För ett grönare Sverige - ett hus i taget
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 26 februari 2024

Egen el - ett klimatsmart val

Energi_egen_el_2

Egen el - en långsiktig investering för miljön och din plånbok

Man kan kombinera solenergi och vindenergi för att producera egen el. Fördelen med att kombinera de två systemen är att solenergi fungerar som bäst under sommaren, medan vindkraft är mest effektivt under vintern, eftersom det blåser mer då.

Att producera egen el är en långsiktig investering som kan leda till minskad energikonsumtion och kostnad. Solceller har en livslängd på över 25 år och små vindkraftverk beräknas hålla i minst 20 år. Man räknar med att det tar 10 år för en solcellsanläggning att återbetalas. Det betyder att du har 15 år med gratis el efter det. Här kan du läsa mer om olika typer av solceller. Och här kan du få svar på frågan: vad kostar solceller?

När du producerar egen el, så lär du också bli mer medveten om hur mycket el du egentligen behöver förbruka. På ett sätt kan egen el bli ett enklare sätt att minska din elförbrukning.

Detta är den första av tre delar i en artikelserie om egen el.

Ekonomiska fördelar med egen el

Egen El _fler

När du producerar egen el behöver du ha två elmätare: En som mäter hur mycket el du förbrukar och en som mäter hur mycket el du producerar. När du väljer att ansluta ditt system till det allmänna elnätet, så gynnar du även dina grannar. De får nämligen valet att kunna köpa överskottet av din lokalproducerade el.

Du påverkas inte av prishöjningar i det allmänna elnätet när du producerar egen el. Om din anläggning inte kan producera tillräcklig mängd el, så kan du alltid köpa el från elnätet. Tänk på att välja miljöklassad el!

Om fler väljer att producera egen el så ger detta ett budskap till politiken och kärnkraften om att det är dags att börja fokusera mer på att hitta klimatsmarta alternativ för att kunna fortsätta förbruka elektricitet i den omfattning vi gör idag.

Framtida visioner för att kunna producera egen el

Energimarknadsinspektionen lämnade i november 2010 en rapport till Regeringen gällande elhandelsföretagens skyldighet att ta emot egenproducerad el. Rapporten gav även underlag till ett förslag att nätavgifter ska baseras på skillnaden mellan egen el och inköpt el. Ännu har inga beslut tagits i denna fråga. 

Sedan 2013 har Kungliga Tekniska Högskolan arbetat med ett projekt som kallas Förnybar energi åt alla. De har intervjuat ägare av solceller och hushåll som inte har solceller för att identifiera drivkrafter för att köpa och hinder som gör att man inte satsar på solenergi. Målet är att skaffa mer incitament för lokal elproduktion.

Trots att egen el från sol- och vindkraft är bra för miljön, så finns det andra aspekter som påverkar valet. Det är svårt att veta hur mycket vindkraft som produceras. Elbolaget Bixia rapporterar att det under våren har varit förhållandevis vindstilla i Sverige, vilket i kombination med försvagad hydrologisk balans, har lett till att elpriserna gått upp något i jämförelse med beräkningen för juni månad.

Vill du ha offert på solcellsanläggningar? Få det genom oss på GreenMatch. Du får upp till fyra gratis offerter utan bindning. Du kan vara säker på att du får ett bra pris eftersom de konkurrerar om dig som kund. Dessutom slipper du att i timmar ringa runt till installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
  • Offerter från lokala installatörer
  • 100 % gratis och utan förpliktelser
  • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Ansök om installation av solceller och solfångare:

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner

Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?

Bli vår partner