Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Solcellstak har ökat i popularitet den senaste tiden. Speciellt sedan Tesla kom ut med sina solpaneler som ser ut som helt vanligt tak. Tesla är långt ifrån ensamma, eller först, med teknologin och det finns även flera svenska aktörer som tillhandahåller det. Solcellstak är dock ännu i ett tidigt skede av sin utveckling. Det visar sig tydligt i en dyrare produkt som ännu inte nått samma effektivitet som sin föregångare, traditionella takmonterade solceller.
Det finns ett stort intresse kring solcellstak, men eftersom det fortfarande är nytt och outvecklat finns det relativt få leverantörer och installatörer. Det är också inte möjligt att installera solcellstak på ett nuvarande tak, då det har för avsikt att ersätta taket, och samtidigt producera el från solenergi. Det krävs därför att du är villig att renovera taket i samband med installationen eller att den görs på ett nybygge.
När du ska installera solceller bör du alltid jämföra offerter från flera leverantörer. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 olika solcellsföretag. På GreenMatch kan du göra just det och få flera offerter från lokala installatörer!
Det tar bara 30 sekunder
Det finns huvudsakligen två sorters integrerade solceller. Antingen sådana som ersätter taket med traditionella solpaneler som monteras istället för taket. Eller så används mindre solpaneler som ser ut som takpannor. För enkelhetens skull kommer vi i denna artikel benämna traditionella solceller som integreras i taket som “integrerade solceller”, och de takpannor med inbyggda solceller som “solcellstak”.
Solcellstak är enligt många den snyggaste versionen av solpaneler. De kan i vissa fall se ut som vanliga takpannor. Det finns flera modeller av solcellstak, i olika färger, som kan ersätta både plåttak och schiffer.
Solcellstak är oftast gjorda av glas. De är starkare än traditionella tak och tål tuffare väderförhållanden. Du behöver därför inte oroa dig för att de går sönder.
Solcellstak gentemot traditionella solceller medför dock några nackdelar. Först och främst är de helt enkelt inte lika effektiva, vilket innebär att mycket mer takyta krävs för att uppnå samma effekt (kW). Solcellstak består dessutom av flera små solpaneler. Därför krävs det betydligt fler knutpunkter för kablar och anslutningar. Detta i sin tur leder till större risk för att problem ska uppstå och att underhåll ska behövas.
Traditionella solpaneler som byggs in i taket, istället för att monteras ovanpå taket, är den mest lönsamma versionerna av de integrerade solcellerna. Detta då de traditionella solcellerna är en mer utvecklad produkt. De är både effektivare och billigare än solcellstaken.
Till skillnad från solcellstak så smälter de dock inte in i taket på samma sätt. Då det helt enkelt är vanliga solpaneler med skillnaden att istället för att sticka upp ovanpå taket, så utgör de taket.
Priset för solcellstak varierar stort beroende på flera faktorer. Du kan i vissa fall, inklusive takrenoveringen, räkna med mer än dubbla kostnaden jämfört med priset för vanliga solceller. Är det i samband med nybygge eller inplanerad takrenovering utesluts förstås kostnaden. Men priset för själva solcellstaket i sig är fortfarande dyrare än traditionella solceller och eftersom verkningsgraden inte är lika hög blir återbetalningstiden mycket längre.
Andra faktorer som påverkar priset är hur stor del som ska täckas av solpaneler/”solpannor”, och vilken taktyp resterande del ska bestå av, takets nuvarande konstruktion och hur mycket som måste renoveras i samband med installationen.
Ett solcellspaket med integrerade solceller kostar i sig inte mycket mer än traditionella solceller. Det tillkommer en extra kostnad för monteringssystemet som har större krav på sig än vid traditionell montering. Men med renoveringen inräknat blir det i slutändan ett mycket högre pris.
Då solceller endast fungerar när solen är uppe, producerar de ingen el på natten. Vill du bli mindre beroende av elpriset från elnätet kan du även köpa till ett solcellsbatteri. Priset för ett kompletterande batteri är samma oavsett vilken sorts anläggning du har. Tyvärr är det i nuläget inte riktigt lönsamt, på grund av skattereduktionen vi har. Bengt Stridh har skrivit ett bra inlägg om energilagring och lönsamheten på sin villablogg, som du kan läsa här.
På grund av den stora prisskillnaden är normala solceller fortfarande det mest populära. Vi erbjuder offerter på både traditionella solceller och integrerade för ditt tak. Läs mer om vad du bör tänka på innan du beställer offerter för solceller här.
Sedan 1 januari 2022 var avdraget för grön teknik 15 %. Detta höjdes 1 januari 2023 till 20 %. Avdraget gäller både material och arbetskostnad för installation av solceller. Det nya gröna avdraget gäller enligt fakturamodellen, vilket innebär att du som privatperson kan dra av en del av kostnaden direkt på fakturan till företaget som utför installationen. Högsta belopp är 50,000 kronor förutsatt att har lika mycket skatt att kvitta mot. Motsvarande belopp som du får i skattereduktion betalas ut till installatören.
När du monterar solceller ovanpå taket behöver du i vanliga fall inte längre ansöka om bygglov. Detta undantaget sträcker sig ännu dock inte till integrerade solceller eller solcellstak. Du kommer därför behöva lägga till avgiften för att ansöka om bygglov till kostnaderna. Den är dock vanligen väldigt liten i relation till priset för solcellsanläggningen.
