Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 10 april 2024

Bygglov för solceller slopas i hela landet

Vad innebär den nya lagen om slopat bygglov för solceller?

Från och med den 1 augusti 2018 har bygglovet för montering av solceller och solfångare slopats. Detta gäller för solceller som monteras på lutande tak, i hustakets riktning. Beslutet fattades den 13 juni då riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Detta har nu gjorts enligt Regeringen som ett led i deras arbete som går ut på att förenkla regler kring bygglov, samt att göra det enklare att använda mer förnybar energi, och mer specifikt solenergi i Sverige.

Den lagen som nu träder i kraft innebär att vi avlastar byggnadsnämnderna och vi kommer ett steg närmare mer förnyelsebar energi i Sverige.

- Bostadsminister Peter Eriksson på regeringens hemsida.

Framtidsprognoser visar på en ökad användning av solceller hos privatpersoner

Sedan januari 2018, då solcellsbidraget höjdes från 20% till 30% (stödet av slutades i juli 2020 och ska eventuellt ersättas med ett grönt skatteavdrag 2021), och budgeten ökade med 135% från 390 miljoner kronor till 915 miljoner kronor, har solceller redan ökat markant. Här kan du läsa om solcellers pris: solceller pris och vad som gäller för solcellsbidrag idag: bidrag för solceller.

Prognoserna visar på en ökande användning av solceller efter att bygglovet slopats. Ju mer anläggningar som byggs, och ju mer solcellskapacitet vi får i världen, desto billigare blir produktionskostnaderna för solcellerna - vilket bådar mycket gott för framtiden.

Har du dröjt med installation av solceller på grund av kravet på bygglov?

...då har du första steget avklarat, eftersom du inte behöver bygglov längre, såvida du inte tillhör någon av undantagen du kan läsa om nedan. Du bör beställa offerter på solceller från flera leverantörer för att jämföra pris och kvalitet, men även för att hitta en lösning som passar dig bäst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Inget bygglov behövs för installation av solceller

Vad innebär lagändringen för dig som vill installera solceller?

Att det inte krävs något bygglov för solpaneler längre innebär att det underlättar för dig som vill installera solceller eller solfångare på ditt tak. Du slipper skicka in ansökan till en bygglovshandläggare som måste godkänna ärendet innan du kan börja.

Solceller som installeras på en byggnad inom ett detaljplanelagt område, och som följer byggnadens form behöver alltså inte bygglov.

Bygglov krävs för platta tak

Dock finns det undantag. Vill du installera solceller på platt tak gäller fortfarande ansökan om bygglov. Här kan du läsa mer: bygglov för solceller på tak. Andra undantag från den nya lagen gäller byggnader, eller byggnader i ett område, som anses ha högt värde:

  • Historiskt
  • Kulturhistoriskt
  • Miljömässigt
  • Konstnärligt

Du måste även ansöka om bygglov om du vill vinkla dina solceller eller solfångare på din byggnad.

Hur ser de nya förändringarna ut i Sverige?

Alla kommuner har sina sätt att tillämpa de nya ändringarna i plan- och bygglagen. Vill du ansöka om bygglov för solceller i Stockholm eller Malmö skiljer det sig städerna emellan.

Exempelvis har Malmö Stad valt att gå steget längre än många andra kommuner. De har valt att ta bort bygglovsavgiften för alla typer av solceller.

Om du är osäker på hur det fungerar i din kommun bör du ta kontakt med ansvariga för att se mer exakt vad det är som gäller vid installation av solceller eller solfångare.

Svensk solenergis framtidsutsikter

Intresset för solceller har ökat avsevärt från 2017 till 2018, om man tittar på samma period. Sara Bargi, enhetschef på Energimyndigheten, menar att ökningen kan bero på flera saker.

"Dels är det många som tycker att det är kul att producera sin egen el, men väldigt många vill faktiskt bidra till klimatfrågan och bidra med förnybar el till energisystemet. Vissa ser också att de kan spara pengar på det, och så finns det de som tycker att det är spännande med tekniken."

I grafen nedan kan du se hur solcellseffekten i Sverige har sett ut från 2012 och framåt. Vill ni veta mer om den svenska solcellsbranschen i siffror kan ni besöka Energiföretagen.

Graf över installerad solcellskapacitet från 2012 till 2015

Solcellskapaciteten har ökat stadigt från 2012 till 2016. Allt tyder på att den också ökat under 2017 och 2018, men det finns inga officiella siffror för 2017 ännu, men de bör komma i höst.

Svensk solenergi blir större och större, och allt fler människor förstår vikten av att övergå till förnybar energi. Ju fler som använder solenergi, ju billigare blir det att införskaffa det, och vi är på god väg att göra en stor omställning till förnybar energi. Den nya ändringen i plan- och bygglagen om slopat bygglov för solceller är ett steg i rätt riktning.

Varma och torra somrar gynnar solcellsägare

Med det högsta elpriset på 10 år (augusti 2018) blir det ännu mer lönsamt att ha möjligheten att producera egen el med hjälp av solceller.

Om framtiden fortsätter att bjuda på långa, soliga och torra somrar kommer elpriset stiga, vilket gör att solceller lönar sig för dem som har möjlighet att producera egen el.

Branschorganisationen Svensk Solenergi menar att 2018 går mot ett nytt rekordår när det kommer till installerade solpaneler i Sverige. Framtiden ser ljus ut, och får vi fler somrar som denna, vilket vi spås få, blir det extra viktigt att införskaffa solceller för att kunna producera egen el.

För att få de bästa priserna på din solcellsanläggning bör du beställa offerter. Hos oss kan du få upp till 4 offerter - helt kostnadsfritt, utan förpliktelser. Det enda du behöver göra är att klicka på knappen och fylla i formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?