Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
1/6
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 16 april 2024

Solceller i Sverige: Jämför priser och kostnad för solpaneler 2024

Solceller Huset
5 kW 10 kW 15 kW

 • Solceller kostar mellan 112.000 kr och 250.000 kr
 • Priset på en genomsnittlig anläggning på 10 kW ligger på 195.000 kr
 • Minska kostnaden för solceller med grönt avdrag på 20 %

Priset på ett solcellspaket till din villa brukar normalt ligga på runt 195 000 kr för ett system på 10 kW. Är det då lönsamt att investera i solceller? Ja, i de absolut flesta fall är det lönsamt. Det är något som fler och fler svenskar tar till vara på, speciellt nu när priserna på solceller sjunkit med över 90 % sedan 2008.

Vill du vara en del av den gröna omställningen och spara 6 00018 000 kronor på dyra elräkningar med vanliga solcellssystem? Tveka då inte att beställa offerter på solceller. Du slipper själv kontakta upptagna installatörer. De ger dig bra erbjudanden, eftersom de alla vill ha dig som kund. Klicka bara på knappen nedan och fyll i vårt superenkla formulär på under 1 minut för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Solceller pris på moduler och installation

Vad kostar solceller? Ett genomsnittligt pris för ett solcellspaket på 10 kW är cirka 156 000 kronor med grönt avdrag. Det motsvarar ett pris på 15 600 kronor per installerad kW och runt 2 600 kronor per kvadratmeter. Detta solcellspris inkluderar även installation.

Vad kostar det att installera solceller?
AnläggningarEffektKostnad solcellerMed grönt avdrag
Mindre villa (~30 kvm)5 kW112 000 kronor89 600 kronor
Större villa (~60 kvm)10 kW195 000 kronor156 000 kronor
Gård (~90 kvm)15 kW250 000 kronor200 000 kronor

Obs! Dessa priser är ungefärliga. För att få reda på hur mycket solceller kostar utifrån dina förutsättningar är det alltid bäst att ta in flera olika offerter att jämföra. Du kan göra det genom att fylla i vårt formulär.

Vad kostar en solpanel?

Priset per solpanel inklusive tillbehör och avdrag brukar landa på mellan 4 000 och 5 000 kronor.

Lättast är om du först ser hur mycket yta av ditt tak du har tillgängligt. Sedan kan du räkna på hur många solpaneler som får plats på ytan.

Vi på GreenMatch rekommenderar detta tillvägagångssätt, eftersom det kommer att underlätta för dig. Förutsättningen för att skaffa solpaneler är att du har lämplig plats för dem, det vill säga helst tak i söderläge, mellan 15 och 45 graders lutning och utan skuggning från träd eller byggnader.

Prisexempel solceller 5 kW 112 000 kr.
Prisexempel solceller 10 kW 195 000 kronor.
Prisexempel solceller 15 kW 250 000 kronor.

Solceller pris per kwh

Priset per kilowatt (kW) för solceller ligger mellan 13 000 och 18 000 kr inklusive installation, moms och grönt avdrag. För större anläggningar brukar vanligtvis priset per kilowatt bli lägre. Då kostar det runt 6 000 – 10 000 kr per kW för solcellsanläggningar som överskrider 500 kW.

Pris för solceller per kW, antal solpaneler och pris med och utan grönt avdrag
Solcellssystem i kWPris per kWAntal solpanelerPris med installationPris med installation och grönt avdrag
5 kW17 920 kr12 st112 000 kr89 600 kr
10 kW15 600 kr24 st195 000 kr156 000 kr
15 kW 13 333 kr36 st250 000 kr200 000 kr

Solceller pris m2

Priset för en m2 solceller brukar ligga på runt 2 750 kronor. Kostnaden är en beräkning tillsammans med installation och det gröna avdraget på 20 %.

Du bör dock vara medveten om att priset kan variera på grund av exempelvis typ av tak och solcellsmodell. Vissa tak kräver mer arbete att installera solceller. Därför kan priset i vissa fall springa iväg uppåt 5000 kronor per m2.

Minska kostnaden för solceller med grönt avdrag på 20 %

Det gröna skatteavdraget är på 20 % för solceller och 50 % för solcellsbatterier och laddboxar till elbilar. Det dras direkt på fakturan och är endast tillgängligt för privatpersoner.

Du kan även använda rotavdraget, men det finns egentligen ingen anledning att göra det eftersom det i praktiken blir ett avdrag på 9 %.

Detta skatteavdrag gäller bara för paketlösningar med installation och material, eller endast installation. Du kan inte få det gröna skatteavdraget när du köper solpaneler från en butik och installerar själv. Köper du materialet och installationen från olika företag kan du då endast få skatteavdraget på installationen. Därför är det bäst att ha material och installation hos samma aktör. Läs mer om bidrag solceller och skatteregler för mikroproducenter av solenergi.

Beställ offerter redan idag och börja sänka dina elkostnader solceller utifrån dina förutsättningar! Via oss får du 4 offerter gratis och utan förpliktelser. Installatörerna konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Dessutom slipper du ringa runt i timmar för att försöka få offerter från upptagna installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär på mindre än 1 minut

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Solcellers återbetalningstid och årliga besparingar

Du kan spara cirka 6 000 kronor per år med 5 kW solceller, 12 000 kronor med 10 kW solceller och hela 18 000 kronor per år med 15 kW solceller. Märk väl att detta är grova uppskattningar, men ger ändå ett fingervisning om ungefärliga besparingar.

Årliga besparingar med olika solcellssystem

Är det lönsamt med solpaneler?

Att installera solpaneler är en mycket lönsam investering. Under bra förhållanden kan dina solceller generera en årlig avkastning på mellan 5 och 15 %.

Återbetalningstiden på runt 10-20 år och livslängden på 25-30 år, så du kan räkna med åtminstone 5-15 år av gratis elproduktion. Du kan räkna ut ungefärliga priser på vår solcellskalkylator:

Räkna på solceller
Räkna ut

Resultat visas direkt, ingen personlig information sparas.

Hur fungerar solceller?

Solcellerna tar till vara på solenergi och omvandlar den till elektricitet. Elektriciteten går via växelriktaren, eller solcellernas inverter, och elmätaren direkt in i huset för att förbrukas. Solcellerna kan till exempel förse kylskåp, spis och annan elektronik med elektricitet.

Eftersom solcellerna endast genererar el används de vanligtvis endast för att täcka förbrukningsel. Vill du använda solenergi för att värma bruksvatten eller ett vattenburet värmesystem bör du istället använda solfångare.

Solceller - animation
1 2 3 4 5 6 7 8

Är det svenska vädret optimalt för solceller?

Klimatet i Sverige är mycket bra för solceller och kan jämföras med solinstrålningen från norra Tyskland.

Det finns fortfarande lite solceller i förhållande till solinstrålning och lönsamhet fast solceller i Sverige är en utmärkt investering.

Till exempel så kan det bli bra solinstrålning när solen skiner och reflekterar solinstrålningen från snön. Soliga dagar är solceller ett bra komplement till vindkraft eftersom det oftast blåser mindre då. Solpaneler tenderar också att fungera mer effektivt vid lägre temperaturer.

Hur mycket el producerar solceller per månad?

Rengöring och underhåll av solceller

Solceller brukar för det mesta sköta sig själva. Smuts och löv brukar oftast rinna av ytan när det regnar. Ibland kan du behöva använda en kvast eller skrapa för att ta bort snö.

Sköter sig oftast självaSmuts och löv regnar bortSnö kan behövas skrapas bort

Vad behövs för att installera solceller?

Här är en checklista för vad som är bra att se över före du ska installera solceller. Vissa saker kan du förbereda om du vill, men i slutändan är det alltid är en certifierad installatör som måste utföra installationen. Därför kan du överlåta även dessa förberedelser till installatörerna, eftersom de är rutinerade och har specialkunskaper.

Välj en bra elinstallatör

Välj en elinstallatör som finns med i Elsäkerhetsverkets register. Glöm inte att ta referenser på installatören.

Kontrollera brandskyddet på ditt hus

Takfoten bör vara tätad för att förhindra snabb spridning vid brand. Dessutom bör det finnas brandavskiljande väggar på vinden för att elden inte ska kunna sprida sig snabbt.

Ha gärna en dialog om brandskyddet med din installatör om detta viktiga ämne.

Se över ditt tak

Se över skicket på ditt tak och vilka garantier som gäller vid installationen. För att få reda på detta är det alltid bäst att fråga din installatör.

Hur mycket solceller behöver man?

Storleken på solceller bör dimensioneras så att elproduktionen täcker fastighetens elförbrukning på årsbasis. För att din solcellsanläggning ska löna sig så måste den vara på minst 3 kW. Detta motsvarar cirka 8 solpaneler. 1 kW med solpaneler täcker cirka 5 till 8 kvm och producerar runt 100 kWh per år om panelerna vetter åt söder.

Hur lång tid tar det att installera en solcellsanläggning?

Det brukar ta 2-3 dagar att installera en anläggning med solpaneler. Installatörerna är självgående och när installationen är klar kopplar en elektriker in och testar solcellsanläggningen. Elektriker brukar också ge anvisningar till dig som kund hur anläggningen fungerar.

Bästa solcellsmoduler till ditt hem i Sverige

Enligt vårt solceller bäst i test så är solpanelen Project Solar UK Evolution Titan 445 den bästa du kan skaffa. Det är den kraftfulla verkningsgraden och effekt tillsammans med den generösa garantin som gör Project Solar UK Evolution Titan 445 till den bästa solpanelen överlag. De har bra prestanda även i svagt ljus, vilket gör dem lämpliga att placera i alla vädersträck. Olika modeller är bra till olika ändamål. Här är vår lista på solceller bäst i test topp 5:

Testvinnare överlagEffektivastePålitligasteKraftfullasteMest prisvärda
Project Solar UK Evolution Titan 445SunPower Maxeon 6 ACJinko Tiger Neo 420W N-Type 54 CellJA Solar JAM72S30 Mono PERC Half-Cell MBBSuntech Ultra V Mini 405Wp

Vilka olika typer av solceller finns det?

De två vanligaste solcellerna på marknaden är monokristallina solceller och polykristallina solceller. En inte lika vanlig typ är tunnfilmssolceller. Här kan du läsa mer om olika typer av solceller.

Olika typer av solceller

Fördelar och nackdelar med solceller

Som med allt annat har även solceller sina för- och nackdelar med att installera solceller. Här nedan listar vi några av dem:

Fördelar och nackdelar med solceller

Hitta och jämför solcellsinstallatörer nära dig

Vill du köpa solceller, kom ihåg att det är minst lika viktigt att ha en riktigt bra installatör som kvaliteten på solcellerna du köper. Du skulle till exempel inte köpa en resa utan att veta något om resebolaget. Många fokuserar helt på solcellernas prestanda, medan det faktiskt är lika viktigt vem som installerar dem.

Välj därför en erfaren och pålitlig installatör för bästa resultat. En lokal leverantör är i många fall att föredra ifall något skulle krångla.

Vi kan hjälpa dig med att få offerter från olika lokala installatörer. Du slipper lägga timmar på att själv ringa eller mejla till alla upptagna leverantörer.

Genom oss får du upp till 4 gratis offerter helt utan bindning. Du kan vara säker på att få ett bra pris eftersom installatörerna vet om att de konkurrerar om dig som kund. Support din lokala solcellsleverantör redan idag. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att få offerter.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om solceller

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?