Är du redan nu intresserad av att sänka dina energiräkningar med upp till 50 % med en luftvärmepump? Även din inomhusluft kommer att avsevärt förbättras. Eller så kanske du är intresserad av en luft-vattenvärmepump till bra pris? Oavsett så kan du genom oss få upp till 4 gratis offerter helt utan bindning. Du slipper att ringa runt i timmar efter upptagna installatörer. Dessutom konkurrerar de om dig som kund så de kommer att ge dig utmärkta erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Elförbrukningen brukar skilja sig åt var i Sverige man bor. Luftvärmepumpen drar mer el om den måste arbeta i kallare klimat. Därför måste man väga in vilken klimatzon och elområde man bor i. Nedan kan du läsa mer om de olika klimatzonerna och det ungefärliga uppvärmningsbehovet för en medelstor villa i olika delar av vårt avlånga land.
För det mesta används luftvärmepumpen för att värma upp ditt hus. Ibland kan du vilja ha din luftvärmepump för att kyla.
Sverige brukar delas in i 4 klimatzoner. Här nedan ska vi kort nämna dem.
Detta är den kallaste klimatzonen. Den ligger i norra Sverige och omfattar även i stort sett hela fjällkedjan. Den omfattar Lappland, Norrbotten, Jämtland, Härjedalen, de nordliga delarna av Västerbotten, men också de östra delarna av Dalarna, Ångermanland och Medelpad.
Uppvärmningsbehovet i klimatzon 1 är ungefär 22 000 kWh per år för en medelstor villa.
De flesta här tillhör elområde 2 eller 3.
Elområde 1 och 2 har liknande priser. 3 och 4 har också liknande priser.
Skillnaden mellan elområde 2 och 3 är oftast stor.
Därför kan det bli stor skillnad hur mycket driftskostnaden med en luftvärmepump A+++ blir.
Uppvärmningsbehovet i klimatzon 2 är cirka 19 000 kWh per år för en medelstor villa.
Här tillhör alla elområde 3 eller 4. Elpriserna är mycket högre än elområde 1 och 2, men i gengäld behöver hus i södra Sverige inte lika stort behov av uppvärmning.
Uppvärmningsbehovet i klimatzon 3 är runt 16 000 kWh per år för en medelstor villa.
Här arbetar luftvärmepumpen som bäst, eftersom klimatet är mildast här. Du bör dock se upp med elpriserna, så att de inte sticker iväg under vintern.
Uppvärmningsbehovet i klimatzon 4 är omkring 13 000 kWh per år för en medelstor villa.
Ett vanligt förekommande svar på frågan om hur mycket el en luftvärmepump drar är mellan 0,5 kW och 1,5 kW i timmen.
Men tänk på att elförbrukningen beror på om din luftvärmepump ska värma eller kyla ditt hus.
De flesta luftvärmepumpar drar mellan 0,5 och 1,2 kW i timmen för att kyla ditt hus. Även om denna funktion inte används lika ofta så är det en underbart frisk känsla under varma högsommardagar. Och inte minst för att skapa ett svalt sovrum när du ska sova.
Räkna med att din luftvärmepump drar mellan 10 och 25 kWh per dygn om elförbrukningen slås ut över året. Du bör också räkna med stor fluktuation i elproduktion beroende på vädret. En solig sommar producerar givetvis mycket mer el än om regnet öser ner över vårt avlånga land.
En liten villa förbrukar i snitt 5 000 kWh, plus minus 500 kWh, med en luftvärmepump.
En mellanstor villa drar mellan 6 000 och 7 000 kWh.
En stor villa ligger på mellan 7 000 och 8 500 kWh per år.
Här nedan kan du tydligt se hur mycket din luftvärmepump på ett ungefär kommer att förbruka under ett år. Dessutom kan du se ungefärlig besparing med din luftvärmepump i jämförelse med om du bara använt dig av direktel.
Klimatzon 1 | Klimatzon 2 | Klimatzon 3 | Klimatzon 4 | |
---|---|---|---|---|
Elförbrukning luftvärmepump | 9 600 - 12 250 kWh/år | 7 350 - 9 500 kWh/år | 5 100 - 6 750 kWh/år | 3 550 - 4 850 kWh/år |
Besparing med luftvärmepump | 9 450 - 12 100 kWh/år | 9 100 - 11 250 kWh/år | 8 750 - 10 400 kWh/år | 8 000 - 9 300 kWh/år |
Vill du veta luftvärmepump pris inkl. installation? Du kan också kika på test luftvärmepump för inspiration. Genom oss får du upp till 4 gratis offerter utan bindning. Du slipper lägga ner timmar på att själv jaga upptagna installatörer. Dessutom kommer du få fina erbjudanden, eftersom installatörerna konkurrerar om dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär.
Det tar bara 30 sekunder
En luftvärmepump drar mellan 10 och 25 kWh per dygn om du tar ett snitt på den totala förbrukningen över hela året.
En luftvärmepump brukar dra mellan 0,5 kW och 1,5 kW i timmen. Men tänk på att elförbrukningen varierar på om du vill kyla eller värma ditt hus.
Ja, den är energisnål. Har din luftvärmepump ett scopvärde på 3 så får du 3 gånger så mycket värmeenergi som om du skulle ha använt direktverkande el.
En luftvärmepump som en extra värmekälla kommer att innebära stor besparing för dig. Den sänker dina löpande energiräkningar och har en låg investeringskostnad. Du har tjänat in den i sänkta energiräkningar redan efter några år.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?