Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 27 juni 2024

Solceller Stockholm: Hitta lokala installatörer och priser 2024

Solceller i Stockholms län

Vad kostar solceller i Stockholm? Du kan räkna med cirka 112 000 kronor för en 5 kW solcellsanläggning. En anläggning på 10 kW kostar cirka 156 000 kronor. En större anläggning med solpaneler med en effekt på 15 kW kostar ungefär 250 000 kronor.

När du installerar solceller på taket i Stockholm finns det många solcellsinstallatörer att välja mellan. På Greenmatch hjälper vi dig att jämföra de olika företagen. Genom oss får du offerter från olika solcellsinstallatörer för att jämföra kvalitet och pris. Hur mycket tjänar man på solpaneler? och lönar sig solceller? Du kan läsa vidare på någon av våra andra många sidor om solceller och förnybar energi.

Beställ offerter från minst tre olika solcellsinstallatörer, som Energimyndigheten rekommenderar. Genom oss kan du få upp till fyra gratis offerter helt utan bindning. Du slipper tillbringa timmar med att själv ringa runt till olika installatörer. De vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig bra erbjudanden. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad är priset på solceller i Stockholm?

Ett solcellspaket på 10 kW kostar runt 156 000 kronor med det gröna avdraget. Solpanelsytan är runt 55 till 70 kvadratmeter.

Kan jag få bidrag för min solcellsinstallation i Stockholm?

Ja. Det finns bidrag och stöd till solceller. Du kan använda dig av det gröna avdraget. Det är en skattereduktion på 20 % på solceller och 50 % på batterier till solceller.

Det finns vissa krav som solcellsanläggningen måste uppfylla för att du ska kunna ta del av skattereduktionen för solceller. Anläggningen måste ha samma anslutningspunkt och huvudsäkring som bostaden och anslutningen till elnätet. Säkringen i anslutningspunkten får inte överstiga 100 ampere.

Du måste ha betalat lika mycket i skatt som avdraget för dig är på, så du har nåt att kvitta mot. Maxbeloppet är för närvarande 50 000 kronor per person och år. 

Är Stockholm bra för solpaneler?

För att vara lite vitsig så är Stockholm och hela Stockholms län en strålande plats för solenergi. Det är faktiskt lika effektivt med solceller som i Tyskland, landet där flest installerat solceller. Med en växande befolkning och ett ökat energibehov så är det naturligt att Stockholm ligger i framkant med solenergi och förnybara energikällor. 

Solkarta för Stockholm

Solceller har en ljus framtid i Stockholm. Det geografiska läget och stadens väderförhållande lämpar sig väl för installation av solpaneler.

År 2017 presenterade Stockholms Energi och Klimatrådgivning en uppdaterad solkarta som innefattar data för de flesta kommunerna inom Stockholms län. Solkartan visar solinstrålningen på hustaken i staden och kan hjälpa dig avgöra om solceller är en lönsam investering för just din bostad.

Du hittar solkartan hos Energi och Klimatrådgivningen.

Stockholm har en normal globalstrålning på cirka 1000 kWh/m2 per år, vilket kan jämföras med stora delar av Tyskland.

Solkartan tar inte hänsyn till eventuell skuggning från ventiler och skorstenar, utan är endast en riktlinje för att ge dig möjlighet att ta ett beslut om solpaneler kan vara ekonomiskt försvarbara att installera.

Optimal vinkel för solceller i Stockholm

För optimal elproduktion är det bäst att dina solceller vetter åt söder med en vinkel på 30 grader. Det är även viktigt att dina solceller placeras så de skuggas så lite som möjligt.

Här finns en geografisk skillnad. I södra Sverige är den optimala vinkeln 30 grader, medan den i norra Sverige är 45 grader. Det ska dock tilläggas att skillnaden av producerad el inte alltid är jättestor. Man brukar prata om att skillnaden bara är cirka 10 till 20 % för vinklar som varierar mellan 10 och 60 grader.

Solceller producerar alltså mest el i söderläge. Det funkar också bra med sydväst- och sydöstläge. Solpaneler som är monterade åt öst eller väst producerar 10 till 20 % mindre el om man jämför med solceller i söderläge.

Om dina solceller vetter åt öst så får du högre elproduktion under morgonen. Har dina solpaneler västläge så produceras mer el under kvällen. Fördelen med placering i öst- eller västläge är en jämnare elproduktion under dagen. Då kan du använda mer av egenproducerad el i din anläggning.

Solpaneler installeras i stort sett aldrig i norrläge, eftersom det helt enkelt inte är lönsamt nog. Solpaneler som vetter mot norr produceras ungefär hälften eller mindre el än solceller med sydläge.

Ska jag ansöka om bygglov för solceller i Stockholm?

I augusti 2018 slopades bygglovet för solceller i Sverige. Detta innebär att du kan installera solceller utan bygglov, förutsatt att byggnaden och solcellerna uppnår vissa krav.

Oftast behöver du inte ansöka om bygglov för solceller i Stockholm. Några av de viktigaste villkoren du måste uppfylla för att inte behöva ansöka om bygglov är:

 • Solpanelerna följer byggnadens form.
 • Byggnaden saknar kulturhistoriskt värde.
 • Byggnaden inte ligger i en kulturhistoriskt värdefull miljö.
 • Byggnaden inte ligger i ett område för riksintresse för totalförsvaret.

Besiktning av solceller i Stockholm

Det finns många fördelar med att besiktiga installationen av solpaneler. Du känner dig trygg i att få veta att installationen är utförd korrekt. Du får en detaljerad redovisning om kapaciteten på dina solceller och uppskattad livslängd. Du får även viktiga dokument att visa upp vid eventuella försäkringsärenden.

Besiktning av solpaneler bör utföras av en certifierad och kvalificerad besiktningsman. Dessa har bred och djup kunskap om solceller, olika standarder och normer. En besiktningsman kan vara elektriker eller annan yrkeshen. Det viktiga är att personen har all nödvändig utbildning och erfarenhet. Det brukar ta mellan 2 och 5 timmar för inspektion av en solcellsanläggning och du behöver inte vara närvarande under arbetet.

Hur mycket kostar det då att besiktiga sina solceller i Stockholm? Du kan räkna med att en besiktning av solceller i Stockholms län kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor, beroende på solcellsanläggningens storlek. Här är tre prisexempel:

 • Liten villa (50 - 100 kvm) - 5 000 kronor
 • Mellanstor villa (100 - 200 kvm) - 7 000 kronor
 • Stor villa (200 kvm och uppåt) - 9 000 kronor

Få gratis offerter på solceller i Stockholm

Är du intresserad av att få gratis offerter på solceller i Stockholm från lokala installatörer? I så fall hjälper vi dig gärna. Energimyndigheten rekommenderar att du bör jämföra upp till tre offerter från olika installatörer för att du inte ska betala för mycket. Genom oss på GreenMatch kan du få upp till fyra offerter gratis och utan förpliktelser. Installatörerna som vi samarbetar med vet om att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris för att just de ska bli utvalda av dig. Du slipper också ringa runt i timmar till upptagna installatörer. Allt du behöver göra som första steg är att klicka på knappen nedan och fylla i ett superenkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om Solceller i Stockholm

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner