Jämför pris och offerter på luft-vattenvärmepumpar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
<span class="d-md-none">✔️Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %</span><span class="d-none d-md-block">Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %</span>
✔️Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %
Med en modern värmepump kan du spara upp till 70 % jämfört med direktverkande el!
<span class="d-md-none">✔️Få upp till 4 skräddarsydda offerter</span><span class="d-none d-md-block">Få upp till 4 skräddarsydda offerter</span>
✔️Få upp till 4 skräddarsydda offerterFå upp till 4 skräddarsydda offerter
Välj den lösning som bäst passar dina behov!
<span class="d-md-none">✔️Gratis och utan förpliktelser!</span><span class="d-none d-md-block">Gratis och utan förpliktelser!</span>
✔️Gratis och utan förpliktelser!Gratis och utan förpliktelser!
Vår tjänst är gratis och du kan när du vill avbryta processen!
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 30 september 2022

Luft-vattenvärmepump

Utedel luftvärmepump

 

Spara upp till 70 % på dina uppvärmningskostnader med en luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpen är, en effektiv lösning som kan minska dina uppvärmningskostnader. Det gör den genom att utvinna värmeenergin från uteluften. Utöver att vara ett utmärkt alternativ för din plånbok, är värmepumpar även ett bra alternativ för miljön. Detta då den använder sig av förnybar energi i form av solenergi som är lagrad i uteluften.

Passar luft-vattenvärmepumpen dig?

Litet och medelstort hus.

Passar dig som har ett litet eller normalstort hus med en energiförbrukning på upp till 25 000 kWh.

Radiatorer och golvvärme

Passar bäst för dig som redan har ett vattenburet värmesystem, som radiatorer eller golvvärme. Har du inte redan det kan investeringskostnaden bli väldigt hög.

Halva Sverige

En luft-vattenvärmepump passar bäst i södra och mellansverige. I norra Sverige kan luft-vattenvärmepumpens effektivitet minska på grund av det kallare vädret.

Tror du att luft-vattenvärmepumpen är rätt alternativ för dig? I så fall hjälper vi dig på GreenMatch gärna att komma i kontakt med installatörer i ditt område. Genom att fylla i vårt formulär längst uppe på sidan får du upp till 4 skräddarsydda offerter från olika företag. Du kan på så sätt i lugn och ro jämföra olika lösningar. 

Fördelar med att beställa offerter via GreenMatch:

 • Få upp till 4 skräddarsydda offerter - helt gratis.
 • Spara tid - du slipper leta runt bland alla leverantörer själv.
 • Utan förpliktelser - du kan när som helst avbryta processen.

Luft-vattenvärmepumpar är effektivare än någonsin

Utvecklingen för luft-vattenvärmepumpar har gått långt, och de kan spara dig väldigt mycket pengar. För att se hur effektiv en värmepump är kan du använda dig av SCOP. Det visar värmefaktorn utjämnat för årets säsonger, hur mycket värmeenergi du får ut för varje kWh el värmepumpen använder. Alltså, om en värmepump har SCOP 4, för varje 1 kWh el du använder, värmer du upp huset för värmeenergi motsvarande 4 kWh. Resten av energin utvinns från uteluften.

För att ge några exempel på vad du kan förvänta dig av luft-vattenvärmepumpar på marknaden ger vi dig här en liten sammanställning. Den ska inte alls representera hela marknaden, dessa producenters utbud, eller vad du kan få offerter på via vår tjänst. Det ska bara ge dig ett hum om vad som finns där ute. Dessa värmepumpar har då testas speciellt för zonen “kallare klimat” vilket då omfattar Sverige. Och vi kollar på låg framledningstemperatur, något golvvärme använder, och medel framledningstemperatur för radiatorer.

Prestanda vid kallt klimat
Märke / Modell SCOP
Låg framledningstemperatur
SCOP 
Medel framledningstemperatur
Ljudeffektnivå utomhus i dB(A)

Bosch CS7001iAW 5

4,04

3,00

47 dB(A)

Nibe S2125-12

4,15

3,35

49 dB(A)

Panasonic AQUAREA MONOBLOC

4,08

3,20

65 dB(A)

CTC EcoAir 622M

4,26

3,47

55 dB(A)

Vailaint VWL 125/6 A aroTHERM

4,32

3,28

47 dB(A)

Värden från heatpumpkeymark.com. För en mer utförlig sammanställning kan du gå in på vår sida om test för luft-vattenvärmepumpar.

1 1: En utedel tar in värme från utomhusluften och överför den till köldmediumet. 2 2: En kompressor ökar trycket, vilket i sin tur ökar temperaturen på köldmediumet ytterliggare. 3 3: Köldmediumet överför värmen till en vattentank via en värmeväxlare. 4 4: Varmvattnet från tanken går ut till i radiatorerna i huset. 5 5: Kallvattnet går tillbaka till vattentanken. 6 6: Köldmediumet kyls ner av vattnet i tanken, för att sedan minskas sedan i tryck och gå tillbaka till utedelen för att värmas upp på nytt.
Luft-vattenvärmepump

För- och nackdelar med luft-vattenvärmepump

Självklart är det inte bara guld och gröna skogar med en luft-vattenvärmepump. Det finns mycket som talar för en luft-vattenvärmepump, men även flera nackdelar att ha i åtanke. De kan även i sin tur bero på hur dina förutsättningar ser ut, som var du bor i, hur stort huset är och hur hög din värmeförbrukning är.

Fördelar
 • Värmepumpens höga effektivitet kan ge stora besparingar på din uppvärmningskostnader
 • Miljövänligt uppvärmningsalternativ som utvinner förnybar energi från utomhusluften
 • Snabb och enkel installation jämfört med jord- eller bergvärme
 • Tack vare att det är ett vattenburet värmesystem ger det en jämn värmefördelningen i huset. 
 • Spara tid och slipp fylla på din panna som för ved- eller pelletspannor
 • Relativt billigt alternativ - jämför med berg- eller jordvärme.
 • Slipp återställning av marken.
Nackdelar
 • Behöver ett vattenburet värmesystem - annars blir det en mycket större investering
 • Tappar effektivitet vid låga temperaturer
 • Utedelens ljudvolym kan anses som störande
 • Du blir känslig för elavbrott då den är elberoende, och kan därför inte värma upp ditt hus utan el 
 • Har du ett stort hus, med högt energibehov, kan de hända att den inte kan värma upp till samma effektivitet som en berg- eller jordvärmepump
 • De ger inte de absolut största besparingarna i energibehov 

 

Du kan hitta en mer utförlig lista på vår sida om fördelar och nackdelar

Priset för en luft-vattenvärmepump ligger på runt 80 000 - 150 000 kr

Priset för en komplett installation ligger normalt på runt 80 000 - 150 000 kr, förutsatt att du redan har ett vattenburet värmesystem. Priset kan i vissa fall skilja sig mer än så - varierar beroende på hur din individuella installation kommer att se ut. Det som spelar störst roll i priset är själva värmepumpen, vilket i sin tur dimensioneras efter din värmeförbrukning. Så ju mer värme du använder, desto större effekt behövs på pumpen och det blir dyrare. Har du inte redan vattenburen värme kan det totala priset snabbt bli mycket högre.

Spara 30 % på arbetskostnaden genom rot-avdraget

I praktiken innebär det ett avdraget på 9 % från det totala priset, då arbetskostnaden vid installation av en luftvärmepump räknas som ett schablonavdrag på 30 % av totala kostnaden. Detta schablonavdrag har tagits fram av skatteverket och SKVP. Kommer du överens med din installatör om att använda ROT-avdraget så dras det direkt på din faktura. 

Det finns vissa krav du måste uppfylla dock, du kan se alla krav på Skatteverkets hemsida, men några av dem är: 

 • Du ska ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret.
 • Du ska ha fyllt 18 år vid utgången av beskattningsåret.
 • Du ska delvis eller helt äga byggnaden tjänsten utförs på.
 • Huset är äldre än 5 år.

Vad är återbetalningstiden på luft-vattenvärmepumpar?

Värmer du just nu upp med el kan du räkna med en avbetalningstid på 5-8 år. Återbetalningstiden för en luft-vattenvärmepump skiljer sig mellan dina förutsättningar som energibehov, nuvarande värmesystem och mera. Med en livslängd på 15-20 år är det många år med besparingar efter den betalat av sig - och en väldigt lönsam investering.

Hur stor luft-vattenvärmepump behöver du?

Att dimensionera en luft-vattenvärmepump är inte helt simpelt, och vi rekommenderar alltid att du tar hjälp av en expert. De kan hjälpa dig att få en värmepump som passar utifrån just dina behov. De kommer då kunna utvärdera dig och ditt hus unika behov och ta fram en värmepump som bäst passar dig.

En ritklinje du kan använda dig av är att värmepumpen ska täcka runt 90 % av ditt årliga värmebehov. För att nå det är en tumregel är att värmepumpen ska täcka det högsta effektbehovet till 70 %, det vill säga att värmepumpen ska kunna förse 70 % av uppvärmningen under den kallaste dagen på året. Ju större effekt en värmepump har, desto dyrare blir det. Och efter en viss punkt så är det inte värt den extra kostnaden för att den ska kunna täcka hela ditt behov.

Större hus innebär större värmepump 

Att ge en korrekt siffra för olika storlekar på hus, utan att kolla på det specifika huset, är väldigt svårt. Detta då det finns många faktorer utöver storleken som påverkar husets värmebehov. Det kan vara saker som hur många som bor i huset, hur välisolerat huset är, har du golvvärme eller har du radiatorer. 

Har du ett väldigt stort hus, med energibehov på över 25 000 kWh per år, är det inte helt säkert att luft-vattenvärmepumpen är det rätta alternativet. Det kan du vara värt att se över om du har möjlighet att installera bergvärme eller jordvärme istället. Detta då för stora hus klarar luft-vattenvärmepumpen inte av att arbeta lika effektivt. Och de alternativen kan ge större besparingar i det långa loppet.

Några väldigt breda riktlinjer vi kan ge är:

 • En villa på 100 kvm med energiförbrukning på runt 14 000 kWh behöver en luft-vattenvärmepump med effekt på runt 5 kW 
 • En villa på 200 kvm med energiförbrukning på runt 28 000 kWh behöver en luft-vattenvärmepump med effekt på runt 10 kW

Hur ser installation av luft-vattenvärmepump ut?

Installationen av en luft-vattenvärmepump tar normalt bara ett par dagar, men kan ta längre tid vid mer omfattande installationer. Det innebär inget arbete för dig - allt sköts av av installatören. Till skillnad från jordvärme och bergvärme krävs ingen borrning eller grävning, vilket drar ner på både installationstiden och kostnaden.

En luftvattenvärmepump består av två delar, innedelen och utedelen. Det är i utedelen värmeenergin utvinns från uteluften, och innedelen som för över värmen till varmvatten. Varmvattnet i sin tur värmer upp ditt hus på ett effektivt sätt!

Installation av luft-vattenvärmepump består i huvudsakligen av följande steg:

 1. Gamla värmesystemet plockas ner och tas hand om. 
 2. Det borras hål för att kunna koppla värmesystem och utedelen. 
 3. Sedan installeras både utedelen och innedelen. 
 4. Elen kopplas på till anläggningen, systemet fylls på och vakuumsugs. 
 5. Inställningarna justeras utifrån ditt hus behov - sedan är den igång!

Som sagt tar det normalt ett par dagar, men kan gå på bara en dag beroende på hur många som utför arbetet. Kom ihåg, att då värmepumpar innehåller miljöskadliga vätskor måste installation av en luft-vattenvärmepump certifierad tekniker

Jämför offerter på luft-vattenvärmepumpar

Sista steget innan du installerar, är att jämför offerter på luft-vattenvärmepumpar. Det rekommenderas det att jämföra förslag från flera olika företag. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 olika företag.

De kan vi på GreenMatch hjälpa dig med. Genom oss kommer du i kontakt med installatörer som kan förse dig med skräddarsydda offerter.

 • Spara tid - slipp spendera tid på att leta runt efter installatörer 
 • Få upp till 4 skräddarsydda offerter från flera installatörer
 • Vår tjänst är kostnadsfri
 • Du får ett konkurrenskraftigt pris
 • Försäkra dig om att du gör bästa möjliga val utifrån dina förutsättningar.

Allt du behöver göra är fylla i formuläret ovan. Vi kan ringa upp dig för kompletterande uppgifter, för att du ska kunna motta skräddarsydda offerter från lokala leverantörer utifrån just dina behov.

Vanliga frågor om luft-vattenvärmepumpar

Vad kostar en luft-vattenvärmepump?

Priset för en komplett installation av en luft-vattenvärmepump hamnar i vanliga fall på runt 80 000 - 150 000 kronor. Det förutsätter dock att du redan har vattenburen värme.

Kan jag få bidrag för att installera luft-vattenvärmepumpen?

Du kan få ta del av rot-avdraget när du installerar en luft-vattenvärmepump. Du kan på så vis dra 30 % av arbetskostnaden. Det blir i praktiken oftast ett avdrag på 9 % av totala priset för din luftvärmepump, då arbetskostnaden räknas som ett schablonbelopp på 30 % av det totala priset.

Kan jag kyla mitt hus med en luft-vattenvärmepump?

För att kunna kyla med din luft-vattenvärmepumpen kan du behöva installera en extra del, en fläktkonvektor likt för luft-luftvärmepumpar. Värmepumpens funktionen fungerar då helt enkelt omvänt, likt en kyl, och du kyler ner ditt hus på ett effektivt sätt.

Vad har luft-vattenvärmepumpen i verkningsgrad, och vad betyder SCOP?

En luft-vattenvärmepump med SCOP på 3,3 betyder att, utslaget över årets förbrukning, får du ut 3,3 kWh värmeenergi för 1 kWh el förbrukad. Resten får du från värmeenergin i uteluften. Du sparar alltså 70 % på din värmeförbrukning.

COP står för coefficient of performance och visar på verkningsgraden vid ett specifikt tillfälle. SCOP, seasonal coefficient of performance, visar istället det värdet utslaget över ett år med de olika årstiderna. Det gör det till ett mycket bättre värde att titta på.

Hur lång livslängd har en luft-vattenvärmepump?

En luft-vattenvärmepump brukar räknas ha en livslängd på 15 - 20 år. Med en återbetalningstid som vanligen ligger på halva den tiden finns det mycket pengar att spara.

Hur fungerar en luft-vattenvärmepump?

När värmen från uteluften möter köldmediet i utedelen värms mediet upp och ånga bildas. Detta sker med hjälp av en expansionsventil som ser till att sänka trycket inuti förångaren och därmed sänka kokpunkten för köldmediet. Ångan leds sedan in i en kompressor. Här höjs trycket på det nu gasformiga köldmediet och temperaturen stiger kraftigt.

Den varma gasen trycks sedan in i en kondensor - en värmeväxlare. Kondensorns funktion är att låta gas övergå till vätska - kondensera. När gasen övergår till flytande form frigörs stora mängder kemisk energi i form av värme.

Denna värme kan nu överföras till husets vattenburna värmesystem och ledas till varmvattenberedaren. Därefter återgår köldmediet som nu är i flytande form tillbaka till en expansionsventil där dess temperatur sänks ytterligare. Till sist leds köldmediet tillbaka till förångaren och hela processen börjar om igen.

Beroende på tillverkare och modell kan processen och värmepumpens olika delar variera något men i huvudsak fungerar det likt detta.

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.