Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 4 juni 2024

Räkna på solceller med vår solcellskalkylator

Vår solcellskalkylator hjälper dig förstå faktorerna som påverkar lönsamheten. Fyll i den redan nu här nedan eller fortsätt läs om hur du kan räkna på solceller.

Att räkna på solceller är inte helt okomplicerat. Det är många faktorer som spelar roll och olika sorters beräkningsmetoder kan kännas svårbegripliga. Därför har vi skapat den här solcellskalkylatorn för att du ska kunna göra en skissartad solelskalkyl. Förhoppningsvis kan den skapa en någorlunda rättvis prisbild utifrån dina önskningar och behov. Du bör dock vara medveten om att en installatör eller leverantör kan hjälpa dig med mer specifika beräkningar för hur det blir för just din solcellsanläggning.

Här kan du läsa mer om solceller till villa: solpaneler villa och här kan du läsa mer om solceller på taket.

Räkna på solceller
Räkna ut

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Resultat visas direkt och ingen personlig information sparas.

Observera att solelskalkylen är baserad på antaganden och resultaten kan skilja sig från verkligheten.

Energimyndigheten rekommenderar att du som kund bör jämföra offerter från 3 olika installatörer. Vi på GreenMatch kan hjälpa dig med detta. Vi gör att du kommer i kontakt med våra samarbetspartners och du kan få upp till 4 offerter gratis och utan bindning. Du slipper själv att tillbringa många långa tråkiga timmar med att själv kontakta installatörer. Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i ett enkelt formulär. Kom igång och beställ offerter redan idag för att skaffa dig en prisbild utifrån dina förutsättningar.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Beräkna solcellers lönsamhet

En solcellskalkyl kommer aldrig kunna ge en helt säker bild av framtiden. Under en så lång tid som en solcellsanläggning håller kan väldigt mycket förändras. Till exempel elpriset, skattelättnader och avgifter är faktorer som förändras över tid och är omöjliga att förutspå.

När du väljer ett komplett solcellspaket är det ju inte bara priset du ska gå efter heller. Olika solpaneler kan ju vara av olika kvalitet, degraderas olika mycket, se olika ut och kan även ha olika långa garantier, både gällande produktgaranti och effektgaranti. Ta därför också med andra faktorer än lönsamhet när du beräknar solcellers storlek. Ta reda på mer om solcellers återbetalningstid.

Hur ska jag fylla i solcellskalkylatorn?

Investering Solceller

Pris per kW varierar mycket beroende på vilken tillverkare och vilken typ av solceller du vill installera. Du kan ändå räkna med att priset per kilowatt för solceller ligger mellan 10 000–15 500 kronor med installation, moms och grönt avdrag.

Installerad effekt i kW påverkar hur mycket el ditt solcellssystem producerar totalt. Har du en anläggning med 10 stycken 500 W-paneler så motsvarar detta 10 gånger 500 W, alltså 5 000 w eller 5 kW. Detta kräver en yta på cirka 30 kvm för dina solceller.

Kilowattimmar per år per kW. Detta har att göra med hur mycket el dina solceller producerar. I Sverige brukar man generellt räkna med att varje installerad kW ger 1000 kWh el. Detta mått varierar givetvis mycket över året, exempelvis geografisk placering och årstid.

Andelen egenanvänd el är helt enkelt hur stor andel av den producerade andelen el som du själv tänkt använda och hur stor andel du tänkt sälja vidare på elnätet.

Hur mycket kan jag lita på solcellskalkylatorn?

Som sagt så ger vår solcellskalkylator en fingervisning om hur exakt beräkningen överensstämmer med verkligheten när du faktiskt har installerat dina solceller. Det är därför alltid bäst att noga rådgöra med en erfaren solcellsinstallatör om du vill ha svar på dina frågor när du får den bästa offerten på solceller.

Därför bör du jämföra priset per kW

Priset per installerad kW är det lättaste att använda för att jämföra olika anläggningar. Andra faktorer som presenteras i offerter kan skilja sig beroende på vilka antagande leverantörerna gör i sina uträkningar. Till exempel kan exakt samma anläggning ge olika förväntade effekt (kWh/år) beroende på vilken databas leverantören använt sig av vid beräkning. Läs mer om problematiken från Bengt Stridhs intervju i SVT.

Du kan inte heller bara ta hänsyn till antalet paneler, eftersom olika märken kan ha olika mycket effekt (watt). Det är oftast lättast att jämföra pris per installerad kW. Det är också viktigt att jämföra offerter från flera olika solcellsföretag i Sverige så att du inte betalar för högt pris. Energimyndigheten rekommenderar att du som kund bör jämföra offerter från 3 olika installatörer. Via GreenMatch kan du få upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper att själv tillbringa timmar med att kontakta olika installatörer. Allt du behöver göra är att fylla i ett enkelt formulär. Klicka bara på knappen nedan för att beställa offerter redan idag.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om vår solcellskalkylator

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?