Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Att byta värmepump kan spara pengar och öka komforten i ditt hem. Oavsett om du byter från direktel eller uppgraderar din gamla modell, är det viktigt att förstå de olika typerna av värmepumpar och kostnaderna för byte.
I denna artikel går vi igenom prisinformation, bidrag och när det är dags att byta kompressor, samt svarar på vanliga frågor om värmepumpar. Låt oss se hur du kan optimera din uppvärmning och sänka dina energikostnader.
Genom oss får du 4 offerter gratis och utan bindning. Du slipper själv beställa offerter i timmar - låt oss göra jobbet istället. Klicka bara på knappen och fyll i vårt formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Att byta från direktel till värmepump kan ge stora besparingar på din energiräkning. Direktverkande el är en av de dyraste uppvärmningsmetoderna, medan en värmepump kan minska din energiförbrukning med upp till 50–80 %. Detta innebär att du kan sänka dina uppvärmningskostnader avsevärt.
Beroende på vilken typ av värmepump du väljer, som till exempel luft-vatten eller bergvärme, kan investeringen snabbt löna sig genom lägre driftskostnader och ett mer energieffektivt hem. Bergvärme är den effektivaste värmepumpen, men också den dyraste. Luft-luftvärmepumpen är den billigaste värmepumpen, men även den minst effektiva, dessutom värmer den inte vatten.
Om du vill byta ut din gamla värmepump och/eller den är över 15–20 år gammal kan du också spara mycket genom att uppgradera till en ny modell. Nyare värmepumpar är upp till 50 % mer effektiva jämfört med äldre modeller. Det betyder att du inte bara får bättre värme och komfort, utan också lägre energikostnader. För ett genomsnittligt hushåll kan besparingar på energiräkningen uppgå till flera tusen kronor per år, beroende på den nya pumpens effektivitet och ditt uppvärmningsbehov.
När du överväger att byta värmepump finns det flera typer att välja mellan, och kostnaderna varierar beroende på typ och installation. Här är en översikt över de vanligaste värmepumparna och deras ungefärliga kostnader:
Luft-luftvärmepump: Denna typ är relativt prisvärd och kostar vanligtvis mellan 12 000 - 25 000 kr, inklusive installation. Den fungerar genom att ta in varm luft från utsidan och cirkulera den inomhus. Du kan alltså inte värma vatten med denna typ av värmepump.
Luft-vattenvärmepump: Denna pump är väsentligt dyrare, med priser mellan 80 000 och 140 000 kr. Den omvandlar utomhusluft till värme för att värma vatten i ditt värmesystem. Läs mer om de bästa modellerna på marknaden här: vilken luft vatten värmepump är bäst.
Bergvärmepump: Denna typ av värmepump är den mest effektiva, men också den dyraste. Priserna ligger vanligtvis mellan 110 000 - 220 000 kr, inklusive borrning och installation. Bergvärmepumpar utnyttjar värmen i marken för uppvärmning.
Jordvärme: Likt bergvärmepumpen använder jordvärmepumpen värmen som finns i marken, men installationen kan vara något enklare och billigare. Priserna ligger oftast mellan 75 000 och 175 000 kr, beroende på hur din tomt ser ut och vilken storlek på jordvärmepump du vill ha.
Frånluftsvärmepump: Kostnaden för denna värmepumpstyp ligger mellan 60 000 och 100 000 kr. Den använder den varma luften som finns inomhus för att värma upp huset och kan även ge varmvatten.
Luft luft värmepump
12 000 - 25 000 kr
Luft vatten värmepump
90 000 - 150 000 kr
Frånluftsvärme
60 000 - 100 000 kr
Jordvärme
75 000 - 175 000 kr
Bergvärme
110 000 - 220 000 kr
ROT: 30 % av priset på installation. Max 75 000 kr per person och år.
Bidrag för energieffektivisering: 50 % på värmepumpen. Max 30 000 kr per person och år.
Ja, du kan få bidrag för att byta värmepump. Du kan få rotavdrag för värmepump. ROT-avdraget gäller för 30 % av arbetskostnaden vid installation eller byte av värmepump, vilket minskar dina totala kostnader avsevärt.
Har du värmt upp ditt hus med gas eller direktel så kan du även vara berättigad till bidrag för energieffektivisering. Det är ett bidrag, alltså ingen skattereduktion, som gäller för 50 % av priset på själva värmepumpen eller max 30 000 kr per person och år.
