SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera bergvärme!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

5 fördelar med bergvärme

En investering för framtiden, ditt boende och miljön

Förr var det vanligt att värma upp huset med olja, ved eller enbart el, men idag finns det betydligt mer miljövänliga alternativ. Bergvärme är miljövänligt eftersom bergvärmepumpen utvinner solenergin i marken.

Om bergvärme är den bästa miljövänliga värmekällan är det svårt att säga, det är individuellt och beror på många faktorer. Nedan finner du 5 fördelar med bergvärme - kika om just ditt hushåll kan använda bergvärme fördelaktigt.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

1. Bergvärme är oberoende av väder

Eftersom bergvärme är oberoende av vädret spelar det ingen större roll var i Sverige du bor. Bergvärme bygger på att grundvatten hämtas upp genom ett borrhål på 80-200 meter ner i marken. Borrhålets djup varierar beroende på hur långt ner i marken berget finns. Här ligger vattnets temperatur konstant mellan 6 till 8 grader, vilket gör systemet oberoende av väder. Detta är en stor fördel särskilt under årets kallare månader, eftersom åtgången av el för att driva systemet blir mer eller mindre konstant.

Ett löv i form av en lysande lampa

Hela processen fungerar som ett kylskåp - kallt vatten omvandlas till varmt - och el är det enda som krävs för att driva systemet. Därifrån går sedan uppvärmt vatten ut i element eller golvslingor om du har golvvärme.

2. En bergvärmepump har en livslängd på 20-30 år

En bergvärmepump kan hålla i upp mot 30 år, vilket gör att du sällan behöver tänka på din uppvärmning. Den är dessutom i det närmsta underhållsfri, om inget skulle hända med den. Livslängden brukar göra att många bortser från den höga investeringskostnaden - eftersom det i längden lönar sig för dem flesta. Lönsamheten beror på hur högt din genomsnittliga elförbrukning är, ju högre desto mer lönsamt är det med bergvärme.

Totalkostnad för bergvärme kan ligga på så mycket som 150 000 kronor. Detta är inklusive bergvärmepump, borrning samt kollektorslang. Trots den höga initiala kostnaden sjunker elräkning betydligt, och efter ett visst antal år har allt betalat av sig.

3. Ett underhållsfritt alternativ

Tillhör du de som under vintrarna fått springa ut i pannrummet för att elda varje halvtimma? Eller har du besvärats av lukt från en gammal oljepanna? Kanske har du en äldre luftvärmepump som ständigt isar igen om vintrarna vilket gör temperaturen inomhus betydligt lägre än önskvärt?

Det finns idag flera mer eller mindre underhållsfria alternativ bland utbudet av energikällor, och bergvärme är en av dessa. Det bästa du kan göra för att säkerställa att du blir nöjd med ditt val av energikälla är att vara noggrann vid valet av installatör. I Sverige finns organisationen SVEP, Svenska Värmepumpföreningen, som är en oberoende branschorganisation för värmepumpar. Här kan du även se vilka installatörer som är certifierade enligt europeisk standard.

4. Bergvärme kräver ingen stor yta

En grön tumme upp

Den främsta fördelen är att det passar nästan alla villaägare, eftersom det inte krävs särskilt stor plats på tomten för borrningshålet. Hålet i sig är inte mer än 15 cm i diameter, men däremot måste det finnas plats för maskinen att ta sig in på tomten. De flesta som arbetar med detta är medvetna om att ingen vill ha sin tomt förstörd, men under säsongen som borrningen görs kommer tomten att se lite annorlunda ut.

Tidigare myter om att hålen inte får ligga för nära varandra är numera utdöd, varje hål behöver endast 20 meter i omkrets att ta värme från. Inverkan på tomten är minimal, och när gräset åter frodas syns inte längre några spår av ingreppet. Värmepumpen som installeras i anslutning till ditt vattenburna värmesystem är vanligen av samma storlek som ett kylskåp. Pumpen kan dock låta en del, så den kan med fördel placeras i ett rum som inte ligger i anslutning till sovrum. Dock kommer det nya värmepumpar och leverantörerna arbetar aktivt med att minska bullernivån.

5. Minimal påverkan på miljön

Eftersom bergvärme inte kräver någon typ av förbränning, utan endast drivs av elektricitet, sparar det på naturens resurser. Bergvärme minskar markant utsläppen av kväveoxid, kolväte och koldioxid i jämförelse med värmesystem som hämtar energi ut fossila bränslen. I anslutning till installationen av bergvärme är det därför också lämpligt att se över ditt elavtal. De flesta elleverantörer har numera ett utbud av miljömärkt el, vilket ytterligare minskar dina avtryck på miljön.

Du kan även bli självförsörjande på el genom att installera solceller. Den el du producerar från solcellerna kan du använda för att hålla igång värmepumpen. Du kan även lagra din el med hjälp av vätgas och bränsleceller, eller ett hederligt gammalt batteri. Nackdelen med batteri är att de inte tillverkas på ett speciellt miljövänligt sätt, och du kan behöva stora batterier om du vill lagra mycket el.

Radiator kopplad till bergvärme

Bergvärme som investering

Vid första anblick kan inköp av bergvärme som energikälla verka som ett dyrt alternativ. Kostnaden för borrningen är dyr, men själva borrhålet kan sedan användas i många år. Det är på lång sikt du har möjlighet att spara pengar genom att satsa på bergvärme.

Har du idag en hög elförbrukning och ett vattenburet värmesystem, så är fördelarna många. Systemet är underhållsfritt och värmer upp huset via element eller golvvärme. Eftersom grundvattnets temperatur är jämn, så ligger också värmen inne i huset på en jämn nivå.

Det finns även nackdelar med bergvärme. Läs mer om dem här: bergvärme nackdelar.

De vanligaste anledningarna till att byta till bergvärme som energikälla är enligt Energimyndigheten:

  • Av ekonomiska skäl - Att spara pengar på lång sikt vill vi alla, med bergvärme kan du spara mycket pengar.
  • Byte av gammal energikälla - Har du en gammal vedeldad panna är det smidigt att byta till ett nytt vattenburet system som dessutom är förnybart.
  • Miljöskäl - Energivinsten blir högre ju mer energi som förbrukas, vilket är en anledning till att bergvärme sällan passar för sommarhus eller hushåll som inte förbrukar särskilt mycket el. Däremot passar det bra för villor på friliggande tomter och det finns även möjlighet för flera hushåll att dela på energin från samma borrningshål. Det är dock viktigt att veta att för att vara så miljövänlig som möjligt bör du använda energin på ett effektivt sätt. Ett av de viktigaste råden vi får av experter är att effektivisera vår energianvändning.

Är du intresserad av att byta värmekälla till bergvärme? Gör som 50 000 svenskar redan gjort - använd dig av GreenMatch offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Praktiska tips för val av energikälla

För att bergvärmen ska kunna bli ett fungerande alternativ behöver du vara medveten om din nuvarande energiförbrukning, vilket krävs för att få rätt effektproduktion. De vanligaste orsakerna till missnöje bland kunder efter investering av bergvärme är att temperaturen inte är tillräckligt hög eller att det inte finns tillräckligt med varmvatten. Detta kan åtgärdas genom att man inför investeringen ser över sin elförbrukning så att installatören av din bergvärmepump kan göra en korrekt bedömning.

I samband med installation eller byte av värmesystem bör du även se över husets isolering. Bor du i ett äldre trähus finns det en risk att fönsterkarmar läcker in luft eller att delar av väggar är dåligt isolerade. Med ett välisolerat hus och ett modernt värmesystem säkerställer du att minimalt med värme går till spillo. Har du ett äldre vattenburet system bör du även se till att det inte finns några läckage i rören samt att elementen är väl ventilerade.

För att genomföra borrningen krävs tillstånd från kommunen miljö- och hälsoskyddsnämnd. Det är lämpligt att du kontaktar din kommun för att få information om möjligheterna att borra i just ditt område. Bor du nära en vattentäkt finns det risk att du inte får borra i berggrunden eftersom det påverkar vattentäkten.

Bergvärme - en klimatsmart smaksak

Oavsett om du har ett nybyggt hus, är trött på dyra räkningar med din olja eller inte längre vill fylla på med briketter varje halvtimma för att hålla vedpannan varm, kan bergvärme vara ett alternativ. I  Sverige kan det stundom vara svårt att hålla en jämn inomhustemperatur under årets kallare perioder, men grundvattnets jämna temperatur säkerställer att variationen blir minimal. Under perioder med kraftiga väderväxlingar gällande temperatur kan dock termostaten som monteras på utsidan av huset missuppfatta verklig utomhustemperatur. Detta kan dock justeras manuellt i anslutning till värmepumpcentralen.

Bergvärme är en bra klimatinvestering som sparar el och dessutom håller dig varm hela vintern. Om detta låter som en god lösning för din boendesituation kan du beställa offerter för bästa pris. Hos oss får du gratis offerter helt kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner