Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Solceller Skåne: Jämför priser och erbjudanden 2024

Räkna med att betala cirka 156 000 kronor för en 10 kW solcellsanläggning med grönt avdrag i Skåne. Det motsvarar ett pris på 15 600 kronor per installerad kW och runt 2 600 kronor per kvadratmeter. Priset inkluderar även installation.

Utan grönt avdrag kostar ett 10 kW solcellspaket cirka 195 000 kronor inklusive moms. Detta motsvarar 19 500 kronor per kW och runt 3 250 kronor per kvadratmeter.

Beställ gratis offerter på solceller i Skåne redan idag. Du får genom oss upp till fyra gratis offerter utan förpliktelser. Installatörerna som vi samarbetar med vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Du slipper att själv kontakta upptagna installatörer i timmar. Allt du behöver göra för att komma igång är att klicka på knappen nedan och fylla i vårt superenkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är priset för att installera solceller i Skåne?

Räkna med att betala cirka 156 000 kronor för en 10 kW solcellsanläggning med grönt avdrag. Det motsvarar ett pris på 15 600 kronor per installerad kW och runt 2 600 kronor per kvadratmeter. Priset inkluderar även installation.

Utan grönt avdrag kostar ett 10 kW solcellspaket cirka 195 000 kronor inklusive moms. Detta motsvarar 19 500 kronor per kW och runt 3 250 kronor per kvadratmeter.

Här kan du läsa mer om solcellers pris.

Är det värt att skaffa solpaneler i Skåne?

Är solceller en bra investering i Skåne? Ja, det är helt klart värt att skaffa solceller i denna sydliga pärla. Regionen ligger i absoluta toppskiktet med solinstrålning så du kan vara säker på att solceller kommer att bli en lönsam investering. Men det finns givetvis både för- och nackdelar med solceller. Här listar vi några av de viktigaste:

Fördelar med solceller i Skåne

Miljövänligt. Ingen koldioxid eller andra farliga utsläpp påverkar atmosfären.

Lite underhåll. Solpanelerna sköter sig själva och det är ofta 25 års garanti på solceller.

✅ Solenergin är förnybar. Solenergin tar inte slut de närmaste 4 miljarder åren.

✅ Dina solceller kommer att ha betalat av sig efter 10 till 15 år. I bästa fall är solcellerna avbetalade efter 7 år och efter det får du solel helt gratis.

Nackdelar med solceller i Skåne

En hög engångskostnad. Men… investeringen är liten i jämförelse med de pengar du kommer att spara under solcellsanläggningens livstid.

➖ Solenenergi produceras bara dagtid. Men… skaffar du ett solceller med batterilagring så kan du lagra solenergi som du producerar på dagen.

Lägre elproduktion på vintern. Men… du kan komplettera med andra värmekällor på vintern. Vad många inte vet är faktiskt att solcellerna mår bra i ett svalare klimat, eftersom de kan producera mer solenergi när de är kalla, i jämförelse med när de är riktigt varma.

Kan jag få bidrag för min solcellsinstallation i Skåne?

Ja, du kan få bidrag för din solcellsinstallation i Skåne. Det gröna skatteavdraget är ett avdrag på 20 % för solceller och 50 % för solcellsbatterier och laddboxar till elbilar. Avdraget gäller både arbets- och materialkostnader. Det gröna avdraget fungerar som rotavdraget och dras av direkt på fakturan. 

Maxbeloppet för det gröna avdraget är 50 000 kronor per person och år. För att få ta del av det gröna avdraget måste du ha betalat in tillräckligt med skatt under året. Du måste kunna kvitta inbetald skatt mot själva skattereduktionen.

Här kan du läsa mer om solcellsbidrag.

Solcellsföretag i Skåne

Här är en lista på några av alla företag som utför installationer i Skåne:

Paneltaket har installerat solpaneler i Skåne sedan 2017.

Soldags har utfört installationer av solcellsanläggningar i Skåne sedan 2016.

Gosol Energi har arbetat med solceller i Skåne sedan 2018.

Svea Solar har installerat solceller i Skåne sedan 2013.

1KOMMA5 arbetat med solpaneler i Skåne sedan 2016.

Solceller i Skåne

Solinstrålningen i Skåne är näst högst i Sverige

Eftersom solinstrålningen i Skåne är näst högst i Sverige passar det utmärkt att producera el här. Solinstrålningen per år i Skåne är cirka 1 046 kWh per kvadratmeter. Mängden solinstrålning i Skåne är runt 7 % högre än genomsnittet i Sverige på 981 kWh per kvadratmeter och år.

Av Sveriges 21 län ligger Skåne på plats 2 av 21 med genomsnittlig mängd solinstrålning per år. Jämfört med resten av Sverige har Skåne en av de bästa förutsättningarna för solceller.

Som det sydligaste länet i Sverige finns det därför gott om möjligheter för solceller i Skåne. Enligt SMHI är solinstrålningen lika hög här som i de norra och mellersta delarna av Tyskland, som har fått igång en rejäl solcellsmarknad.

Vill du veta mer så kan du här få svar på frågan: Hur fungerar solpaneler?

Solceller vintertid Skåne

I Malmö står perioden December till Februari för cirka 5 till 7% av årsproduktionen. Solelsproduktionen varierar dock från år till år. En årsproduktion kan variera med hela plus minus 10 %. Det skiljer sig ofta åt ännu mer från månad till månad. Därför är det vanskligt att lita alltför mycket på ett genomsnittsvärde.

I södra Sverige är snö ett relativt litet problem. Även om solpanelerna vintern skulle vara täckta av snö skulle man inte förlora mer än 5 till 7% av årsproduktionen.

Installerad effekt i Skåne

Solcellsanläggningar är utbredda i Skåne. 1 av 18 småhus i Skåne hade en solcellsanläggning 2021. I hela Sverige är siffrorna 1 solcellssystem per 21 småhus. Skåne län ligger på 7 plats av 21 när det gäller antal solpanelsanläggningar per småhus.

Mellan 2019 och 2021 ökade solcellsinstallationerna kraftigt. Både antalet anläggningar och installerad effekt sköt i höjden. Nedan ser du den totala installerade effekten och installerad effekt mellan åren 2019 och 2021.

ÅrTotal effekt MW det åretInstallerad effekt MW samma år
2021256,2591,48
2020164,7751,8
2019112,9750,62

Solparkerna blir fler i Skåne län

2022 fanns 22 solparker i Skåne med en effekt på över 1 000 kW. Skåne toppar listan med flest solcellsanläggningar över 1 000 kW i Sverige. En av de största solparkerna ligger i Skåne, Martin och Serveras solpark i Skurup, med en effekt på 18 mWp (megawatt-peak).

Antal solcellsanläggningar i Skåne

Skåne län hade i början av 2022 hela 13 550 stycken solcellsanläggningar. Skåne landar på plats 2 av 21 på listan över län med flest anslutna solcellsanläggningar. I slutet av 2021 stod Skåne län för nästan 15 % av det totala antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige.

Nedan kan du se hur inte bara effekten utan även antalet solcellsanläggningar ökar från 2019 till 2021.

ÅrTotala antalet anläggningar det åretAntalet installerade anläggningar det året
202113 5504 174
20209 3762 860
20196 5162 939

Besiktning av solceller i Skåne

Har du nyligen installerat solceller på ditt hus i Skåne så är det viktigt att utföra en slutbesiktning. En certifierad besiktningsman utför besiktningen och ger dig en opartisk bedömning av installationen.

Du kan även göra en statusbesiktning om du haft dina solceller ett tag och vill försäkra dig om att din anläggning fungerar som den ska. Ditt försäkringsbolag kräver ibland detta.

Vad ingår i besiktningen av solceller? En besiktningsman kontrollerar de elektriska systemen, som kablar och säkringar. Besiktningsmannen undersöker solpanelernas rörlighet och om skuggning påverkar solcellsanläggningens prestanda. Även systemets mätutrustning och inverterar testas, så de fungerar korrekt och säkert.

Få gratis offerter på solceller i Skåne

Nu när du fått reda på vilket glimrande län Skåne är för solceller så kanske du vill ta in och jämföra offerter, kanske för solceller i Malmö. Kanske är du intresserad av byta tak och installera solceller?

Oavsett dina önskemål så rekommenderar Energimyndigheten att du jämför minst tre offerter från olika installatörer för att jämföra vad du får för pengarna. 

Vi kan erbjuda upp till fyra gratis offerter helt utan bindning. Installatörerna vi samarbetar med vet att de konkurrerar om dig som kund så de gör allt för att du ska få ett så bra pris som möjligt. Du slipper dessutom ringa runt i timmar för att jaga upptagna solcellsinstallatörer. Så klicka bara på knappen nedan och fyll i det superenkla formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om Solceller i Skåne

Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.

Medförfattare:
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?