Spara tusentals kronor per år på dina energiräkningar genom att installera solpaneler!
Solceller - Få upp till 4 offerter gratis från ledande leverantörer
1/2
Omnämnda i:
ByggahusSvdExpressen
Senast uppdaterad: 16 juni 2023

Solcellsbatteri: Lagra din solenergi

Vad kostar ett batteri till solceller under 2023 – och är det värt priset?

Du kan räkna med att ett batteri till solceller har ett pris på i genomsnitt cirka 7600 kronor per kWh. Ett batteri på 10 kWh kostar då 76 000 kronor inklusive moms, men exklusive det gröna bidraget på 50 %.

Som villaägare behöver du i det allra flesta fall inte ett solcellsbatteri till dina solceller. Just nu är skillnaden på den el du säljer, och den el du själv använder, väldigt liten. Detta beror på skattereduktionen när du säljer el via elnätet. Det är oftast inte värt att köpa och lagra el i ett batteri till solceller, jämfört med att sälja den vidare. Med ett solcellsbatteri kan du under rätt omständigheter på sommaren vara självförsörjande på el – detta genom att lagra överskottselen från dagen och sedan använda den på natten. Men är det värt att köpa solceller med batteri av rent ekonomiska skäl? Kort sagt: i de flesta fall nej.

Prova att beställa offerter på batterier för solceller för att se om det är lönsamt för dig. Du slipper allt arbete med att själv kontakta installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär för att påbörja processen.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Skillnaden beror framförallt på storleken, eller kapaciteten, men även på kemikalierna som används i batteriet. Även livslängden på batteriet spelar en avgörande roll. Rent ekonomiskt är det i nuläget i de flesta fall inte lönsamt med batterier till solceller, eftersom skattereduktionen på såld el gör att skillnaden på egenanvänd och såld el är så pass liten.

Men batterier till solceller har andra fördelar än rent ekonomiska. De ger dig möjligheten att använda solel även nattetid och kan, med rätt sorts utrustning, förse huset med el under strömavbrott! Letar du efter en off-grid-lösning kan ditt batteri för solceller även ge el när solen inte skiner.

Priset på litet och stort solcellsbatteri

Vad kostar ett solcellsbatteri?

Just nu ligger priserna normalt mellan 38 000 och runt 150 000 kronor. Priset för batteri till solceller befinner sig i en liknande situation som solceller var i för 10 år sedan. De har relativt nyligen börjat utvecklas, och har ännu inte fått en stor spridning. I takt med att solceller med batteri blir mer populära kommer förmodligen även teknologin att följa med. Därmed kommer även priserna att sjunka.

Litiumbatterier är just nu de mest kostnadseffektiva, och även populäraste, när det kommer till olika sorters solcellsbatterier.

En annan vanlig typ av batterier till solceller är blybaserade batterier. Detta batteri till solceller har ofta ett lägre pris än litiumbatterier, men har en betydligt kortare livslängd. På grund av den kortare livslängden blir de i slutändan oftare dyrare, eftersom priset per användning är högre.

Cirkapris före grönt avdrag på 50 %
Solcellsbatteri 10 kWSolcellsbatteri 15 kWSolcellsbatteri 20 kW
76 000 kronor114 000 kronor152 000 kronor

Det gröna avdraget på 50 % 2023 gäller för solcellsbatterier

Det finns bidrag till batteri för solceller. Det nuvarande skatteavdraget för solcellsbatterier ligger på 50 % av totalkostnaden. Taket för skatteavdraget på grön teknik ligger på 50 000 kronor per person och år. Använder du det gröna avdraget för att installera solceller ett år så kanske du vill investera i en laddbox eller ett solcellsbatteri nästa.

Grönt avdrag fungerar som rotavdrag och dras av direkt på fakturan. För dig som konsument är detta en stor fördel, eftersom du inte behöver ligga ute med pengar i väntan på att få stödet beviljat. För att kunna använda grönt avdrag bör du uppfylla följande krav

 • Vara ägare av huset där solcellsbatterierna installeras.
 • Vara obegränsat skattskyldig under beskattningsåret.
 • Fakturan för investeringen måste betalas elektroniskt.

Hitta alla regler om det gröna avdraget här.

Uppfyller du villkoren för grönt avdrag och är nyfiken på att utnyttja bidraget till batteri för solceller? Kanske vill du vara självförsörjande under sommarmånaderna med en solcellsanläggning med batteri? Slipp allt arbete med att själv beställa offerter. Via GreenMatch får du gratis offerter utan bindning från våra proffsiga samarbetspartners. Ta kontroll över dina elräkningar och börja använda billig el när elen är som dyrast! Klicka bara på knappen nedan och fyll i ett enkelt formulär

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Är det lönsamt att lagra solenergi med solcellsbatterier?

Solceller med batterilagring är i de allra flesta fall inte lönsamt, eftersom återbetalningstiden på solceller är mycket kortare än livslängden. Solcellsbatterier återbetalar sig helt enkelt inte snabbt nog.

Anledningen till att solcellsbatterier inte är lönsamma är att skillnaden på såld el och köpt helt enkelt inte är stor nog. Detta beror till stor del på att när du säljer el så finns en skattelättnad att få.

Många solcellsbatterier har en livslängd på cirka 15 år, medan återbetalningstiden kan bli är 45 år och mer. Det är en ekvation som helt enkelt inte går ihop på rent ekonomiska grunder.

Om du vill ha mer information kring solceller med batterilagring och deras pris så har du kommit rätt. Fördelen är att du kan leva mer av egenproducerad och förnybar el och bli mindre beroende av priserna på elnätet – då är ett solcellspaket med batteri något för dig. Då kan solceller med batterilagring till och med vara en högintressant energilösning för dig.

Vad ett lagringssystem till ditt solcellssystem bidrar med

Elen du producerar med solceller är som mest kostnadseffektiv när du använder den själv, alltså inte när du säljer den vidare till elnätet. Normalt sett producerar solceller som mest el när du använder som minst – mitt på dagen. Utan solcellsbatterier säljs denna el vidare till ett pris som är lägre än kostnaden att köpa el från elnätet under kvällen.

Du kan istället lagra solelen som producerats under dagen i ett solcellsbatteri och sedan använda den under kvällen när kostnaden att köpa el är högre. Då kan du få ut det mesta från din egenproducerade el.

Skillnaden mellan att använda elen själv, och sälja den vidare, är tyvärr för liten nu när regeringen infört skattereduktion för dig som säljer el som mikroproducent. På grund av det sjunker även lönsamheten i att lagra solelen i ett batteri jämfört med att sälja den vidare.

Att installera solpaneler med batteri gör dig dock mindre beroende på elnätet. Med rätt sorts utrustning installerad kan du använda reservel vid strömavbrott.

Hur installerar du ett batteri till dina solceller på ett säkert sätt?

När du installerar solpaneler med batteri krävs det en kvalificerad installatör. För att vara säker på att du hittar en installatör som är kvalificerad kan du använda dig av Greenmatch offerttjänst. Vi ser till att du får gratis offerter utan bindning av våra proffsiga samarbetspartners. Slipp själv allt arbete med att tillbringa timmar på att kontakta installatörer. Klicka bara på knappen nedan och fyll i formuläret.

Hitta ditt bästa erbjudande
Jämför snabbt 4 gratis offerter
 • Offerter från lokala installatörer
 • 100 % gratis och utan förpliktelser
 • Spara upp till 15000 kr per år
FÅ OFFERTER NU

Det tar bara 30 sekunder

Earth globe icon
Optimera ditt hem och hjälp till med att rädda planeten
Earth globe icon
Ring oss för att få offerter
Vi ger dig vårt bästa erbjudande

Detta bör du veta när du köper ett solcellsbatteri

Timmy Biedron
Skriven av Timmy Biedron, Skribent

Jag har jobbat med att skriva innehåll för Greenmatch sedan Januari 2018. Som skribent för Greenmatch har jag samlat på mig så mycket information om förnybara energikällor som möjligt. Vi strävar efter att skapa det bästa underlaget där ute för att underlätta våra läsares beslutsfattande.

Medförfattare:
Så här enkelt är det:
1
Beställ offerter
Fyll i formuläret med dina produktkrav och behov.
2
Matchning
Vi matchar din förfrågan med relevanta leverantörer.
3
Offerterna skickas till dig
Du mottar upp till 4 offerter, anpassade efter dina krav.
Bli vår partner
Bli vår partner Vi strävar efter att koppla samman våra kunder med rätt produkt och leverantör. Vill ni bli en del av GreenMatch?