För mer information om bygglov för dig bör du söka dig till byggnadsnämnden i din kommun. Det kan hända att bygglovet för även integrerade solceller slopas i framtiden. Men det återstår att se när, och om, det sker.
Är du nyfiken på att se hur solceller kan passa dina förutsättningar? Beställ gratis offerter utan bindning från GreenMatch redan idag.
Det tar bara 30 sekunder
Integrerade solceller och solcellstak installeras oftast i samband vid renovering av taket eller vi nybygge. Detta då det krävs att du på ett eller annat sätt lägger om taket och det blir väldigt dyrt om det görs endast på grund av att få ett solcellstak. Har ni ett existerande hus, utan plan på att renovera taket, där ni vill producera egen el rekommenderas traditionella solpaneler som monteras ovanpå taket.
Gillar du att ligga i framkant av teknologin? Värdesätter du utseendet på ditt hus väldigt mycket? Om du svarar ja på dessa två frågor, och är villig att betala en extra slant, är solcellstak eller integrerade solceller något för dig.
Det finns som alternativ till solcellstak även integrerade solceller. Det är “traditionella solpaneler” som istället för att monteras ovanpå taket utgör en del av taket. Med speciell montering ersätter de den yttersta delen av taket. De smälter in i taket lite mer än solceller som monteras ovanpå.
Det kräver att de, precis som vanligt tak, håller sig täta. Detta medför att det blir en dyrare installation än samma solceller som monteras ovanpå taket. Även om du exkluderar själva renoveringen av taket. Kom ihåg att de ersätter kostnaderna som annars hade utgjorts av takplattorna/plåttaket. Men än så länge är det mycket dyrare med solcellstak och integrerade solceller än ett vanligt tak med solceller monterade ovanpå. Självklart beror detta också på andra omständigheter.
Normalt räknar man på upp till 30 års livslängd för solceller. Så trots den långa återbetalningstiden, lönar sig solceller tack vare dess långa livslängd. Om återbetalningstiden skulle hamna på runt 20-25 år får du ändå ut 5-10 år av “gratis” elproduktion efter de betalat av sig.
Även om det finns en risk för att solcellstak kräver mer underhåll än traditionella solceller, är det fortfarande väldigt lite underhåll som krävs. Det kan hända att du behöver sopa bort snö, eller kanske rengöra dem.
Andra fördelar med solceller är att du drar ner på elkostnaderna genom att producera din egen el, samtidigt som du ökar värdet på ditt hus. Även elen du själv inte använder, kan du sälja vidare. Du får även en skattereduktion på 60 öre per kWh du säljer vidare, men max för så många kilowattimmar du själv tar ut från elnätet.
Både solcellstak och integrerade solpaneler blir dyrare per kW än traditionella solpaneler. Solcellstak är också i sig mycket dyrare än integrerade solceller. Detta då dessa “solpannor” oftast inte uppnår samma effektivitet som traditionella solpaneler. Nuvarande solceller kan nå upp till att förvandla 22 % av solenergin till elektricitet medans solcellstak endast ligger runt 5 %.
Att integrera solceller i taket leder även till sämre kylning. Solceller fungerar bättre när det är kallare, och när du monterar solceller ovanpå taket så finns det ett mellanrum mellan taket och solcellerna. Avsaknaden av luften i kombination med värmen från huset gör att solcellerna helt enkelt blir varmare. Och varmare solceller leder till sämre effektivitet. Detta är inte ett jättestort problem i Sverige, men påverkar ändå effekten, och i sin tur återbetalningstiden, något.
Solceller fungerar optimalt vid vissa vinklar (beroende på vart i världen du befinner dig). I Sverige brukar man sikta på en vinkel runt 35-45 grader. Med traditionella solceller har du möjligheten att vinkla solceller för att optimera solinstrålningen. Om du har solcellstak eller integrerade solceller blir de dock tvungna att följa taket. Normalt är detta inte ett så stort problem, då vinkeln inte utgör så stor skillnad.
Integrerade solceller är även en mycket mer omfattande installation, och tar därför mycket längre tid. Du behöver renovera hela taket jämfört med att endast montera solpanelerna ovanpå.
Solceller som integreras i fasaden (väggen) och ersätter ytterväggen är även de ett alternativ. Det är långt ifrån lika vanligt, huvudsakligen då de inte är en lika bra vinkel. Jämfört med solceller som är optimalt vinklade på tak eller mark.
Det finns även solceller på väggar som vinklas utåt för bättre solinstrålning. Det är mer effektivt än om de placeras vertikalt. Detta går dock inte att kombinera med integrerade solceller, utan endast med traditionella som monteras på väggen.
Trots detta har det på senare år byggts flera byggnader där solceller ersätter ytterväggen. Då detta gjorts är det oftast helt enkelt för att bli en mer miljövänlig byggnad. Det kan i slutändan också bli lönsamt, speciellt för solceller till företag då man slipper betala moms på solcellerna.
Gör som 50 000 svenska hushåll redan gjort för att beställa och jämföra offerter på grön energi – använd dig av GreenMatch offerttjänst!
Det tar bara 30 sekunder
Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.