Which type of solar quotes do you need?
It only takes 30 seconds
100% free with no obligation
Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär
Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump
Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck
Här kan du läsa om fördelar och nackdelar med bergvärme. Fördelarna med bergvärme överväger med stora besparingar, underhållsfritt system och lång livslängd men det finns även några nackdelar som du bör läsa mer om innan du investerar i bergvärme - den effektivaste av alla värmepumpar på marknaden.
Fördelar med bergvärme | Nackdelar med bergvärme |
---|---|
Stora besparingar | Stor investeringskostnad |
Förnybar energi | Tillstånd och anmälan av värmepump |
Lång livslängd | Kräver borrning och återställning |
Underhållsfritt | Ingen värme vid strömavbrott |
Oberoende av vädret |
Vill du redan nu ha offert på bergvärme? Då kan vi hjälpa dig med det. Du slipper lägga ner timmar på att själv kontakta installatörer. Vi gör jobbet åt dig så du slipper! Du får upp till 4 offerter utan förpliktelser. Klicka bara knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Bergvärme fördelar: Bergvärme är i de flesta fall en mycket kostnadseffektiv energilösning. Du kan spara pengar redan från första dagen. Dessutom ökar det värdet på din fastighet. Ur miljösynpunkt är bergvärme också ett bra alternativ - den enda miljöpåverkan kommer från elen som används för att driva värmepumpen och hämta energi från borrhålet.
Trots den höga initiala investeringskostnaden för en bergvärmeanläggning, så återbetalar sig systemet oftast inom 5-8 år på grund av de låga driftskostnaderna. Bergvärme utnyttjar energi från berggrunden och du kommer att märka stora besparingar på dina uppvärmningskostnader – upp till hela 80 % kan sparas jämfört med direktverkande el. Eftersom energin som hämtas från marken är förnybar och gratis, innebär det också att fastighetsägare blir mindre känsliga för svängningar på elprismarknaden. Du kommer att förbättra din ekonomi avsevärt på lång sikt.
Bergvärme är ett utmärkt exempel på förnybar energi. Bergvärme är en form av lagrad värme som finns i berggrunden. Eftersom bergvärme är en del av det naturliga kretsloppet och inte påverkas av mänskliga aktiviteter, så kan den heller inte ta slut. Bergvärme är en hållbar och förnybar energikälla som alltid finns tillgänglig för uppvärmning.
Bergvärmepumpar har en lång livslängd på 20–30 år, vilket gör dem till en pålitlig och långsiktig lösning för uppvärmning. Eftersom de utnyttjar den konstanta temperaturen i berggrunden, så utsätts de för mindre slitage jämfört med andra värmesystem. Här kan du läsa om vårt test med de bästa bergvärmepumparna på marknaden: bergvärmepump bäst i test.
Bergvärmepumpar är i princip underhållsfria och fungerar smidigt utan mänsklig hjälp, till skillnad från ved- eller pelletsvärme. Det är bra att regelbundet kontrollera systemet och planera för service varje eller vartannat år för att säkerställa att den funkar så bra som möjligt och kommer hålla så länge som möjligt.
Bergvärme är oberoende av väderförhållanden. Bergvärme utnyttjar energi från berggrunden, som har relativt jämn temperatur. Detta skiljer sig från luft-luft- och luft-vattenvärmepumpar, som påverkas av temperaturen i luften. Bergvärme är således en mer pålitlig och effektiv värmepump året runt.
Bergvärme nackdelar: Trots att bergvärme är den effektivaste värmepumpen och har lång livslängs så bär den ändå med sig några nackdelar. Nedan kan du läsa mer om dem.
Bergvärme innebär en stor initial kostnad, särskilt för själva pumpen och borrningen. Detta kan vara en utmaning för många fastighetsägare och hindra dem från att välja detta effektiva uppvärmningsalternativ. Men har du råd så kommer du göra stora besparingar. Faktum är att bergvärme är den effektivaste värmepumpen.
Innan installationen av din bergvärmepump så måste du ansöka om tillstånd, eftersom borrning i berggrunden och användning av etanol i kollektorslangen kräver godkännande av din kommun. Denna process kan både ta tid och kosta en del. Kostnaden beror på var i landet du bor. Hör med ditt kommunkontor vad som gäller just i din kommun.
För att utnyttja solenergin i grundvattnet måste du göra borrhål ner till berggrunden. Hålen brukar vara 100–200 meter djupa. Detta är dyrt och maskiner som måste stå på din tomt kan riva upp din gräsmatta. Därför kan det krävas att din tomt återställs efteråt. Med andra värmepumpar, som luft-vattenvärmepump, är sådan borrning inte nödvändig.
Bergvärmepumpen är eldriven och därför kan värmen försvinna under längre strömavbrott. Detta gör att inomhustemperaturen sjunker. Därför kan det vara bra att ha en pelletspanna eller kamin som komplement till din högt aktade bergvärmepump, särskilt om du vet att ditt hus ofta drabbas av avbrott i elnätet.
Har du kapitalet för att investera i en bergvärmepump och vet att du kommer bo kvar i ditt hus så rekommenderar vi skarpt att göra det. Här kan du läsa mer om priser på olika bergvärmepumpar: bergvärmepump pris. Annars kan du redan ta in offerter genom oss. Du får upp till 4 offerter utan bindning och du slipper själv lägga ner timmar på att kontakta upptagna installatörer. Vi gör jobbet åt dig! Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Det finns nästan bara fördelar med bergvärme. Bergvärme är ett hållbart och kostnadseffektivt uppvärmningsalternativ med låga driftskostnader, lång livslängd och liten påverkan på miljön. Bergvärme ger både uppvärmning och kylning, samtidigt som det kräver lite underhåll.
Nackdelen med bergvärme är främst det höga priset. Bergvärme är en dyr värmepump, eftersom du måste borra djupa hål i marken ner till berggrunden och detta är kostsamt. Dessutom måste du ha tillstånd från kommunen för att göra borrhålen. Bergvärmesystemet passar inte för alla typer av mark, eftersom det måste finnas solid berggrund som du kan hämta värme från.
Ja, bergvärme är lönsamt på sikt, med låga driftkostnader och besparingar som i de flesta fall återbetalar sig inom 5–10 år.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder