SPARA tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera en värmepump!
Värmepumpar - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
1/4
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 16 september 2023

Luftvärmepump bäst i test 2023: Se bästa luftvärmepump här

Har du tänkt på att skaffa luft-luftvärmepump men inte riktigt vet vilken modell eller prisklass du ska välja? Bara lugn, vi har gjort en sammanställning med de 5 bästa luft-luftvärmepumparna. Denna typ av värmepump kan passa i ett stort eller litet hus, i ditt sommarhus eller i små utrymmen som i ditt garage. Bor du i ett nybyggt hus kanske en frånluftsvärmepump kan vara ett alternativ för dig. Oavsett är det bästa alternativet att köpa en luftvärmepump med installation.

Du vet väl att du kan få gratis offerter utan bindning genom oss på GreenMatch? Installatörerna konkurrerar om dig som kund, så de gör sitt bästa för att ge dig sina bästa offerter. Du slipper ödsla timmar med att själv kontakta installatörer. Du vet väl att 50 000 svenskar redan använt sig av vår offerttjänst? Gör det enkelt för dig du också! Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Bäst i test luftvärmepump

Här nedan kan du se en tabell med luft luftvärmepumpar bäst i test. Tänk på att detta test mest ger en fingervisning om de bästa luft luftvärmepumparna på marknaden. Luftvärmepumparna utvecklas hela tiden och blir alltmer effektiva. Därför är det alltid en god idé att rådgöra med en installatör om ditt värmebehov och hur mycket du är beredd att spendera.

Luftvärmepump bäst i test

Luftvärmepump bäst i test kriterier

Vi utgick från en rad kriterier i detta test. Nedan kan du läsa om dem.

Max värmekapacitet

För de bästa förutsättningarna krävs cirka 40-50 Watt/m² i värmedrift.

Kylkapacitet max

För de bästa förutsättningarna krävs cirka 70 Watt/m² i kyldrift

Årsvärmefaktor / SCOP-värde

SCOP (seasonal coefficient of performance) är ett genomsnittsvärde för årsvärmefaktorn. När man mäter SCOP väger man in till exempel luftfuktighet och utomhustemperatur.

Energieffektivitet / SEER-värde

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) mäter luftvärmepumpens energieffektivitet vid luftkonditionering under en hel säsong. EER-värdet mäts vid olika temperaturer. Sedan viktas dessa för att man ska kunna få ett genomsnittsvärde.

Bullernivå inomhus och utomhus

Naturvårdsverkets riktlinjer för högstanivå av buller är: 40 dB(A) på natten. 45 dB(A) på kvällen. 50 dB(A) på dagen. Nyare modeller av luft-luftvärmepumpar kan komma ner under 20 dB.

Energiklass

Man brukar dela in luft-luftvärmepumpar i energiklass A, A+, A++ och A+++. Här nedan kan du se vilket SCOP de måste ha för att tillhöra en viss klass.

Luftvärmepump bäst i test Energiklasser

Lägsta arbetstemperatur utomhus

Luftvärmepumpar fungerar ned till cirka 20 minusgrader. Vissa luftvärmepumpar fungerar i hela 35 minusgrader i tester. Effektiviteten minskar dock vid kalla temperaturer. Därför rekommenderas luftvärmepumpar främst för hushåll i mellersta och södra Sverige.

Pris

Beroende på märke, storlek och prestanda så skiljer sig luft-luftvärmepumparna åt i pris. De billigaste kan du köpa för 8 000 kr medan de dyraste har en prislapp på 35 000 kr.

Garantier

Ta alltid reda på vad som ingår i garantin när du köper en luftvärmepump. Detta kan variera. Ofta har luft luftvärmepumparna en garanti på runt 5 år.

Köpguide: Hur hittar du den bästa luftvärmepumpen?

För att hitta den bästa luft-luftvärmepumpen för just dig så bör du ta in och jämföra minst 3 offerter, som Energimyndigheten rekommenderar. Vi kan hjälpa dig med att få gratis offerter utan förpliktelser. Du slipper själv allt krångel med att beställa offerter från olika leverantörer. Våra samarbetspartners konkurrerar om dig som kund så de gör sitt yttersta för att du ska få så bra pris som möjligt på dina offerter. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt enkla formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 12400 kronor per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om de bästa luftvärmepumparna

Skriven av Daniel Gahnertz, Skribent

Daniel har en bakgrund som frilansskribent. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?