Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Begär dina gratis offerter
1/3
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 26 juni 2023

Integrerade solceller och solcellstak 2023

Producera grön el med ett snyggt solcellstak 

Solcellstak blir alltmer populära, speciellt sedan Tesla kom ut med sina integrerade solceller som ser ut som ett helt vanligt snyggt tak. Tesla är dock inte de enda som tillverkar integrerade solceller. Det finns flera svenska aktörer som producerar snygga solcellstak.

Integrerat solcellstak är dock ännu i ett tidigt skede av sin utveckling. De är fortfarande dyrare och inte lika effektiva som takmonterade solceller. Tänk på att det inte är möjligt att installera integrerade solceller på ditt nuvarande tak. Vill du ha kvar ditt tak och producera el från solenergi så kanske traditionella solpaneler är ett alternativ för dig.

När du ska installera solceller bör du alltid jämföra offerter från flera leverantörer. Energimyndigheten rekommenderar att du jämför offerter från minst 3 olika solcellsföretag. På GreenMatch kan du göra just det och få flera offerter från lokala installatörer. De arbetar för att ge dig sina bästa erbjudande, eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Du slipper dessutom tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer och kan jämföra offerterna i lugn och ro hemma. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Jämför solceller med solcellstak och integrerade solceller

Olika sorters integrerade solceller för ditt tak

Det finns huvudsakligen två sorters integrerade solceller. Antingen sådana som ersätter taket med traditionella solpaneler som monteras istället för taket. Eller så används mindre solpaneler som ser ut som takpannor. För enkelhetens skull kommer vi i denna artikel benämna traditionella solceller som integreras i taket som ”integrerade solceller”, och de takpannor med inbyggda solceller som ”solcellstak”.

Solcellstak: takpannor av solceller

Solcellstak

Solcellstak är enligt många den snyggaste versionen av solpaneler. De kan i vissa fall se ut som vanliga takpannor. Det finns flera modeller av solcellstak, i olika färger, som kan ersätta både plåttak och schiffer. 

Solcellstak är oftast gjorda av glas. De är starkare än traditionella tak och tål tuffare väderförhållanden. Du behöver därför inte oroa dig för att de går sönder.

Solcellstak gentemot traditionella solceller medför dock några nackdelar. Först och främst är de helt enkelt inte lika effektiva, vilket innebär att mycket mer takyta krävs för att uppnå samma effekt (kW). Solcellstak består dessutom av flera små solpaneler. Därför krävs det betydligt fler knutpunkter för kablar och anslutningar. Detta i sin tur leder till större risk för att problem ska uppstå och att underhåll ska behövas.

Traditionella solceller som integreras i taket

Integrerade solpaneler

Traditionella solpaneler som byggs in i taket, istället för att monteras ovanpå taket, är den mest lönsamma versionen av de integrerade solcellerna. Detta då de traditionella solcellerna är en mer utvecklad produkt. De är både effektivare och billigare än solcellstaken.

Till skillnad från solcellstak så smälter de dock inte in i taket på samma sätt. Då det helt enkelt är vanliga solpaneler med skillnaden att istället för att sticka upp ovanpå taket, så utgör de taket.

Pris för solcellstak och integrerade solceller

Priset för solcellstak varierar stort beroende på flera faktorer. Du kan i vissa fall, inklusive takrenoveringen, räkna med mer än dubbla kostnaden jämfört med priset för vanliga solceller. Är det i samband med nybygge eller inplanerad takrenovering utesluts förstås kostnaden. Men priset för själva solcellstaket i sig är fortfarande dyrare än traditionella solceller och eftersom verkningsgraden inte är lika hög blir återbetalningstiden mycket längre.

Andra faktorer som påverkar priset är hur stor del som ska täckas av solpaneler/”solpannor”, och vilken taktyp resterande del ska bestå av, takets nuvarande konstruktion och hur mycket som måste renoveras i samband med installationen.

Ett solcellspaket med integrerade solceller kostar i sig inte mycket mer än traditionella solceller. Det tillkommer en extra kostnad för monteringssystemet som har större krav på sig än vid traditionell montering. Men med renoveringen inräknat blir det i slutändan ett mycket högre pris. 

Då solceller endast fungerar när solen är uppe, producerar de ingen el på natten. Vill du bli mindre beroende av elpriset från elnätet kan du även köpa till ett solcellsbatteri. Priset för ett kompletterande batteri är samma oavsett vilken sorts anläggning du har. Tyvärr är det i nuläget inte riktigt lönsamt, på grund av skattereduktionen vi har. Bengt Stridh har skrivit ett bra inlägg om energilagring och lönsamheten på sin villablogg, som du kan läsa här.

På grund av den stora prisskillnaden är normala solceller fortfarande det mest populära. Vi erbjuder offerter på både traditionella solceller och integrerade för ditt tak. Läs mer om vad du bör tänka på innan du beställer offerter för solceller här.

Vill du ha ett solcellspaket till ett bra pris? Beställ i så fall gratis offerter utan bindning via GreenMatch offertjänt redan idag. Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer och beställa offerter. Vi gör att du kommer i kontakt med upp till 4 installatörer som arbetar hårt för att ge dig sina bästa erbjudanden, för det är dig som kund som de konkurrerar om.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Skattereduktion för grön teknik

Sedan 1 januari 2022 var avdraget för grön teknik 15 %. Detta höjdes 1 januari 2023 till 20 %. Avdraget gäller både material och arbetskostnad för installation av solceller. Det nya gröna avdraget gäller enligt fakturamodellen, vilket innebär att du som privatperson kan dra av en del av kostnaden direkt på fakturan till företaget som utför installationen. Högsta belopp är 50,000 kronor förutsatt att har lika mycket skatt att kvitta mot. Motsvarande belopp som du får i skattereduktion betalas ut till installatören.

Bygglov för integrerade solceller och solcellstak

När du monterar solceller ovanpå taket behöver du i vanliga fall inte längre ansöka om bygglov. Detta undantaget sträcker sig ännu dock inte till integrerade solceller eller solcellstak. Du kommer därför behöva lägga till avgiften för att ansöka om bygglov till kostnaderna. Den är dock vanligen väldigt liten i relation till priset för solcellsanläggningen.

För mer information om bygglov för dig bör du söka dig till byggnadsnämnden i din kommun. Det kan hända att bygglovet för även integrerade solceller slopas i framtiden. Men det återstår att se när, och om, det sker. 

Då passar integrerade solceller

Integrerade solceller och solcellstak installeras oftast i samband vid renovering av taket eller vi nybygge. Detta då det krävs att du på ett eller annat sätt lägger om taket och det blir väldigt dyrt om det görs endast på grund av att få ett solcellstak. Har ni ett existerande hus, utan plan på att renovera taket, där ni vill producera egen el rekommenderas traditionella solpaneler som monteras ovanpå taket.

Gillar du att ligga i framkant av teknologin? Värdesätter du utseendet på ditt hus väldigt mycket? Om du svarar ja på dessa två frågor, och är villig att betala en extra slant, är solcellstak eller integrerade solceller något för dig.

Det finns som alternativ till solcellstak även integrerade solceller. Det är “traditionella solpaneler” som istället för att monteras ovanpå taket utgör en del av taket. Med speciell montering ersätter de den yttersta delen av taket. De smälter in i taket lite mer än solceller som monteras ovanpå. 

Det kräver att de, precis som vanligt tak, håller sig täta. Detta medför att det blir en dyrare installation än samma solceller som monteras ovanpå taket. Även om du exkluderar själva renoveringen av taket. Kom ihåg att de ersätter kostnaderna som annars hade utgjorts av takplattorna/plåttaket. Men än så länge är det mycket dyrare med solcellstak och integrerade solceller än ett vanligt tak med solceller monterade ovanpå. Självklart beror detta också på andra omständigheter.

Fördelar med solceller

Fördelar

 • Lång livslängd – runt 30 år
 • Relativt underhållsfritt
 • Dra ner på elkostnaderna med grön el
 • Öka värdet på ditt hus

Normalt räknar man på upp till 30 års livslängd för solceller. Så trots den långa återbetalningstiden, lönar sig solceller tack vare dess långa livslängd. Om återbetalningstiden skulle hamna på runt 20-25 år får du ändå ut 5-10 år av ”gratis” elproduktion efter de betalat av sig.

Även om det finns en risk för att solcellstak kräver mer underhåll än traditionella solceller, är det fortfarande väldigt lite underhåll som krävs. Det kan hända att du behöver sopa bort snö, eller kanske rengöra dem.

Andra fördelar med solceller är att du drar ner på elkostnaderna genom att producera din egen el, samtidigt som du ökar värdet på ditt hus. Även elen du själv inte använder, kan du sälja vidare. Du får även en skattereduktion på 60 öre per kWh du säljer vidare, men max för så många kilowattimmar du själv tar ut från elnätet. 

Vill du ta del av alla fördelar med solceller? Beställ i så fall gratis offerter utan bindning via GreenMatch offertjänst redan idag. Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer och beställa offerter. Vi gör att du kommer i kontakt med upp till 4 installatörer. De ger dig sina bästa erbjudanden, för det är dig som kund som de konkurrerar om.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Nackdelar med solcellstak och integrerade solceller

Nackdelar

 • Både solcellstak och integrerade solpaneler är dyrare än traditionellt monterade solceller
 • Sämre kylning
 • Går inte att vinkla
 • Större installation som kräver mycket längre tid
 • Kräver nybygge eller renovering av taket

Både solcellstak och integrerade solpaneler blir dyrare per kW än traditionella solpaneler. Solcellstak är också i sig mycket dyrare än integrerade solceller. Detta då dessa “solpannor” oftast inte uppnår samma effektivitet som traditionella solpaneler. Nuvarande solceller kan nå upp till att förvandla 22 % av solenergin till elektricitet medans solcellstak endast ligger runt 5 %.

Att integrera solceller i taket leder även till sämre kylning. Solceller fungerar bättre när det är kallare, och när du monterar solceller ovanpå taket så finns det ett mellanrum mellan taket och solcellerna. Avsaknaden av luften i kombination med värmen från huset gör att solcellerna helt enkelt blir varmare. Och varmare solceller leder till sämre effektivitet. Detta är inte ett jättestort problem i Sverige, men påverkar ändå effekten, och i sin tur återbetalningstiden, något.

Solceller fungerar optimalt vid vissa vinklar (beroende på vart i världen du befinner dig). I Sverige brukar man sikta på en vinkel runt 35-45 grader. Med traditionella solceller har du möjligheten att vinkla solceller för att optimera solinstrålningen. Om du har solcellstak eller integrerade solceller blir de dock tvungna att följa taket. Normalt är detta inte ett så stort problem, då vinkeln inte utgör så stor skillnad.

Lutningar på hustak

Integrerade solceller är även en mycket mer omfattande installation, och tar därför mycket längre tid. Du behöver renovera hela taket jämfört med att endast montera solpanelerna ovanpå.

Solceller som integreras i fasaden

Solceller som integreras i fasaden (väggen) och ersätter ytterväggen är även de ett alternativ. Det är långt ifrån lika vanligt, huvudsakligen då de inte är en lika bra vinkel. Jämfört med solceller som är optimalt vinklade på tak eller mark.

Det finns även solceller på väggar som vinklas utåt för bättre solinstrålning. Det är mer effektivt än om de placeras vertikalt. Detta går dock inte att kombinera med integrerade solceller, utan endast med traditionella som monteras på väggen.

Trots detta har det på senare år byggts flera byggnader där solceller ersätter ytterväggen. Då detta gjorts är det oftast helt enkelt för att bli en mer miljövänlig byggnad. Det kan i slutändan också bli lönsamt, speciellt för solceller till företag då man slipper betala moms på solcellerna.

Gör som 50 000 smarta svenskar redan gjort för att beställa och jämföra offerter på grön energi – använd dig av GreenMatch offerttjänst! Vi gör att du kommer i kontakt med upp till 4 installatörer som skickar offerter till dig.  Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer och vår tjänst är alltid gratis och utan bindning. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Medförfattare:
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?