SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/4
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 13 november 2023

Luft vatten värmepump pris, kostnad och offerter 2023

Luft vatten värmepump pris

Luft-vattenvärmepumpen kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 70 %. Värmepumpar är även ett utmärkt alternativ för miljön, eftersom de använder sig av förnybar energi i form av lagrad solenergi i uteluften.

Tror du att en luftvärmepump är rätt alternativ för dig? Eller tror du att jordvärme eller bergvärme kan passa dig bättre? Det finns många olika värmepumpar att välja mellan och det finns givetvis både för- och nackdelar med luft vattenvärmepumpar. Oavsett vilken typ av värmepump du är intresserad av så hjälper vi dig att komma i kontakt med installatörer i ditt område. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de är noga med att ge dig sina bästa erbjudanden. Dessutom slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett busenkelt formulär för att få gratis offerter utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad kostar en luft vattenvärmepump 2023?

Luft vatten värmepumpens pris är vanligtvis mellan 80 000 kr och 120 000 kr. Vilken modell, märke och storlek på luft vattenvärmepumpen som passar dig bäst beror på en mängd olika omständigheter, som geografiskt läge, storlek på vattenberedaren, storlek på huset och din isolering. Kolla gärna in vårt luft/vattenvärmepump bäst-i-test.

Det finns luft vatten värmepumpar med varmvattenberedare. Kostnaden för luft vatten värmepumpar med varmvattenberedare är minst 25 000 kr högre jämfört med en luft vatten värmepump utan varmvattenberedare. Fördelen med en separat varmvattenberedare är att värmepumpen tar mindre plats och därför kan placeras i mindre utrymmen där det är lågt i tak.

Luft vatten värmepump pris med installation

Om du redan har ett vattenburet distributionssystem i ditt hus kan du räkna med ett pris på ungefär 20 000 kr för själva installationen.

Priset blir ett annat utan vattenburet distributionssystem. Om du använder direktverkande el så måste du göra ett stambyte med vattenburna rör och radiatorer, eller element. Priset för detta är mellan 6 000 kr och 8 000 kr per element. Installationskostnaden för ett hus med 15 element landar på cirka 100 000 kr. Ett billigare alternativ är luft-luftvärmepump. Läs gärna mer om luftvärmepumpens pris. Om du bor i nybyggnation så kan en frånluftsvärmepump vara ett passande val.

Spara 30 % på arbetskostnaden genom rot-avdraget

I praktiken innebär det ett avdrag på 9 % från det totala priset. Arbetskostnaden vid installation av en luft-vattenvärmepump räknas som ett schablonavdrag på 30 % av den totala kostnaden. Detta schablonavdrag har tagits fram av Skatteverket och SKVP. Kommer du överens med din installatör om att använda ROT-avdraget så dras det direkt på din faktura.

Det finns vissa krav du måste uppfylla. De viktigaste kraven är: 

 • Du ska ha varit obegränsat skattskyldig under beskattningsåret.
 • Du ska ha fyllt 18 år vid utgången av beskattningsåret.
 • Du ska delvis eller helt äga byggnaden tjänsten utförs på.
 • Huset är äldre än 5 år.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa allt om rotavdrag luft vattenvärmepump.

Du kan även från och med juli 2023 få bidrag för energieffektivisering, som innebär att du kan få upp till 30 000 kr i avdrag på luftvärmepumpen.

Luft vatten värmepump driftkostnad

För en medelstor villa på 150 kvm i mellersta Sverige kan du räkna med ungefär 12 000 kronor per år för en luft vatten värmepumps driftskostnad. Detta inkluderar uppvärmning och tappvatten. Vi har då utgått från en årsförbrukning på 6 000 kWh med ett elpris på 2 kr/kWh. En luft vatten värmepumps driftskostnad varierar utifrån en mängd olika förutsättningar, som elpris, uppvärmningsbehov och var i vårt långa land du bor.

Hur mycket el drar en luft/vattenvärmepump?

6 000 kWh till 7 000 kWh per år kan du räkna med att en luft-vattenvärmepump drar i de södra och mellersta delarna i Sverige för en normalvilla. I norra Sverige kan pumpen dra upp till 8 500 kWh för samma villa. Företaget Mitsubishi har utvecklat en speciell och effektivare teknik för de nordligare och kallare delarna av Japan. Tekniken kallas Zubadan och kan med fördel användas även i norra Sverige.

Vad är återbetalningstiden på luft-vattenvärmepumpar?

Räkna med avbetalningstid på 5-8 år om du nu använder dig av direktel. Återbetalningstiden för en luft-vattenvärmepump skiljer sig utifrån energibehov, nuvarande värmesystem, storlek på huset och geografiskt läge. En luft-vattenvärmepump brukar ha en livslängd på 20 år. Därför har du många år med besparingar efter avbetalningstiden. Kort sagt: en mycket lönsam investering.

Hur mycket pengar kan jag spara med en luft/vatten värmepump?

Under optimala omständigheter kan du med en luft vattenvärmepump minska de årliga energikostnaderna med 70 %. Detta medför att du kan spara upp till 10 000 kronor per år.

Luft-vattenvärmepumpens pris blir lägre, samtidigt som effektiviteten förbättrats avsevärt de senaste åren. För att se hur effektiv en värmepump är kan du använda dig av SCOP. Det visar värmefaktorn utjämnat för årets säsonger, det vill säga hur mycket värmeenergi du får ut för varje kWh el värmepumpen använder. Om en värmepump har SCOP 4, så får du ut 4 kWh värmeenergi för varje 1 kWh el du använder.

Här är några exempel på luft-vattenvärmepumpar, för att ge dig en skissartad överblick över olika pumpar. Dessa värmepumpar har testats speciellt för zonen “kallare klimat” vilket då omfattar Sverige. Vi ger exempel på låg framledningstemperatur för golvvärme och medel framledningstemperatur för radiatorer.

Luft vatten värmepump effektivitet
Märke / ModellSCOP
Låg framledningstemperatur
SCOP 
Medel framledningstemperatur
Ljudeffektnivå utomhus i dB(A)

Bosch CS7001iAW 5

4,04

3,00

47 dB(A)

Nibe S2125-12

4,15

3,35

49 dB(A)

Panasonic AQUAREA MONOBLOC

4,08

3,20

65 dB(A)

CTC EcoAir 622M

4,26

3,47

55 dB(A)

Vailaint VWL 125/6 A aroTHERM

4,32

3,28

47 dB(A)

Värden från heatpumpkeymark.com.

Luft-vattenvärmepump
1 2 3 4 5 6

Hur fungerar en luft vattenvärmepump?

En luft vattenvärmepump utvinner lagrad solenergi ut uteluften. Omvandlingen sker i värmepumpens förångare och kompressor där temperaturen höjs och ökar mängden energi som finns i utomhusluften. På vintern krävs det en större energimängd för att värma upp utomhusluften innan den går vidare in i husets uppvärmningssystem. En luft-vattenvärmepump klarar att generera värme till huset även när temperaturen är -20°C men effekten blir lägre.

Installation av luft-vattenvärmepump

Installationen av en luft-vattenvärmepump tar vanligtvis bara några dagar. Mer omfattande installationer tar givetvis längre tid. Allt arbete sköts av installatören. Till skillnad från jordvärme och bergvärme krävs ingen borrning eller grävning. Detta drar ner på både installationstiden och kostnaden.

En luft-vattenvärmepump består av två delar: innedelen och utedelen. I utedelen utvinns värmeenergin ur uteluften. Innedelen för sedan över värmen till att värma upp vatten. Varmvattnet i radiatorer och golvvärme värmer därefter upp ditt hus på ett effektivt sätt.

Installationen av luft-vattenvärmepump består av följande steg:

 • Gamla värmesystemet plockas ner och tas hand om. 
 • Det borras hål för att kunna koppla värmesystemet och utedelen. 
 • Utedelen och innedelen installeras. 
 • Elen ansluts, systemet fylls på och vakuumsugs. 
 • Inställningarna justeras utifrån ditt behov

Som sagt tar det normalt ett par dagar. Arbetet kan dock utföras på endast en dag om flera installatörer arbetar.

Viktigt att komma ihåg! Eftersom värmepumpar innehåller miljöskadliga vätskor måste installation av en luft-vattenvärmepump göras av en certifierad tekniker. 

Jämför offerter på luft/vattenvärmepumpar

Vill du köpa luft vattenvärmepump? I så fall bör du jämföra offerter på luft-vattenvärmepumpar. Energimyndigheten rekommenderar att jämföra förslag från minst 3 olika företag. Vi hjälper dig med det. Genom oss kommer du i kontakt med installatörer som ger dig skräddarsydda offerter. De vet att de konkurrerar om dig så de gör sitt bästa för att få just dig som kund. Du slipper dessutom lägga ner timmar på att själv beställa offerter från olika installatörer. Gör det lätt för dig och gör som 50 000 smarta svenskar redan gjort och använd dig av vår offerttjänst. Allt du behöver göra för att komma igång är att klicka på knappen nedan och fylla i ett busenkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om luft-vattenvärmepumpar

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Medförfattare:
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?