Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 27 juni 2024

Hitta det bästa solcellspaketet för ditt hus

Komplett solcellspaket till din villa

Vill du ta kontroll över din elsituation och tjäna pengar på solceller? Då kan det vara värt att se över om solpaneler på tak eller markställning med solceller skulle kunna passa ditt hem, förutsättningar och behov. Solcellspaket är precis som namnet antyder ett paket av solceller eller solpaneler som levereras komplett tillsammans med växelriktare och montagesystem. Med andra ord - allt ingår för att få solel kopplad till din villa eller sommarstuga.

Solcellspaket är ett smidigt alternativ för dig som vill slippa ordna med installation, få med allting du behöver i ett inköp, sänka dina elkostnader på lång sikt och bidra till en mer hållbar framtid! Här kan du läsa mer om solceller till villa: solceller villa.

Solcellspaket huse
5 kW 10 kW 15 kW

OBS! Dessa priser är prisexempel och kan skilja sig stort beroende på förutsättningarna för just ditt hus. För att få exakta priser bör du ta in offerter från solcellsleverantörer nära dig.

Är du redo att skaffa solceller? Det bästa sättet att få reda på vad det skulle kosta för just dig är att jämföra offerter.

Gör som över 50,000 svenska hushåll redan gjort – beställ offerter genom GreenMatch. Du slipper själv lägga ner timmar på att kontakta installatörer. Vi gör jobbet åt dig. Och du kan vara säker på att få ett bra pris eftersom installatörerna vet att de konkurrerar om dig. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Pris på solcellspaket

Ett solcellspaket på 10 kW brukar ligga på runt 195 000 kronor och ett paket på 5 kW runt 112 000 kronor. Mindre och billigare paket, som kan vara lämpliga för uthus och sommarstugor, kan kosta allt mellan 30 000 - 80 000 kronor beroende på storleken.

Pris på solcellspaket
AnläggningarEffektCirkapriserMed grönt avdrag
Mindre villa (~30 kvm)5 kW112 000 kronor89 600 kronor
Större villa (~60 kvm)10 kW195 000 kronor156 000 kronor
Gård (~90 kvm)15 kW250 000 kronor200 000 kronor

Dessa priser är ungefärliga. För att få exakta priser utifrån dina önskemål är det bästa att ta in och jämför offerter. Vi hjälper dig gärna med att få offerter.

Något att uppmärksamma är att de mindre och billigaste solcellspaketen ofta resulterar i en större kostnad per installerad kW. En större kostnad per installerad kW leder i sin tur att det tar längre tid att betala av.

Motsatsen gäller för större solcellspaket. En större anläggning har normalt en lägre kostnad per installerad kW. Detta betyder att en större solcellsanläggning normalt betalar av sig självt snabbare än en mindre.

Ur ett rent ekonomiskt perspektiv ska det sägas att du inte bör dimensionera solcellsanläggningen utifrån ytan du har på ditt tak, utan din elkonsumtion. Så solcellerna är mer lönsamma desto större del av den producerade elen som du själv konsumerar.

Vi har nedan lagt ihop några exempel på solcellspaket. OBS! Storlek och pris skiljer sig mellan olika installatörer och solpaneler. Här kan du läsa mer om de bästa solpanelerna. Det här är mer för att ge dig en ungefärlig prisbild, och vad du kan förvänta dig. Hur mycket elektricitet du kan producera årligen beror på flera olika faktorer. Geografiskt läge, vinkel på taket och vädret för året gör att det är omöjligt att ge en exakt siffra. Vi har använt oss av EU Science Hubs interaktiva verktyg för att ge en ungefärlig årlig produktion.

Solcellspaket på 5 kW

Storlek: ca 30 kvm
Pris: 112 000 kr
Ungefärlig årlig produktion:
Stockholm: 4 471 kWh / år
Göteborg: 4 825 kWh / år
Malmö: 5 194 kWh / år

Pris på 5 kW solcellspaket ca 112 000 kr.

Solcellspaket på 10 kW

Storlek: ca 60 kvm
Pris: 195 000 kr
Ungefärlig årlig produktion:
Stockholm: 9 482 kWh / år
Göteborg: 9 649 kWh / år
Malmö: 10 387 kWh / år

Pris på 10 kW solcellspaket ca 195 000 kr.

Solcellspaket på 15 kW

Storlek: ca 90 kvm
Pris: 250 000 kr
Ungefärlig årlig produktion:
Stockholm: 14 223 kWh / år
Göteborg: 14 474 kWh / år
Malmö: 15 581 kWh / år

Pris på 15 kW solcellspaket ca 250 000 kr.

Ska jag köpa ett solcellspaket med solcellsbatteri?

Det beror på av vilken orsak du gör det. Att köpa ett solcellsbatteri till ditt solcellspaket är nästan aldrig lönsamt ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Detta eftersom kostnaderna, i nuläget, är större än vad du får ut av det. Det betalar helt enkelt inte av sig under sin livstid. Och skulle det visa sig att det i framtiden blir lönsamt går det bra att koppla till solcellsbatterier i efterhand.

Vill du dock kunna använda dig av solenergi under kvällen eller natten när solen annars inte skiner, eller bli mindre beroende av elnätet, så är ett solcellsbatteri lösningen för dig.

Elnätet - som ett stort batteri

Du kan se elnätet som ett stort batteri. Att köpa ett solcellspaket med batteri är som sagt vanligtvis inte lönsamt ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta då du kan se elnätet som ett stort batteri. Du matar in el i det när du har överskott, och tar ut el när du har underskott.

Du kommer dock gå med förlust på varje kWh du säljer och köper, då det tillkommer moms och energiskatt när du köper el. För att göra det mer lönsamt får du som mikroproducent en skattereduktion på 60 öre per kWh (upp till 30 000 kWh/18 000 kr per år). Den väger till stor del, men inte helt, upp för skillnaden på såld och köpt el. Utöver det får du även betalt för nätnytta samt elcertifikat och ursprungsgaranti. Men de sistnämnda handlar om väldigt små summor.

Få 20 % skattereduktion på ditt solcellspaket för grön teknik

För installationer utförda och betalda efter 1 januari 2023 kan du använda dig av avdraget för grön teknik på 20 % (ökade från 15 % till 20 % 2023). Avdraget kräver ingen ansökan och sker direkt på fakturan för det totala beloppet för ditt solcellspaket.

Även Rotavdraget på 9 % av totala kostnaden finns att få för dig som investerar i solceller. Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden, vilken baseras på ett schablonbelopp som är 30 % av totalkostnaden vid installation av solceller. På grund av detta kan man i praktiken räkna med rotavdrag på 9 %. Läs mer på vår sida: solcellsstöd. Tänk på att du har betalat tillräckligt med skatt och att du som mest kan få 50 000 kronor per år i skattereduktion.

Är du redo att använda skattereduktionen, installera solceller och ta kontroll över dina värmeräkningar? Du slipper lägga ner timmar på att ringa till upptagna installatörer. de kommer att ge dig ett bra pris eftersom de alla vill ha just dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Jämföra pris på solcellspaket

När du jämför pris på solcellspaket bör du kolla på priset per installerad kW. Priset per installerad kW har direkt påverkan på hur lång tid återbetalningstiden blir, och därmed hur lönsam installationen är.

Något annat som kan vara viktigt att ha i åtanke vid en prisjämförelse är att solcellspaketen kan variera både i innehållsmässigt och kvalitet. Ett solcellspaket innehåller vanligtvis solpaneler, växelriktare och montagesystem. Ibland kan det även tillkomma ett överspänningsskydd för att skydda solcellerna mot överspänning vid åska.

Om din bostad inte är anslutet till elnätet och du därför ska installera solceller kopplat till ett solcellsbatteri kan även en laddningsregulator ingå.

Materialet på delar av montagesystemet, så som takfästen och skenor, kan variera beroende på din typ av tak. Effektgarantin för solpaneler är normalt på 25 år. Man räknar normalt med en livslängd på 30 år för solceller, medan en växelriktare brukar behöva bytas efter 15 år. På grund av detta rekommenderas även kostnaden för byte av växelriktare tas med i beräkningen.

Vad ingår i ett paket med solceller?

När du köper solceller som paketlösning ingår allt material som krävs för att lägga igång solcellsanläggningen. I paketet ingår solpaneler, kablar, ställning och växelriktare. När man pratar om solcellspaket brukar installationen även ingå i paketpriset.

Här kan du läsa mer om vad som gäller om du vill montera solceller själv.

Komplett solcellspaket till din villa (inklusive installation)

Fördelar med solenergi och solcellspaket

Den kanske största fördelen med solel är att den är miljövänlig. Installationen av ett solcellspaket är dessutom en investering som normalt betalar sig själv inom cirka 10 år. Det resulterar i "gratis" el de resterande åren. Dessutom kan ett solcellspaket även generera intäkter till ditt hushåll via försäljning av överskottsel. Försäljning av överskottsel förutsätter att du är kopplad till elnätet och att du är i kontakt med ett elbolag som köper solel.

De allra viktigaste fördelarna och nackdelarna värda att ta med i beräkningen när du skaffar solceller är:

Fördelar
 • Livslängd på cirka 30 år
 • Långa garantier
 • Kräver minimalt underhåll
 • Skyddar mot eventuella prishöjningar på el
 • Minskar dina el- och uppvärmningskostnader
Nackdelar
 • Hög fast kostnad (bör ses som en investering)
 • Effektiviteten påverkas av vädret 
 • Kan endast producera el då solen är uppe
 • Krävs oftast ytterligare en energikälla för att klara elförsörjningen, speciellt under vintern

Sammantaget väger fördelarna ofta upp nackdelarna med god marginal, och på grund av de nämnda faktorerna höjer ett solcellspaket även värdet på fastigheten. Det är i sig ett ytterligare argument för att solceller är en god investering, trots den höga investeringskostnaden.

Återbetalningstid för solcellspaket

Normalt kan man räkna med en återbetalningstid på 10-20 år för solceller. Beroende på hur stort solcellspaket du väljer att installera kommer lönsamheten och återbetalningstiden att variera. Som tumregel kan man säga att ju större paket du installerar, desto snabbare betalar investeringen av sig själv. Detta beror på att du helt enkelt får mer kW per investerad krona ju större system du har. Om du använder dig av rotavdrag eller det nya gröna avdraget från 2021 påverkar även det återbetalningstiden.

Utöver priset på solcellspaketet tillkommer frågan om hur mycket el du använder själv, och hur mycket du säljer vidare. Generellt återbetalar sig solceller snabbare ju mer el du själv använder.

För att du lättare ska kunna se hur återbetalningstiden för solceller kan se ut har vi skapat en solcellskalkylator. Det här är ingen exakt uträkning och bör mer ses som en riktlinje. Då den är baserade på antaganden kan den i verkligheten se väldigt annorlunda ut. Skulle faktorer som elpris förändras blir hela beräkningen annorlunda.

Räkna på solceller
Räkna ut

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Läs mer om de olika faktorerna och hur den fungerar på vår sida om solcellskalkylatorn.

Vill du ta kontroll över dina elräkningar? Beställ upp till fyra offerter på solpaneler genom GreenMatch. Alltid gratis, alltid utan bindning. Gör som 50,000 andra svenskar redan gjort – använd offerttjänst från GreenMatch. Du slipper själv kontakta installatörer i timmar och kan vara säker på att du får bra erbjudanden. Installatörerna vet nämligen att de konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner