Jämför pris och offerter på bergvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 04 mars 2021

Bergvärme i Sverige

Bergvärme i Sverige - ett smart val!

Det svenska klimatet gör att bergvärme lämpar sig utmärkt som uppvärmningskälla för de flesta hushåll. Sveriges berggrund består till stor del av urberg, vilket fungerar bra att utvinna energi ifrån. Anledningen är att bergvärme har blivit så populärt i Sverige under de senaste åren beror bland annat på:

  • Sveriges pris på el är relativt billigt, vilket gör eldrivna värmekällor, så som värmepumpar, till ett konkurrenskraftigt alternativ gentemot exempelvis olja och pellets. 
  • Bergvärmepumpen har en hög verkningsgrad även under vintern.
  • Bergvärme påverkas inte av tillfälliga temperaturväxlingar.

Det krävs ingen förbränning för att generera energi från en värmepump, vilket gör dem till en av de mest miljövänliga energikällorna. Sedan 1995 har försäljningen av värmepumpar i Sverige ökat med 35 procent varje år. Andelen vätskeburna värmepumpar, så som bergvärmepumpar, har sedan dess ökat i jämförelse med luftvärmepumpar. Numera dominerar bergvärme, jordvärme och sjövärme marknaden för värmepumpar i Sverige.

Fördelning mellan luftvärmepumpar och markvärmepumpar

Var i Sverige hittar jag en bergvärmeinstallatör?

Om du bestämt dig för att installera bergvärme, rekommenderar Energimyndigheter att du först tar in minst tre offerter. Detta är för att du som kund ska få möjlighet att jämföra pris och kvalitet på material och arbete, eftersom skillnaderna kan vara stora mellan olika leverantörer. Det finns tre saker att tänka på innan du väljer bergvärmeinstallatöre, oavsett var i Sverige du bor:

  1. Beräkna din energiförbrukning innan du installerar bergvärme. Detta gör att du kan få en korrekt dimensionerad bergvärmepump och energibrunn.
  2. Be installatören att specifiera offerten, så att du enkelt kan se vad som är material- och arbetskostnad. Detta innebär att du kan räkna ut hur mycket du kan få tillbaka i ROT-avdrag. 
  3. Se över husets isolering och ventilation innan du installerar värmepump. Luftcirkulationen kan förändras om du går från en förbränningspanna till en värmepump som inte i sig själv genererar någon värme.

För att komma i kontakt med en bergvärmeinstallatör kan du använda GreenMatch enkla tjänst. Fyll i formuläret högst upp till höger, så matchar vi dig med upp till fyra installatörer - helt kostnadsfritt. På så vis kan du själv jämföra offerter på bergvärme för att välja den leverantör som passar dig bäst. 
Vi tycker att det ska vara enkelt att välja gröna energikällor! 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så fungerar bergvärme i Sverige

För att kunna värma ditt hus med bergvärme krävs det att man borrar en energibrunn. Energibrunnen kallas också för borrhål och brukar ha ett djup på mellan 50 och 200 meter, beroende på hur långt avståndet är ner till berget. Inuti borrhålet monteras en vätskefylld kollektorslang som absorberar värmen i grundvattnet nere i berget. Värmen förs genom rören in i värmepumpen där en förångare och eldriven kompressor ökar vätskans temperatur.

Principen för bergvärme är densamma oavsett var du bor i Sveriges avlånga land. Däremot finns det några saker som är värda att veta beroende på vilken region du befinner dig i. I Norrland är avståndet till berget kortare än i Skåne och i kustnära städer har berget ofta sämre värmeledningsförmåga än städer med berggrund av granit. Hur dessa skillnader på din bergvärmepump, kan du läsa mer om under respektive ort:

Sverigepriset på bergvärmepumpar

Priset på bergvärme varierar stort beroende på var i landet du bor. Den totala kostnaden kan landa på allt mellan 70 000 och 200 000 kronor för en genomsnittlig villa. Ju större ditt hus är, desto djupare borrhål och större bergvärmepump krävs. Priset på bergvärme beror på avståndet ner till berget, husets värmebehov och installationskostnader.

Avståndet till berget varierar runtom i Sverige

  • Priset på borrning för bergvärme stiger med antalet meter ner till berggrunden samt hur djup energibrunn som behövs. 
  • Ju högre värmebehov - desto djupare energibrunn krävs. Djupet beror även på bergets mineralsammansättning och på vilken nivå grundvattnet ligger. 
  • Borrkostnaden ökar med antalet meter borrhål, men även avståndet till berget inverkar på priset. Det beror på att foderrören som isolerar borrhålet från markytan ner till berggrunden är relativt komplicerade att installera.

Högt värmebehov kräver större värmepump

Husets storlek och värmebehov påverkar dels hur djup energibrunn som krävs, men även hur stor bergvärmepumpen måste vara. Priset på bergvärmepumpen ökar med effektstorleken, men priset mellan olika varumärken skiljer sig också. Det finns också varvtalsstyrda bergvärmepumpar, vilka i genomsnitt kostar 20 procent mer än andra modeller.

Timkostnader varierar beroende på flera faktorer

Bergvärmeinstallatörers timkostnad varierar stort beroende på vart i landet du bor. Energimyndigheten menar att kostnaden för installation av bergvärme kan variera med så mycket som 60 procent, beroende på var i Sverige installationen sker. Priserna är som högst i Stockholmsområdet, eftersom det är många kunder som efterfrågar bergvärme. Bor du exempelvis emellan Umeå och Skellefteå kan priset påverkas av transportkostnader för leverantören.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut