Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 2 maj 2024

Priset på 5 kW solceller 2024: Omkring 112 000 kronor

Beställ offerter och jämför priser på 5 kW solcellspaket

I detta blogginlägg reder vi ut flera ekonomiska aspekter vid elproduktion med solceller.

  • Kostnaden för solceller
  • Kostnaden för solceller utslaget på livstiden
  • Återbetalningstiden för solceller

Är du redan nu intresserad av att sänka och ta kontroll över dina elräkningar? Är du ute efter billiga solpaneler? Då kan ett 5 kW solcellspaket vara ett utmärkt alternativ för dig och ditt hus. Du kan redan idag beställa gratis offerter utan bindning genom oss på GreenMatch. Vi gör att du kommer i kontakt med upp till 4 installatörer. Du slipper allt arbete med att själv kontakta olika installatörer och ta in offerter. 50 000 smarta svenskar har redan använt vår offerttjänst. Prova du också! Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad kostar solceller till villa per år?

Solcellers årliga investeringskostnad kan du räkna ut med hjälp av livslängden på solcellerna. Och som ett exempel har vi nedan räknat med ett solcellspaket på 5 kW till en villa.

Vi räknar inköpspriset för ett solcellspaket baserat på medelpriset, 22 400 kr/kW. Anläggningen kommer då totalt kosta 112 000 kronor. Effekten på solceller garanteras ofta till 25 år, men kan normalt beräknas ha en livslängd på 30 år. Men är solenergi förnybar?

Något som kan vara viktigare än solcellers kostnad är att räkna ut återbetalningstiden.

Så vad är återbetalningstiden för 5 kW solcellspaket?

För solceller på tak i sydlig riktning och 30-50 graders lutning kan du, med rotavdraget, normalt räkna med runt 15-20 års återbetalningstid. Solcellernas produktion per månad gör att du kommer att ha betalat av kostnaden och de resterande 10-15 åren blir i princip kostnadsfria.

Den återbetalningstiden är dock en generalisering, då den beror på ett stort antal faktorer. För en mer exakt beräkning för just ditt fall kan du använda dig av vår solcellskalkylator. Observera dock att den ska ses som en riktlinje, och bör inte ses som underlag vid investering.

Är solcellernas pris ett hinder för en ökad satsning?

2022 uppskattades svenska solceller producera tillräckligt med energi för att försörja 650 000 elbilar under ett år. Beräkningen utfördes av Energimyndigheten, som också lyfter det faktum att potentialen för solceller är stor i Sverige. Mycket större än vad som idag utnyttjas.

Det statliga solcellsstödet gav initialt ett uppsving i antalet installerade solceller och efterfrågan har varit enorm sedan subventionering infördes år 2009. Det går dock inte längre går att ansöka om detta. Numera gäller det gröna avdraget på 20%.

Priset på solceller minskar för varje år som går. Enligt en rapport från Energimyndigheten (sid. 18) så har priset på installerade 5 kW solcellssystem sjunkit från strax över 60 SEK/W till 15 SEK/W mellan 2010 och 2021.

För privatpersoner som vill installera solceller på sitt villatak beräknas priset för en anläggning på 5 kW vara runt 112 000 kronor inklusive installation av solceller. Kostnaden för själva solcellerna beräknas utgöra omkring 50 % av det totala kostnaden. Andra omkostnader som tillkommer är installation, anslutning till elcentral, växelriktare samt modulsystem som ska monteras på hustaket. Vill du även ha ett solcellsbatteri till din anläggning kommer det bli en extra kostnad.

Solceller - animation
1 2 3 4 5 6 7 8

Solcellers installerade effekt i Sverige har ökat från 1089 MW 2020 till 2,4 GW 2022

Solceller i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt en rapport från Energimyndigheten har den installerade effekten från 2020 till 2022 fördubblats.

Anledningen till detta kan vara att allt fler privatpersoner och företag har fått upp ögonen för solcellernas positiva inverkan på klimatet. Men för många handlar det lika mycket om att kunna vara självförsörjande på energi och i mindre grad drabbas av framtida höjningar av elpriset.

Eftersom solceller kan monteras på befintlig infrastruktur och tak, tar de inte upp annat än outnyttjade ytor. Dessutom är tekniken tyst och påverkar därmed inte omgivningen på samma sätt som vindkraft. Nästan alla bostäder med tak i sydlig riktning kan dra fördelar av installation av solceller. Här kan du läsa mer om hur solceller fungerar: hur fungerar solceller steg för steg.

Läs mer om solceller i ditt närområde:

Generellt räknar man att varje installerad kilowatt solceller kostar omkring 22 400 kronor. Kostnaden ska ses som riktlinjer med modifikation. Idag finns även billigare lösningar och vanligen minskar kostnaden, per installerad kilowatt, desto större anläggningen är. Det finns också avdrag för solceller ni kan ansöka om vid installation av solceller. Även om en lägre kostnad än någonsin påverkar viljan att välja solceller, är detta dock långt ifrån den enda faktorn som får allt fler svenskar att satsa på solceller. Du kan läsa mer om de bästa solcellerna på vårt solceller bäst i test.

Beställ offerter på Greenmatch – helt utan förpliktelser. Du skapar en konkurrenssituation där installatörer arbetar hårt för att ge dig den bästa lösningen till det bästa priset. Du slipper själv att lägga ner timmar på att kontakta installatörer. Det enda du behöver göra är att klicka på knappen och, fylla i formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Daniel Gahnertz
Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?