Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Är solceller lönsamt och hur mycket kostar solceller? Detta är förmodligen de viktigaste frågorna som de flesta konsumenter ställer sig när de funderar på om de ska investera i solpaneler.
Läs vår artikel här för att ta reda på hur lönsamma solpaneler egentligen är, hur mycket du kan spara med solpaneler och hur du tar reda på om solpaneler är en lönsam investering för dig också i framtiden.
Under tiden kan du läsa mer om de nuvarande villkoren för skattereduktion för solceller.
Vill du undersöka om solceller är en lönsam investering för dig? Få upp till fyra gratis offerter utan bindning på solceller från lokala installatörer. Du slipper allt jobb med att själv ta in offerter - vi gör jobbet åt dig! Fyll bara i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Solpaneler är en lönsam investering. Det beror naturligtvis på dina specifika omständigheter, men i de allra flesta fall är solceller en bra investering.
Du kan förvänta dig en avkastning på 5 - 15 % per år och med en 5 kW solcellsanläggning kommer du att spara cirka 6 500 kr per år, vilket innebär att solcellssystemet har betalat sig självt inom 10 år.
Ju högre elpriset är desto mer kommer du att tjäna på dina solceller. Blir elpriset högre så kommer du att tjäna på att använda egenproducerad el. Du får då också högre pris för solelen du säljer.
Frågan är då vilka besparingar du kan göra med solceller. Här nedan har vi gjort en tabell som visar besparingar på 10 kW solceller.
I tabellen nedan kan du se brytpunkter för lönsamhet för solcellssystem i tre olika storlekar.
Antal kW | Pris med grönt avdrag på 20 % | Förväntad besparing per år med egenproducerad och såld el | Förväntad brytpunkt för lönsamhet för olika system |
---|---|---|---|
5 kW | 89 600 kronor | 7 500 kronor | Cirka 12 år |
10 kW | 156 000 kronor | 15 000 kronor | Cirka 10,5 år |
15 kW | 200 000 kronor | 22 500 kronor | Cirka 9 år |
Svaret på om man tjänar på att sälja solel från solceller är i de allra flesta fall ja.
Du tjänar i snitt 6 000 kr per år per 100 000 kr du investerar i solceller. Det betyder i praktiken att avkastningen blir bättre än bankräntan och du kan få bra avkastning på ditt investerade kapital samtidigt som du är med i den gröna omställningen.
Enligt en undersökning av Booli höjer du även värdet på ditt hus i snitt med hela 250 000 kr.
Att köpa solceller är därför en lönsam investering i flera olika avseenden.
Att installera solceller kan innebära stora besparingar på elräkningen, men exakt hur mycket du sparar beror på flera faktorer. Den totala besparingen beräknas utifrån systemets storlek, takets lutning och läge, samt hur mycket av den producerade elen du själv kommer att använda.
Generellt kan en normalstor solcellsanläggning på 5 kW spara runt 6 500 kr och en 10 kW anläggning cirka 13 000 kr per år i elkostnader.
Men det beror givetvis på elpriser och elbolagets ersättning för såld överskottsel.Vid höga elpriser blir dina besparingar större eftersom du ersätter dyr köpt el med egenproducerad el.
Även om solceller på vintern producerar mindre el, så är elpriserna ofta högre, är besparingen fortfarande betydande. På sommaren kan du överproducera el och sälja överskottet tillbaka till nätet, medan vintern kräver att du köper mer el – men de ekonomiska fördelarna jämnar ut sig över året.
Solceller lönar sig inte om du har ett tak som är skuggat stora delar av dagen, om taket är i dåligt skick och snart behöver bytas, eller om din elförbrukning är väldigt låg.
För de flesta hushåll med ett bra läge och normal elförbrukning är solceller en smart investering. Det är särskilt lönsamt om du bor i ett område med höga elpriser och förbrukar mycket el under dagen och planerar att bo kvar i huset länge.
Har du dessutom möjlighet att sälja överskottsel tillbaka till elnätet ökar lönsamheten ytterligare. Kort sagt: solceller lönar sig bäst för hushåll med goda solförhållanden och ett långsiktigt perspektiv.
Regeringen har hösten 2024 föreslagit flera förändringar som påverkar stödet för solceller. En av de stora förändringarna är att det gröna avdraget för installation av solceller föreslås sänkas från 20 % till 15 %. Om förslaget godkänns kommer det att träda i kraft den 1 juli 2025.
Utöver detta föreslås också att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el, ofta kallad "60-öringen", ska avskaffas. Denna skattereduktion har länge varit en ekonomisk fördel för privatpersoner som säljer överskottsel tillbaka till elnätet.
Förslagen motiveras med att marknaden för solceller har mognat och att stöden inte längre behövs i samma utsträckning. Men för den som överväger att investera i solceller kan det vara klokt att agera innan de nya reglerna träder i kraft, för att maximera de ekonomiska fördelarna med det gröna avdraget.
