Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Begär dina gratis offerter
1/3
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 28 juni 2023

Installera solceller i Skåne – pris & offerter

Jämför offerter på solceller från företag i Skåne

När du ska installera solceller bör du alltid jämför offerter. Energimyndigheten rekommenderar att jämför minst 4 offerter från olika företag. Det kan vara svårt att hitta kvalitativa installatörer i ditt område, men med Greenmatch kan du göra just det!

Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret för att beställa offerterna. Vi kontaktar dig för komplementerande information. Du till sedan kontaktad av våra solcellsleverantörer och installatörer i Skåne för att de ska kunna ge dig offerter.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är priset på solceller i Skåne?

En solcellsinstallation på 5 kW har ett medelpris på 90 000 kr. Priset kan variera och din installation bli billigare, eller dyrare, beroende på omständigheterna. Generellt sätt blir solcellsanläggningen billigare ju större den är. Från och med 01.01.2021 kan du använda grönt avdrag för att lätta på kostnaderna vid köp av solceller i Skåne.

Priset med grönt avdrag 20 % mindre

Samma solcellsanläggning hamnar på 72 000 kr istället för 90 000 kr med det gröna avdraget 2023. Det nya skatteavdraget fungerar likt rotavdraget och dras av direkt på fakturan. Maxbeloppet du få ut i avdrag ligger på 50 000 kronor per person per beskattningsår. 

Få reda på hur priset skulle se ut för just dig genom att beställa offerter. Hos Greenmatch får du skräddarsydda offerter från lokala företag – helt gratis och utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Solinstrålningen i Skåne är högst i Sverige

Som det sydligaste länet i Sverige finns det gott om möjligheter för solceller i Skåne. Enligt SMHI är solinstrålningen lika hög här som i de norra och mellersta delarna av Tyskland, som har fått igång en rejäl solcellsmarknad.

Skåne är det län med näst störst installerad effekt i Sverige (62,35 MW, 2018), bara Västra Götalands län har en större effekt. Tack vare kommuner som exempelvis Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och Simrishamn kan Skåne stoltsera med en stark position inom solceller i Sverige.

Konstigt nog har Skåne inte en enda solcellsanläggning med över 1 MW i effekt. Det kan jämföras med exempelvis Stockholms län, och överraskande nog Södermanlands län, som båda har 2 anläggningar med över 1 MW i effekt. Västra Götaland har just nu den största solcellsanläggningen i Sverige, Nya Solevi, på 14,7 MW.

Skåne hade vid årsskiftet 2018/2019 ynka 0,14 MW mindre installerad effekt än ledande Västra Götalands län. Så gör Skåne, klimatet och dig själv en stor tjänst och installera solceller!

Solceller i Skåne

Statistik – hur ser det ut med solceller i Skåne?

När vi talar om statistik inom solcellsbranschen finns det en rad olika faktorer som går att låta uppslukas av. Visserligen är detta bara ett utplock, men vi anser att det säger en hel del om hur solceller fungerar i Skåne län. Nedan ser du vilka faktorer vi valt ut:

 • Installerad effekt
 • Antal solcellsanläggningar
 • Antal inkomna ansökningar av solcellsstöd (2018)
 • Antal beviljade solcellsstöd (2018)
 • Antal utbetalade solcellsstöd (2018)

Installerad effekt

Skåne är en stark region när det kommer till solcellsanläggningar, och under de tre senaste åren har mängden installerad effekt ökat stadigt. Under bland annat 2016 och 2017 var Skåne den region med störst installerad effekt. Det är mycket tack vare anläggningen Nya Solevi som Västra Götaland nu gått om Skåne.

Nedan ser du en jämförelse av topp tre regioner när det kommer till installerad effekt under de tre senaste åren.

Region201620172018
Skåne län20,18 MW33,62 MW62,35 MW
Västra Götalands län18,34 MW29,72 MW62,49 MW
Stockholms län15,61 MW28,31 MW51,22 MW

Antal solcellsanläggningar

Tittar vi på antalet solcellsanläggningar kan vi se att topp 3 ser likadan ut. Alla tre regioner har stadigt ökat installationen av solcellsanläggningar, den enda skillnaden här jämfört med tabellen ovan är att Västra Götaland har betydligt fler installerade solceller än Skåne och Stockholm.

Region201620172018
Skåne län1 2902 0513 577
Västra Götalands län1 6452 4164 190
Stockholms län1 0511 6532 940

Ökning i antalet ansökningar av solcellsstödet 2018

Under 2018 ökade solcellsbidraget från 20 % till 30 %, och därmed mängden ansökningar om solcellsstödet. 15 % av Sveriges beviljade belopp hade till och med 2018 kommit från skånska installationer.

I tabellen nedan ser ni statistiken från Skåne vad gäller antalet ansökningar, beviljade ansökningar och utbetalningar från 2018, det hittills bästa året vad gäller solceller i Skåne.

OBS! Solcellsbidraget avslutades i juli 2020. 

RegionAntalet ansökningarBeviljade ansökningarUtbetalda ansökningarUtbetalt belopp (SEK)
Skåne län2 6341 6031 17896 427 763

Solceller i Skåne – framgångsrika kommuner

Det finns ett flertal skånska kommuner som kunnat hävda sig när det kommer till solceller under de senaste åren. Under många år var Helsingborg den ledande staden, men 2018 gick Malmö om och kan nu stoltsera sig som Skånes solcellsstad nummer 1.

Däremot finns det inte många kommuner i landet som rår sig på Simrishamn när det gäller installerad effekt per invånare. Där placerar sig staden på Österlen som tvåa med 165 W per invånare, enligt SCB och Energimyndigheten. Det är bara Heby kommun i Uppsala län som ligger före. 2017 placerade sig Simrishamn på förstaplats enligt Svensk Solenergi, med 113 W per invånare.

I tabellen nedan kan du se Skånes fem största solcellsstäder, och hur många anläggningar respektive hur stor installerad effekt de har, siffrorna är tagna från Energimyndigheten och avser statistik från 2018.

StäderInstallerad effekt (MW)Antal anläggningar
Malmö7,53262
Helsingborg7,09247
Lund4,94301
Kristianstad4,45293
Hässleholm3,33211

Sveriges största solcellspark i Sjöbo

Just nu (maj 2019), håller Sjöbo kommun och ett antal privata investerare på att bygga vad som kommer att bli Sveriges största solcellspark. Den beräknas kunna ge el till över 1 000 villor och byggs just nu i Tågra utanför Sjöbo. 

Cirka 21 000 solpaneler håller alltså på att installeras, och ytan de sätts upp på motsvarar ungefär 20 fotbollsplaner. Det återstår att se vilken toppeffekt solcellsparken kommer att ha, men vi kan konstatera att solceller i Skåne kommer att skjuta i höjden när solcellsparken står klar. 

Solinstrålning i Skåne – likvärdigt med mellersta Europa?

Att solceller i Skåne är en bra investering kan bland annat motiveras med att solinstrålningen är den bland den högsta i Sverige. Enligt bland annat Malmö stad har Skåne lika stor solinstrålning som stora delar av Tyskland. Solinstrålningen liknar äve de norra delarna av Frankrike samt södra delarna av England.

Österlen har den absolut högsta solinstrålningen medan södra och nordvästra Skåne har lite lägre. Lägst solinstrålning i Skåne har mellersta och nordöstra delarna av Skåne, upp mot Örkelljunga, Osby och Hässleholm. Men med detta sagt är det fortfarande en relativt hög solinstrålning som sträcker sig från cirka 950 – 1 100 kWh/m2.

Med detta sagt är det kanske dags att köpa solceller? Du kan enkelt och kostnadsfritt beställa offerter hos oss på Greenmatch. Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret så kontaktas du senare av lokala leverantörer. Det medföljer heller inga förpliktelser. Beställ redan idag! Det finns ingenting att förlora.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?