Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär
Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler
Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck
Du kan räkna med att ett batteri till solceller har ett pris på i genomsnitt cirka 7600 kronor per kWh. Ett batteri på 10 kWh kostar då 76 000 kronor inklusive moms. Med det gröna avdraget på 50% reduceras priset till 38 000 kronor.
Få reda på hur det gröna avdraget funkar, hur du ska dimensionera ditt solcellsbatteri och fördelar och nackdelar med det. Annars kan du redan nu ta in offerter på solcellsbatterier.
Vill du ha offert på solceller och batterier för solceller för att se om det passar dig? Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer. Vi gör jobbet åt dig. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att påbörja processen.
Det tar bara 30 sekunder
Just nu ligger priserna normalt mellan 38 000 och runt 150 000 kronor. Priset för batterier till solceller befinner sig i en liknande situation som solceller var i för 10 år sedan. De har relativt nyligen börjat utvecklas, och har ännu inte fått en stor spridning. I takt med att solceller med batterier blir mer populära kommer förmodligen även teknologin att följa med. Därmed kommer även priserna att sjunka.
Det finns skatteavdrag att få till batteri för solceller på tak. Det nuvarande skatteavdraget för solcellsbatterier ligger på 50 % av totalkostnaden. Taket för skatteavdraget på grön teknik ligger på 50 000 kronor per person och år. Använder du det gröna avdraget för att installera solceller ett år så kanske du vill investera i en laddbox eller ett solcellsbatteri nästa.
Grönt avdrag fungerar som rotavdrag och dras av direkt på fakturan. För dig som konsument är detta en stor fördel, eftersom du inte behöver ligga ute med pengar i väntan på att få stödet beviljat. För att kunna använda grönt avdrag bör du uppfylla följande krav:
Här kan du läsa mer om skatteavdrag solceller.
Är du nyfiken på att skaffa solcellsbatteri och använda det gröna avdraget på 50 %? Beställ i så fall upp till 4 gratis offerter utan bindning genom oss på GreenMatch. Vi matchar dig mot upp till fyra lokala leverantörer. De gör sitt bästa för att ge dig bra pris eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Dessutom slipper du jaga upptagna installatörer i timmar. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
Är det lönsamt med batterier till solceller? Det är en fråga många solcellsägare och blivande solcellsägare har ställt sig.
Eftersom batteriet har lång återbetalningstid och inte kan lagra så mycket el åt gången så är det oftast faktiskt inte ekonomiskt försvarbart att skaffa solcellsbatteri. Dina solcellers återbetalningstid förlängs av att köpa till ett solcellsbatteri. Men många av fördelarna gör att många vill ha ett batteri till sina solceller.
Du kan bli nästan helt självförsörjande på el under sommarmånaderna. Det är ett tungt vägande argument. Dessutom kan du spara el och använda när det är pristoppar på el under exempelvis kristider.
Från och med den 4 Juli 2024 kan villaägare få grönt avdrag även för solcellsbatterier som används till andra ändamål än att enbart lagra egenproducerad el.
Tidigare har Skatteverket sagt nej till skattereduktion om batteriet också användes till stödtjänster och- eller till försäljning av el. De resonerade som så att man som privatperson inte både kunna få skattelättnader från staten och sedan tjäna pengar på sin gröna teknik. Men nu har Skatteverket ändrat sig.
Så här skriver de på sin hemsida: ”Vi bedömer att batterier som helt eller delvis används för att lagra egenproducerad el ger rätt till skattereduktion, även om batteriet delvis används för stödtjänster eller elprisarbitrage.”
Nu är det alltså fritt fram för ägare av solcellsbatterier att sälja så mycket lagrad el de vill, utan att det påverkar det gröna avdraget.
Här kan du läsa mer om att sälja solel: hur mycket får man betalt för solel?
När det är soligt ute så producerar dina solceller mer el än ditt hushåll behöver. Överskottet av el kan inte lagras och går vidare ut på elnätet.
Det är här ett batteri till solceller kommer in i bilden. Med ett batteri kan du spara överskottselen du inte kan eller vill använda. När produktionen av el stannar, som på natten eller när det är mycket mulet, laddas batteriet ur och du kan använda egenproducerad solel.
En annan mycket bra funktion är att du kan ställa in ditt batteri på att laddas ur under perioder när elpriset är högt. På så vis kan du spara pengar under extrema pristoppar av elpriset.
Lagringsutrymmet på ditt batteri till solceller bör vara ungefär i samma storlek som kapaciteten på din solcellsanläggning. I praktiken motsvaras detta av 1 kWh per kW installerad effekt. Ett batteri med 10 kWh passar bra till en solcellsanläggning på 10 kW. Det bästa är att rådgöra med en installatör om detta.
Många av de moderna batterierna till solceller kommer i moduler. Det första steget av batteriet brukar vara liten. Du kan köpa till fler moduler med tiden och öka kapaciteten på solcellsanläggningen.
Ta in offerter och rådgör med en installatör om batterier till solceller. Genom oss kan du få upp till fyra gratis offerter utan förpliktelser från lokala installatörer. De vet att de konkurrerar om dig som kund så du kan vara säker på att få ett bra pris. Och så slipper du kontakta installatörer i timmar själv. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär.
Det tar bara 30 sekunder
Du kan ansluta ditt batteri till din solcellsanläggning på två sätt. Antingen kan du koppla det direkt till växelriktaren. Eller så kan du installera det separat. Om du köper batterier tillsammans med solceller eller vill förbereda för batterier så är det vanligt att skaffa en hybridväxelriktare.
En hybridväxelriktare är en växelriktare som gör att du kan lagra överskott från solenergi i ett solcellsbatteri. Hybridväxelriktare fungerar som en vanlig nätansluten växelriktare för solceller, men kan drivas i olika konfigurationer.
Innan du bestämmer dig för att köpa solceller med ett solcellsbatteri så behöver du en lämplig plats att ställa det på. Solcellsbatteriet behöver ställas på jämnt golv i ett rum med bra ventilation. Det får inte utsättas för temperaturer över 45 grader, frost, vatten eller direkt solljus. Ett garage, en källare eller ett förråd kan vara bra platser.
Ett solcellsbatteri är ungefär lika stort som ett smalt väggskåp. Se till att det har utrymme runt sig på minst 30 cm. Utrymmet mellan två batterier bör vara minst 50 cm.
Se till att du har en fri vägg i rummet med solcellsbatteriet. På väggen ska solcellsanläggningens växelriktare och smartmätare monteras. Väggen ska ha en fri yta på 1,9 meter på bredden och 1,6 meter på höjden för att allt ska få plats.
Du behöver också uppkoppling till internet genom växelriktaren för att du ska kunna se din elproduktion, elförsäljning och elbrukning via en app eller dator. Vi rekommenderar att växelriktaren ansluts med en lan-kabel så att uppkopplingen är solid.
Batteriet är ljudlöst, men växelriktaren brummar svagt. Detta är bra att veta om du är ljudkänslig.
Som med allt annat finns det för- och nackdelar med batterier till solceller. Nedan listar vi i punktform några av de mest relevanta för- och nackdelarna.
Eftersom batterier till solceller är i ständig utveckling så är det svårt att ge ett exakt svar. Det kan skilja sig från den ena dagen till den andra.
I skrivande stund anser många att BYD Battery-Box Premium HVS är det bästa solcellsbatteriet för en vanlig villa i Sverige. Som många andra moderna batterier så är batteriet modulärt och kan byggas ut för att öka kapaciteten av den lagrade elen. Det har också gjort bra ifrån sig i flera test. Dessutom är prisnivån acceptabel med sina cirka 6 700 kr/Wh.
Batteri till solceller har blivit alltmer populära. Ett stigande antal hushåll vill skaffa batterier till sina solceller för att kunna använda mer av sin el.
Under sommaren kan man under bra förutsättningar bli så gott som självförsörjande på el med ett solcellsbatteri.
Du kan också använda lagrad solel nattetid och kan med extrautrustning förse hemmet med el även under strömavbrott. Många med elbil väljer även att köpa till en laddbox, så de kan ladda bilen snabbt, effektivt och billigt när de själva vill och behöver.
Det är också viktigt att allt fler producerar sin egen el under omställningen till ett fossilfritt samhälle. Cirka 100 000 hem i Sverige har solpaneler och denna siffra ökar stadigt. I Sverige finns över 2 miljoner enfamiljshus så det är stor potential för utbyggnad. Allt fler skaffar också batterier till sina solceller för att bli mer självförsörjande.
Vill du också bli mer självförsörjande och kunna styra när du ska använda lagrad el vid elpristoppar? Beställ i så fall gratis offerter utan bindning genom oss.
Ta in offerter på paketpris på solceller inklusive batteri. Du får upp till fyra offerter från lokala och erfarna installatörer. De konkurrerar om dig som kund så de kommer ge dig bra erbjudanden. Dessutom behöver du inte i timmar försöka få tag på upptagna installatörer. Luta dig tillbaka och låt oss göra jobbet. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.
Det tar bara 30 sekunder
I normalfall är det faktiskt inte lönsamt att investera i ett solcellsbatteri 2023. Priset är för högt för att investeringen ska vara ekonomiskt lönsam. Detta trots det gröna avdraget på 50 %.
Ett batteri till solceller brukar ha en livslängd på mellan 5 till 15 år.
Man brukar säga att batteriet till solceller på tak ska vara i samma storlek som kapaciteten på din solcellsanläggning. Detta motsvaras av 1 kWh per kWp installerad effekt.
Solcellsbatterier kostar cirka 7 600 kronor per kWh. Med det gröna avdraget på 50 % blir priset per kWh runt 3 900 kronor. Multiplicerar man denna siffra med 100 blir priset 390 000 kr. Dock brukar priset vara lägre per kWh ju större batteriet är.
Solcellsbatterier kostar cirka 7 600 kronor per kWh. Med det gröna avdraget på 50 % blir priset per kWh runt 3 900 kronor. Multiplicerar man denna siffra med 20 blir priset 152 000 kr. Dock brukar priset vara lägre per kWh ju större batteriet är.
De flesta solcellsbatterier har en livslängd på 5 till 15 år.
Med ett solcellsbatteri på 10 kWh kan du tjäna runt 30 000 till 35 000 kronor per år.
Den största vinsten är dock att du blir mer oberoende av plötsliga höjningar av elpriset. Eftersom det nu är lagligt att sälja elen vidare från sitt solcellsbatteri så kan du tjäna en hacka på det om elpriset skulle skjuta i höjden.
Daniel Gahnertz har arbetat som frilansjournalist och fotograf i nästan två decennier. Han har skrivit för en lång rad tidningar i Norden och har ett starkt intresse för miljö, hållbarhet och förnybara energikällor. För GreenMatch.se skriver han om värmepumpar och solpaneler och hur viktig den gröna omställningen i samhället är.
Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?
Det tar bara 30 sekunder