Solceller på platt tak - pris och information
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 23 februari 2024

Solceller på platt tak: montering och krav

Priset för solceller till platt tak

Även om de flesta byggnader i Sverige har ganska påtaglig taklutning så förekommer på många håll flacka tak. Denna sorts platta tak har även blivit vanligare då funkishus åter blivit populärare.

Vi tittar på denna sida lite närmare på vad som behövs för att installera solceller på tak utan lutning. Detta då det kan kräva lite extra eftertanke för bästa resultat.

Som privatperson kan du förvänta dig ett spann mellan 67 000 kronor för fritidshus, och upp till 200 000 kronor för större gårdar när du köper solceller inklusive installation. I många fall blir det ännu billigare om du kan använda dig av det gröna avdraget.

För större anläggningar till företag blir priset per installerad kW mycket mindre. Först och främst behöver ni inte inkludera moms, samt att priset per installerad kW blir mindre ju större anläggning du installerar.

StorlekAnläggningens effektPris exkl. momsPris inkl. moms
30 m25 kWp72 000 kronor90 000 kronor
90 m215 kWp160 000 kronor200 000 kronor
200 m234 kWp313 000 kronor391 200 kronor

OBS! Detta är endast exempelpriser, för att veta hur priset skulle se ut för dig rekommenderar vi att du tar in offerter. Det är viktigt att du jämför offerter från flera olika företag, och just det kan GreenMatch hjälpa dig med! När du använder vår tjänst får du skräddarsydda offerter från upp till 4 olika företag! Vår tjänst är helt gratis och utan förpliktelser - fyll i formuläret ovan för att börja processen

Installera solceller på ditt platta tak

För att du ska få så optimal elproduktion som möjligt bör du ha rakt sydlig riktning på solpanelerna, och så bör de vara vinklade 30-40 grader När du monterar solceller på platta tak är det av naturliga skäl svårt att vinkla panelerna , förutsatt att du inte tar särskilda åtgärder. Turligt nog är det inte så omständligt, utan sker förhållandevis lätt med dedikerade ställningar för att vinkla solcellerna.

Det finns lösningar som fäster panelerna i taket, men även lösningar som inte kräver något arbete på taket. Genom ställningar med tyngd på sig så håller de sig stabila, och installationen blir på så vis enklare. Det medför dock en större påfrestning på taket.

Montering av solceller på platt tak med ställningar är en bra lösning för såväl semesterbostäder och villor, samt stora byggnader som parkeringshus eller industrilokaler. Det skapar bra förutsättningar för enkelt och smidigt underhåll.

Hur mycket ska man vinkla solceller på ett platt tak?

Oftast vill man inte vinkla dem till optimal vinkel utan det räcker med 20 graders vinkel. Detta då det krävs ett större mellanrum mellan panelerna för att undvika skuggning vid högre vinkel. Och du kan då inte få plats med lika många solceller på taket. Skillnaden i produktion mellan 20 grader och optimal vinkeln är så pass liten att det inte väger upp för förlusten av yta.

Solceller platt tak.

Kräver solceller på platt tak bygglov?

Ja, så länge du tänker vinkla solcellerna på taket är de bygglovspliktiga. Solceller till hus har sedan ett par år tillbaka varit bygglovsbefriade förutsatt att de följer vissa riktlinjer. Att installera solceller på platt tak, och vinkla dem, bryter mot just en av dessa riktlinjer. Vilket är att de måste följa byggnadens form. På Boverkets hemsida kan du läsa mer om bygglov för solceller.

Takbelastning: Solcellsanläggningen är tyngre på platta tak

Utöver bygglov är takets bärkraft något som du måste tänka på. Hur mycket tyngd kan ditt tak hantera utan att det riskerar påverka konstruktionen negativt. Eftersom solceller med ställning kan väga en del, och all tyngd kommer att vila rakt på det platta taket, kan du behöva anlita en byggnadskonstruktör för att utvärdera det platta takets bärkraft. De flesta moderna tak ska inte ha ha några problem att bära upp solceller - men är ändå något du bör försäkra dig om.

OBS! Kom ihåg att även räkna in tyngden för snö under ett år med kraftig snö.

Går det att ha solceller på platt tak?

Slutsatsen vi kan dra är att ja, I de absolut flesta fall så kommer du inte ha problem med att installera solpaneler på ditt platta tak. Installatörer och leverantörer har stora erfarenheter av att anpassa solcellslösningar för alla sorters tak.

Har du något du fortfarande undrar över så oroa dig inte. När du hittar de bästa offerterna på solceller via oss kommer leverantören kunna hjälpa dig att få svar på vad som gäller för just din fastighet. De har den erfarenhet som krävs för att säkerställa både smidiga och effektiva lösningar.

Allt du behöver göra är fylla i formuläret ovan - vi kontaktar dig för lite kompletterande information för att försäkra oss om att du får den mest passande lösningen. Vi matchar dig sedan med upp till 4 passande installatörer och leverantörer i ditt område. Vår tjänst är gratis och offerterna är icke-bindande.

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner