Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solcellsbatterier!
Svara på dessa enkla frågor så hittar vi de BÄSTA priserna åt dig
Spara timmar av researcharbete
Spara timmar av researcharbete

Få upp till 4 offerter genom att bara fylla i 1 kort formulär

Spara upp till 6000 kronor per år
Spara upp till 6000 kronor per år

Sänk dina energiräkningar genom att installera solpaneler

Rädda planeten
Rädda planeten

Vi har hjälpt över 500 000 husägare med att minska sina klimatavtryck

Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 17 maj 2024

Batteri till Solceller: Pris för energilagring med solcellsbatteri 2024

Batteri till solceller

Du kan räkna med att ett batteri till solceller har ett pris på i genomsnitt cirka 7600 kronor per kWh. Ett batteri på 10 kWh kostar då 76 000 kronor inklusive moms. Med det gröna avdraget på 50% reduceras priset till 38 000 kronor.

Med ett solcellsbatteri kan du:

 • Lagra samlad solel och sedan använda den på kvällen och natten eller när det är mulet
 • Minska dina elräkningar och kan använda lagrad el när timpriset på el är högt
 • Höja värdet på din villa om du installerar ett batteri till dina solceller.

Litiumbatterier är just nu de mest kostnadseffektiva av olika sorters solcellsbatterier. En annan vanlig typ av batterier till solceller är blybaserade batterier. Detta batteri till solceller har ofta ett lägre pris än litiumbatterier, men har en betydligt kortare livslängd.

Vill du ha offert på solceller och batterier för solceller för att se om det passar dig? Du slipper tillbringa timmar med att själv kontakta installatörer. Vi gör jobbet åt dig. Installatörerna vet att de konkurrerar om dig som kund så de ger dig ett bra pris. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att påbörja processen.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vad kostar batteri till solceller med och utan gröna skatteavdraget?

Just nu ligger priserna normalt mellan 38 000 och runt 150 000 kronor. Priset för batterier till solceller befinner sig i en liknande situation som solceller var i för 10 år sedan. De har relativt nyligen börjat utvecklas, och har ännu inte fått en stor spridning. I takt med att solceller med batterier blir mer populära kommer förmodligen även teknologin att följa med. Därmed kommer även priserna att sjunka.

Det finns skatteavdrag att få till batteri för solceller på tak. Det nuvarande skatteavdraget för solcellsbatterier ligger på 50 % av totalkostnaden. Taket för skatteavdraget på grön teknik ligger på 50 000 kronor per person och år. Använder du det gröna avdraget för att installera solceller ett år så kanske du vill investera i en laddbox eller ett solcellsbatteri nästa.

Priset på litet och stort solcellsbatteri

Köpa batteri till solceller med gröna avdraget

Grönt avdrag fungerar som rotavdrag och dras av direkt på fakturan. För dig som konsument är detta en stor fördel, eftersom du inte behöver ligga ute med pengar i väntan på att få stödet beviljat. För att kunna använda grönt avdrag bör du uppfylla följande krav: 

 • Du ska äga huset där solcellsbatterierna installeras.
 • Du ska vara obegränsat skattskyldig under beskattningsåret.
 • Fakturan för investeringen måste betalas elektroniskt.

Här kan du läsa mer om skatteavdrag solceller.

Är du nyfiken på att skaffa solcellsbatteri och använda det gröna avdraget på 50 %? Beställ i så fall gratis offerter utan bindning genom oss på GreenMatch. Vi matchar dig mot upp till fyra lokala leverantörer. De gör sitt bästa för att ge dig bra pris eftersom de vet att de konkurrerar om dig som kund. Dessutom slipper du jaga upptagna installatörer i timmar. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Batteri eller inte till solceller: Är det lönsamt med batteri till solceller?

Är det lönsamt med batterier till solceller? Det är en fråga många solcellsägare och blivande solcellsägare har ställt sig.

Eftersom batteriet har lång återbetalningstid och inte kan lagra så mycket el åt gången så är det oftast faktiskt inte ekonomiskt försvarbart att skaffa solcellsbatteri. Dina solcellers återbetalningstid förlängs av att köpa till ett solcellsbatteri. Men många av fördelarna gör att många vill ha ett batteri till sina solceller.

Du kan bli nästan helt självförsörjande på el under sommarmånaderna. Det är ett tungt vägande argument. Dessutom kan du spara el och använda när det är pristoppar på el under exempelvis kristider.

Hur fungerar batteri till solceller?

När det är soligt ute så producerar dina solceller mer el än ditt hushåll behöver. Överskottet av el kan inte lagras och går vidare ut på elnätet.

Det är här ett batteri till solceller kommer in i bilden. Med ett batteri kan du spara överskottselen du inte kan eller vill använda. När produktionen av el stannar, som på natten eller när det är mycket mulet, laddas batteriet ur och du kan använda egenproducerad solel.

En annan mycket bra funktion är att du kan ställa in ditt batteri på att laddas ur under perioder när elpriset är högt. På så vis kan du spara pengar under extrema pristoppar av elpriset.

Hur stort batteri till solceller ska jag ha?

Lagringsutrymmet på ditt batteri till solceller bör vara ungefär i samma storlek som kapaciteten på din solcellsanläggning. I praktiken motsvaras detta av 1 kWh per kW installerad effekt.  Ett batteri med 10 kWh passar bra till en solcellsanläggning på 10 kW. Det bästa är att rådgöra med en installatör om detta.

Batterier till solpaneler

Många av de moderna batterierna till solceller kommer i moduler. Det första steget av batteriet brukar vara liten. Du kan köpa till fler moduler med tiden och öka kapaciteten på solcellsanläggningen.

Ta in offerter och rådgör med en installatör om batterier till solceller. Genom oss kan du få upp till fyra gratis offerter utan förpliktelser från lokala installatörer. De vet att de konkurrerar om dig som kund så du kan vara säker på att få ett bra pris. Och så slipper du kontakta installatörer i timmar själv. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett superenkelt formulär.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Installation av batteri till solceller: koppla solceller till batteri

Du kan ansluta ditt batteri till din solcellsanläggning på två sätt. Antingen kan du koppla det direkt till växelriktaren. Eller så kan du installera det separat. Om du köper batterier tillsammans med solceller eller vill förbereda för batterier så är det vanligt att skaffa en hybridväxelriktare.

En hybridväxelriktare är en växelriktare som gör att du kan lagra överskott från solenergi i ett solcellsbatteri. Hybridväxelriktare fungerar som en vanlig nätansluten växelriktare för solceller, men kan drivas i olika konfigurationer.

Innan du bestämmer dig för att köpa ett solcellsbatteri så behöver du en lämplig plats att ställa det på. Solcellsbatteriet behöver ställas på jämnt golv i ett rum med bra ventilation. Det får inte utsättas för temperaturer över 45 grader, frost, vatten eller direkt solljus. Ett garage, en källare eller ett förråd kan vara bra platser.

Ett solcellsbatteri är ungefär lika stort som ett smalt väggskåp. Se till att det har utrymme runt sig på minst 30 cm. Utrymmet mellan två batterier bör vara minst 50 cm.

Se till att du har en fri vägg i rummet med solcellsbatteriet. På väggen ska solcellsanläggningens växelriktare och smartmätare monteras. Väggen ska ha en fri yta på 1,9 meter på bredden och 1,6 meter på höjden för att allt ska få plats.

Du behöver också uppkoppling till internet genom växelriktaren för att du ska kunna se din elproduktion, elförsäljning och elbrukning via en app eller dator. Vi rekommenderar att växelriktaren ansluts med en lan-kabel så att uppkopplingen är solid.

Batteriet är ljudlöst, men växelriktaren brummar svagt. Detta är bra att veta om du är ljudkänslig.

Fördelar och nackdelar med solcellsbatterier

Som med (nästan) allt annat finns det för- och nackdelar med batterier till solceller. Nedan listar vi i punktform några av de mest relevanta för- och nackdelarna.

Fördelar med batteri till solceller

 • Du kan använda lagrad el under natten.
 • Du blir mer självförsörjande och använder mer av din solel. Under sommarmånaderna kan du till och med under gynnsamma förhållanden bli helt självförsörjande.
 • Du blir mindre känslig under elpristoppar.
 • Du bidrar till att batteritekniken fortsätter att utvecklas.

Nackdelar med batteri till solceller

 • Batterier till solceller är fortfarande dyra och har kortare livslängd än solceller.
 • Besparingen du gör med ett solcellsbatteri är låg eftersom du kan få skattereduktion för den elektricitet som du säljer. Det innebär i praktiken att en investering i ett solcellsbatteri inte kommer att bidra till någon direkt lönsamhet.
 • Solcellsbatteriet kan lagra elektricitet bara någon dag åt gången. Du kan därför inte lagra elektricitet under sommaren och använda den under vintern, då du behöver den som mest. Men utvecklingen går stadigt framåt och snart är nog även detta scenario verklighet.

Vilket är det bästa solcellsbatteriet på marknaden?

Eftersom batterier till solceller är i ständig utveckling så är det svårt att ge ett exakt svar. Det kan skilja sig från den ena dagen till den andra.

I skrivande stund anser många att BYD Battery-Box Premium HVS är det bästa solcellsbatteriet för en vanlig villa i Sverige. Som många andra moderna batterier så är batteriet modulärt och kan byggas ut för att öka kapaciteten av den lagrade elen. Det har också gjort bra ifrån sig i flera test. Dessutom är prisnivån acceptabel med sina cirka 6 700 kr/Wh.

Varför ska jag skaffa batteri till solceller?

Batteri till solceller har blivit alltmer populära. Ett stigande antal hushåll vill skaffa batterier till sina solceller för att kunna använda mer av sin el. Här kan du läsa mer om solceller till villa: solpaneler villa.

Under sommaren kan man under bra förutsättningar bli så gott som självförsörjande på el med ett solcellsbatteri.

Du kan också använda lagrad solel nattetid och kan med extrautrustning förse hemmet med el även under strömavbrott. Många med elbil väljer även att köpa till en laddbox, så de kan ladda bilen snabbt, effektivt och billigt när de själva vill och behöver.

Det är också viktigt att allt fler producerar sin egen el under omställningen till ett fossilfritt samhälle. Cirka 100 000 hem i Sverige har solpaneler och denna siffra ökar stadigt. I Sverige finns över 2 miljoner enfamiljshus så det är stor potential för utbyggnad. Allt fler skaffar också batterier till sina solceller för att bli mer självförsörjande.

Vill du också bli mer självförsörjande och kunna styra när du ska använda lagrad el vid elpristoppar? Beställ i så fall gratis offerter utan bindning genom oss. 

Ta in offerter på paketpris på solceller inklusive batteri. Du får upp till fyra offerter från lokala och erfarna installatörer. De konkurrerar om dig som kund så de kommer ge dig bra erbjudanden. Dessutom behöver du inte i timmar försöka få tag på upptagna installatörer. Luta dig tillbaka och låt oss göra jobbet. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att komma igång.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 6000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Vanliga frågor om batterier till solceller

Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?