Priset på solceller de senaste 7 åren har sjunkit med upp till 80 %?
Att låna pengar för att investera i solceller kan löna sig, men det beror på lånevillkoren och elprisutvecklingen. Vill du ha ett solcellstak får du räkna med ett mycket högre pris.
Här är två exempel på vanliga takmonterade solceller som illustrerar skillnaden mellan att köpa kontant och att låna:
Exempel 1: Ingen lånekostnad
En solcellsanläggning kostar 150 000 kr och betalar sig själv på 10 år tack vare minskade elräkningar och grönt avdrag. Efter 10 år har du i princip gratis el från dina solceller under resten av deras livslängd (ca 15–20 år).
Exempel 2: Lån med ränta
Om du istället lånar 150 000 kr till 4 % ränta över 10 år blir månadskostnaden cirka 1 500 kr. Du sparar fortfarande på elräkningen, men en del av besparingen går till att betala ränta och amortering. I detta scenario kan det ta något längre tid att se en nettoavkastning, men efter låneperioden är du i samma ekonomiska läge som utan lån.
Slutsatsen är att det kan löna sig att låna till solceller, särskilt om du har höga elpriser och en långsiktig plan. Ett lån gör det möjligt att börja spara på elräkningen direkt, men var beredd på att jämföra lånevillkor och räkna på solcellernas återbetalningstid så att det blir ekonomiskt hållbart för dig.
Ja, det kan vara lönsamt att skaffa solcellsbatteri till dina solceller. Ett batteri till solceller har ofta lång återbetalningstid och kan inte lagra el så lång tid framåt. Men ett solcellsbatteri kan vara mycket användbart vid pristoppar i elpriset. Du kan spara elen från dagen och använda den när det är mörkt. Dessutom är det gröna avdraget hela 50 % på solcellsbatterier. Ett annat tungt argument är att du nästan kan bli helt självförsörjande på el under sommarmånaderna.
Läs mer om priset för solcellsbatterier här: solcellsbatteri pris.
Med vår solcellskalkylator kan du räkna på solceller. Då får du reda på återbetalningstiden, eller ROI (Return of investment) för både med och utan grönt avdrag. Undrar du vilken storlek på solpanelerna du ska ha? Pröva då att använda vår solcellskalkylator.
Du skriver bara in dessa variabler för att räkna ut lönsamheten på dina solceller:
KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) har gjort en lönsamhetskalkyl som du också kan ta del av.
För att avgöra om solceller är rätt investering behöver du se över din energiförbrukning, takets förutsättningar och installationskostnaden. Med stigande elpriser kan solceller bli ännu mer lönsamma över tid. Tänk också på att framtida bidrag och skatteavdrag kan minska i framtiden. Att investera nu kan ge både besparingar och skydd mot kommande prisökningar.
Beställ upp till 4 gratis offerter utan bindning redan idag. Du slipper själv ta in offerter från olika installatörer. Vi gör jobbet åt dig! Fyll bara i vårt enkla formulär och luta dig tillbaka.
Det tar bara 30 sekunder
Det lönar sig för det mesta. Men… för att det ska bli en lönsam investering så bör priset per kW vara under 20 000 kronor efter avdrag.
Är priser 30 000 kronor per kW efter avdrag så går avkastningen på ett ut med inflationen.
Vinsterna “äts upp” av inflationen.
Det bästa sättet att ta reda på om solceller lönar sig är att ta in och jämföra offerter från flera olika installatörer. Offerterna du får via oss på GreenMatch är utformade efter dina specifika behov.
Installerar du en solcellsanläggning i sydläge på 10 kW (ca 50 kvm) så kommer den att ge cirka 9500 kWh per år. Här är ett räkneexempel: hälften säljs och hälften används i hushållet och priset i snitt är 126 öre för egenanvänd el och 113 öre för såld el. Besparingen blir cirka 11 500 kr på ett år.
Installerar du solceller för cirka 100 000 kronor så kan du minska din elräkning med 6 000 kronor per år. Avkastningen ligger mellan 5 och 7 procent.
Solceller är dyra att köpa. Köpet är en hög engångskostnad, som inte alla har råd med. När du investerar i solceller innefattar priset solcellsmodulerna, växelriktare, kablaget och installationen.
En solcellsanläggning ökar fastighetsvärdet med cirka 14 %. Denna värdeökning får du inte ta del av om du leasar solcellerna istället för att köpa dem.
Du slipper köpa solceller själv om du leasar en solcellsanläggning. Du betalar en månadssumma till din leverantör som hyr ut anläggningen. Du behöver inte stå för underhåll eller service. Det sköter leverantören.
Ja, du får grönt avdrag på 20 % av det totala beloppet när du köper ett solcellspaket. På laddboxar och solcellsbatterier är det gröna avdraget hela 50 %. Läs mer på: solceller bidrag om bidrag för solceller och solcellsbatteri pris om priser på batterier till solceller.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder