Jämför pris och offerter på jordvärme
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 08 mars 2021

Vanliga frågor när man tar in offert på jordvärme

Ta in mer än en offert på jordvärme

Går du i tankar på att ta in offerter på jordvärme? Energimyndighetens allmänna rekommendationer är att man som privatperson tar in och jämför olika offerter innan man bestämmer sig. Utöver priset har du säkert många andra frågor som du vill ha svar på. Vi har sammanställt 8 av de vanligaste frågorna som brukar uppstå i samband med att man tar in och jämför offerter på jordvärme. 

Fyll i formuläret uppe ovan, så matchar vi dig med våra samarbetsparters i ditt område. Det är kostnadsfritt och utan förpliktelser!

#1 Vad ligger en offert på jordvärme på?

Offerten för en totalentreprenad för jordvärme brukar i normalfallet hamna mellan 60 000 kr till 130 000 kr. Se vårat räkneexempel på två olika offerter längst ner på sidan.

#2 Vad ingår i offerten?

De två största kostnaderna i offerten är ofta själva hårdvaran, det vill säga värmepumpen, samt kostnaderna för arbetet. Priset för en jordvärmepump kan variera mellan 45 000 till 90 000 kronor, och arbetet inklusive grävning, nedläggning av slang, montering samt installation brukar hamna mellan 20 000 till 40 000 kronor innan rotavdraget. Övriga poster som i normalfallet ingår i offerten är materialkostnader, kostnad för brinevätskan och kostnad för kollektorslang. Ibland tillkommer även resekostnad.

Totalkostnad för jordvärmepump
Delkostnad Lågt Högt
Jordvärmepump 45 000 kronor 80 000 kronor
Övrigt material 10 000 kronor 25 000 kronor
Arbete (grävning etc.) 20 000 kronor 40 000 kronor
Rotavdrag -6 000 kronor -12 000 kronor
Totalt 69 000 kronor 133 000 kronor

#3 Ska tillstånd sökas separat från offerten?

Svaret är; Ja. Du ska själv som fastighetsägare ansöka om tillstånd hos kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Tänk på att ansöka om tillstånd i god tid då hanläggningstiden kan ta upp emot några veckor.

#4 Kan man själv gräva för jordvärme?

Det krävs inget certifikat för att gräva för jordvärme, det gör det däremot för att borra till bergvärme. Funderar man på att gräva själv för att få ner kostnaderna, bör man först kontakta kommunen för att få hjälp att kolla upp om det eventuellt finns nergrävda ledningar på tomten. Att gräva av en ledning kan både bli dyrt och leda till skadeståndsskyldighet. Greenmatch rekommendation är att du får grävningen utfört av någon av våra samarbetspartners, då ingår grävningen i de beställda offerterna.

#5 Hur stor tomt behövs?

När det kommer till kollektorslangen ska den placeras på ett djup mellan 90 till 150 cm. Avståndet mellan slangarna bör vara cirka 1 till 1 1/2 meter. Kollektorslangen bör alltså därför vara runt 300 till 500 meter för en normalstor villa. Detta täcker virka 500 kvadratmeter av tomten.

#6 Vad ska man köpa för märke?

Det viktigaste är inte vilket märke jordvärmepumpen är utav, utan att den är rätt dimensionerad för ditt hushåll. Vid utvinning av jordvärme så används samma typ av värmepumpar som vid bergvärme. Fördelen med detta är att det finns en rad olika varumärken på marknaden, nackdelen är att det kan vara svårt att veta vilket märke man ska välja. Vi rekommenderar att du låter någon av våra medarbetare hjälpa dig att göra detta val, då de är professionella på ämnet och har stor kompetens om både märken och verkningsgrad.

#7 Får man göra avdrag på offerten för jordvärme?

Sedan 2009 kan du utnyttja rotavdraget vid installation av alla typer av värmepumpar. Avdraget innebär att du får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Avdraget kan göras direkt på fakturan från din installatör, så du slipper ligga ute med pengarna tills skatteåterbäringen. Rotavdraget är kopplat till individen och ej till fastigheten, vilket innebär att varje delägare till fastigheten har möjlighet att få en skattereduktion med upp till 50 000 kr per år.

#8 När blir jag kontaktad efter jag ansökt om offert?

Efter du fyllt i formuläret uppe till höger blir du kontaktad av vår kundtjänst per telefon för några kompletterande frågor, så att vi kan skräddarsy din förfrågan med våra samarbetspartners. Efter det kontaktar våra samarbetspartners dig inom 1 till 3 arbetsdagar.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut