Jämför pris och offerter på gröna energilösningar
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 10 januari 2022

Grönt avdrag likt rotavdraget i 2022

Det gröna skatteavdraget för miljövänliga investeringar

Det nya gröna skatteavdraget gäller ifrån 1 januari 2021 och är ett avdrag på 15 % för solceller, och 50 % för solcellsbatterier och laddboxar till elbilar. Det ska fungera likt rotavdraget där det dras direkt på fakturan, till skillnad från solcellsstödet vilket var väldigt bökigt att ansöka om och dessutom hade lång väntetid. En sak som även skiljer sig från det tidigare stödet är att det gröna avdraget endast finns för privatpersoner. 

Skatteavdraget gäller endast för paketlösningar inklusive installation och material, eller endast installation. Du kan alltså inte få det gröna skatteavdraget när du köper produkterna från en butik och installerar själv. Köper du materialet och installationen från olika företag kan du då endast få skatteavdraget på installationen. Som tur är kan våra partners alltid hjälpa dig med hela paketlösningar! 

Grönt skatteavdrag för solceller, solcellsbatteri och laddbox från 2021

Grönt avdrag för solceller på 15 %

Det gröna avdraget för solceller ämnar att ersätta det äldre investeringsstödet. Till skillnad från solcellsstödet har det ingen budget som kan ta slut, och du slipper ansökningsprocessen och den långa väntetiden.

Det gröna avdraget kommer även med några nackdelar. Det har sjunkit till 15 % från tidigare 20 %. Du kan dock använda det gröna avdraget en gång per år och på så sätt sprida ut investeringarna för att få högre stöd. Stödet har nu en maxgräns på 50 000 kr per år / person, och tidigare låg gränsen på 1 200 000 kr per solcellsanläggning.

Men, då det inte längre gäller företag är det knappast något som kommer påverka dig som ska installera solceller till din villa. Investeringsstödet för företag ska även tillfälligt förlängas för de företag som vill satsa på att installera solceller.

Grönt avdrag för solcellsbatteri och laddboxar på 50 %

Lagring av solenergiPrecis som solceller hade ett investeringsstöd, har solcellsbatterier ett stöd just nu som går att söka. Det äldre investeringsstödet för solcellsbatterier låg på 60 %, och gällde fram till och med 2020. I det nya gröna avdraget kommer det sjunka från 60 % till 50 %.

Laddboxar hade även de redan under 2020 ett bidrag, ladda-hemma stödet, på 50 %, men med det gröna avdraget höjs maxbeloppet från det nuvarande 10 000 kr till 50 000 kr. Maxbeloppet för avdrag per år blir även gemensamt med hela avdraget för grön teknik, inklusive solcellsbatterier och solceller. Det finns även fler bidrag för laddboxar till organisationer, bostadsrättsföreningar och publika laddstationer.

Hur skiljer sig gröna avdraget från rotavdraget?

Det gröna avdraget är först och främst större än rotavdraget. Avdraget för solceller ökar i praktiken från 9 % till 15 % av totala kostnaden. Rotavdraget står egentligen för 30 % av arbetskostnaden, men då arbetskostnaden räknas som ett schablonbelopp på 30 % av totala kostnaden blir det i själva verket 9 % av totalkostnaden.

En annan positiv sak med det gröna avdraget är att det även ska gälla nya hus och hus under uppbyggnad. Förutsatt det är småhus till privatpersoner. Rotavdraget gäller endast för arbete på hus som är minst 5 år gamla.

Allmänt är det nya gröna avdraget tänkt att underlätta investeringen av grön teknik på flera håll.

Så tar du del av det gröna avdraget

  1. Du bestämmer dig för att installera solceller, lagring av solel eller en laddningspunkt.
  2. Hitta ett företag som sköter installationen. OBS! Du bör alltid jämföra offerter från flera företag.
  3. Installationen sker utav det företag som passade dina behov bäst. När de fakturerar dig drar de av det direkt på fakturan, och du behöver inte göra något!

Svårare än så blir det inte!

Är du redo att investera i grön teknik? I så fall bör du alltid jämföra offerter. När du investerar i solceller rekomenderar energymyndigheten att du jämför offerter från minst 3 olika företag. GreenMatch hjälper dig med just det! 

Allt du behöver göra nu är fylla i formuläret högst upp på sidan. Vi kan komma att kontakta dig för kompletterande information, för att sedan matcha dig med upp till 4 lokala installatörer utifrån just dina behov. Installatörerna kontaktar dig sedan för att kunna ge dig skräddarsydda offerter.

Jag vil beställa offerter

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vanliga frågor runt det gröna avdraget

Behöver jag ansöka om det gröna avdraget?
Nej, du ska inte behöva skicka in någon ansökan. Så länge du och installatören eller leverantören kommit överens om att avdraget ska användas så fixar de att det dras av direkt på fakturan - och du behöver inte tänka mer på det. Företaget blir i sin tur kompenserad för detta avdrag.
Vem har rätt till att använda det gröna avdraget och vilka regler gäller?

Kraven på dig som kan söka om avdraget är likt det för rot/rut-avdraget. 

  • För att kunna använda det gröna avdraget måste du ha betalat minst 50 000 skatt under året.
  • Du ska vara över 18 år
  • Fakturan måste betalas elektroniskt
När införs det gröna avdraget?
Det gröna avdraget började 1 januari 2021. Och gäller installationer utförda och betalda från och med 1 januari.
Hur mycket kan jag få ut av det gröna avdraget?

Det gröna avdraget ska vara 15 % för solceller och 50 % för lagring av solenergi och laddboxar till elbilar.

Som max handlar det om 50 000 kronor per år och person.

Hur länge gäller det gröna avdraget?
Det är i nuläget osäkert men vad vi vet har det inget utgångsdatum, och verkar gälla tillsvidare.
Kan jag använda det gröna avdraget för solfångare?
Avdraget gäller endast om solfångarna då är en del av en solcellsanläggning, där minst 20 % av energin som produceras resulterar i el.
Kan jag använda både rotavdraget och gröna avdraget?
Nej, du kan inte använda rotavdraget och det gröna avdraget för samma projekt. Det gröna avdraget återställs dock varje år, och du har möjlighet att sprida ut dina investeringar i grön teknik för att kunna göra större avdrag.
Gäller det gröna avdraget med eller utan moms?
Det gröna avdraget dras från de totala kostnaderna för arbete och material, inklusive moms.
Kan företag använda sig av det gröna avdraget?

Nej, det gröna avdraget ska endast gälla privatpersoner.

Men, för företag förväntas solcellsstödet förlängas, med en budget på 100 miljoner kronor under 2021, enligt regeringens budget. Stödet till näringsliv och kommuner sänks dock till 10 % från 20 %.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Nyhetsbrev solcellerUppdatering: Budgeten har nu klubbats igenom, och det är bekräftat att det gröna avdraget börjar gälla den 1 januari 2021. Du kan läsa om det här på Skatteverkets hemsida

Är du redo att investera i solceller? Du bör då alltid jämföra offerter - vilket du lättast gör hos GreenMatch. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret längst upp på sidan. Vi ringer dig för lite kompletterande information, och kommer sedan matcha dig med relevanta partners - få upp till 4 skräddarsydda offerter. 

Är du ännu inte redo att investera i solceller? Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev. Där får du nyheter kring det gröna avdraget och gröna energilösningar för dig och ditt hem.

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.