SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att fylla i endast 1 snabbt formulär

Spara upp till 12400 kronor per år
Spara upp till 12400 kronor per år

Skär ner dina energiräkningar genom att installera en värmepump

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 9 april 2024

Behöver du kyla huset med värmepump?

Så svalkar du dig bäst i sommarvärmen

 • Den svenska sommaren är den varmaste på minst 260 år.
 • Fläktar är slut och folk suktar efter att svalka sig i hemmet.
 • Utnyttja ditt värmesystem för att få det svalt i hemmet – billigare och effektivare.
 • Vare sig du har en luftvärmepump eller en markvärmepump – det finns alltid sätt att få kyla också.
 • Använd en fläktkonvektor för att kyla ned hemmet – direkt inkopplad till ditt vattenburna distributionssystem.

Det råder total värmebölja i hela landet

Sverige drabbades 2018 av en av de varmaste somrarna på flera hundra år. Enligt SMHI är juli den varmaste månaden på minst 260 år. Vi har inte haft en sådan varm juli sedan mätningarna började år 1756.

Beställ offerter på värmepumpar för att vara förberedd ifall Sverige drabbas av en ny värmebölja.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Att sommaren är kort gäller inte för årets sommar, och svenskarna försöker hitta flera sätt att svalka sig i sommarhettan. Rekordet för antal dagar med över 30 grader är sedan länge slaget, och vår ovana av sådan värmebölja gör att vi söker kylan i hemmet, främst genom olika typer av luftkonditionering.

Det finns ett antal sätt att svalka sig i hemmet som inte bara involverar olika slags fläktar. Då bordsfläktar och golvfläktar är slutsålda över hela landet kanske det är dags att börja titta på andra alternativ?

GreenMatch har listat ett antal andra sätt att kyla hemmet på

 • Du kan använda din luftvärmepump som luftkonditionering.
 • Har du bergvärme och vill ha kyla på sommaren? Införskaffa då en fläktkonvektor till bergvärme.
 • Har du jordvärme kan du även då använda din värmepump som ac (airconditioner).

Luftvärmepump – luftkonditionering för kylning

Om du redan har, eller vill införskaffa en luftvärmepump till hemmet, är du bara ett par knapptryck ifrån att kunna svalka dig i sommarhettan och använda din luftvärmepump som aircondition. Här kan du läsa mer i vårt test om de bästa luftvärmepumparna: bäst i test luftvärmepump.

Oavsett om du har en luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump, kan du få det svalt i huset, och njuta av sommaren även när du sitter inne. Här kan du läsa mer om frånluftsvärmepump pris.

På bilden nedan ser du hur luftvärmepumpen kyler huset. Klicka på punkterna för mer information.

Luftvärmepump, cooling
1 2 3 4 5 6 7 8

Beställ offerter på luftvärmepump redan nu. Du får offerter helt kostnadsfritt och utan förpliktelser. Du beställer offerter genom att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Tips – så förbereder du luftvärmepumpen för kylning

 • Det är viktigt att avfukta luftvärmepumpen innan du sätter den på en allt för sval temperatur. Detta för att undvika att kondensvatten bildas.
 • Det rekommenderas även att sänka temperaturen gradvis. Om du sätter den på kallt direkt kan den börja droppa vatten.
 • Du bör ställa in luftriktarna helt horisontellt när du vill ha kyla istället för värme. 

Vad kostar det, och hur mycket el drar en luftvärmepump vid kyla?

Det kostar cirka 1 krona per timme kyldrift från din luft luft värmepump. Givetvis beror det på vad elpriserna ligger på, samt hur stor effekt din luftvärmepump har. Men om din luft luft värmepump har en effekt på 800W, och elpriset ligger på 1kr/kWh kostar det alltså 80 öre i timmen. Här kan du läsa mer om billiga luft/vatten värmepumpar.

Hur mycket drar en luftvärmepump vid kyla? Det beror på hur stor yta som ska kylas, hur länge du vill kyla samt hur planlösningen ser ut. Ovan har vi i alla fall gett dig en indikation på hur mycket det kan kosta i drift. Har du på den under de varmaste månaderna blir det förmodligen runt 200-300 kronor för hela sommaren.

Vad är priset på en luft luft värmepump med installation?

Priset på en luft luft värmepump med kyldrift kan variera, men brukar ligga runt 8 000 – 25 000 kronor. För installation med rotavdrag får du räkna med ungefär 3 000 – 5 000 kronor extra.

Tänk på att de billigare luft luft värmepumparna i regel inte håller lika länge som de dyrare, vilket därför i längden inte är lönsamt. Det du bör tänka främst på är dina behov, och hur luft luft värmepumpen på bästa sätt kan uppfylla de behoven.

Varför ska du använda din luftvärmepump som ac?

Har du ett vattenburet värmesystem i huset kan du istället köpa en luft vatten värmepump. Den är betydligt dyrare, men fungerar som en primär värmekälla på vintern, samtidigt som du på sommaren kan kyla ned huset med exempelvis en fläktkonvektor.

Hus med en luft vatten värmeump installerad

Oavsett om du väljer att kyla ned huset med en luft luft värmepump eller en luft vatten värmepump är det helt klart ett miljövänligt alternativ. Värmen kommer från solenergi tagen från luften, och med tanke på att du får ut mer energi än vad pumpen använder är det ett vinnande koncept.

Skaffa en luftvärmepump till fritidshuset

Tänk på att du kan installera en luftvärmepump till ditt fritidshus för att dels rena luften, dels värma eller kyla huset, och dels spara energi och pengar.

Du kan även installera luftvärmepumpen i exempelvis ditt garage om du vet att du spenderar mycket tid där, och det blir olidligt varmt på sommaren.

En av många fördelar med en luftvärmepump till sommarstugan är att du kan fjärrstyra den. Du kan alltså sätta på den några timmar före du anländer för att ha ett varmt och skönt hus på vintern, eller ett svalt och friskt inomhusklimat på sommaren.

Allt fler installerar värmepump i lägenheten

Om du vill installera en luftvärmepump till lägenheten krävs det att du får godkänt av hyresvärden först. Prata även med dina grannar ifall det stör dem när värmepumpen står och går.

Det har blivit allt vanligare att installera luftvärmepump i lägenheten och i bland annat Finland har man sett en fördubbling av detta.

Köp en liten luftvärmepump och njut av sommaren

När du väl införskaffar din värmepump kan du njuta av sommaren, och sen även njuta av vintern. Oavsett om du väljer att införskaffa den till ditt fritidshus, din bostadsrätt, din villa eller till ditt garage, är det en ett smidigt sätt att förbereda sig för både sommaren och vintern.

För att enklast få en bra översikt och bra priser på luftvärmepump rekommenderar vi dig att beställa offerter hos oss. Då får du: kostnadsfria offerter från lokala leverantörer. Inga förpliktelser medföljer, så du kan i lugn och ro jämföra priser och prestanda utan tvång att gå vidare

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Kyla med markvärmepump

Vill du kyla huset med en värmepump? Om du har jordvärme eller bergvärme kan du enkelt kyla ned ditt hus. Du behöver till exempel installera en fläktkonvektor som kan fördela kylan på ett jämnt sätt. Cirkulationspumpen i värmepumpen hjälper dig att få ut kylan till fläktkonvektorn.

Kyla från bergvärme

Bergkyla, eller geotermisk kyla som det också kallas, är ett miljövänligt alternativ till att kyla huset med bergvärme. Det är en allt vanligare form att kyla huset. Under vintern, när värmeenergi hämtas från borrhålet, kyls detta ned, och det är sedan denna kyla som kan användas på sommaren.

Det brukar skiljas på aktiv och passiv kyla när det kommer till markvärme och ac till bergvärmepump.

 • Den passiva kylan kommer från att du utnyttjar den naturliga kyla som finns i borrhålet.
 • Aktiv kyla får du istället om du använder kompressorn i värmepumpen för att aktivera kylning.
 • Den passiva kylan är bra mycket billigare då du inte behöver aktivera kompressorn, men är det väldigt varmt i hemmet bör du använda aktiv kyla istället. Dock brukar det räcka med passiv bergkyla.

Fördelen med bergkyla är att det är otroligt effektivt, för att kyla ned hemmet kostar det cirka 2-4 öre per kWh, då den enda elen som går åt är från cirkulationspumpen som går.

Kyla hus med jordvärme

Jordvärme – komfortkyla med aktiv eller passiv kyla

Har du varken luftvärmepump eller bergvärme i vanliga fall, utan använder jordvärme, då kan du fortfarande kyla ned ditt hus på ett enkelt sätt. Du behöver bara en enkel komplettering till din markvärmepump för att få en perfekt temperatur i huset, året om.

Det fungerar på samma sätt som bergkyla, bara att du tar värmen från ytjorden istället för berggrunden. Den passiva kylan, eller frikyla som det också kan kallas, kostar inte mer än energiförbrukningen för ett par glödlampor i hemmet.

Fläktkonvektor – element med inbyggd fläkt

En fläktkonvektor är en vattenburen radiator med en fläkt. Med en fläktkonvektor, eller fläktelement som det också kallas, kan du reglera temperaturen i huset. Den fungerar till hus med vattenburet distributionssystem, oavsett om det är bergvärme, jordvärme eller luft-vattenvärmepump. Anslut fläktkonvektorn till ditt vattenburna system och sprid kylan jämnt över hela huset.

Så istället för att köpa en fläkt kan du med en fläktkonvektor kyla huset med värmepumpen på ett mycket effektivt sätt. Den ser till att kylan sprids jämnt över huset och svalkar dig var du än befinner dig.

Ett fläktelement är ett tyst och bekvämt element som kan ersätta dina panelradiatorer – och samtidigt få ut både varm och kall luft, beroende på dina behov. Exempel på företag som tillverkar fläktkonvektorer är Bosch och IVT.

Är du i behov av en värmepump för värme eller kyla?

Beställ offerter nu, det gör du genom att trycka på knappen nedan. Det är gratis, och inga förpliktelser medföljer. Genom att du beställer offerter sätter du leverantörer i konkurrens med varandra, vilket gör att du kan få ett billigare pris för en effektiv värmepump. 

Så om ni är trötta på att ligga på stranden hela dagarna (kan man bli det?), eller bara vill kunna sova om nätterna utan att svettas för mycket, borde ni fundera på om inte dessa svalkande funktioner är ett passande alternativ.

Svensk sommar i all ära, men ibland kan det även bli för mycket av det goda. Att alla fläktar och mindre luftkonditionering är slut tyder på att svenskar behöver kyla i hemmen. Ta vara på de uppvärmningssystem ni har i huset, och låt det bli både miljövänligt, effektivt och billigt.

Beställ offerter på värmepumpar för att kyla och värma ditt hem redan idag. 50 000 nöjda svenskar har redan använt sig av GreenMatch offerttjänst.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande
Mattias Hallén
Skriven av Mattias Hallén, Skribent

Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?