Jämför pris och offerter på luft-luftvärmepumpar
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
Beställ offerter
1/5
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Bäst i test: 7 luft-luftvärmepumpar i Malmö och Luleå

Vad är en bra luft-luftvärmepump?

En bra luft-luftvärmepump bör fungera ned till -15 grader och ha en god hållbarhet på mellan 15 till 20 år.

För svenska hushåll är det relevant att luftvärmepumpen håller en relativt hög värmefaktor även när det är minusgrader utomhus, eftersom det är under den tiden på året som värmepumpen behövs som mest. Värmepumpens värmefaktor kallas också för COP, vilket står för coefficient of performance.

Det finns några saker du bör se över inför val av luftvärmepump. Kontrollera följande:

  • Om kondensvattnet som bildas vid avfrostning kan ledas bort från värmepumpen. Olika modeller producerar olika mycket vatten.
  • Om luft-luftvärmepumpen har en värmeplatta som installeras under värmepumpen för att smälta isen som bildas vid avfrostning. Detta ökar energiförbrukningen, men är praktiskt om du inte vill lägga tid på att själv forsla bort isen.
  • Vilken typ av filter som sitter i värmepumpens inne- och utedel. Grovmaskiga filter är billigare, men har kortare hållbarhet, medan finmaskiga filter renar luften mer effektivt. Filter i luft-luftvärmepumpens innedel ska minst ha filter av typen F7.
  • Bullernivån på luft-luftvärmepumpen, vilken är avgörande för var den kan placeras.

Är du intresserad av att få offerter på en luftvärmepump? Fyll i formuläret ovan på sidan så kontaktar vi dig inom kort. Du kan få upp till 4 offerter att jämföra – helt gratis och utan förpliktelser. Vi vill att det ska vara så enkelt som möjligt för dig att välja miljövänlig och billig värme.

7 luft-luftvärmepumpar bäst i test

Bäst i test – vilken luft-luftvärmepump ska jag välja?

Vilken typ som verkligen är den bästa luft-luftvärmepump, är väldigt svårt att avgöra. Det beror helt enkelt på förutsättningarna i form av värmebehov och geografiskt läge. Dessutom har konsumenterna olika önskningar gällande vad värmepumpen ska klara, även om den primära uppgiften för värmepumpen är att värma upp hemmet.

Bäst i test per specifikation
SpecifikationVarumärke
Högsta energibesparingen i MalmöLG (58,5%)
Högsta energibesparingen i LuleåMitsubishi (53,2%)
Högst SCOP i MalmöLG (3,4)
Högst SCOP i LuleåToshiba. LG och Mitsubishi (2,1)
Lägsta inköpsprisFujitsu (18 900 kronor hösten 2012)
Lägsta ljudnivå utomhusLG och IVT (Lägst uppmätta: 60dB)
Lägsta ljudnivå inomhusMitsubishi (Lägst uppmätta: 32 dB)
P-märkningIVT och Electrolux
Svanen-märkningIVT

Lycka till med valet av värmepump! Klicka på knappen nedan, eller fyll i formuläret ovan på sidan så kan du motta upp till 4 offerter – gratis och utan förpliktelser.

Beställ offerter på luft-luftvärmepump

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Testresultat från 7 utvalda luft-luftvärmepumpar

Nedan visas en sammanställning på de sju utvalda luft-luftvärmepumpar och deras respektive testresultat.

Testuppgifterna är hämtade från Energimyndighetens sammanställda test av 17 luft-luftvärmepumpar. Urvalet har gjorts för att visa en bred representation av olika tillverkare och skillnader mellan de olika modellerna av värmepumpar.

Luft-luftvärmepumparna har testats i olika miljöer, vilka representerar klimatet i Malmö, Borås och Luleå. Vi har valt att visa resultaten för värmefaktor och energibesparing i Malmö och Luleå. Värmepumparnas besparingspotential skiljer sig åt beroende på genomsnittligt värmebehov, och effekten påverkas av geografiskt läge.

I Malmö, som har en årsmedeltemperatur på 6,1°C, har exempelhuset ett genomsnittligt värmebehov på 20 000 kWh per år. Detta är betydligt mindre än motsvarande hus i Luleå där årsmedeltemperaturen är 1,3°C. Det genomsnittliga värmebehovet är där 28 000 kWh per år. Priset som anges är rekommenderat försäljningspris inklusive moms.

Luft-luftvärmepumpens funktion & effekt

Genom en fläkt absorberas uteluften, vilken inne i värmepumpen omvandlas till varmluft som skickas ut i huset med hjälp av en eller flera innedelar. Dessa ska placeras centralt i huset för optimal värmeeffekt. Se bild nedan för mer ingående förklaring över värmepumpens funktion.

Luft-luftvärmepump värme
1 2 3 4 5 6 7 8

I mindre hus på omkring 100m² klarar man sig vanligen på en innedel, men är det ett tvåplanshus kan det exempelvis behövas en innedel på nedervåningen och en på övervåningen.

Beroende på utomhustemperatur och husets geografiska läge varierar luft-luftvärmepumparnas COP mellan 2,8 och 4,1. Mest effektiv är värmepumpen i södra Sverige, såsom Malmö och Helsingborg, när temperaturen är över 7°C.

Även om luft-luftvärmepumpar ska fungera även under vintern, så minskar värmefaktorn markant när temperaturen sjunker under nollan.

En välinstallerad värmepump med korrekt inställning på termostaten har en god effekt och god livslängd. Eftersom luft-luftvärmepumpar inte kräver någon rördragning eller vätskeöverföring kan man utföra installationen själv.

Tänk dock på att en certifierad elektriker vanligen har någon typ av garanti på arbetet samt att personen kan hjälpa dig vid eventuell service av din luft-luftvärmepump.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?