Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 27 maj 2024

Solpaneler 2024: Utförlig Guide om Kostnad och Besparing

Solpaneler

Planerar du att köpa solpaneler till ditt hus? Då är det en del saker som du behöver tänka på för att dina solpanelers pris ska bli så bra som möjligt. Här får du veta det viktiga inför ditt köp.

Tusentals privatpersoner har redan installerat solpaneler i Sverige och blivit delvis självförsörjande med energi till sitt hem. De sparar så mycket som upp till 8 000 kronor varje år på sina elräkningar och bidrar samtidigt till en lite grönare värld. Med solpaneler till ditt hus så får du bra avkastning en lång tid framåt. Är solceller lönsamt? Ja, att installera solpaneler är kort sagt en mycket lönsam investering.

Vill du börja spara pengar och samtidigt bidra till en mer hållbar värld? Beställ offerter genom oss. Vi samarbetar med lokala installatörer som ger sina bästa offerter eftersom de konkurrerar om dig som kund.

Energimyndigheten rekommenderar att du ska jämföra minst tre offerter från olika installatörer. Genom GreenMatch får du upp till fyra gratis offerter utan bindning. Dessutom slipper du allt arbete med att kontakta upptagna installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är solpaneler och hur fungerar solpaneler?

En solpanel består av många solceller och genererar el från solljuset. Solceller är oftast gjorda av halvledarmaterialet kisel, som gör att de tar tillvara på solens energi och omvandlar den till el. När solstrålarna träffar solcellen så uppstår en elektrisk spänning mellan dess fram- och baksida och man kan få likström. För att vi ska kunna använda elen i vårt hem, så omvandlas likströmmen till växelström i en växelriktare.

Det två vanligaste sorterna av solceller är monokristallina och polykristallina.

Här kan du få reda på mer om solceller: Hur fungerar solkraft?

Monokristallina och polykristallina solceller

Monokristallina solceller Polykristallina solceller Tunnfilmssolceller

Monokristallina solcellsmoduler baseras på kisel. Dessa solceller är inte helt rektangulära utan har rundade kanter. Monokristallina solceller har en svart färg och verkningsgraden för modulerna ligger på mellan 15 och 22 %. Kostnaden per modul är högre än för polykristallina solceller.

Polykristallina solcellsmoduler baseras på kisel och innehåller rektangulära solceller. Färgen är oftast skimrande blåaktig men det går även att få i andra färger vilket dock kan påverka verkningsgraden negativt. Verkningsgraden för modulerna ligger på runt 15–17 %.

Läs mer om solcellers verkningsgrad på verkningsgrad solceller.

Kostnader och besparingar med solpaneler

Priset för solceller har sjunkit med 80 % de senaste åren. Detta har medfört att allt fler privatpersoner vill köpa solpaneler, börja spara pengar på sina energiräkningar och producera grön el. Priset för ett paketpris på solceller varierar på grund av effekt, fabrikat och vilken leverantör du anlitar.

För att få reda på om det är värt att skaffa solpaneler så ska vi nedan gå igenom hur mycket du kan spara med solpaneler, vad de kostar och hur mycket du kan få i skattereduktion.

Vad kostar solpaneler 2024?

Nedan kan du se en tabell med solpanelers pris. Du bör inte välja alltför billiga solpaneler ifall inte din installatör har goda argument för att installera just en viss modell av solpaneler. Ofta lönar sig kvalitet och kvalitet kommer för det mesta med ett högre pris.

Solpaneler kostnad
StorlekPrisSolpaneler med batteri pris (och med grönt avdrag)Pris med skattereduktion (utan batteri)
3 kW46 800 kr22 800 kr (18 240 kr)37 440 kr
5 kW46 800 kr38 000 kr (19 000 kr)89 600 kr
10 kW195 000 kr76 000 kr (38 000 kr)156 000 kr

Spara 20% med bidrag för solpaneler

Skatteavdrag för solceller gäller för köp och installation av solceller och är för närvarande på 20 %. Skatteavdraget har en maxgräns på 50 000 kronor per person och år. Det gröna avdraget på solcellsbatterier är 50 %.

Årliga besparingar med solpaneler

Med solpaneler på taket sparar du pengar när du använder solel. En vanlig anläggning på 10 kW kan bespara dig ungefär 7 600 kronor per år om elpriset är 2,12 kr. Denna besparing kan du göra om du har en årlig elproduktion på 10 400 kWh och en egenanvändning på 35 %.

Detta är ett räkneexempel och din faktiska besparing kommer se annorlunda ut. Men det är ändå bra att du som vill köpa solpaneler har en uppfattning om hur mycket du kan tjäna på att köpa solpaneler.

Är det lönsamt med solpaneler?

Du kan räkna med att solceller till villa och solceller till företag i stort sett alltid lönar sig. En viktig förutsättning för att solceller ska bli lönsamma är att ytan där du kommer att installera dina solpaneler är skuggfri och vetter mot syd, öst eller väst. Lutningen på solpanelerna bör vara någonstans mellan 0 och 60 grader. Dessa faktorer är de mest grundläggande. Nedan kommer vi gå igenom några saker som kan öka lönsamheten på dina solpaneler ytterligare.

 • Du bör ha en årlig förbrukning av el på minst 3 000 kWh.
 • Du har bra investeringskapital till dina solpaneler.
 • Du är skattskyldig i Sverige och kan därför ta del av det gröna skatteavdraget på 20 %. 
 • Du tänker köpa mer el än du säljer under året.

Enligt en undersökning av SBAB så höjs värdet på ditt hus med samma belopp som investeringskostnaden. I praktiken kan man säga att allt du tjänar in på sänkta elräkningar och såld el ger vinst från första månaden med solpaneler.

Vill du börja spara pengar på sänkta elräkningar med solpaneler? Då kan du beställa gratis offerter utan bindning genom oss på GreenMatch. Vi samarbetar med lokala installatörer över hela landet. Du får upp till fyra offerter från olika installatörer och slipper själv tillbringa timmar vid telefonen för att ringa runt till upptagna installatörer. De vet att de konkurrerar om dig som kund så de är noga med att ge dig finfina erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i det superenkla formuläret för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Återbetalningstiden för solceller är i normalfall 10 till 15 år

Solceller har vanligtvis en återbetalningstid på mellan 10 till 15 år. Under bra förhållanden kan återbetalningstiden sänkas till bara 7 till 8 år. Ett solcellsbatteri förlänger återbetalningstiden, men samtidigt kan du bli mer oberoende med ett batteri. Det som är avgörande och påverkar återbetalningstiden mest är elpriset, inköpspris och elproduktionen. Läs gärna mer om hur du kan räkna ut återbetalningstiden på dina solceller.

En grov kalkyl kan se ut så här: En 10 kW solcellsanläggning kostar cirka 156 000 kronor efter det gröna avdraget. Om anläggningen vetter mot söder så producerar denna cirka 9 500 kWh per år. Besparingen per år blir då 11 000 kronor inklusive elkostnader och intäkter från försäljning av överskottsel. Efter 14 år innebär det rena besparingar med 11 000 kronor per år. Ett ännu större system har oftast kortare återbetalningstid eftersom besparingarna blir större.

Hur får jag ut mest av mina solpaneler?

Hur ska jag då göra för att få ut som mest av mina solpaneler? Du kan räkna med att en solcellsanläggning på 10 kW kan producera runt 1500 till 2000 kWh per månad från maj till juli. I april och augusti brukar produktionen sjunka med cirka 30%. I mars till september sänks produktionen ytterligare med cirka 50%. Under vintern blir produktionen givetvis ännu lägre.

Solpanelerna

Välj högkvalitativa solpaneler med hög verkningsgrad. Monokristallina paneler är generellt sett mer effektiva än polykristallina. Se också till att de har en bra garanti och är lämpliga vädret där du bor.

Monteringssystemet

Investera i ett robust och justerbart monteringssystem. Det tjänar du på. Det finns olika typer av takfästen och markfästen till dina solpaneler. Monteringssystemet bör vara hållbart, väderbeständigt och korrekt installerat för att klara av vind, regn och snö i många år.

Batteri till solpaneler

Om du skaffar ett batteri till solceller så kan du under optimala förhållanden bli helt självförsörjande på el under sommarmånaderna. Ett batteri till solceller gör också att du kan spara el och sedan använda under kvällen och natten. Det är även användbart vid elpristoppar av olika slag. Därför kan det vara bra att köpa solpaneler med batteri.

Inverter

En bra inverter till dina solpaneler är avgörande för att omvandla likström (DC) som genereras av solpanelerna till växelström (AC). Det finns tre huvudtyper av inverters:

 • Stränginverter: Dessa är kostnadseffektiva och lämpliga för små till medelstora installationer. De kan dock påverkas av partiell skuggning.
 • Mikroinverter: Dessa installeras på varje solpanel och maximerar energiproduktionen, särskilt i system som har problem med skugga. De är mer effektiva men kan vara dyrare än stränginverters.
 • Hybridinverter: Dessa inverters kan arbeta både on-grid (anslutna till elnätet) och off-grid (med batteribackup). De är idealiska för områden med opålitligt elnät.

Optimerare

Om du väljer en stränginverter kan det vara bra att använda effektoptimerare. Effektoptimerare är enheter som installeras på baksidan av varje solpanel för att maximera energiutbytet. De optimerar individuellt effekten från varje panel och minimerar effekterna av skuggning. Optimerare är ett måste om du vill öka hela systemets effektivitet.

Tips för att maximera dina solpaneler

Ett övervakningssystem låter dig följa ditt systems prestanda i realtid. Många moderna installationer levereras med mobilappar eller online-plattformar. Där kan du övervaka energiproduktion, förbrukning och ditt solpanelsystems allmänhälsa.

Regelbunden rengöring av paneler, kontroll av anslutningar och övervakning av batteriets hälsa är avgörande för att hålla hela systemet optimalt fungerande.

Anlita en professionell och lokal installatör för installationen av dina solpaneler. Din lokala installatör garanterar säkerhet och effektivitet av ditt system av solpaneler.

Hur jämför jag offerter på solpaneler?

Det ska vara lätt att jämföra offert på solceller tycker vi på GreenMatch. Därför gör vi det lätt för dig. Genom oss får du upp till fyra gratis offerter helt utan förpliktelser. Du slipper att själv tillbringa timmar med att kontakta installatörer. Installatörerna konkurrerar om dig så de ger dig bra erbjudanden för att installera solpaneler. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om solpaneler Kostnad och Besparing

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?