Solceller i Lund

Jämför pris och kvalitet på solceller - Beställ flera offerter kostnadsfritt!

Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 14. maj 2019

Solceller i Lund - ett populärt val 

Förnybar energi i form av solenergi är den mest omtyckta energikällan hos de skånska invånarna. Särskilt hög popularitet har solceller i Lund. Under 2017 kunde flera undersökningsresultat fastställa att solenergi var en av de mest populära valen av energikällor i Lund.

Enligt Sol i Syd går det att se hur efterfrågan på solceller i Lund är en trend som konstant ser ut att fortsätta öka. Till år 2030 kan en femtedel av Skånes alla oskuggade takytor vara täckta med solcellspaket.

Mellan åren 2012-2017 ökade den totala effekten av nätanslutna solcellsanläggningar i Lund från 294 kW till 3449 kW.

Diagram över den totala effekten från solcellsanläggningar i Lund från 2012 till 2017Källa: https://solisyd.se/material/statistik-solceller-i-skane/lund/

Solenergi i Skåne

Den positiva inställningen till solceller i Lund är inte bara koncentrerad hos lundaborna. De resterande delarna av Skåne är också som tidigare nämnts, mycket positiva till användning av solenergi.

Enligt Sol i Syds statistik kunde man se en ökning från 2,8 MW till 34,9 MW i installerade solceller mellan 2012 till 2017 i Skåne.

Totalt producerar Skånes solanläggningar under ett år cirka: 31,5 GWh (31 500 000 kW) förnybar energi. Detta motsvarar el för cirka 6300 hushåll.

Därför ska du välja solceller till din villa i Lund

För solceller i Skåne, och framförallt Lund, är solcellspotentialen mycket hög. Mer än hälften av Skånes el skulle kunna komma från solkraft år 2050, det vill säga om solcellspaket skulle installeras på alla oskuggade takytor i Skåne.

Om du är ute efter att se hur pass effektivt ditt hushåll skulle utnyttja solenergin med hjälp av solceller kan du gå in på Solkartan.

Sammantaget visar kartan mycket goda värden i form av solpotential i stora delar av Lund. Det finns alltså mycket solenergi att hämta genom att installera solceller på din villa om du bor i Lund.

Hus och kulllerstensgata i Lund

 

Bygglov för solceller i Lund

Lunds kommun meddelade i början av 2018 att från och med första augusti samma år skulle många av solanläggningarna i kommunen lovbefrias i ett arbete mot att underlätta för Sveriges invånare att gå över till förnybar energi.

Det är alltså inte längre ett måste att söka bygglov för att montera solpaneler eller solfångare på ditt hustak om du bor i Lund.

Den nya bestämmelsen gäller så länge solcellerna eller solfångaren installeras efter byggnadens form och åtgärderna följer den specifika detaljplanen. Avviker installeringen från dessa kriterier måste du istället söka bygglov för din solanläggning, precis som det var innan augusti 2018.

Ytterligare krav på bygglov gäller för byggnader som är kulturmärkta. Mer specifik information om vilka regler för bygglov som gäller inom Lunds kommun hittar du på kommunens hemsida. Du kan även läsa mer om slopat bygglov i vårt blogginlägg: Bygglov för solceller slopas.

Solceller i Sverige - bidrag och stöd

Funderar du på att köpa och installera solcellspaket men känner dig tveksam på grund av kostnaden? För att minska priset kan du söka bidrag för installationen av solcellsanläggningen.

Du välja mellan två former av ekonomiskt stöd. Antingen solcellsbidrag (också kallat solcellsstöd eller investeringsstöd) eller rotavdrag.

Solcellsbidraget kan ge dig 20% av investeringskostnaden vid installationen av din solcellsanläggning, medan rotavdrag ger dig en skattereduktion på cirka 9% (30% av arbetskostnaden, som i sin tur ligger på 30%).

Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Här är några saker du bör veta innan du bestämmer dig:

Solcellsbidrag vs. Rotavdrag

  • Solcellsbidraget måste du ansöka om hos länsstyrelsen.
  • Solcellsbidraget och rotavdraget kan inte kombineras.
  • Rotavdraget får du direkt - solcellsbidraget tar längre tid.
  • Procenten du sparar är högre på isolcellsbidrag jämfört med rotavdrag.
  • Ditt hus måste vara äldre än 5 år för att få rot-avdrag vid installation av solanläggningen.
  • Du kan inte få rot-avdrag för solceller om du bor i ett lägenhetshus

Vilket bidrag eller stöd du väljer att använda dig av måste alltså baseras på dina egna förutsättningar.

Hur hittar jag solcellsleverantörer i Lund?

Behöver du hjälp på vägen med att hitta en solcellsleverantör efter dina förutsättningar kan vi på GreenMatch hjälpa dig.

Du fyller enkelt i formuläret högst upp på sidan för att beställa upp till 4 offerter på solceller.

Vi matchar alltså dig med relevanta, lokala leverantörer som kan hjälpa dig att installera solceller i Lund. Sedan kan du enkelt jämföra vilken solcellsleverantör som bäst uppfyller dina villkor. Allt detta gör du helt kostnadsfritt - utan förpliktelser.

Beställ offerter på solceller nu Det tar mindre än 1 minut!