Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Vår solcellskalkylator hjälper dig förstå faktorerna som påverkar lönsamheten. Fyll i den redan nu här nedan eller fortsätt läs om hur du kan räkna på solceller.
Att räkna på solceller är inte helt okomplicerat. Det är många faktorer som spelar roll och olika sorters beräkningsmetoder kan kännas svårbegripliga. Därför har vi skapat den här solcellskalkylatorn för att du ska kunna göra en skissartad solelskalkyl. Förhoppningsvis kan den skapa en någorlunda rättvis prisbild utifrån dina önskningar och behov. Du bör dock vara medveten om att en installatör eller leverantör kan hjälpa dig med mer specifika beräkningar för hur det blir för just din solcellsanläggning.
Här kan du läsa mer om vad som gäller med solceller på taket.
Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.
Resultat visas direkt och ingen personlig information sparas.
Observera att solelskalkylen är baserad på antaganden och resultaten kan skilja sig från verkligheten.
Energimyndigheten rekommenderar att du som kund bör jämföra offerter från 3 olika installatörer. Vi på GreenMatch kan hjälpa dig med detta. Vi gör att du kommer i kontakt med våra samarbetspartners och du kan få upp till 4 offerter gratis och utan bindning. Du slipper själv att tillbringa många långa tråkiga timmar med att själv kontakta installatörer. Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i ett enkelt formulär. Kom igång och beställ offerter redan idag för att skaffa dig en prisbild utifrån dina förutsättningar.
Det tar bara 30 sekunder
En solcellskalkyl kommer aldrig kunna ge en helt säker bild av framtiden. Under en så lång tid som en solcellsanläggning håller kan väldigt mycket förändras. Till exempel elpriset, skattelättnader och avgifter är faktorer som förändras över tid och är omöjliga att förutspå.
När du väljer ett komplett solcellspaket är det ju inte bara priset du ska gå efter heller. Olika solpaneler kan ju vara av olika kvalitet, degraderas olika mycket, se olika ut och kan även ha olika långa garantier, både gällande produktgaranti och effektgaranti. Ta därför också med andra faktorer än lönsamhet när du beräknar solcellers storlek. Ta reda på mer om solcellers återbetalningstid.
Pris per kW varierar mycket beroende på vilken tillverkare och vilken typ av solceller du vill installera. Du kan ändå räkna med att priset per kilowatt för solceller ligger mellan 10 000–15 500 kronor med installation, moms och grönt avdrag.
Installerad effekt i kW påverkar hur mycket el ditt solcellssystem producerar totalt. Har du en anläggning med 10 stycken 500 W-paneler så motsvarar detta 10 gånger 500 W, alltså 5 000 w eller 5 kW. Detta kräver en yta på cirka 30 kvm för dina solceller.
Kilowattimmar per år per kW. Detta har att göra med hur mycket el dina solceller producerar. I Sverige brukar man generellt räkna med att varje installerad kW ger 1000 kWh el. Detta mått varierar givetvis mycket över året, exempelvis geografisk placering och årstid.
Andelen egenanvänd el är helt enkelt hur stor andel av den producerade andelen el som du själv tänkt använda och hur stor andel du tänkt sälja vidare på elnätet.
Som sagt så ger vår solcellskalkylator en fingervisning om hur exakt beräkningen överensstämmer med verkligheten när du faktiskt har installerat dina solceller. Det är därför alltid bäst att noga rådgöra med en erfaren solcellsinstallatör om du vill ha svar på dina frågor när du får den bästa offerten på solceller.
Priset per installerad kW är det lättaste att använda för att jämföra olika anläggningar. Andra faktorer som presenteras i offerter kan skilja sig beroende på vilka antagande leverantörerna gör i sina uträkningar. Till exempel kan exakt samma anläggning ge olika förväntade effekt (kWh/år) beroende på vilken databas leverantören använt sig av vid beräkning. Läs mer om problematiken från Bengt Stridhs intervju i SVT.
Du kan inte heller bara ta hänsyn till antalet paneler, eftersom olika märken kan ha olika mycket effekt (watt). Det är oftast lättast att jämföra pris per installerad kW. Det är också viktigt att jämföra offerter från flera olika solcellsföretag i Sverige så att du inte betalar för högt pris. Energimyndigheten rekommenderar att du som kund bör jämföra offerter från 3 olika installatörer. Via GreenMatch kan du få upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper att själv tillbringa timmar med att kontakta olika installatörer. Allt du behöver göra är att fylla i ett enkelt formulär. Klicka bara på knappen nedan för att beställa offerter redan idag.
Det tar bara 30 sekunder
För varje producerad mWh (1 000 kWh) får du ett certifikat från staten. Mer storskaliga producenter och elanvändare är kvotpliktiga, och blir därför skyldiga att köpa en viss andel elcertifikat beroende på hur mycket de producerar. Elcertifikatet säljs på en öppen marknad, och priset beror därför helt enkelt på efterfrågan.
Det handlar inte om mycket pengar. Enligt Energimyndigheten fick en genomsnittlig 5 kW anläggning 220 kr i elcertifikat under 2019.
Ursprungsgaranti utfärdas för varje MWh du producerar. Garantin utfärdas av staten. Den säljs, likt elcertifikatet, på en öppen marknad och priset baserad på efterfrågan. Elleverantörer som vill sälja den sortens el kan då köpa ursprungsgarantier motsvarande den andel el de vill sälja.
Detta går att ordna att det sker automatiskt och löpande mellan dig och din köpare. Läs mer om ursprungsgarantier på Energimyndighetens sida.
Räntan vi använt oss av i kalkylatorn är baserad på nuvärdesmetoden. Det visar helt enkelt vad pengarna skulle vara värda i dagsläget, vid den förväntade räntan.
Kalkylräntan kan användas för att se hur lönsam investeringen är ur rent ekonomiskt perspektiv. Den visar hur mycket pengar som i dagsläget skulle behövas, med angivna avkastningen, för att få så mycket pengar.
Ur ett rent ekonomiskt perspektiv finns det säkert flera andra investeringar som kan vara mer lönsamma än solceller. Men att installera solceller ger dig så mycket mer än bara ekonomisk vinst. Genom att du producera egen, grön och förnybar energi bidrar du till en mer hållbar framtid för dig, och dina barn.
Den ekonomiska livslängden är hur länge du förväntar att solcellerna ska vara produktiva i kalkylen. Solceller brukar i de flesta fall ha en effektgaranti på 25 år. Dock räknar man oftast med en livslängd på 30 år (även om de kan hålla längre än det, med något lägre effekt).
Skattereduceringen är en uppmuntran från staten att producera, och sälja, grön energi. Den är ligger på 60 öre per såld kWh. Skattereduceringen har i nuläget inget slutdatum, utan finns på obestämd tid. Det kan alltså betyda att den kan komma finnas under hela livslängden för din solcellsanläggning, eller så kan den försvinna om 5 år. Vi har därför som standard valt att lägga 15 år som standardtid.
Två regler är att du kan installera lika många Watt solceller som storleken på din huvudsäkring gånger 690. Du bör heller inte installera fler watt än din årliga förbrukning i kWh. Är din huvudsäkring 16 A kan du därför med fördel installera cirka 11 kW solceller.
Du kan räkna med att solceller i normala fall har en återbetalningstid på mellan 10 och 15 år. Under optimala förutsättningar kan återbetalningstiden vara så låg som 8 år. Tänk på att återbetalningstiden förlängs om du köper till ett solcellsbatteri. Det är svårt att ge exakta svar eftersom elpriset, inköpspris och elproduktion påverkar återbetalningstiden mest.
På ett år kan du räkna med att solceller producerar mellan 150 och 220 kWh per kvadratmeter. En solcellsanläggning på 50 kvm kan producera från 7 500 till 12 000 kWh per år.
Räkna med att solceller producerar mellan 150 och 220 kWh per kWh per kvadratmeter och år. En solcellsanläggning på 25 kvm kan producera mellan 3750 och 6 000 kWh per år.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?