Solcellspaket till villa

Jämför pris och kvalitet på solcellspaket - Beställ flera offerter kostnadsfritt!

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Tillbaka
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 26. juni 2020

Komplett solcellspaket till din villa

Solcellspaket är precis som namnet antyder, ett paket av solceller eller solpaneler som levereras komplett tillsammans med växelriktare och montagesystem. Med andra ord, allt du behöver för att få solel kopplad till din villa eller sommarstuga.

Solcellspaket är ett smidigt alternativ för dig som vill slippa ordna med installation, få med allting du behöver i ett inköp, sänka dina elkostnader på lång sikt och bidra till en mer hållbar framtid!

Är du redo att skaffa solceller? Det bästa sättet att få reda på vad det skulle kosta för just dig är att jämför offerter.

Hos Greenmatch kan du göra just det, jämföra offerter hos leverantörer i ditt område. Därför borde du använda dig av vår tjänst:

 • Vår tjänst är helt gratis för dig 
 • Du får upp till 4 skräddarsydda offerter
 • konkurrenskraftiga priser genom att ställa företagen mot varandra
 • Utan förpliktelser

På denna sida kan du läsa mer om:

Pris på solcellspaket

Ett solcellspaket på 10 kW brukar ligga på runt 150 000 kronor och ett paket på 5 kW runt 90 000 kronor. Mindre och billigare paket, som kan vara lämpliga för uthus och sommarstugor, kan kosta allt mellan 30 000 - 80 000 kronor beroende på storleken.

Prisexempel på solcellspaket inklusive installation
Storlek i kW Pris på solcellspaket Med rotavdrag Med investeringsstöd
3,4 kW 60 000 kr 54 600 kr 48 000 kr
5 kW 90 000 kr 81 900 kr 72 200 kr
8 kW 120 000 kr 109 200 kr 96 000 kr
10 kW 156 000 kr 141 960 kr 124 800 kr
15 kW 187 000 kr 170 170 kr 149 600 kr

Något att uppmärksammas på är att de mindre, billigaste, solcellspaketen ofta resulterar i en större kostnad per installerad kW. En större kostnad per installerad kW leder i sin tur att det tar längre tid att betala av.

Det samma är dock sant för större solcellspaket. En större anläggning har normalt en lägre kostnad per installerad kW. Detta betyder att en större solcellsanläggning normalt betalar av sig självt snabbare än en mindre.

Få ett billigare solcellspaket med bidrag och stöd i 2020

Du kan söka investeringsstöd för solceller på upp till 20 procent hos Energimyndigheten. Detta stöd gäller både för privatpersoner och företag, vilket du kan läsa mer om på vår sida solceller: bidrag och stöd.

Obs! Solcellsstödet utgår inom kort

Sista ansökningsdagen för solcellsstöd på 20 % den 7 juli 2020. Investeringsstödet planeras från 2021 bytas ut till en skattereduktion, som är något lägre än nuvarande stöd. Läs mer om förändringen här.

Möjlighet om rotavdrag för 9 % av totala kostnaden finns också att få. Rotavdraget ligger på 30 % av arbetskostnaden, vilken baseras på ett schablonbelopp som är 30 % av totalkostnaden vid installation av solceller. På grund av detta kan man i praktiken räkna med rotavdrag på 9 %.

Du kan inte använda dig av både rotavdrag och solceller. I och med att investeringsstödet har en lång väntetid kan det dock vara en bra idé att ansöka om båda. Och skulle du få investeringsstödet godkänt i efterhand blir du helt enkelt återbetalningsskyldig för rotavdraget. 

Fyll gärna i formuläret ovan på sidan för att beställa upp till 4 skräddarsydda offerter från lokala leverantörer. Det är helt gratis och inga förpliktelser medföljer. Vi vill att det ska vara smidigt att införskaffa solcellspaket!

Beställ offerter på solceller nu! Det tar endast 1 minut!

Jämföra pris på solcellspaket

När du jämför pris på solcellspaket bör du kolla på priset per installerad kW. Priset per installerad kW har direkt påverkan på hur lång tid återbetalningstiden blir, och därmed hur lönsam installationen är.

Något annat som kan vara viktigt att ha i åtanke vid en prisjämförelse är att solcellspaketen kan variera både i innehållsmässigt och kvalitet. Ett solcellspaket innehåller vanligtvis solpaneler, växelriktare & montagesystem. Ibland kan det även tillkomma ett överspänningsskydd för att skydda solcellerna mot överspänning vid åska.

Om din bostad inte är anslutet till elnätet och du därför ska installera solceller kopplat till ett solcellsbatteri kan även en laddningsregulator ingå.

Materialet på delar av montagesystemet, så som takfästen och skenor, kan variera beroende på din typ av tak. Garantilängden för solpaneler är normalt på 25 år. Olika tillverkares växelriktare kan vidare variera i verkningsgrad där en grad över runt 95% är att rekommendera. Man räknar normalt med en livslängd på 30 år för solceller, medan en inverterare brukar behöva bytas efter 15 år. På grund av detta rekommenderas även kostnaden för byte av inverterare tas med i beräkningen.

Fördelar med solenergi och solcellspaket

Den kanske största fördelen med solel är att den är miljövänlig. Ett köp av ett solcellspaket är dessutom en investeringen som normalt betalar sig själv långt innan livslängds slut. Det resulterar i "gratis" el de resterande åren. Dessutom kan ett solcellspaket även generera intäkter till ditt hushåll via försäljning av eventuell överskottsel. Försäljning av överskottsel förutsätter att du är kopplad till elnätet och att du är i kontakt med ett elbolag som köper solel.

De allra viktigaste fördelarna och nackdelarna värda att ta med i beräkningen när du skaffar solceller är:

Fördelar

 • Livslängd på cirka 30 år
 • Långa garantier
 • Kräver minimalt underhåll
 • Skyddar mot eventuella prishöjningar på el
 • Minskar dina el- och uppvärmningskostnader

Nackdelar

 • Hög fast kostnad (bör ses som en investering)
 • Effektiviteten påverkas av vädret 
 • Kan endast producera el då solen är uppe
 • Krävs oftast ytterligare en energikälla för att klara elförsörjningen, speciellt under vintern

Sammantaget väger fördelarna ofta upp nackdelarna med god marginal, och på grund av de nämnda faktorerna höjer ett solcellspaket även värdet på din fastighet. Det är i sig ett ytterligare argument för att solceller är en god investering, trots den höga investeringskostnaden.

Återbetalningstid för solcellspaket

Normalt kan man räkna med en återbetalningstid på 10-25 år för solceller. Beroende på hur stort solcellspaket du väljer att installera kommer lönsamheten och återbetalningstiden att variera. Som tumregel kan man säga att ju större paket du installerar, ju snabbare betalar investeringen av sig själv. Detta beror på att du helt enkelt får mer kWh per investerad krona ju större system du har. Om du använder dig av solcellsbidraget eller rotavdrag påverkar även det återbetalningstiden.

Utöver priset på solcellspaketet tillkommer frågan om hur mycket el du använder själv, och hur mycket du säljer vidare. Generellt sätt återbetalar sig solceller snabbare ju mer el du själv använder.

För att du lättare ska kunna se hur återbetalningstiden för solceller kan se ut har vi skapat en solcellskalkylator. Det här är ingen exakt uträkning och bör mer ses som en riktlinje. Då den är baserade på antaganden kan den i verkligheten se väldigt annorlunda ut. Skulle faktorer som elpris förändras blir hela beräkningen annorlunda.

Solcellskalkylator
Tryck här för avancerade antagande
Återbetalningstiden
Investeringsstödet
år

Rotavdrag
år

Utan stöd
år

Investeringsstödet
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans
Rotavdrag
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans
Utan stöd
År Produktion i kWh Använd el (kWh) Såld el (kWh) Använd el värde (kr) Såld el värde (kr) Totalt värde i kr Balans

 Läs mer om de olika faktorerna och hur den fungerar på vår sida om solcellskalkylatorn.

Genom GreenMatchs tjänst kommer du i kontakt med installatörer som kan utföra en totalentreprenad. Fyll i formuläret högst upp på sidan för att enkelt ta in offerter från flertalet leverantörer - helt kostnadsfritt.

Beställ offerter på solceller Det tar under 1 minut!
Skriven av Timmy Biedron Skribent Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Kontakta mig: