Jämför pris och offerter på solceller
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än en minut!
Det tar mindre än en minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll 1 formulär och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar dig bäst
Kostnadsfritt
Kostnadsfritt
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Byggahus
Svd
Expressen
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 07 maj 2021

Prislista på solceller

Totalpriset för installation av solceller

Genomsnittligt pris per installerad kilowatt solceller ligger idag på omkring 18 000 kronor. Ska du installera en solcellsanläggning på 5 kW motsvarar detta en kostnad på omkring 90 000 kronor.

Prislista på solceller

Det är inte bara själva solcellerna som kostar, utan även montagesystem, växelriktare, dragning av elsladdar och övriga elektrikeruppdrag måste inkluderas i totalpriset för solcellerna. Dessa saker ingår oftast i ett solcellspaket. Under de senaste åren har priset på solceller minskat. Idag ligger de på omkring 18 000 kronor per installerad kilowatt.

Om du inte köper ett komplett solcellspaket från elbolagen, utan istället går direkt till en återförsäljare kan du spara ett antal tusenlappar. Det beror på att de stora företagen inte själva utför installationen, och dessutom tar ut en extra avgift jämfört med priset hos återförsäljaren. Nackdelen är att återförsäljare sällan säljer färdiga paket där allt är inkluderat - inklusive serviceavtal.

Beställ offerter på solceller nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut

Vad påverkar priset på solceller?

Den största prisfaktorn när du ska köpa solceller är själva produkten. Fördelen är att det går att börja med en liten anläggning för att sedan utöka vid behov. Även om man har ett hus i söderläge med god taklutning, så producerar ofta solceller mindre energi än vad förhandsberäkningen kan visa.

När du köpt solceller finns det även ett visst pris att betala för installationen av anläggning. Du kan själv montera regler, takfästen och placera solcellerna på taket, men för elkopplingarna krävs en certifierad elektriker. Att anlita en installatör för montering av solcellerna påverkar givetvis arbetskostnaden, men för detta kan ROT-avdraget utnyttjas, vilket du kan läsa mer om nedan.

Faktorer som påverkar priset på solceller

  • Antalet kilowatt som installeras. Större anläggningar ger ofta ett lägre pris per installerad kilowatt. 
  • Monokristallina solceller har högre verkningsgrad, men är dyrare än polykristallina solceller. 
  • Vilken typ av växelriktare du köper. Dyrare att köpa solceller från Tyskland, men har ofta bättre kvalitet jämfört med kinesiska.
  • Modulväxelriktare eller effektoptimerare kan innebära en högre solelproduktion, men kostar därefter.
  • Övriga tillbehör som tillkommer till totalpriset, exempelvis separat elmätare. 
  • Hur lång tid installationen tar påverkas av husets konstruktion och närhet till elcentral. 
  • Hög kvalitet på material och arbetsinsats är ofta synonymt med ett högre pris. 
  • Företag som erbjuder omfattande och långa garantier tar även ut en viss kostnad för detta. 
  • Väljer du att montera solcellerna själv kan du minska arbetskostnaden. Elektrisk anslutning måste utföras av en elektriker. 
  • Var du bor - många företag tar ut resekostnader beroende på var företaget är baserat. 

Faktorer som påverkat priset på solceller

Solcellernas pris minskar med avdrag

ROT-avdrag
Skattereduktion för ROT-avdrag på 9 % gäller för hus som är äldre än fem år. Du kan få upp till 30 procent avdrag på arbetskostnaden, vilket är en schablonkostnad på 30 % av totalkostnaden, och i praktiken på 9 % . Du kan maximalt få tillbaka 50 000 kronor per år med hjälp av ROT-avdraget. Utföraren av arbetat måste vara registrerad med F-skattsedel. Du kan läsa mer om rotavdrag på Skatteverkets hemsida.

Kommer priset på solceller att minska i framtiden?

Utveckling av effektivare och ekonomiskt fördelaktiga solceller pågår ständigt. För nuvarande arbetar forskare med att utveckla teknologin för tunnfilmssolceller, eftersom dessa är billigare att producera i jämförelse med kiselsolceller. Däremot klarar de inte av att producera samma mängd energi per installerad effektvolym, vilket gör att de inte är konkurrenskraftiga på den svenska marknaden. En annan intressant utveckling är den för nanosolceller, en metod som kan appliceras på ett flertal material och i flera färgvarianter.

Det finns dessutom andra ekonomiska incitament för att investera i förnybar energiproduktion redan nu. Som mikroproducent med solceller kan du till exempel få en skattereduktion på 60 öre för varje kWh el du säljer till det allmänna elnätet. Utöver det kan du även få in små inkomster på elcertifikat och ursprungsgarantier. 

Beställ offerter på solceller nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut