Beställ offerter på solceller
God kvalitet till bra priser
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Tillbaka
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 26. maj 2020

Priset på 5 kW solceller: Omkring 90 000 kronor (Uppdaterad 2020)

Ekonomiska aspekter vid elproduktion med solceller

I detta blogginlägg reder vi ut flera ekonomiska aspekter vid elproduktion med solceller. Aspekter så som:

  • Kostnad för solceller
  • Årlig elförbrukning
  • Årligt elpris med en sådan anläggning samt mycket mer. 

Vad kostar solceller per år?

Solcellers årliga kostnad kan du räkna ut med hjälp av livslängden på solcellerna. Och som ett exempel har vi nedan räknat med ett solcellspaket på 5 kW till en villa.

Vi räknar inköpspriset för solcellerna baserat på medelpriset, 18 100 kr/kW. Anläggningen kommer då totalt kosta 90 500 kronor. Livslängden på solceller garanteras ofta till 25 år, men kan normalt beräknas ha en livslängd på 30 år. Vid en livslängd på 30 år skulle det innebära en årlig kostnad på 3 017 kr.

Något som kan vara viktigare än solcellers kostnad är att räkna ut återbetalningstiden.

Så vad är återbetalningstiden för 5 kW solcellspaket?

För ett hus i sydlig riktning och 30-50 graders lutning kan du, med solcellsbidraget, normalt räkna med 15-20 år återbetalningstid, och vid optimala fall så lågt som 10 år. De resterande 10-15 åren blir elen producerad i princip kostnadsfri!

Den återbetalningstiden är dock en generalisering, då den beror på ett stort antal faktorer. För en mer exakt beräkning för just ditt fall kan du använda dig av investeringskalkylen från Mälardalens Högskola. Observera dock att den är senast uppdaterad 2016 och du kan därför manuellt behöva ändra flera av antagandena.

Beställ offerter och jämför priser på solceller hos GreenMatch - helt kostnadsfritt och utan förpliktelser! Fördelarna med vår tjänst:

  • Få upp till 4 skräddarsydda offerter utifrån dina behov.
  • Få ett konkurrenskraftigt pris genom att låta leverantörerna slåss om dig.
  • Vår tjänst är helt gratis och medför inga förpliktelser och du kan avbryta processen när du vill.

Allt du behöver göra är scrolla längst upp på sidan - eller trycka på knappen - och fylla i formuläret.  Vi kontaktar dig för kompletterande information, och matchar dig med leverantörer nära dig utifrån dina behov.

Är solcellernas pris ett hinder för en ökad satsning?

2015 uppskattades svenska solceller producera tillräckligt med energi för att räcka till 3 300 hushåll per år. Beräkningen utfördes av Energimyndigheten, som också lyfter det faktum att potentialen för solceller är stor i Sverige. Mycket större än vad som idag utnyttjas.

Det statliga solcellsstödet gav initialt en uppsving i antalet installerade solceller, och efterfrågan har varit enorm sedan subventionering infördes år 2009. Samtidigt minskar priset på solceller för varje år som passerar. Mellan 2008 och 2012 minskade det genomsnittliga priset för solceller med 80 procent. Och priserna har fortsatt sjunkit sedan dess. Från och med den 8 maj 2019 ligger solcellsbidraget på 20 procent.
 
För privatpersoner som vill installera solceller på sitt villatak beräknas priset för en anläggning på 5 kW uppgå till 90 500 kronor inklusive installation. Kostnaden för själva solcellerna beräknas utgöra omkring 50 procent av det totala kostnaden. Andra omkostnader som tillkommer är anslutning till elcentral, växelriktare samt modulsystem som ska monteras på hustaket. Vill du även ha ett solcellsbatteri till din anläggning kommer det bli en extra kostnad.

Solcellspaket 5 kw

Solcellers installerad effekt har ökat från 10 MW 2010 till 425 MW 2018

Solceller i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt en rapport från Svensk Solenergi har den installerade effekten från 2010 till 2018 alltså blivit 40 gånger så stort. Bara under 2018 ökade den installerade effekten i Sverige med 158 MW.

Anledningen till detta kan vara att allt fler privatpersoner och företag har fått upp ögonen för solcellernas positiva inverkan på klimatet. Men för många handlar det lika mycket om att kunna vara självförsörjande på energi och i mindre grad drabbas av framtida höjningar av elpriset.


Eftersom solceller kan monteras på befintlig infrastruktur och tak, tar de inte upp annat än outnyttjade ytor. Dessutom är tekniken tyst och påverkar därmed inte omgivningen på samma sätt som vindkraft. Nästan alla bostäder med tak i sydlig riktning kan dra fördelar av installation av solceller.

Läs mer om solceller i ditt närområde:

Generellt räknar man att varje installerad kilowatt solceller kostar omkring 18 100 kronor. Kostnaden ska ses som riktlinjer med modifikation. Idag finns även billigare lösningar och vanligen minskar kostnaden, per installerad kilowatt, ju större anläggningen är. Det finns också bidrag och stöd ni kan ansöka om vid installation av solceller. Även om en lägre kostnad än någonsin påverkar viljan att välja solceller, är detta dock långt ifrån den enda faktorn som får allt fler svenskar att satsa på solceller.

Beställ upp till fyra offerter på Greenmatch - helt utan förpliktelser. På så vis skapar du en konkurrenssituation där installatörer arbetar hårt för att ge dig den bästa lösningen till det bästa priset. Det enda du behöver göra är att fylla i formuläret, så kontaktar vi dig sedan.

Läs också: 10 för- och nackdelar med solceller

Hur mycket av elproduktionen kommer från solceller?

Andelen elproduktion från solpaneler ökar, men av den totala elproduktionen står ännu solcellerna för en väldigt liten del i Sverige. Det är svårt att veta säkert, men man uppskattade 2015 att solcellerna stod för cirka 0,5 % av den totala elproduktionen, vilket är ytterst lite.

Sara Bargi på Energimyndigheten menar dock att potentialen är stor med hänsyn till antalet lämpliga tak i Sverige:
- Solenergi skulle kunna ge mellan 25 och 40 terawattimmar (TWh) per år, av landets totala elkonsumtion som ligger på drygt 130 TWh.*

Den låga solelproduktionen i Sverige kan jämföras med Tysklands, där solceller stod för 7 procent av totala elproduktionen, eller vår granne Danmark vars solceller bidrog med 1 procent av den totala elproduktionen.

Anledningarna till detta är flera. Sveriges elpriser är relativt låga, vilket gör att det inte alltid är ekonomiskt optimalt att betala priset för en mindre solcellsanläggning.

Det är främst när solcellsstödet kan utnyttjas som mindre anläggningar verkligen kan spara pengar på solceller.

Istället drivs många privatpersoner av sitt miljöengagemang vid investering av solceller till villan.

Flera av kunderna som vänder sig till GreenMatch berättar att de tycker att solceller är en spännande teknik som de gärna vill ta del av.

Det finns en önskan om att i viss mån vara självförsörjande på el, och det är en del av en övergripande miljömedvetenhet och en önskan att minska sin elförbrukning.

Du kan också välja att köpa solceller - fyll i formuläret ovan på denna sida så hjälper vi dig vidare.

* Källa: Metro Skåne, 27 mars 2014:19. Sverige ligger efter - men intresset för solceller ökar stort av Anna Karolina Eriksson.

Skriven av Timmy Biedron Skribent Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.
Kontakta mig: