Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Begär dina gratis offerter
1/3
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 28 juni 2023

Installera solceller i Sverige

Satsa på solceller i Sverige under 2023

Sedan 1970-talet har solceller använts i Sverige, till en början främst på platser som inte kan kopplas till det allmänna elnätet. Detta gällde alltså främst för solceller till båt, husvagn, husbil, fyrar och sommarstugor. Att välja solceller för denna typ av plats är fortfarande mycket vanligt i Sverige, systemet kallas då för fristående eller off-grid solceller.

Marknaden för nätanslutna solceller har dock ökat, framför allt under de senaste 10 åren. Anledningen är dels en ökad medvetenhet gällande klimatpåverkan och dels för att solceller minskat i pris med över 90 procent.

Vill du installera solceller? Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret. Att använda GreenMatch för att jämföra priser och kvalitet har flera fördelar.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Solcellsbidrag i Sverige

Sedan 2009 har staten bidragit med ett så kallat solcellsbidrag för att göra det lättare för svenskar att gå till en mer förnybar livsstil genom att installera solceller. Sedan dess har solceller i Sverige haft något av en boom, och staten har fram till i 2018 beviljat än 2 249 miljoner kronor i bidrag för solceller. Varav drygt 1 395 miljoner kronor har hittills blivit utbetalt.

OBS! I juli 2020 utgick dock solcellsstödet och idag kan privatpersoner endast använda rotavdraget för att lätta på investeringskostnaden. Uppdatering: Från och med 2021 kan du använda det nya gröna avdraget på 15 % för installationen av solceller. I januari 2023 ändrades detta avdrag till 20 %.

GreenMatch

Energimyndighetens månadsrapport för solcellsstöd

Solceller är definitivt på uppgång i världen, och inte minst i Sverige. Bara mellan 2016 och 2018 gick antalet installerade solcellsanläggningar i Sverige upp med 155 %, och vi har nu 25 486 anläggningar runt om i Sverige. Den installerade effekten har till och med ökat ännu mer, med 194 %, och uppgick 2018 till 411,06 MW.

Solceller i Sverige

Installera solceller utan bygglov

Solfångare och solceller i Sverige är bygglovsbefriade sedan 1 augusti 2018. Regeringen har gjort detta för att underlätta för installation av solceller, då du inte behöver söka något tillstånd för det. Bygglovsbefriade solceller förutsätter dock ett antal uppfyllda kriterier. Solcellerna ska bland annat:

  • de ska monteras utanpå en byggnads fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial
  • de ska följa byggnadens form
  • de får inte monteras på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla
  • de får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret att solenergianläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för område.
Från Boverket

Solcellers potential i olika delar av Sverige

Globalstrålningen i Sverige ökar

SMHI mäter sedan 1983 globalstrålningen i Sverige. Globalstrålning är förenklat den totala solstrålningen på en horisontell yta. Den mäter alltså både direkt och diffust solljus som träffar en yta, och anges i kWh/m2/år.

Från 80-talet till mitten av 00-talet har globalstrålningen i Sverige ökat med nästan 8 %, och med den soliga sommaren vi hade 2018 blev det ett rekordår, med en ökning på nästan 5 % jämfört med det tidigare rekordet sedan mätningarna började.

GreenMatch

Data från SMHI 

Solcellerna kan inte absorbera och tillvarata all solenergi. I genomsnitt har kiselsolceller en verkningsgrad på 15-20 procent, exklusive bortfall på ca 2 procent när elektriciteten förs genom ledningarna.

En solig dag kan en kvadratmeter solceller i Sverige producera omkring 150 watt. Denna beräkning är förutsatt att solcellerna har en lutning på mellan 30 och 50 grader och ligger i söderläge.

Hur effektiv användningen av solceller kommer bli beror också på var i Sverige du bor. Olika delar av Sverige har olika mycket årlig solinstrålning, ju längre söderut du kommer desto bättre fungerar solceller generellt. Det betyder dock inte att det inte kommer fungera längre norrut, Stockholm och Göteborg är de två största kommunerna när det kommer till installerad effekt till exempel.

Solceller runtom i Sverige

Få offerter på solceller i Sverige

När du investerar i solceller rekommenderas det att du jämför mellan flera leverantörer. Vi på GreenMatch vill hjälpa dig med den processen. Genom att fylla i formuläret får du upp till 4 offerter från olika leverantörer att jämföra emellan. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret med uppgifter relevanta för installationen så kontaktar vi leverantörer åt dig. Det är helt gratis och utan förpliktelser.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?