Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Luft-vattenvärmepumpen är, en effektiv lösning som kan minska dina uppvärmningskostnader. Det gör den genom att utvinna värmeenergin från uteluften. Utöver att vara ett utmärkt alternativ för din plånbok, är värmepumpar även ett bra alternativ för miljön. Detta då den använder sig av förnybar energi i form av solenergi som är lagrad i uteluften.
Passar dig som har ett litet eller normalstort hus med en energiförbrukning på upp till 25 000 kWh.
Passar bäst för dig som redan har ett vattenburet värmesystem, som radiatorer eller golvvärme. Har du inte redan det kan investeringskostnaden bli väldigt hög.
En luft-vattenvärmepump passar bäst i södra och mellansverige. I norra Sverige kan luft-vattenvärmepumpens effektivitet minska på grund av det kallare vädret.
Tror du att luft-vattenvärmepumpen är rätt alternativ för dig? I så fall hjälper vi dig på GreenMatch gärna att komma i kontakt med installatörer i ditt område. Genom att klicka på knappen nedan och fylla i vårt formulär så får du skräddarsydda offerter från olika företag. Du kan på så sätt i lugn och ro jämföra olika lösningar.
Det tar bara 30 sekunder
Utvecklingen för luft-vattenvärmepumpar har gått långt, och de kan spara dig väldigt mycket pengar. För att se hur effektiv en värmepump är kan du använda dig av SCOP. Det visar värmefaktorn utjämnat för årets säsonger, hur mycket värmeenergi du får ut för varje kWh el värmepumpen använder. Alltså, om en värmepump har SCOP 4, för varje 1 kWh el du använder, värmer du upp huset för värmeenergi motsvarande 4 kWh. Resten av energin utvinns från uteluften.
För att ge några exempel på vad du kan förvänta dig av luft-vattenvärmepumpar på marknaden ger vi dig här en liten sammanställning. Den ska inte alls representera hela marknaden, dessa producenters utbud, eller vad du kan få offerter på via vår tjänst. Det ska bara ge dig ett hum om vad som finns där ute. Dessa värmepumpar har då testas speciellt för zonen “kallare klimat” vilket då omfattar Sverige. Och vi kollar på låg framledningstemperatur, något golvvärme använder, och medel framledningstemperatur för radiatorer.
Märke / Modell | SCOP Låg framledningstemperatur | SCOP Medel framledningstemperatur | Ljudeffektnivå utomhus i dB(A) |
---|---|---|---|
4,04 | 3,00 | 47 dB(A) | |
4,15 | 3,35 | 49 dB(A) | |
4,08 | 3,20 | 65 dB(A) | |
4,26 | 3,47 | 55 dB(A) | |
4,32 | 3,28 | 47 dB(A) |
Värden från heatpumpkeymark.com. För en mer utförlig sammanställning kan du gå in på vår sida om test för luft-vattenvärmepumpar.
Självklart är det inte bara guld och gröna skogar med en luft-vattenvärmepump. Det finns mycket som talar för en luft-vattenvärmepump, men även flera nackdelar att ha i åtanke. De kan även i sin tur bero på hur dina förutsättningar ser ut, som var du bor i, hur stort huset är och hur hög din värmeförbrukning är.
Du kan hitta en mer utförlig lista på vår sida om fördelar och nackdelar.
Priset för en komplett installation ligger normalt på runt 80 000 – 150 000 kr, förutsatt att du redan har ett vattenburet värmesystem. Priset kan i vissa fall skilja sig mer än så – varierar beroende på hur din individuella installation kommer att se ut. Det som spelar störst roll i priset är själva värmepumpen, vilket i sin tur dimensioneras efter din värmeförbrukning. Så ju mer värme du använder, desto större effekt behövs på pumpen och det blir dyrare. Har du inte redan vattenburen värme kan det totala priset snabbt bli mycket högre.
I praktiken innebär det ett avdraget på 9 % från det totala priset, då arbetskostnaden vid installation av en luftvärmepump räknas som ett schablonavdrag på 30 % av totala kostnaden. Detta schablonavdrag har tagits fram av skatteverket och SKVP. Kommer du överens med din installatör om att använda ROT-avdraget så dras det direkt på din faktura.
Det finns vissa krav du måste uppfylla dock, du kan se alla krav på Skatteverkets hemsida, men några av dem är:
Värmer du just nu upp med el kan du räkna med en avbetalningstid på 5-8 år. Återbetalningstiden för en luft-vattenvärmepump skiljer sig mellan dina förutsättningar som energibehov, nuvarande värmesystem och mera. Med en livslängd på 15-20 år är det många år med besparingar efter den betalat av sig – och en väldigt lönsam investering.
Skaffa offerter på luft-vattenvärmepumpar redan idag för att skaffa dig en prisbild. 50 000 nöjda svenskar har redan använt sig av vår eftertraktade tjänst.
Det tar bara 30 sekunder
Att dimensionera en luft-vattenvärmepump är inte helt simpelt, och vi rekommenderar alltid att du tar hjälp av en expert. De kan hjälpa dig att få en värmepump som passar utifrån just dina behov. De kommer då kunna utvärdera dig och ditt hus unika behov och ta fram en värmepump som bäst passar dig.
En riktlinje du kan använda dig av är att värmepumpen ska täcka runt 90 % av ditt årliga värmebehov. För att nå det är en tumregel är att värmepumpen ska täcka det högsta effektbehovet till 70 %, det vill säga att värmepumpen ska kunna förse 70 % av uppvärmningen under den kallaste dagen på året. Ju större effekt en värmepump har, desto dyrare blir det. Och efter en viss punkt så är det inte värt den extra kostnaden för att den ska kunna täcka hela ditt behov.
Att ge en korrekt siffra för olika storlekar på hus, utan att kolla på det specifika huset, är väldigt svårt. Detta då det finns många faktorer utöver storleken som påverkar husets värmebehov. Det kan vara saker som hur många som bor i huset, hur välisolerat huset är, har du golvvärme eller har du radiatorer.
Har du ett väldigt stort hus, med energibehov på över 25 000 kWh per år, är det inte helt säkert att luft-vattenvärmepumpen är det rätta alternativet. Det kan du vara värt att se över om du har möjlighet att installera bergvärme eller jordvärme istället. Detta då för stora hus klarar luft-vattenvärmepumpen inte av att arbeta lika effektivt. Och de alternativen kan ge större besparingar i det långa loppet.
Några väldigt breda riktlinjer vi kan ge är:
Installationen av en luft-vattenvärmepump tar normalt bara ett par dagar, men kan ta längre tid vid mer omfattande installationer. Det innebär inget arbete för dig – allt sköts av av installatören. Till skillnad från jordvärme och bergvärme krävs ingen borrning eller grävning, vilket drar ner på både installationstiden och kostnaden.
En luftvattenvärmepump består av två delar, innedelen och utedelen. Det är i utedelen värmeenergin utvinns från uteluften, och innedelen som för över värmen till varmvatten. Varmvattnet i sin tur värmer upp ditt hus på ett effektivt sätt!
Installation av luft-vattenvärmepump består i huvudsakligen av följande steg:
Som sagt tar det normalt ett par dagar, men kan gå på bara en dag beroende på hur många som utför arbetet. Kom ihåg, att då värmepumpar innehåller miljöskadliga vätskor måste installation av en luft-vattenvärmepump certifierad tekniker.
Sista steget innan du installerar, är att jämför offerter på luft-vattenvärmepumpar. Det rekommenderas det att jämföra förslag från flera olika företag. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 olika företag.
De kan vi på GreenMatch hjälpa dig med. Genom oss kommer du i kontakt med installatörer som kan förse dig med skräddarsydda offerter. Du får ett konkurrenskraftigt pris på din produkt och du slipper tillbringa tid med att själv leta installatörer.
Det tar bara 30 sekunder
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.