Solceller - Jämför pris och offerter från installatörer nära dig
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 14 juni 2022

Hitta det bästa solcellespaket för dit hus

Komplett solcellspaket till din villa

Solcellspaket är precis som namnet antyder, ett paket av solceller eller solpaneler som levereras komplett tillsammans med växelriktare och montagesystem. Med andra ord, allt du behöver för att få solel kopplad till din villa eller sommarstuga.

Solcellspaket är ett smidigt alternativ för dig som vill slippa ordna med installation, få med allting du behöver i ett inköp, sänka dina elkostnader på lång sikt och bidra till en mer hållbar framtid!

5 kW 5 kW: Du kan räkna med att betala runt 90 000 kr för en 5 kW solcellsanläggning. Med skatteavdraget för grön teknik på 15 % blir det en slutkostnad på 76 500 kr. 10 kW 10 kW: För en solcellsanläggning på 10 kW kan du räkna med att betala runt 156 000 kr, vilket med hjälp av det gröna avdraget på 15 % blir 132 600 kr. 15 kW 15 kW: En solcellsanläggning på 15 kW kan kosta runt 200 000 kr, vilket med skatteavdraget för grön teknik ger en slutkostnad på 170 000 kr.
Solcellspaket huse

OBS! Dessa priser är väldigt grova prisexempel, och kan skilja sig stort beroende på förutsättningarna vid just ditt hus. För att få exakta priser bör du ta in offerter från solcellsleverantörer nära dig.

Är du redo att skaffa solceller? Det bästa sättet att få reda på vad det skulle kosta för just dig är att jämför offerter.

Hos Greenmatch kan du göra just det, jämföra offerter hos leverantörer i ditt område. Därför borde du använda dig av vår tjänst:

 • Vår tjänst är helt gratis för dig 
 • Du får upp till 4 skräddarsydda offerter
 • konkurrenskraftiga priser genom att ställa företagen mot varandra
 • Utan förpliktelser

Pris på solcellspaket

Ett solcellspaket på 10 kW brukar ligga på runt 150 000 kronor och ett paket på 5 kW runt 90 000 kronor. Mindre och billigare paket, som kan vara lämpliga för uthus och sommarstugor, kan kosta allt mellan 30 000 - 80 000 kronor beroende på storleken.

Prisexempel på solcellspaket inklusive installation
Storlek i kW Pris på solcellspaket Med rotavdrag Med grönt avdrag
3,4 kW 75 000 kr 68 250 kr 63 750 kr
5 kW 90 000 kr 81 900 kr 76 500 kr
7 kW 120 000 kr 109 200 kr 102 000 kr
10 kW 156 000 kr 141 960 kr 132 600 kr
15 kW 200 000 kr 182 000 kr 170 000 kr

Något att uppmärksammas på är att de mindre, billigaste, solcellspaketen ofta resulterar i en större kostnad per installerad kW. En större kostnad per installerad kW leder i sin tur att det tar längre tid att betala av.

Motsatsen är dock sant för större solcellspaket. En större anläggning har normalt en lägre kostnad per installerad kW. Detta betyder att en större solcellsanläggning normalt betalar av sig självt snabbare än en mindre.

Ur ett rent ekonomisk perspektiv ska det sägas att du inte bör dimensionera solcellsanläggningen utifrån ytan du har på ditt tak, utan din elkonsumtion. Då solceller är mer lönsamma desto större del av den producerade elen som du själv konsumerar.

Vi har nedan lagt ihop några exempel på solcellspaket. OBS! Storlek och pris skiljer sig mellan olika installatörer och solpaneler. Det här är mer för att ge dig en ungefärlig prisbild, och vad du kan förvänta dig. Hur mycket elektricitet du kan producera årligen beror på flera olika faktorer. Geografiskt läge, vinkel på taket och vädret för året gör att det är omöjligt att get en exakt siffra. Vi har använt oss av EU Science Hubs interaktiva verktyg för att ge en ungefärlig årlig produktion.

Solcellspaket på 5 kW

Storlek: ca 30 kvm
Pris: 90 000 kr
Ungefärlig årlig produktion:
Stockholm: 4 471 kWh / år
Göteborg: 4 825 kWh / år
Malmö: 5 194 kWh / år

Pris på 5 kW solcellspaket 90 000 kr

Solcellspaket på 10 kW

Storlek: ca 60 kvm
Pris: 156 000 kr
Ungefärlig årlig produktion:
Stockholm: 9 482 kWh / år
Göteborg: 9 649 kWh / år
Malmö: 10 387 kWh / år

Pris på 10 kW solcellspaket 156 000 kr

Solcellspaket på 15 kW

Storlek: ca 90 kvm
Pris: 187 000 kr
Ungefärlig årlig produktion:
Stockholm: 14 223 kWh / år
Göteborg: 14 474 kWh / år
Malmö: 15 581 kWh / år

Pris på 15 kW solcellspaket 187 000 kr

Ska jag köpa ett solcellspaket med solcellsbatteri?

Det beror på av vilken orsak du gör det. Att köpa ett solcellsbatteri till ditt solcellspaket är nästan aldrig lönsamt ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Detta eftersom kostnaderna, i nuläget, är större vad du får ut av det. Det betalar helt enkelt inte av sig under sin livstid. Och skulle det visa sig att det i framtiden blir lönsamt går det bra att koppla till solcellsbatterier i efterhand.

Vill du dock kunna använda dig av solenergi under kvällen eller natten när solen annars inte skiner, eller bli mer oberoende av elnätet är solcellsbatteri lösningen för dig.

Elnätet - som ett stort batteri

Du kan se elnätet som ett stort batteri. Att köpa ett solcellspaket med batteri är som sagt vanligtvis inte lönsamt ur ett ekonomiskt perspektiv. Detta då du kan se elnätet som ett stort batteri. Du matar in el i det när du har överskott, och tar ut el när du har underskott.

Du kommer dock gå med förlust på varje kWh du säljer och köper, då det tillkommer moms och energiskatt när du köper el. För att göra det mer lönsamt får du som mikroproducent en skattereduktion på 60 öre per kWh (upp till 30 000 kWh/18 000 kr per år). Den väger till stor del, men inte helt, upp för skillnaden på såld och köpt el. Utöver det får du även betalt för nätnytta samt elcertifikat och ursprungsgaranti. Men de sistnämnda handlar om väldigt små summor.

Få ett billigare solcellspaket med avdrag i 2021

För installationer utförda och betalda efter 1 januari 2021 kan du använda dig av det nya avdraget för grön teknik på 15 %. Avdraget kräver ingen ansökan, och sker direkt på fakturan för totala beloppet. Inklusive material- och installationskostnader. 

Rotavdraget på 9 % av totala kostnaden finns att få för dig som investerar i solceller. Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden, vilken baseras på ett schablonbelopp som är 30 % av totalkostnaden vid installation av solceller. På grund av detta kan man i praktiken räkna med rotavdrag på 9 %. Läs mer om vad som krävs för rotavdraget på vår sida om bidrag och stöd

Fyll gärna i formuläret ovan på sidan för att beställa upp till 4 skräddarsydda offerter från lokala leverantörer. Det är helt gratis och inga förpliktelser medföljer. Vi vill att det ska vara smidigt att införskaffa solcellspaket!

Jämföra pris på solcellspaket

När du jämför pris på solcellspaket bör du kolla på priset per installerad kW. Priset per installerad kW har direkt påverkan på hur lång tid återbetalningstiden blir, och därmed hur lönsam installationen är.

Något annat som kan vara viktigt att ha i åtanke vid en prisjämförelse är att solcellspaketen kan variera både i innehållsmässigt och kvalitet. Ett solcellspaket innehåller vanligtvis solpaneler, växelriktare & montagesystem. Ibland kan det även tillkomma ett överspänningsskydd för att skydda solcellerna mot överspänning vid åska.

Om din bostad inte är anslutet till elnätet och du därför ska installera solceller kopplat till ett solcellsbatteri kan även en laddningsregulator ingå.

Materialet på delar av montagesystemet, så som takfästen och skenor, kan variera beroende på din typ av tak. Effektgarantin för solpaneler är normalt på 25 år. Man räknar normalt med en livslängd på 30 år för solceller, medan en växelriktare brukar behöva bytas efter 15 år. På grund av detta rekommenderas även kostnaden för byte av växelriktare tas med i beräkningen.

Beställ offerter på solcellspaket

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vad ingår i ett paket med solceller?

När du köper ett solceller som paketlösning ingår allt material som krävs för att lägga igång solcellsanläggningen. I paketet ingår alltså solpaneler, kablar, ställning och växelriktare. När man pratar om solcellspaket brukar installation även ingå i paketpriset.

Komplett solcellspaket till din villa (inklusive installation)

Fördelar med solenergi och solcellspaket

Den kanske största fördelen med solel är att den är miljövänlig. Ett köp av ett solcellspaket är dessutom en investeringen som normalt betalar sig själv långt innan livslängds slut. Det resulterar i "gratis" el de resterande åren. Dessutom kan ett solcellspaket även generera intäkter till ditt hushåll via försäljning av eventuell överskottsel. Försäljning av överskottsel förutsätter att du är kopplad till elnätet och att du är i kontakt med ett elbolag som köper solel.

De allra viktigaste fördelarna och nackdelarna värda att ta med i beräkningen när du skaffar solceller är:

Fördelar
 • Livslängd på cirka 30 år
 • Långa garantier
 • Kräver minimalt underhåll
 • Skyddar mot eventuella prishöjningar på el
 • Minskar dina el- och uppvärmningskostnader
Nackdelar
 • Hög fast kostnad (bör ses som en investering)
 • Effektiviteten påverkas av vädret 
 • Kan endast producera el då solen är uppe
 • Krävs oftast ytterligare en energikälla för att klara elförsörjningen, speciellt under vintern

Sammantaget väger fördelarna ofta upp nackdelarna med god marginal, och på grund av de nämnda faktorerna höjer ett solcellspaket även värdet på din fastighet. Det är i sig ett ytterligare argument för att solceller är en god investering, trots den höga investeringskostnaden.

Återbetalningstid för solcellspaket

Normalt kan man räkna med en återbetalningstid på 10-20 år för solceller. Beroende på hur stort solcellspaket du väljer att installera kommer lönsamheten och återbetalningstiden att variera. Som tumregel kan man säga att ju större paket du installerar, ju snabbare betalar investeringen av sig själv. Detta beror på att du helt enkelt får mer kW per investerad krona ju större system du har. Om du använder dig av rotavdrag eller det nya gröna avdraget från 2021 påverkar även det återbetalningstiden.

Utöver priset på solcellspaketet tillkommer frågan om hur mycket el du använder själv, och hur mycket du säljer vidare. Generellt sätt återbetalar sig solceller snabbare ju mer el du själv använder.

För att du lättare ska kunna se hur återbetalningstiden för solceller kan se ut har vi skapat en solcellskalkylator. Det här är ingen exakt uträkning och bör mer ses som en riktlinje. Då den är baserade på antaganden kan den i verkligheten se väldigt annorlunda ut. Skulle faktorer som elpris förändras blir hela beräkningen annorlunda.

Räkna på solceller
Tryck här för avancerade antagande

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Läs mer om de olika faktorerna och hur den fungerar på vår sida om solcellskalkylatorn.

Genom GreenMatchs tjänst kommer du i kontakt med installatörer som kan utföra en totalentreprenad. Fyll i formuläret högst upp på sidan för att enkelt ta in offerter från flertalet leverantörer - helt kostnadsfritt.

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.