Solceller - Jämför pris och offerter från installatörer nära dig
Begär dina gratis offerter
Beställ offerter
1/2
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Integrerade solceller och solcellstak

Producera grön el med ett snyggt solcellstak 

Solcellstak har ökat i popularitet den senaste tiden. Speciellt sedan Tesla kom ut med sina solpaneler som ser ut som helt vanligt tak (solar roof). Tesla är långt ifrån ensamma, eller först, med teknologin och det finns även flera svenska aktörer som tillhandahåller det. Solcellstak är dock ännu i ett tidigt skede av sin utveckling. Det visar sig tydligt i en dyrare produkt som ännu inte nått samma effektivitet som sin föregångare, traditionella takmonterade solceller.

Det finns ett stort intresse kring solcellstak, men eftersom det fortfarande är nytt och outvecklat finns det relativt få leverantörer och installatörer. Det är också inte möjligt att installera solcellstak på ett nuvarande tak, då det har för avsikt att ersätta taket, och samtidigt producera el från solenergi. Det krävs därför att du är villig att renovera taket i samband med installationen eller att den görs på ett nybygge. 

När du ska installera solceller bör du alltid jämföra offerter från flera leverantörer. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 olika solcellsföretag. På GreenMatch kan du göra just det! Fördelar med GreenMatchs tjänst:

 • Det är gratis och utan förpliktelser
 • Upp till 4 skräddarsydda offerter från lokala företag
 • konkurrenskraftiga priser genom att låta leverantörerna konkurrera om dig

Allt du behöver göra är att fylla i formuläret ovan – vi kontaktar dig sedan för kompletterande information. Därefter matchar vi dig med relevanta leverantörer och installatörer. De kommer i sin tur ta kontakt med dig för att kunna erbjuda offerter utifrån dina specifika behov. Ansök om offerter nu!

Jämför solceller med solcellstak och integrerade solceller
Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Olika sorters integrerade solceller för ditt tak

Det finns huvudsakligen två sorters integrerade solceller. Antingen sådana som ersätter taket med traditionella solpaneler som monteras istället för taket, istället för att monteras ovanpå taket. Eller så används mindre solpaneler som ser ut som takpannor. För enkelhetens skull kommer vi i denna artikel benämna traditionella solceller som integreras i taket som “integrerade solceller”, och de takpannor med inbyggda solceller som “solcellstak”.

Solcellstak: takpannor av solceller

Solcellstak

Solcellstak är enligt många den snyggaste versionen av solpaneler. De kan i vissa fall nästan se ut som helt normala takpannor. Det finns flera modeller av solcellstak, i olika färger, som kan ersätta både plåttak och schiffer. 

Solcellstak är oftast gjorda av glas. Dessa solcellspannor i glas ska vara starkare än traditionella tak, och tåla tuffare väderförhållanden. Du behöver därför inte oroa dig för att de går sönder.

Solcellstak gentemot traditionella solceller medför dock några nackdelar. Först och främst är de helt enkelt inte lika effektiva. Vilket innebär att mycket mer takyta krävs för att uppnå samma effekt (kW). Solcellstak består dessutom av flera små solpaneler, och därför krävs det betydligt fler knutpunkter för kablar och anslutningar. Detta i sin tur leder till större risk för att problem ska uppstå, och att underhåll ska behövas.

Traditionella solceller som integreras i taket

Integrerade solpaneler

Traditionella solpaneler som byggs in i taket, istället för att monteras ovanpå taket, är den mest lönsamma versionerna av de integrerade solcellerna. Detta då de traditionella solcellerna är en mycket mer mogen produkt. De är både effektivare och billigare än solcellstaken.

Till skillnad från solcellstak så smälter de dock inte in i taket på samma sätt. Då det helt enkelt är vanliga solpaneler med skillnaden att istället för att sticka upp ovanpå taket, så utgör de taket. Eller ja, vanligen en del av taket.

Pris för solcellstak och integrerade solceller

Priset för solcellstak varierar stort beroende på flera faktorer. Du kan i vissa fall, inklusive takrenoveringen som medföljer, räkna med mer än dubbla kostnaden jämfört med priset för vanliga solceller. Är det dock i samband med nybygge eller inplanerad takrenovering utesluts förstås kostnaden. Men priset för själva solcellstaket i sig är fortfarande dyrare än traditionella solceller, och då verkningsgrad inte är lika hög blir återbetalningstiden mycket längre.

Vad kostar ett solcellstak?
TypEffektPris*
Traditionella solceller9 kWp110 000 kr
Takintegrerade solceller8 kWp153 000 kr

*Dessa priser är baserade på Svea Solars solcellskalkylator, för samma takyta. De är endast menade att ge ett hum om skillnaden mellan takintegrerade solceller och traditionella, och inte hur priset kan se ut för just dig. 

Andra faktorer som kan påverka priset är hur stor del som ska täckas av solpaneler/”solpannor”, och vilken taktyp resterande del ska bestå av, takets nuvarande konstruktion och hur mycket som måste renoveras i samband med installationen.

Ett solcellspaket med integrerade solceller kostar i sig inte mycket mer än traditionella solceller. Det tillkommer en extra kostnad för monteringssystemet som har större krav på sig än vid traditionell montering. Men med renoveringen inräknat blir det i slutändan ett mycket högre pris. 

Då solceller endast fungerar när solen är uppe, producerar de ingen el på natten. Vill du bli mindre beroende av elpriset från elnätet kan du även köpa till ett solcellsbatteri. Priset för ett kompletterande batteri är samma oavsett vilken sorts anläggning du har. Tyvärr är det i nuläget inte riktigt lönsamt, på grund av skattereduktionen vi har. Bengt Stridh har skrivit ett bra inlägg om energilagring och lönsamheten på sin villablogg, som du kan läsa här.

På grund av den stora prisskillnaden är normala solceller fortfarande det mest populära. Vi erbjuder offerter på både traditionella solceller och integrerade för ditt tak. Läs mer om vad du bör tänka på innan du beställer offerter för solceller här.

Rotavdrag för solcellstak och integrerade solceller

Typ av avdragStorlek på avdrag från totalkostnad
Rotavdraget9 %

Rotavdraget ligger på 30% av installationskostnaden. Installationskostnaden är i sig ett schablonbelopp på 30 % av totala kostnaden. Det resulterar i att rotavdraget blir avdrag på 9 % av totalkostnaden.

Att installera solcellstak eller integrerade solceller är ett mycket större projekt än att bara installera traditionella solceller ovanpå ditt existerande tak. Detta leder i sin tur till mycket större arbetskostnader jämfört med traditionella solceller och drar upp priset per kW.

OBS! Solcellsstödet avslutades i juli 2020, därför kan du för tillfället endast använda rotavdraget för att lätta på investeringskostnaden. 

Bygglov för integrerade solceller och solcellstak

När du monterar solceller ovanpå taket behöver du i vanliga fall inte längre ansöka om bygglov. Detta undantaget sträcker sig ännu dock inte till integrerade solceller eller solcellstak. Du kommer därför behöva lägga till avgiften för att ansöka om bygglov till kostnaderna. Den är dock vanligen väldigt liten i relation till priset för solcellsanläggningen.

För mer information om bygglov för dig bör du söka dig till byggnadsnämnden i din kommun. Det kan hända att bygglovet för även integrerade solceller slopas i framtiden. Men det återstår att se när, och om, det sker. 

Beställ offerter på solceller genom GreenMatch. Få upp till 4 skräddarsydda offerter från lokala leverantörer – helt gratis och utan förpliktelser. Allt du behöver göra är trycka på knappen eller fylla i formuläret ovan. Vi kontaktar dig sedan för kompletterande information, och matchar dig med relevanta installatörer. Ansök om offerter nu!

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Då passar integrerade solceller

Integrerade solceller och solcellstak installeras oftast i samband vid renovering av taket eller vi nybygge. Detta då det krävs att du på ett eller annat sätt lägger om taket och det blir väldigt dyrt om det görs endast på grund av att få ett solcellstak. Har ni ett existerande hus, utan plan på att renovera taket, där ni vill producera egen el rekommenderas traditionella solpaneler som monteras ovanpå taket.

Gillar du att ligga i framkant av teknologin? Värdesätter du utseendet på ditt hus väldigt mycket? Om du svarar ja på dessa två frågor, och är villig att betala en extra slant, är solcellstak eller integrerade solceller något för dig.

Det finns som alternativ till solcellstak även integrerade solceller. Det är “traditionella solpaneler” som istället för att monteras ovanpå taket utgör en del av taket. Med speciell montering ersätter de den yttersta delen av taket. De smälter in i taket lite mer än solceller som monteras ovanpå. 

Det kräver att de, precis som vanligt tak, håller sig täta. Detta medför att det blir en dyrare installation än samma solceller som monteras ovanpå taket. Även om du exkluderar själva renoveringen av taket. Kom ihåg dock att de ersätter kostnaderna som annars hade utgjorts av takplattorna/plåttaket. Men än så länge är det mycket dyrare med solcellstak och integrerade solceller än ett vanligt tak med solceller monterade ovanpå. Självklart beror detta också på andra omständigheter.

Fördelar med solceller

Fördelar

 • Lång livslängd – runt 30 år
 • Relativt underhållsfritt
 • Dra ner på elkostnaderna med grön el
 • Öka värdet på ditt hus

Normalt räknar man på upp till 30 års livslängd för solceller. Så trots den långa återbetalningstiden, lönar sig solceller tack vare dess långa livslängd. Även om återbetalningstiden skulle hamna på runt 20-25 år får du ändå ut 5-10 år av “gratis” elproduktion efter de betalat av sig.

Även om det finns en risk för att solcellstak kräver mer underhåll än traditionella solceller, är det fortfarande väldigt lite underhåll som krävs. Det kan hända att du behöver sopa bort snö, eller kanske rengöra dem.

Andra fördelar med solceller är att du drar ner på elkostnaderna genom att producera din egen el, samtidigt som du ökar värdet på ditt hus. Även elen du själv inte använder, kan du sälja vidare. Du får även en skattereduktion på 60 öre per kWh du säljer vidare, men max för så många kilowattimmar du själv tar ut från elnätet. 

Nackdelar med solcellstak och integrerade solceller

Nackdelar

 • Både solcellstak och integrerade solpaneler är dyrare än traditionellt monterade solceller
 • Sämre kylning
 • Går inte att vinkla
 • Större installation som kräver mycket längre tid
 • Kräver nybygge eller renovering av taket

Både solcellstak och integrerade solpaneler blir dyrare per kW än traditionella solpaneler. Solcellstak är också i sig mycket dyrare än integrerade solceller. Detta då dessa “solpannor” oftast inte uppnår samma effektivitet som traditionella solpaneler. Nuvarande solceller kan nå upp till att förvandla 22 % av solenergin till elektricitet medans solcellstak endast ligger runt 5 %.

Att integrera solceller i taket leder även till sämre kylning. Solceller fungerar bättre när det är kallare, och när du monterar solceller ovanpå taket så finns det ett mellanrum mellan taket och solcellerna. Avsaknaden av luften i kombination med värmen från huset gör att solcellerna helt enkelt blir varmare. Och varmare solceller leder till sämre effektivitet. Detta är inte ett jättestort problem i Sverige, men påverkar ändå effekten, och i sin tur återbetalningstiden, något.

Solceller fungerar optimalt vid vissa vinklar (beroende på vart i världen du befinner dig). I Sverige brukar man sikta på en vinkel runt 35-45 grader. Med traditionella solceller har du möjligheten att vinkla solceller för att optimera solinstrålningen. Om du har solcellstak eller integrerade solceller blir de dock tvungna att följa taket. Normalt är detta inte ett så stort problem, då vinkeln inte utgör så stor skillnad.

Lutningar på hustak

Integrerade solceller är även en mycket mer omfattande installation, och tar därför mycket längre tid. Du behöver renovera hela taket jämfört med att endast montera solpanelerna ovanpå.

Solceller som integreras i fasaden

Solceller som integreras i fasaden (väggen) och ersätter ytterväggen är även de ett alternativ. Det är långt ifrån lika vanligt, huvudsakligen då de inte är en lika bra vinkel. Jämfört med solceller som är optimalt vinklade på tak eller mark.

Det finns även solceller på väggar som vinklas utåt för bättre solinstrålning. Det är mer effektivt än om de placeras vertikalt. Detta går dock inte att göra med integrerade solceller, utan endast med traditionella som monteras på väggen.

Trots detta har det på senare år byggts flera byggnader där solceller ersätter ytterväggen. Då detta gjorts är det oftast helt enkelt för att bli en mer miljövänlig byggnad. Det kan i slutändan också bli lönsamt, speciellt för solceller till företag då man slipper betala moms på solcellerna, vilket kraftigt drar ned på kostnaderna.

Beställ offerter på solceller genom GreenMatch! Få upp till 4 skräddarsydda offerter från lokala installatörer. Allt du behöver göra är att trycka på knappen, och fylla i formuläret högst upp på sidan. Vi kontaktar dig sedan för lite kompletterande information, och matchar dig med relevanta partners. Det är helt gratis – och utan förpliktelser!

Beställ offerter på solceller

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till fyra offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?