Solceller - Jämför pris och offerter från installatörer i Lund
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
1/2
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Solceller i Lund

Solceller i Lund – ett populärt val 

Förnybar energi i form av solenergi är den mest omtyckta energikällan hos de skånska invånarna. Särskilt hög popularitet har solceller i Lund. Under 2017 kunde flera undersökningsresultat fastställa att solenergi var en av de mest populära valen av energikällor i Lund.

Enligt Sol i Syd går det att se hur efterfrågan på solceller i Lund är en trend som konstant ser ut att fortsätta öka. Till år 2030 kan en femtedel av Skånes alla oskuggade takytor vara täckta med solcellspaket.

Mellan åren 2012-2017 ökade den totala effekten av nätanslutna solcellsanläggningar i Lund från 294 kW till 3449 kW.

Diagram över den totala effekten från solcellsanläggningar i Lund från 2012 till 2017

Källa: https://solisyd.se/material/statistik-solceller-i-skane/lund/

Solenergi i Skåne

Den positiva inställningen till solceller i Lund är inte bara koncentrerad hos lundaborna. De resterande delarna av Skåne är också som tidigare nämnts, mycket positiva till användning av solenergi.

Enligt Sol i Syds statistik kunde man se en ökning från 2,8 MW till 34,9 MW i installerade solceller mellan 2012 till 2017 i Skåne.

Totalt producerar Skånes solanläggningar under ett år cirka: 31,5 GWh (31 500 000 kW) förnybar energi. Detta motsvarar el för cirka 6300 hushåll.

Därför ska du välja solceller till din villa i Lund

För solceller i Skåne, och framförallt Lund, är solcellspotentialen mycket hög. Mer än hälften av Skånes el skulle kunna komma från solkraft år 2050, det vill säga om solcellspaket skulle installeras på alla oskuggade takytor i Skåne.

Om du är ute efter att se hur pass effektivt ditt hushåll skulle utnyttja solenergin med hjälp av solceller kan du gå in på Solkartan.

Sammantaget visar kartan mycket goda värden i form av solpotential i stora delar av Lund. Det finns alltså mycket solenergi att hämta genom att installera solceller på din villa om du bor i Lund.

Hus och kulllerstensgata i Lund

Bygglov för solceller i Lund

Lunds kommun meddelade i början av 2018 att från och med första augusti samma år skulle många av solanläggningarna i kommunen lovbefrias i ett arbete mot att underlätta för Sveriges invånare att gå över till förnybar energi.

Det är alltså inte längre ett måste att söka bygglov för att montera solpaneler eller solfångare på ditt hustak om du bor i Lund.

Den nya bestämmelsen gäller så länge solcellerna eller solfångaren installeras efter byggnadens form och åtgärderna följer den specifika detaljplanen. Avviker installeringen från dessa kriterier måste du istället söka bygglov för din solanläggning, precis som det var innan augusti 2018.

Ytterligare krav på bygglov gäller för byggnader som är kulturmärkta. Mer specifik information om vilka regler för bygglov som gäller inom Lunds kommun hittar du på kommunens hemsida. Du kan även läsa mer om slopat bygglov i vårt blogginlägg: Bygglov för solceller slopas.

Solceller i Sverige – bidrag och stöd

Funderar du på att köpa och installera solcellspaket men känner dig tveksam på grund av kostnaden? För att minska priset kan du använda rotavdraget för installationen av solcellsanläggningen.

Rotavdrag ger dig en skattereduktion på cirka 9% (30% av arbetskostnaden, som i sin tur ligger på 30%).

Nytt grönt avdrag på 15 % finns nu från 1 januari 2021

För installationer utförda, och betalda, efter första januari 2021 finns det ett nytt skatteavdrag för investering i grön teknik. Det gäller då 15 % av material och arbetskostnaden för din solcellsinstallation. Likt rotavdragets dras det av direkt på din faktura, och utföraren får det i sin tur utbetalt av skatteverket. Du behöver alltså inte krångla med att skicka in någon ansökan, eller vänta på godkännande.

Det här nya gröna avdraget är även på 50 % för solcellsbatterier och laddboxar. Du kan dock max få avdrag på 50 000 kr per person och år för gröna investeringar.

Hur hittar jag solcellsleverantörer i Lund?

Behöver du hjälp på vägen med att hitta en solcellsleverantör efter dina förutsättningar kan vi på GreenMatch hjälpa dig.

Du fyller enkelt i formuläret högst upp på sidan för att beställa upp till 4 offerter på solceller.

Vi matchar alltså dig med relevanta, lokala leverantörer som kan hjälpa dig att installera solceller i Lund. Sedan kan du enkelt jämföra vilken solcellsleverantör som bäst uppfyller dina villkor. Allt detta gör du helt kostnadsfritt – utan förpliktelser.

Beställ offerter på solceller nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?