Jämför pris och offerter på jordvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
<span class="d-md-none">✔️Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %</span><span class="d-none d-md-block">Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %</span>
✔️Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %Minska uppvärmningskostnader med upp till 70 %
Med en modern värmepump kan du spara upp till 70 % jämfört med direktverkande el!
<span class="d-md-none">✔️Få upp till 4 skräddarsydda offerter</span><span class="d-none d-md-block">Få upp till 4 skräddarsydda offerter</span>
✔️Få upp till 4 skräddarsydda offerterFå upp till 4 skräddarsydda offerter
Välj den lösning som bäst passar dina behov!
<span class="d-md-none">✔️Gratis och utan förpliktelser!</span><span class="d-none d-md-block">Gratis och utan förpliktelser!</span>
✔️Gratis och utan förpliktelser!Gratis och utan förpliktelser!
Vår tjänst är gratis och du kan när du vill avbryta processen!
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 15 juni 2021

Kostnad för jordvärme - återbetalas på 8 år

Vad kostar jordvärme?

Den totala kostnaden för jordvärme brukar ligga på mellan 80 000 kronor och 150 000 kronor. Priset styrs mycket av hur stort värmebehov du har i ditt hushåll, vilken typ av jordvärmepump du behöver, samt hur stor yta som bör användas till nedgrävningen av kollektorslangen.

De kostnader som den totala kostnaden av jordvärme omfattar är grävning, jordvärmepump, jordvärmeslang, installation samt återställning av tomten efter arbetet är gjort.

Att installera jordvärme är en stor investering, men det lönar sig i längden då elkostnaderna sjunker rejält redan från första dagen. Beroende på ditt värmebehov tar det mellan 5 och 10 år för jordvärmen att återbetala sig själv.

Behöver du jordvärme till ditt hus? Hos GreenMatch kan du beställa upp till 4 offerter helt kostnadsfritt. Det du behöver göra är att fylla i formuläret ovan på denna sida, så kan du sedan i lugn och ro jämföra pris på jordvärme och välja det som passar ditt hushåll bäst. Inga förpliktelser medföljer.

Jordvärme - detta bör du tänka på

Det finns en rad saker du bör tänka på innan du införskaffar jordvärme. Det lämpar sig inte riktigt till alla, även om det i de flesta fall är en mycket bra investering här i Sverige.

De viktigaste saker du bör tänka på har vi listat nedan, många av dessa saker är viktiga när det gäller att försöka hålla nere kostnaden på jordvärme.

Hur stort värmebehov har du?

För att det ska löna sig kostnadsmässigt med jordvärme bör du ha ett värmebehov på 10 000 kWh eller mer om året. För att du ska kunna installera jordvärme krävs det också att du har ett vattenburet distributionssystem. Har du inte det blir det genast dyrare då du måste köpa element, golvvärme eller liknande.

Hur stor är din tomt?

Du måste räkna med att avvara minst 250 kvm för jordvärmeslangen att grävas ned. I många fall ännu mer då värmebehovet är stort.

Tillstånd från din hemkommun

Värmepumpstillståndet varierar mycket från kommun till kommun. I storstadsområdena kan kostnaden gå upp till 5000 kronor. I de mindre städerna kan det till och med kosta mindre än 1000 kronor. Kolla med just din hemkommun om villkoren samt priser för tillstånd.

Tänk även på att vara ute i god tid med att ansöka om tillståndet, då det oftast tar upp till 6 veckor att få det.

Var i Sverige bor du?

Jordvärme fungerar som bäst när det är så liten temperaturskillnad som möjligt. Därför lämpar det sig bäst att installera jordvärme om du bor i södra eller mellersta Sverige. Där brukar det varken bli tjäle i marken eller särskilt många minusgrader på vintern.

Dessutom är vintern mycket kortare, vilket gör att jordvärmepumpen kan arbeta som bäst och inte arbeta allt för mycket. Du behöver heller inte använda allt för mycket spetsenergi heller och kan därmed hålla nere på kostnaderna. Spetsenergi är den energi som du använder när jordvärmen inte räcker till.

Jordvärme till villa

Pris på installation av jordvärme

När du bestämt dig för att du vill använda dig av jordvärme för att värma upp ditt hus börjar själva installationen. Du har förmodligen vid detta läge koll på dimensionerna på värmepumpen och jordvärmeslangen samt tillståndet från kommunen.

Kostnad för att gräva jordvärme

Till skillnad från installation av bergvärme behövs inget certifikat för att utföra grävningsarbetet av jordvärme.

Om du har tillgång till en grävmaskin och planerar att genomföra grävningen på egen hand bör du ändå kontakta kommunen och försäkra dig om att det inte finns några nedgrävda ledningar på din tomt till exempel.

Vi rekommenderar ändå att anlita en firma för grävning då det kan dra ut på tiden rejält om det görs fel.

Det gäller att ha rätt typ av grävmaskin, och det gäller att veta precis vad du ska göra för att det ska bli så bra som möjligt, och att du ska kunna spara så mycket som möjligt med din uppvärmning med hjälp av jordvärme.

I normala fall uppgår arbetskostnaden från grävfirman på cirka 500 - 1000 kronor per timme, beroende på vad det är för grävfirma. Räkna med att nedgrävning av kollektorslangarna tar 1-2 arbetsdagar och att det tar ungefär lika lång tid att återställa tomten efter grävningen.

Vid installation av jordvärme kan du utnyttja rot-avdraget för att göra avdrag på arbetskostnaderna, rotavdrag för jordvärme kan du läsa mer om nedan.

Pris på jordvärmeslang

En jordvärmeslang brukar också kallas för kollektorslang, och är den slang som grävs ned på cirka 1 till 1,5 meters djup. På marknaden brukar en 400 meter slang kosta runt 5000 kronor upp till 7000 kronor.

Priserna beror precis som alltid på vad det är för kvalitet. En kollektorslang med bra kvalitet kan hålla i 100 år, vilket är nödvändigt om du vill att jordvärmen ska värma upp ditt hus i framtiden också.

Det är också viktigt att jordvärmeslangen inte börjar läcka efter några års användning. Brinevätskan som flyter inne i slangen är nämligen miljöfarlig, därav ansökan om tillstånd från kommunen.

Brinevätskan innehåller bland annat etanol, och om det börjar läcka är det du som äger slangen som är ansvarig för eventuell skada på miljön.

Kostnad för att gräva jordvärme

Kostnad för en jordvärmepump

Jordvärmepumpen är själva hjärtat i ditt system. Det är den som omvandlar energin i brinevätskan till värme som sedan värmer upp huset.

Du använder samma värmepump för alla typer av markvärme, vare sig det är bergvärme, sjövärme eller jordvärme. Prislappen avgörs främst av pumpens dimension.

Ju större värmebehovet i hushållet är, desto större och dyrare måste värmepumpen vara.

En jordvärmepump kostar vanligen mellan 45 000 kronor och 120 000 kronor, beroende på hur hög kapacitet den har, samt vilket varumärke den är av.

Viktigt att veta är att det inte alltid är ju dyrare desto bättre. Energimyndigheten testade olika värmepumpar och kom fram till att vissa billigare värmepumpar var bättre än den dyrare varianten.

Du bör inte försöka spara pengar redan på att köpa en billig jordvärmepump, istället är det viktigare att dimensionera den rätt. Det är först då du kan göra stora besparingar i längden. 

Välj rätt dimensioner på jordvärmepumpen

För att ta reda på vilka dimensioner som är lämpliga görs en beräkning av värmepumpens COP-värde. COP står för coefficient of performance och mäter hur många kilowatt jordvärmepumpen kan generera i förhållande till hur många kilowatt som förbrukas vid driften av pumpen.

Ett COP-värde på 4 anger följaktligen att värmepumpen kan generera 4 kWh per förbrukad kWh. Om värmepumpen är överdimensionerad blir skillnaden mellan antalet genererade kW och förbrukade kW mindre, vilket leder till ett lägre COP-värde och en mindre energibesparing.

Beräkna värmepumpens energibesparing

Sedan 2013 måste alla tillverkare av värmepumpar enligt lag ange värmepumpens så kallade SCOP-värde, som står för seasonal coefficient of performance.

SCOP-värdet anger ett årligt genomsnitt på verkningsgraden, vilket ger en mer rättvisande bild än COP eftersom pumpens effektivitet skiljer sig under sommar- och vinterhalvåret.

Eftersom SCOP-värdet tas fram i laboratoriemiljö är det inte säkert att det angivna värdet stämmer överens med pumpens effektivitet när den är installerad i din fastighet. Kontrollera därför om beräkningarna för SCOP-värdet är baserade på uträkningar gjorda i ett klimat som matchar regionen du bor i.

Kontrollera även om mätningen har inkluderat förbrukningen av så kallad "spetsenergi", det vill säga den energi som måste tillföras under årets kallaste vinterdagar.

Finansiera din jordvärmepump

SCOP-värdet kan ge en indikation på hur lång tid det kommer ta att tjäna in den initiala kostnaden för värmepumpen. Ett högt SCOP-värde ger högre energibesparing, vilket förkortar återbetalningstiden. Men det är inte heller bra att stirra sig blind på SCOP-värdet, det är fler faktorer som spelar in på hur fort jordvärmen återbetalar sig.

Flera av GreenMatch:s samarbetspartners erbjuder finaniseringslösningar där kostnaden för värmepumpen kan fördelas månadsvis. På så vis kan värmepumpens månatliga energibesparing vägas mot eventuella räntekostnader. Klicka på knappen nedan för att beställa upp till 4 offerter - gratis och kostnadsfritt.

Beställ offerter på jordvärme

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Totalkostnad för installation av jordvärme

Den slutgiltiga kostnaden för jordvärme beror i huvudsak på värmepumpens pris samt kostnaderna för grävningsarbetet. Dessa kostnader är i sin tur beroende av vad du har för värmebehov samt förutsättningarna för att gräva ner kollektorslang på din tomt.

I nedanstående tabell ges en fingervisning om vad de totala kostnaderna kan komma att bli.

Totalkostnad för jordvärme
Totalentreprena Minimum pris Maximum pris
Värmepump 60 000 kronor 120 000 kronor 
Jordvärmeslang 5000 kronor 20 000 kronor 
Grävning 5000 kronor 16 000 kronor
Installation 2000 kronor 10 000 kronor
Återställning 3000 kronor 8000 kronor
Totalt 75 000 kronor 174 000 kronor
Totalt med rotavdrag 67 125 kronor 155 730 kronor

Återställning av tomt

Efter att kollektorslangen är lagd och jorden är åter tillbaka behöver du som ägare av tomten fixa i ordning den igen. Eventuella gropar behöver täppas till, samt att du bör så gräs, alternativt köpa gräs där det inte längre finns.

Kostnaden för återställningen är svår att estimera, men det är likväl en kostnad du bör ta i beaktning i det stora hela.

Räkna med ett runt 3000 - 4000 kronor för detta, då du bör köpa jord och gräsfrön till att göra gräsmattan så fin som möjligt. Du bör räkna med att det går cirka 10-15 kg gräsfrö per 100 kvm och det kostar cirka 1000 - 1500 kronor för 10 - 15 kilo.

Hösten är den bästa tiden att så gräset, då det är både fuktigare jord och fuktigare luft, vilket gör att gräset växer fortare. Det är också mindre ogräs på hösten. Men var vaksam på att temperaturen inte bör gå under 10 grader.

Rotavdrag för jordvärme

Rotavdraget på värmepumpar uppgår till 30 % av arbetskostnaden. Arbetskostnaden beräknas som ett schablonbelopp som ligger på 35 % av det totala beloppet för jordvärmeanläggningen samt installation. Enklare sagt ligger alltså rotavdraget på 10,5 % av det totala beloppet.

Rot-avdraget kommer som ett avdrag på kostnaderna och du finner den direkt på fakturan, vilket gör att du inte behöver ansöka om något, som med till exempel solcellsbidraget.

Månadskostnaden styrs av elpriset

Värmepumpen kräver energi för egen drift. Därför kommer månadskostnaden påverkas av priserna på den svenska elmarknaden. Om du har installerat en jordvärmepump med ett SCOP-värde på 3,0 och har en årlig energiförbrukning på 21 000 kWh så hamnar den månatliga kostnaden för jordvärmepumpen på 730 kronor.

I denna beräkning ingår dock inte spetsenergi, som kan tillkomma om värme behöver tillföras under kalla vinterdagar.

Eftersom en jordvärmepump har ett SCOP-värde får du ut så mycket mer av den än om du har direktverkande el. Därför sparar du otroliga mängder varje månad, om du byter från direktverkande el till jordvärme.

Om vi tar ovan nämnda uträkning och jämför det med direktverkande el, kan vi få svart på vitt vad skillnaden blir. Månadskostnaden för jordvärme är alltså 730 kronor.

Med direktverkande el ligger månadskostnaden istället på 2187 kronor. Per år kostar alltså jordvärmen 8750 kronor medan direktverkande el kostar drygt 26 250 kronor.

Även om det är ett hushåll med ganska hög årlig energiförbrukning ser vi skillnaderna, och på bara några år har jordvärmen återbetalat sig.

Beräkna återbetalningstiden

Att installera ett jordvärmesystem är en stor investering vars syfte är att bli lönsamt på längre sikt, därför är det relevant att räkna på återbetalningstiden vid uträkning av investeringens lönsamhet.

I genomsnitt sparar en villa med jordvärme mellan 10 000 och 14 000 kWh per år. Vid en installationskostnad på 100 000 kronor innebär detta en återbetalningstid på cirka 8 år. I följande beräkning har återbetalningstiden beräknats i jämförelse med direktverkande el som alternativ kostnad.

Återbetalningstid för jordvärme
Totalkostnad jordvärme 100 000 kronor
Energibehov 21 000 kWh
SCOP-värde 3
Elpris 1,25 kronor/kWh
Kostnad direktverkande el 26 250 kronor/år
Kostnad jordvärme 8 400 kronor/år

Jämför pris på jordvärme

Vi på GreenMatch vill att det ska vara enkelt och billigt att skaffa jordvärme, därför kan du beställa upp till 4 gratis offerter på jordvärme från oss. Det medföljer inga förpliktelser, utan du kan i lugn och ro sitta och jämföra priser för att se vilken av offerterna som passar dig bäst.

Fyll bara i formuläret ovan på denna sida, eller tryck på knappen nedan, så fyller du bara i dina preferenser. Det tar mindre än 1 minut, sen kontaktar vi dig för en djupare förståelse. Efter detta får du dina offerter, snabbt och smidigt.

Beställ offerter på jordvärme

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.