Beställ offerter på värmepumpar
Jämför priser och kvalitet
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade till & omnämnda i:
Byggahus
SvD
Expressen
Få upp till 4 offerter här Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Senast uppdaterad: 14. februari 2020

Behöver du kyla huset med värmepump?

Så svalkar du dig bäst i sommarvärmen

 • Den svenska sommaren är den varmaste på minst 260 år.
 • Fläktar är slut och folk suktar efter att svalka sig i hemmet.
 • Utnyttja ditt värmesystem för att få det svalt i hemmet - billigare och effektivare.
 • Vare sig du har en luftvärmepump eller en markvärmepump - det finns alltid sätt att få kyla också.
 • Använd en fläktkonvektor för att kyla ned hemmet - direkt inkopplad till ditt vattenburna distributionssystem.

Det råder total värmebölja i hela landet

Sverige har 2018 drabbats av en av de varmaste somrarna på flera hundra år. Enligt SMHI är juli den varmaste månaden på minst 260 år. Vi har inte haft en sådan varm juli sedan mätningarna började år 1756.

Att sommaren är kort gäller inte för årets sommar, och svenskarna försöker hitta flera sätt att svalka sig i sommarhettan. Rekordet för antal dagar med över 30 grader är sedan länge slaget, och vår ovana av sådan värmebölja gör att vi söker kylan i hemmet, främst genom olika typer av luftkonditionering.

Det finns ett antal sätt att svalka sig i hemmet som inte bara involverar olika slags fläktar. Då bordsfläktar och golvfläktar är slutsålda över hela landet kanske det är dags att börja titta på andra alternativ?

GreenMatch har listat ett antal andra sätt att kyla hemmet på

 • Du kan använda din luftvärmepump som luftkonditionering.
 • Har du bergvärme och vill ha kyla på sommaren? Införskaffa då en fläktkonvektor till bergvärme.
 • Har du jordvärme kan du även då använda din värmepump som ac (airconditioner).

Kyla huset i sommar med värmepump

Luftvärmepump - luftkonditionering för kylning

Om du redan har, eller vill införskaffa en luftvärmepump till hemmet, är du bara ett par knapptryck ifrån att kunna svalka dig i sommarhettan och använda din luftvärmepump som aircondition.

Oavsett om du har en luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump, kan du få det svalt i huset, och njuta av sommaren även när du sitter inne.

Beställ offerter på luftvärmepump redan nu. Du kan få upp till 4 offerter helt kostnadsfritt - utan förpliktelser. Du beställer offerter genom att fylla i formuläret ovan på denna sida.

Tips - så förbereder du luftvärmepumpen för kylning

 • Det är viktigt att avfukta luftvärmepumpen innan du sätter den på en allt för sval temperatur. Detta för att undvika att kondensvatten bildas.
 • Det rekommenderas även att sänka temperaturen gradvis. Om du sätter den på kallt direkt kan den börja droppa vatten.
 • Du bör ställa in luftriktarna helt horisontellt när du vill ha kyla istället för värme. 

Priset för kyla från en luftvärmepump är inte nödvändigt att oroa sig över heller, då det kostar cirka 1 krona i timmen för driften av svalkande kyla under sommarmånaderna. Det är dock viktigt att se till så att din luftvärmepump har en kylfunktion, då inte alla har en sådan.

En luft-vattenvärmepump brukar kosta runt 30 000 kronor till 90 000 kronor. Däremot är luft-luftvärmepumpar betydligt billigare, och kan kosta mellan 10 000 och 35 000 kronor istället. Priset på frånluftsvärmepumpar ligger på cirka 30 000 till 80 000 kronor.

Kyla med markvärmepump

Vill du kyla huset med en värmepump? Om du har jordvärme eller bergvärme kan du enkelt kyla ned ditt hus. Du behöver till exempel installera en fläktkonvektor som kan fördela kylan på ett jämnt sätt. Cirkulationspumpen i värmepumpen hjälper dig att få ut kylan till fläktkonvektorn.

Beställ offerter på värmepump nu! Det tar mindre än 1 minut

Kyla från bergvärme

Bergkyla, eller geotermisk kyla som det också kallas, är ett miljövänligt alternativ till att kyla huset med bergvärme. Det är en allt vanligare form att kyla huset. Under vintern, när värmeenergi hämtas från borrhålet, kyls detta ned, och det är sedan denna kyla som kan användas på sommaren.

Det brukar skiljas på aktiv och passiv kyla när det kommer till markvärme och ac till bergvärmepump.

 • Den passiva kylan kommer från att du utnyttjar den naturliga kyla som finns i borrhålet.
 • Aktiv kyla får du istället om du använder kompressorn i värmepumpen för att aktivera kylning.
 • Den passiva kylan är bra mycket billigare då du inte behöver aktivera kompressorn, men är det väldigt varmt i hemmet bör du använda aktiv kyla istället. Dock brukar det räcka med passiv bergkyla.

Fördelen med bergkyla är att det är otroligt effektivt, för att kyla ned hemmet kostar det cirka 2-4 öre per kWh, då den enda elen som går åt är från cirkulationspumpen som går.

Kyla hus med jordvärme

Jordvärme - komfortkyla med aktiv eller passiv kyla

Har du varken luftvärmepump eller bergvärme i vanliga fall, utan använder jordvärme, då kan du fortfarande kyla ned ditt hus på ett enkelt sätt. Du behöver bara en enkel komplettering till din markvärmepump för att få en perfekt temperatur i huset, året om.

Det fungerar på samma sätt som bergkyla, bara att du tar värmen från ytjorden istället för berggrunden. Den passiva kylan, eller frikyla som det också kan kallas, kostar inte mer än energiförbrukningen för ett par glödlampor i hemmet.

Fläktkonvektor - element med inbyggd fläkt

En fläktkonvektor är en vattenburen radiator med en fläkt. Med en fläktkonvektor, eller fläktelement som det också kallas, kan du reglera temperaturen i huset. Den fungerar till hus med vattenburet distributionssystem, oavsett om det är bergvärme, jordvärme eller luft-vattenvärmepump. Anslut fläktkonvektorn till ditt vattenburna system och sprid kylan jämnt över hela huset.

Så istället för att köpa en fläkt kan du med en fläktkonvektor kyla huset med värmepumpen på ett mycket effektivt sätt. Den ser till att kylan sprids jämnt över huset och svalkar dig var du än befinner dig.

Ett fläktelement är ett tyst och bekvämt element som kan ersätta dina panelradiatorer - och samtidigt få ut både varm och kall luft, beroende på dina behov. Exempel på företag som tillverkar fläktkonvektorer är Bosch och IVT.

Är du i behov av en värmepump för värme eller kyla?

Beställ offerter nu, det gör du genom att trycka på knappen nedan. Det är gratis, och inga förpliktelser medföljer. Genom att du beställer offerter sätter du leverantörer i konkurrens med varandra, vilket gör att du kan få ett billigare pris för en effektiv värmepump. 

Beställ offerter nu Det tar mindre än 1 minut!

Så om ni är trötta på att ligga på stranden hela dagarna (kan man bli det?), eller bara vill kunna sova om nätterna utan att svettas för mycket, borde ni fundera på om inte dessa svalkande funktioner är ett passande alternativ.

Svensk sommar i all ära, men ibland kan det även bli för mycket av det goda. Att alla fläktar och mindre luftkonditionering är slut tyder på att svenskar behöver kyla i hemmen. Ta vara på de uppvärmningssystem ni har i huset, och låt det bli både miljövänligt, effektivt och billigt.

 

Skriven av Mattias Hallén Skribent Mattias har jobbat som skribent för GreenMatch i 2 år. Under dessa år har fokus legat på allt som rör solenergi, värmeteknik, miljö och hållbarhet. Tack vare Mattias har GreenMatch bland annat blivit omnämnd av Klimatsmart.se och den ideella organisationen White Monday.
Kontakta mig: