välja förnybar energi!

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut