Jämför pris och offerter på Laddbox
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Laddbox - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 13 september 2021

Laddbox till hemmet - snabbt, billigt och säkert!

En laddstation för din elbil hemma

Att ladda din elbil med en laddbox ger många fördelar. En laddbox medför både snabbare laddning och gör det säkrare att ladda bilen hemma. Detta då det kan vara en brandrisk att ladda ur stickuttag. En laddbox är inte en alltför stor investering, och fördelarna väger upp för kostnaderna. Förutom att det är snabbare och säkrare, kan det även bli billigare.

Du betalar mycket mindre för varje kWh när du laddar hemma, gentemot att ladda vid offentliga laddpunkter. Med en laddbox kan du också ställa in när på dygnet bilen ska laddas, så att den laddar när elkostnaderna är som lägst - eller kanske när solcellerna på din villa producerar som mest el.

En laddbox hemma ger även en stabilare utgångspunkt. Är du beroende av att ladda bilen vid laddningsstationer eller ur stickuttag kan bilen kanske inte ha nog batteri när du behöver det.

Många moderna laddboxar har även tillhörande appar till telefonen med fjärrstyrning och olika inställningar. Du kan på så sätt välja när den ska ladda för bästa elpris, eller se till bilen laddas upp till när du behöver ta den någonstans, även när du är ute på vift.

Kan jag ladda bilden i ett vanligt eluttag?

Det är vanligtvis möjligt att ladda din elbil i ett vanligt eluttag hemma, men det finns risker med att göra det - speciellt långsiktigt. Vanliga eluttag är nämligen inte dimensionerade för så höga effekter som laddningen av elbilen ger upphov till, speciellt under många timmar i sträck.

När bilen laddas belastas elsystemet och slits av de temperaturväxlingar som uppstår i ledningar, kontakter och i elcentralen. Dessutom kan dolda fel i elsystemet ge upphov till bränder när det belastas så hårt som vid billaddning.

Undvik brandrisk med en laddbox till din elbil istället för att ladda i vanligt eluttag

Med en separat laddbox undviker du att belasta ditt nuvarande elsystem på samma sätt, då den kopplas separat till elcentralen, och därför minimerar du också brandrisken. Det är på husägarens ansvar att se till så att elsystemet är säkert, känn dig säkrare när du laddar elbilen hemma med en separat laddbox.

OBS! Kom ihåg att även kolla med ditt försäkringsbolag om vad som gäller, exempelvis om din försäkring täcker bränder som uppstår om du laddar bilen i ett vanligt eluttag. Om det skulle uppstå en brand kan det även finnas ett aktsamhetskrav i försäkringsvillkoren som ger lägre ersättning om laddboxen inte installerats på ett korrekt sätt.

Vad är priset för en laddbox?

En laddbox till hemmet kostar normalt mellan 10 000 till 30 000 kronor inklusive installation. Priset för en laddbox beror på otaliga faktorer som kW, uttag, märke, installation och tillbehör som appar. Som tur är finns det bidrag som skär ner priset rätt rejält.

Prisexempel på nyckelfärdig installation
Laddbox Pris Pris med bidrag
3,7 kW en-fas, 16 a 12 000 kronor 6 000 kronor
11 kW tre-fas, 16 a 17 000 kronor 8 500 kronor
22 kW tre-fas, 20 a 22 000 kronor 11 000 kronor

Bidrag till din laddbox

Nytt, grönt avdrag på 50 % från 2021

För installationer utförda och betalda efter 1 januari 2021 kan du använda ett nytt avdrag för grön teknik. Skatteavdraget uppgår till 50 % för totala priset på laddboxen, inklusive installation. Till skillnad från ladda hemma har det nya bidraget till laddboxar ett maxbelopp på totalt 50 000 kr per år och person.

Grönt skatteavdrag för laddbox på 50 procent

Maxbeloppet för gröna avdraget är dock gemensamt med investeringar i både solceller och solcellsbatterier. Men det stora investeringar för under ett år för att nå avdragstaket. Och du kan alltid sprida ut investeringarna över flera år.

Beställ offerter på laddboxar?

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vad kostar det att installera laddbox?

Priset för en standardinstallation ligger normalt på 5 000 - 6 000 kronor för dig som installerar laddboxen hemma, men kan sträcka sig mellan 3 000 - 10 000 kronor. Installationen av en laddbox måste alltid utföras av en behörig elektriker. Priset varierar beroende på hur omfattande installationen blir för ditt hus, närheten till elcentralen och eventuella extra materialkostnader. Det gröna avdraget avser dock både installation och materialkostnader så det är det totala priset som du sedan får dra 50 % av från.

Vill ni ha en laddstolpe utomhus kan det krävas att du gräver ner en kabel till stolpen. Att ha en markmonterad laddstolpe istället för en laddbox som hänger på väggen kan därför bli mycket dyrare. Då det kräver grävarbete och kablar som ska läggas ner.

Installerar du den till hemmet för eget bruk är det oftast billigare att få upp den på väggen.

Vad kostar det att ladda elbilen hemma?

Kostnaden att ladda din bil beror främst på hur mycket du betalar för din el. En laddbox kan sänka kostnaderna genom att du kan bättre reglera när du laddar elbilen. Men i slutändan beror det till absolut största del på hur mycket du betalar för elen.

Hur långt du kommer på en laddning beror sedan på din elbil. Men du kan i regel räkna med 2 kWh per mil - vilket resulterar i en kostnad på 2-3 kronor per mil när du laddar hemma. I offentliga laddstationer varierar priset mycket mer, det kan normalt kosta mellan 4 till 10 kr per mil enligt allt om elbil. Det blir då halva priset att ladda hemma. Detta kombinerat med bekvämligheten att ladda hemma gör laddboxen till ett måste för dig med el- eller hybridbil.

Laddare elbil

Vilken laddbox ska jag välja?

Vilken laddbox du bör installera beror huvudsakligen på din bil, och antalet bilar du vill kunna ladda samtidigt.

Först och främst behöver vi kolla på din bil.

Klarar den av laddning från tre-fas, eller bara en-fas och många kW avser laddningen?

Det skadar inte att ha en laddare med högre kW än vad bilen klarar av, då bilen bestämmer styrkan. Men tre-fas laddboxar med högre kW kan bli dyrare.

Hybridbilar som inte kräver lika stor effekt klarar sig med en-fas och 3,7 kW. De har ett mindre batteri och behöver inte laddas lika snabbt för “full tank”. De flesta rena elbilarna kan utnyttja den högre effekten och tre-fas, för snabbare laddning.

Om du bara åker kortare sträckor varje dag, och inte behöver använda full tank två dagar i rad så bör du klara dig på en billigare laddbox med mindre kW, och kan på så vis spara en peng. Tror du att du i framtiden kommer köpa en elbil som kan behöva laddas snabbare kan det dock vara smart att överväga en laddbox som är kapabel till högre effekter. Detta för att du ska slippa uppgradera din laddbox i framtiden.

Vilket sorts uttag behöver du?

Standard för de flesta elbilarna i EU är det så kallade typ 2 uttaget. Du bör dock först kolla upp vad som gäller för just din bil. Skulle du behöva typ 1 till din bil går det ofta att installera en laddbox med typ 2 uttag, och köpa till en kabel med typ 2 på ena sidan och typ 1 på andra.

Lastbalansering förebygger att säkringen går

Lastbalansering ser till att elbehovet för laddningen av elbilarna inte överbelastar ditt elsystem och en säkring går. Lastbalansering ser över hela hemmets elförbrukning och dimensionerar laddningen efter det. Har ni flera elbilar kan lastbalansering även hjälpa prioritera så att bilar med lägre batteri laddas först.

Laddboxar med dubbla uttag

Har ni fler än en elbil kan det vara fördelaktigt med en laddbox med flera uttag. Detta så att du kan ladda flera elbilar samtidigt, och inte behöver prioritera en. Laddboxar för flera bilar har vanligen även lastbalansering.

Framtidssäkra din laddbox med dubbla uttag. Även om du inte just nu har två elbilar i ditt hem, kan du se det i din framtid? Det kan då vara billigare att köpa en laddbox som har möjlighet att ladda två bilar.

Vilka märken på laddboxar finns det?

Det finns otaliga märken för laddboxar ute på marknaden. Några sticker dock ut från mängden och används av flera aktörer. Det här är lång ifrån alla märken, och inte de du kan förvänta dig från våra partners heller. Men deras produkter ger dig en ungefärlig bild av vad du kan förvänta dig på marknaden.

GaroGaro laddboxar

Garo är ett företag med huvudsäte i Sverige men arbetar mot flera marknader i norra europa. Deras laddboxar är utvecklade för det nordiska klimatet och du kan vara säker på kvalitativa produkter.

CTEKCTEK laddboxar

CTEK är även en svensk tillverkare av laddboxar. Deras laddstationer används både kommersiellt och privat. De går att använda via RFID-chip, och du kan på så sätt spåra hur mycket el som använts av varje person.

DEFADEFA laddboxar

DEFA grundades 1948 i Norge, och är för många kända för deras motorvärmare. De har nu sett var marknaden är på väg och tillverkar nu även laddboxar för elbilar - och är bland de största i Sverige.

Charge AmpsCharge Amps

Charge Amps är ett svenskt företag som grundades 2012. Grundaren ansåg att lösningarna på marknaden inte matchade hans behov, så han tog saken i egna händer och skapade en laddare. Det har sedan dess fortsatt utveckla och deras mål är att ligga i framkant av marknaden för laddning av elbilar.

EaseeEasee

Easee är en ny uppstickare på marknaden som du kan. Det är ett norskt företag som grundades 2018, och har nu över 30 anställda i flera länder.

CaChargeCaCharge

CaCharge är ett ännu ett svenskt företag grundat 2015. De tillverkar laddningslösningar som främst riktar sig till företag och bostadsrätter med behov av flera laddplatser. De satsar på smarta laddningslösningar som ska dela upp energin på ett kostnadseffektivt.

 

Laddbox med solceller

Laddbox med solceller

Ett solcellstak kan bli det perfekta komplementet till din elbil. Elen som solcellerna producerar kan direkt användas för att ladda din elbil. På soliga sommardagar när du har bilen hemma kan du på så sätt dra nytta av av din överproduktion. Och istället för att sälja elen vidare kan du då spara den i din elbil. Vilket blir en mer lönsam affär.

Solcellsbatterier till för din elbil

Vill du använda så mycket som möjligt av den el dina solceller producerar kan ett solcellsbatteri vara ett alternativ. Det är dock i nuläget, trots avdraget som finns, ännu inte lönsamt. I alla fall så länge du kan få skattereduktionen för såld el. Den gör att skillnaden mellan såld el och köpt el så pass liten att solcellsbatteriet inte betalar av sig under dess livstid.

Det gör det helt enkelt inte lönsamt att installera ett solcellsbatteri för att ladda din elbil.

För- och nackdelar med att installera en laddbox hemma

En laddbox kommer med många viktig fördelare. Men det betyder inte att allt är positivt med att installera en laddbox hemma. Det finns även nackdelar som är viktiga att ta i beaktning när du väljer din lösning för att ladda din elbil. 

Fördelar med en laddbox

  • Snabbare - Genom att ladda bilen i en laddbox har du möjlighet att ladda mycket snabbare än ett eluttag.
  • Säkrare - Laddar du bilen i ett eluttag är risken mycket större för att något går fel, och det kan då bli en brandrisk. Laddboxar har inbyggda skyddsåtgärder vilket gör det mycket snabbare.
  • Billigare - Laddar du via en laddbox blir det mycket mindre kostnad per mil gentemot om du laddar via offentliga stationer. Med flera moderna laddboxar kan du även reglera när på dygnet du ska ladda för billigare elpris.

Nackdelar med en laddbox

  • Högre investering - Att installare en laddbox är en mycket högre investering än en laddkabel till din bil som du kopplar in i ett vanligt vägguttag.
  • Fast installation -  Med en laddkabel kan du ta med den överallt, och ladda där du hittar ett eluttag. Laddboxen sitter fast vid en punkt, och har du ingen extra laddkabel blir det svårare att ladda bilen på annan ort. 

Vanliga frågor om laddboxar

Behöver jag en laddbox för att ladda hemma?
En laddbox hemma gör det både snabbare och säkrare att ladda din elbil. Det är dessutom oftast billigare än att ladda vid offentliga stationer.
Hur många kW behöver jag?
Behovet bestäms först och främst av hur mycket din elbil klarar av, och hur mycket du kör. Kör du endast korta sträckor som till jobbet kan du klara dig med en laddbox av lägre effekt på 3,7 kW. Men kör du oftare lite längre kan det krävas att du har en laddbox av högre effekt för att snabbare kunna ladda bilen.
Vad är lastbalansering?
Lastbalansering ser till att säkringen inte går, genom att endast fördelade den tillgängliga elen till laddboxen.
Finns det extra utgifter kopplade till laddboxar?

Förutom installation är det inget mer du behöver tänka på. Om din laddbox ej har en fast laddkabel kan du dock behöva köpa till en kabel med typ 2 till typ 2 uttag (EU-standard).

Behöver du en installation som inte omfattas av installatörens standardinstallation kan det tillkomma extra kostnader där. T.ex. material och arbetskostnader om grävarbete behövs.

Vem får installera en laddbox?
En laddbox får endast installeras av en behörig elektriker
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Mer inom detta ämne