Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
Det tar bara 30 sekunder 100 % gratis och utan förpliktelser
1/2
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 12 maj 2023

Priset på 5 kW solceller: Omkring 90 000 kronor 2021

Ekonomiska aspekter vid elproduktion med solceller

I detta blogginlägg reder vi ut flera ekonomiska aspekter vid elproduktion med solceller. Aspekter så som:

  • Kostnaden för solceller
  • Kostnaden för solceller utslaget på livstiden
  • Återbetalningstiden för solceller

Vad kostar solceller till villa per år?

Solcellers årliga investeringskostnad kan du räkna ut med hjälp av livslängden på solcellerna. Och som ett exempel har vi nedan räknat med ett solcellspaket på 5 kW till en villa.

Vi räknar inköpspriset för solcellerna baserat på medelpriset, 18 100 kr/kW. Anläggningen kommer då totalt kosta 90 500 kronor. Effekten på solceller garanteras ofta till 25 år, men kan normalt beräknas ha en livslängd på 30 år. Vid en livslängd på 30 år skulle det innebära en årlig kostnad på 3 017 kr.

Något som kan vara viktigare än solcellers kostnad är att räkna ut återbetalningstiden.

Så vad är återbetalningstiden för 5 kW solcellspaket?

För ett hus i sydlig riktning och 30-50 graders lutning kan du, med rotavdraget, normalt räkna med runt 15-20 års återbetalningstid. De resterande 10-15 åren blir solelen du producerar i princip kostnadsfri!

Den återbetalningstiden är dock en generalisering, då den beror på ett stort antal faktorer. För en mer exakt beräkning för just ditt fall kan du använda dig av vår solcellskalkylator. Observera dock att den ska ses som en riktlinje, och bör inte ses som underlag vid investering.

Beställ offerter och jämför priser på solceller hos GreenMatch – helt kostnadsfritt och utan förpliktelser! 50 000 svenskar har redan använt vår offerttjänst. Prova du också!

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Är solcellernas pris ett hinder för en ökad satsning?

2015 uppskattades svenska solceller producera tillräckligt med energi för att räcka till 3 300 hushåll per år. Beräkningen utfördes av Energimyndigheten, som också lyfter det faktum att potentialen för solceller är stor i Sverige. Mycket större än vad som idag utnyttjas.

Det statliga solcellsstödet gav initialt en uppsving i antalet installerade solceller, och efterfrågan har varit enorm sedan subventionering infördes år 2009. Det går dock inte längre går att ansöka om. Samtidigt minskar priset på solceller för varje år som passerar. Mellan 2013 och 2018 minskade det genomsnittliga priset för solceller med cirka 10 procent. Och priserna har bara fortsatt att gå ner. 

För privatpersoner som vill installera solceller på sitt villatak beräknas priset för en anläggning på 5 kW vara runt 90 500 kronor inklusive installation. Kostnaden för själva solcellerna beräknas utgöra omkring 50 procent av det totala kostnaden. Andra omkostnader som tillkommer är installation, anslutning till elcentral, växelriktare samt modulsystem som ska monteras på hustaket. Vill du även ha ett solcellsbatteri till din anläggning kommer det bli en extra kostnad.

Solceller
1 2 3 4 5 6 7 8

Solcellers installerad effekt har ökat från 10 MW 2010 till 425 MW 2018

Solceller i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt en rapport från Svensk Solenergi har den installerade effekten från 2010 till 2018 alltså blivit 40 gånger så stort. Bara under 2018 ökade den installerade effekten i Sverige med 158 MW.

Anledningen till detta kan vara att allt fler privatpersoner och företag har fått upp ögonen för solcellernas positiva inverkan på klimatet. Men för många handlar det lika mycket om att kunna vara självförsörjande på energi och i mindre grad drabbas av framtida höjningar av elpriset.

Eftersom solceller kan monteras på befintlig infrastruktur och tak, tar de inte upp annat än outnyttjade ytor. Dessutom är tekniken tyst och påverkar därmed inte omgivningen på samma sätt som vindkraft. Nästan alla bostäder med tak i sydlig riktning kan dra fördelar av installation av solceller.

Läs mer om solceller i ditt närområde:

Generellt räknar man att varje installerad kilowatt solceller kostar omkring 18 100 kronor. Kostnaden ska ses som riktlinjer med modifikation. Idag finns även billigare lösningar och vanligen minskar kostnaden, per installerad kilowatt, ju större anläggningen är. Det finns också avdrag för solceller ni kan ansöka om vid installation av solceller. Även om en lägre kostnad än någonsin påverkar viljan att välja solceller, är detta dock långt ifrån den enda faktorn som får allt fler svenskar att satsa på solceller.

Beställ offerter på Greenmatch – helt utan förpliktelser. På så vis skapar du en konkurrenssituation där installatörer arbetar hårt för att ge dig den bästa lösningen till det bästa priset. Det enda du behöver göra är att klicka på knappen, fylla i formuläret och så kontaktar vi dig sedan.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?