Att byta kompressor till din värmepump kan behövas av olika anledningar. Din värmepump kan plötsligt gå ner kraftigt i prestanda, du kan få ökade energikostnader eller höra ovanliga ljud. Om du misstänker att din kompressor inte funkar hundra procent så är det att rekommendera att få en professionell bedömning för att bästa åtgärd utförs.
Kostnaden för att byta kompressor i en värmepump kan variera beroende på märke och typ av värmepump. Här är några prisexempel:
Värmepumpstyp | Kostnad för kompressorbyte |
---|---|
Luft-luftvärmepump | 8 000 - 15 000 kr |
Luft-vattenvärmepump | 12 000 - 20 000 kr |
Bergvärmepump | 15 000 - 25 000 kr |
Frånluftsvärmepump | 10 000 - 18 000 kr |
Jordvärme | 15 000 - 30 000 kr |
Obs! Dessa priser är inte definitiva. För att få mer exakta priser till just din värmepump ber vi dig att ta kontakt med professionella servicetekniker.
Att byta kompressor på en värmepump är inget vi rekommenderar. Det kräver specifik teknisk kunskap och verktyg för att säkerställa att installationen sker korrekt och säkert. Dessutom kan hantering av kylmedel vara farligt om det inte görs på rätt sätt. Det är bäst att anlita en certifierad tekniker för att utföra bytet. Om du gör det själv och det blir nåt fel så kanske heller inte garantin gäller.
För Thermia-värmepumpar är kompressorn en avgörande komponent. Om du behöver byta kompressorn bör du kontakta en auktoriserad Thermia-installatör för att säkerställa att rätt delar används och att installationen görs enligt tillverkarens specifikationer. Kostnaden för byte kan variera beroende på modell.
Nibe-värmepumpar är kända för sin kvalitet, men om kompressorn går sönder kan det bli nödvändigt att byta den. Det är viktigt att anlita en certifierad Nibe-tekniker för att säkerställa korrekt installation och funktion. Priser för kompressorbyte varierar beroende på modell och installationskomplexitet.
CTC-värmepumpar har olika modeller med specifika krav för kompressorbyte. Om du upplever problem med din CTC-kompressor är det bäst att kontakta en auktoriserad tekniker. De kan hjälpa dig att bedöma situationen och genomföra bytet på ett korrekt sätt. Kostnaderna kan variera beroende på vilken CTC-modell du har.
Det är en fråga som du behöver ställa dig själv. Tänk på att en ny värmepump kan vara upp till 50 % mer effektiv än din gamla, så du kan tjäna in den extra investeringen snabbt i sänkta energiräkningar. Eftersom värmepumpar hela tiden blir mer och mer effektiva, så kanske en ny funkar bättre i kyla också. Är du i valet och kvalet och vill ha en prisbild på önskade värmepumpar så rekommenderar vi att du tar in och jämför offerter. Du slipper tillbringa timmar med att själv försöka få tag på installatörer. Låt oss göra jobbet istället. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Kostnaden för att byta en värmepump varierar beroende på flera olika faktorer. Typen av värmepump, bostadens storlek och installationsarbetet påverkar priset. Priserna kan ligga mellan 12 000 och 220 000 kronor. Med ROT-avdrag blir arbetskostnaden 30 % lägre.
Det lönar sig att byta luftvärmepump när din gamla är trött och sliten. Är din värmepump 10-15 år så kan det vara en god idé att köpa en ny.
Det lönar sig även att byta till luftvärmepump om du för tillfället värmer upp ditt hus med direktel. Då kan du omvandla elen till värme och spara upp till 50 % på dina energiräkningar.
En ny värmepump kan vara 20–50 % effektivare än en gammal, tack vare modern teknik. Detta ger lägre energikostnader och bättre prestanda. Så ofta lönar det sig att köpa en ny istället för att använda sig för länge av den gamla värmepumpen.
En värmepump bör bytas ungefär var 15–20 år, beroende på modell och skötsel. Om pumpens effektivitet minskar eller om reparationer blir frekventa, så kan det vara dags att byta tidigare. Därför kan det vara bättre att byta ut din gamla värmepump till en ny istället för att försöka laga och hålla den gamla värmepumpen vid liv.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder