Den ultimata guiden för en värmepump till ditt hem
Vad är en värmepump?
En värmepump är ett energieffektivt att värma upp ditt hus, genom att utvinna värmeenergin i omgivningen. Din värmepump kan värma upp ditt hus och ditt varmvatten, men kan även kyla ner huset under varma sommardagar.
Du får alltså ut 2-5 kWh värmeenergi för varje kWh elektricitet den konsumerar. På så vis kan du spara massvis med pengar på din uppvärmning. Eller kyla. Det är med hjälp av en så pass hög effektivitet som en värmepump betalar av sig efter bara några år.
Är du i fart med att införskaffa en värmepump till ditt hem? I så fall kan vi på GreenMatch hjälpa dig med just det! Genom vår tjänst kommer du i kontakt med upp till 4 lokala installatörer och leverantörer. Allt du behöver göra är fylla i formuläret ovan - vi kan sedan komma att kontakta dig för att säkerställa dina behov. Du matchas då med företag som ger dig offerter baserat på dina behov. Det kan krävas att de besöker ditt hem för att kunna ge skräddarsyddaofferter.
Fördelar med att använda GreenMatch:
- Vår tjänst kostar dig ingenting och är helt utan förpliktelser
- Få upp till 4 skräddarsydda offerter från installatörer nära dig
- Spara tid på att leta fram massa installatörer - vi gör jobbet åt dig
- Få konkurrenskraftiga priser genom att sätta företag i konkurrens från start
Före du köper en värmepump - se över ditt hus
Innan du köper en värmepump kan det också vara en bra idé att se över isoleringen i huset. En värmepump dimensioneras efter ditt värmebehov, vilket utan bra isolering kan bli rätt hög. Skulle du då senare åtgärda isoleringen så kan du då ha en feldimensionerad värmepump. En feldimensionerad värmepump kan leda till onödigt höga kostnader vilket i sin tur leder till längre återbetalningstid.
- Isolering
- Värmebehov (inklusive varmvatten)
Vilka sorters värmepumpar finns det?
Det finns flera olika sorters värmepumpar, men huvudsakligen två kategorier. Vätskebaserade värmepumpar, det vill säga huvudsakligen jordvärme, bergvärme och sjövärme. Eller luftvärmepumpar, det vill säga huvudsakligen luft-luftvärmepumpar, luft-vattenvärmepumpar och frånluftsvärmepumpar.
Hur väljer du bland dessa? Först och främst bör du se över din situation och möjligheter. Har du inte redan nu ett vattenburet system är det en extra kostnad som måste räknas in kalkylen. Det kan då passa bättre att komplettera ditt värmesystem med en luft-luftvärmepump vilket värmer huset via varmluft. Tekniskt sätt kan du få de flesta värmepumparna att värma upp via varmluft men det är väldigt mycket mer effektivt via vattenburen värme, och betydligt vanligare i Sverige.
Sedan kan din omgivning spela stor roll. Har du inget passande vattendrag är sjövärme inte möjligt, med för liten tomt är jordvärme in lämpligt och med fel berggrund är bergvärme inte lika effektivt.
Vilken värmepump ska jag välja?
Nedan får du en mer ingående förklaring för varje sorts pump, och om det passar dig. Eller så kan du läsa mer om dessa pumpar på:
Bergvärme
Normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme
Passar i hela Sverige
Kräver inte allt för långt avstånd till berggrunden - och rätt sorts berggrund.
Bergvärme är den vanligaste geoenergin vi har i Sverige. Den är mycket tillförlitlig då större delen av Sverige vilar på urberg, vilket leder värme bättre än de flesta andra bergarter.
Fördelen med en bergvärmepump är att den inte är mycket mindre beroende av yttre omständigheter såsom vädret. Bergvärme är en utmärk värmekälla förutsatt att du har rätt förutsättningar, och lite större värmebehov.
Jordvärme
Normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme
Passar i hela Sverige
Kräver stor nog tomt för att gräva ner kollektorslangen.
Jordvärme fungerar likt bergvärme, men hämtar energin ur jorden istället för berggrunden. Detta gör att om du vill använda jordvärme måste du ha en lite större tomt. För ett normalstort hus behöver du en tomtyta på cirka 200-400 kvadratmeter stor och slangen grävs ned på cirka 1-2 meters djup.
Exakta djupet, och avstånd mellan kablar kan skilja sig åt något på olika platser i Sverige, beroende på faktorer som hur kallt det normalt blir och vad jorden består av. Då kollektorslangen tar upp värmeenergin kyler den även ner omgivningen. En feldimensionerad anläggning kan då i värsta fall leda till permafrost.
Sjövärme
Normal eller hög energiförbrukning - Från 15 000 kWh.
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme.
Passar i hela Sverige.
Kräver vattendrag eller sjö som inte fryser.
Sjövärme är inte lika vanligt förekommande som de andra värmepumparna. Denna metod kräver tillgång till en flod eller en sjö som inte fryser till is - vilket gör den lite mer begränsad. Kollektorslangen som hjälper till att hämta energin måste vara väl förankrad på botten så att den inte flyter upp till ytan.
Tillståndet för sjövärme kan ibland svårare att få på grund av vätskan i kollektorslangen. Om denna vätska börjar läcka ut påverkar det sjöns eller flodens ekosystem negativt. Eftersom det sprider sig snabbare i en sjö eller i en flod än var det gör i berggrunden eller i marken är det alltså ibland svårt att få tillstånd att faktiskt installera sjövärme.
Sjövärmepumpen kan bli väldigt effektiv, och passar ofta hus med högre energikrav - precis som berg och jordvärmepumpar.
Luft-vattenvärmepump
Låg eller normal energiförbrukning - upp till 25 000 kWh
Vattenburet värmesystem som radiatorer eller golvvärme.
Passar bäst i södra och mellansverige.
Kan ha störande ljudvolym på utedel.
En luft-vattenvärmepump hämtar solenergin som finns lagrad i luften genom värmepumpens utedel. Den energi värmer sedan upp en vätska som leds till element, golvvärme och varmvattenberedare. Själva luft-vattenvärmepumpen består oftast av två delar, en som placeras utomhus och en som kopplas till ett vattenburet distributionssystem inomhus.
De är framför allt effektiva i södra och mellersta Sverige. Energibesparingen ligger på cirka 60%.
Luft-luftvärmepump
Låg eller normal energiförbrukning - upp till 25 000 kWh
Kompletterande värme till direktverkande el
Passar bäst i södra och mellansverige.
Kan ha störande ljudvolym på utedel.
Luft-luftvärmepumpen fungerar på samma sätt som en luft-vattenvärmepump i det att den tar energin från solen som finns i luften genom en utedel. Däremot kan inte en luft-luftvärmepump värma upp tappvattnet i huset. Den värmer endast upp luften i ditt hushåll från en central innedel. Därför är det viktigt att den sitter på ett optimalt ställe som gör att du får så jämn värme som möjligt i huset, annars kan du vara tvungen att köpa två eller fler innedelar.
Luft-luftvärmepumpen är ett bra komplement till någon annan form av energikälla. Vanligen fungerar de väl ner till -15 grader och passar främst för hus med en öppen planlösning. I Sverige används luft-luftvärmepumpar främst för att värma hus, medan man i andra länder ofta använder dem för komfortkyla - vilket också går att göra i Sverige under de varmaste dagarna på sommaren