Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

10 fördelar och nackdelar med solenergi 2024

En av de bästa fördelarna med solenergi är att den är en ständigt förnybar energikälla. Den är här för att stanna, åtminstone de kommande fyra miljarder åren.

Men som med allt annat har solenergi sina goda och mindre goda sidor. Faktum är att solenergi är en av de bästa energikällorna vi har på vår jord. Denna guide kommer att vara användbar om du planerar vara lite miljövänligare och funderar på att investera i solenergi och dessutom vill veta mer om hur solceller funkar och få svar på frågan: Vad kostar solceller?

Vet du redan nu att du är intresserad av att beställa gratis offerter så tveka inte. Med GreenMatch offertjänst har du inga förpliktelser. Du kan få upp till 4 gratis offerter helt utan bindning. Du slipper att själv kontakta upptagna installatörer i timmar och de vet att de konkurrerar om dig som kund så de kommer att ge dig sina bästa erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Fördelar med solenergi

1. Energi, även när det är molnigt 

Hur fungerar solpaneler? Med solpaneler genererar du elektricitet från solenergi. Solpanelerna kan till och med producera elektricitet under molniga dagar, därför har de alltså inget behov av direkt solljus. Solpanelerna använder nämligen energin från solen och inte värmeenergin.

Det fungerar som så att en växelriktare omvandlar energin till 230V växelström. Växelriktaren kopplas in i husets vanliga växelcentral och på så vis kan strömmen användas till hushållet. Om du producerar mer el än du använder exporteras den tillbaka till nätet och kan istället användas under natten eller under tillfällen då du använder mer energi än du genererar. Här kan du läsa mer om 5 fakta om solenergi som du inte vill missa.

2. Underhållsfri

Solpaneler behöver näst intill inget underhåll. Det enda skulle vara om det råkar komma smuts eller löv på dem och då är det bara att borsta av det. Panelernas effektgaranti är vanligtvis på 25 år och växelriktarens garanti mellan 5-10 år, om det skulle vara något som skulle behöva bytas ut är det inverteraren som konverterar likström till växelström, vilket brukar vara efter en period på 10-15 år.

Det är viktigt att poängtera att systemet bör undersökas var 4-7:e år. Det rekommenderas också att du frågar din installatör om de särskilda underhållskraven för just ditt system.

3. En sann miljövän

Förutom att spara energi med ett solsystem, så blir du en god miljövän och minska din miljöpåverkan. Solenergin avger inte koldioxid eller andra utsläpp som påverkar atmosfären. Det finns nästan inga gifter som frigörs i miljön medan vi använder solel för att möta våra energibehov.

4. Egen elproduktion

Vid val och implementering av solenergi genererar du egen elektricitet. Detta innebär att du inte kommer att påverkas av de förväntat stigande elpriserna. Många villor i Sverige har utrymme på taket för tillräckligt med solceller för att producera solenergi som täcker energibehovet under sommarmånaderna. Många vill veta vilken storlek på solceller de behöver för att producera optimalt med el. Här kan du få svar på: Hur mycket el producerar solceller på en dag?

Under vintern när solinstrålningen - eller insolationen som det också heter - är lägre, produceras dagligen endast en sjundedel av den energi som kan produceras under en sommardag, vilket gör att du då behöver köpa in el från det allmänna nätet.

Men genom att sälja överskottselen under sommaren kan dessa kostnader i stort sett jämnas ut, beroende på din elnätsleverantör.

Här kan du läsa mer om Skatteregler för solceller.

5. Ökar värdet på ditt hus

Solenergi anses vara en förbättring för ditt hem och kan öka det totala värdet på din villa. Vanligast är att man installerar solpaneler på tak, men du kan även montera solceller på marken. Det gör det mer attraktivt för potentiella köpare, om du är intresserad av att sälja huset i framtiden. Genom att lägga till solpaneler ökar du din egendoms standard avseende energianvändning. Du har då möjlighet att genomföra en energibesiktning för att få en energicertificering, vilket ger villan ett intyg på att bostaden är energisnål.

Nackdelar med solenergi

1. Elproduktionen under vintertiden

När det gäller energiproduktionen av solenergi så är det en stor skillnad mellan sommar och vinter. Under sommaren produceras det upp till sju gånger så mycket energi jämfört med under vintern.

Av detta skäl är det vanligt att kombinera ett solvärmesystem med andra typer av värmeförsörjning, såsom värmepumpar, pellets eller vedpannor. Däremot är solcellerna mer effektiva under vintern eftersom mer energi kan utvinnas ur solinstrålningen då solcellerna är kalla.

2. Molnighet

För att solenergi ska fungera optimalt så krävs det att solen skiner. Molnigt väder genererar dock en viss del av solenergi, men det mest effektiva är klar solenergi. Men som tidigare nämnts så fungerar solpanelerna under alla förhållanden, dock inte optimalt och får då kompletteras med en alternativ värmekälla. Det finns ett flertal olika utformningar och lösningskonstruktioner som kan kombineras med solvärme för miljövänlig energiutvinning. Molniga dagar kan alltså vara en nackdel för solenergi.

3. Hög engångskostnad

För ett hushåll innebär installation av solvärme en stor engångskostnad, även om det går att få avdrag från staten. Initialtiden är hög och återbetalningen lång men därefter så har du en kostnadsfri energikälla till hemmet. Vid inköp av solenergi bör du överväga initialkostnaden, då du har möjlighet att införskaffa solceller med högre kvalitet. En hög kvalitet ger mindre kostnader för reparation och underhåll samt en livslängd på upp till 30 år.

4. Kostsamt alternativ för att utvinna grön energi

Den vanligaste och mest väsentliga begränsningen vid användandet av solceller är att metoden är en av de dyraste formerna för att utvinna grön energi. Denna problematik kan dock underlättas något för privatpersoner genom att ansöka om det gröna skatteavdraget.

Det gröna avdraget ligger på  20 % av den totala kostnaden upp till max 50 000 kr. Med de kan du även få 50 % avdrag på både solcellsbatterier och laddboxar! Dock delar de maxbeloppet på 50 000 kr  per person och år. Här kan du läsa mer om det kan vara värt att skaffa ett solcellsbatteri eller inte: solceller batteri eller inte.

När återbetalningstiden för solcellerna passerat, har du däremot gratis energiproduktion i minst ett - om inte två - decennier. För en komplett solcellsanläggning så kan du läsa mer om Solcellspaket. Du kan även köpa solceller från Ikea, läs mer på: ikea solceller.

5. Känslig för skugga

Det är viktigt att tänka på att solceller inte ska överskuggas. När du använder ljus för att generera elektricitet påverkas energiupptagningen av exempelvis skugga från träd eller antenner. Solcellernas upptagningförmåga blir på så vis begränsad eftersom solceller använder ljuset från solens strålar för att generera elektricitet.

Det är också mycket större del av panelen, än den som skuggas, som tappar förmågan att producera el. I moderna paneler finns det ofta bypassdioder som minskar detta problem. Men, det smidigaste alternativet är att ha solpanelerna placerade på taket som vanligtvis brukar vara förhållandevis skuggfritt.

Sammanfattning fördelar och nackdelar med solenergi

Nedan kan du snabbt se över fördelarna och nackdelarna med solenergi. I de allra flesta fall överväger fördelarna.

Sammanfattning: 5 fördelar med solenergi

1. Du kan producera solenergi även när det är molnigt

2. Solenergi är så gott som underhållsfritt

3. Solenergi är en förnybar energikälla, som när det utvinns inte avger några utsläpp

4. Med egen utvinning av solenergi påverkas du till mindre grad av stigande elpriser

5. Genom att investera i solceller till ditt tak ökar du värdet på fastigheten

Sammanfattning: 5 nackdelar med solenergi

1. Under vintertiden minskar produktionen av solenergi

2. Effektiviteten av elproduktionen minskar något vid molnighet

3. Investeringskostnaden är relativt hög – kom ihåg att använda antingen solcellsstöd eller rotavdrag

4. Återbetalningstiden på solceller är för närvarande relativt lång och ligger på 10-25 år

5. Solcellerna är känsliga för skugga och bör placeras optimalt för att vara effektiva

Är du redo att ta till vara på solens energi och sänka dina elräkningar?

Beställ offerter på solceller via GreenMatch redan idag. Vår offerttjänst är alltid helt gratis och helt utan förpliktelser, så du har ingenting att förlora. Du får upp till 4 gratis offerter helt utan bindning. Installatörerna konkurrerar om dig som kund så de ger dig sina bästa erbjudanden. Dessutom slipper du själv att ringa eller mejla runt i timmar för att försöka få tag på upptagna installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?